Ana Roš je v Madridu prejela naziv ambasadorke za gastronomski turizem

V okviru gostovanja Hiše Franko v Madridu je v organizaciji Veleposlaništva Republike Slovenije v Madridu, STO in UKOM potekala predstavitev Slovenije. Tam pa je generalni sekretar Svetovne turistične organizacije Zurab Pololikashvili Ani Roš podelil naziv Ambasadorke Svetovne turistične organizacije za gastronomski turizem (UNWTO Ambassador for Gastronomy Tourism).

Ana Roš spet po mednarodno slavo

Slovenska turistična organizacija (STO) je te dni naznanila prihod znamenitega gastronomskega vodnika Michelin za Slovenijo. Razkrila pa je tudi najboljše slovenske restavracije in šefe vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2020. Ta je Ano Roš izpostavil kot najboljšo kuharsko mojstrico leta 2020. Slovenija pa te dni nadaljuje z izpostavitvijo in promocijo naše dežele kot vrhunske gastronomije v tujini.

Tako se je Hiša Franko predstavila še v Madridu na dogodku In Residence, ki ga kulinarična svetovalna agencija Mateo&Co letno organizira z namenom, da v glavnem španskem mestu predstavi priznane španske in mednarodne restavracije, ki zagotavljajo edinstveno kulinarično pop-up doživetje. V letošnjem letu so za predstavitev izbrali vrhunsko kuharsko mojstrico Ano Roš in Hišo Franko, poroča STO.

Ne le, da Ana Roš kuha v Madridu, celo lokacijo so preobrazili v njeno restavracijo

Hiša Franko je tako do 7. decembra preseljena v hotel NH Eurobuilding v Madridu. Tam bo več kot 650 obiskovalcem ponudila edinstveno kulinarično doživetje. Da bi obiskovalcem hotela zagotovili pristno doživetje, se v Madrid ni preselila le celotna ekipa Hiše Franko, ampak so izbrani arhitekti v hotelu poustvarili tudi videz kobariške restavracije.

Filozofija Hiše Franko – iz vrta na krožnik – osvaja svet

V Hiši Franko v Kobaridu pod rokami vrhunske slovenske kuharice namreč na temelju lokalnih in sezonskih kakovostnih sestavin nastajajo edinstvene kulinarične kreacije. Te navdušujejo gastronomske ocenjevalce, t.i. foodije in predstavnike gastronomskih medijev. Ana Roš prisega na filozofijo iz »vrta na krožnik«. Česar ne pridela na domačem zeliščnem in zelenjavnem vrtu, dobi iz svoje široke mreže lokalnih dobaviteljev. Z veseljem kombinira tradicionalne lokalne jedi s sodobnimi kuharskimi metodami.

Ana Roš: “Ko dosežeš vrhove, si moraš želeti še dlje in za to tudi trdo delati”

Ana Roš je ob prejemu nagrade izpostavila: »V življenju nastopijo trenutki, ko moraš nagrade oziroma nazive sprejeti in biti na njih ponosen. Ta naziv je nekakšno vodilo, kaj lahko slovenska gastronomija, ali katera koli druga podobna ambiciozna dejavnost, doseže. Za doseganje ciljev je potrebno veliko odrekanja, včasih se je treba tudi vprašati, ali si na pravi poti, in ko dosežeš vrhove, si moraš želeti še dlje in za to tudi trdo delati. Ponosna in vesela sem na celotno ekipo Hiše Franko in prav vsi si zaslužimo ta naziv. Zame ambasadorstvo sicer ni nagrada, ampak spodbuda, da ostajaš vzgled vsem tistim, ki ne vedo, ali lahko zares uspejo v tem, kar želijo, in potrebujejo samo malo spodbude, da postanejo še boljši.«

Ana Roš tudi na Netflixu

Kulinarika ključno prispeva k povečanju zanimanja svetovne javnosti za Slovenijo. Še posebej pa to velja za globalne medije. Odkar je Ana Roš zvezda Netflixove oddaje ‘Chef’s Table’ ter najboljša kuharska mojstrica leta 2017, ima Slovenija še večjo prepoznavnost.

Ves čas gostovanja Hiše Franko v Madridu bo v hotelu postavljena tudi razstava fotografij Ane Roš z motivi zelene Slovenije. Prav tako pa bo vsak gost, ki se bo udeležil ene od večerij, prejel tudi novo publikacijo STO Taste Slovenia, ki je v elektronski obliki dostopna tudi na spletni strani www.slovenia.info.

Foto: hisafranko.com

PREBERITE ŠE: Idrija niso samo čipka in žlikrofi: To je 10 odličnih razlogov, zakaj tja na izlet

V Slovenijo prihajajo največja svetovna kuharska imena

V okviru European Food Summit, ki bo potekal od 16. do 19. marca, se bodo zvrstili številni dogodki. Med njimi 18. marca tudi strokovni simpozij, ki bo prvič v Sloveniji na enem mestu gostil največja svetovna kuharska imena in velike ume s področja kulinarike, umetnosti ter medijskega sveta, so sporočili iz STO.

V partnerstvu s Slovensko turistično organizacijo (STO) in Turizmom Ljubljana se bodo v okviru European Food Summit v štirih dneh zvrstili številni dogodki. Med njimi strokovni simpozij, ki bo potekal v ponedeljek, 18. marca na Ljubljanskem gradu.

O hrani z najboljšo kuharsko mojstrico na svetu Ano Roš 

Glavna tema simpozija je »Hrana – most do trajnostne identitete evropskih kultur in narodov« v sodelovanju z najboljšo kuharsko mojstrico na svetu Ano Roš in kuratorjem simpozija Andreo Petrinijem. Slednji velja za enega ključnih akterjev številnih svetovnih kulinaričnih projektov in spada med najvplivnejše osebe v gastronomiji.

“Veseli me, da v Slovenijo prihajajo zvezdniška imena svetovne gastronomije. Saj to pomeni, da je že prepoznana kot resen igralec na tem prizorišču. European Food Summit ob uglednih mednarodnih gastronomskih strokovnjakih in kuharskih mojstrih gosti tudi vrhunske slovenske šefe z Ano Roš na čelu ter pomembno pripomore k uveljavljanju naše dežele kot destinacije za petzvezdična kulinarična doživetja,” je povedala Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

Prihajajo največja svetovna kuharska imena

V kratkih inspiracijskih govorih nas bodo skozi svoje zgodbe navdihnili in spodbudili k naprednemu razmišljanju ter delovanju v prid boljše in trajnostne prihodnosti:

  • chef Andoni Luis Aduriz, Mugaritz, dve Michelinovi zvezdici, 9. mesto na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Španija;
  • chef Andreas Caminada, Schloss Schauenstein, tri Michelinove zvezdice, 47. na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Švica;
  • chef Christopher Pelé, Le Clarence, dve Michelinovi zvezdici, Francija;
  • chef Esben Holmboe Bang, Maaemo, tri Michelinove zvezdice, 35. mesto na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Norveška;
  • Georges Desrues, novinar, pisatelj in urednik, Italija;
  • Ivan Brincat, pisatelj in avtor, Food and Wine Gazette, Belgija;
  • Joe Warwick, kritik in avtor knjižne uspešnice Where Chefs Eat in soustanovitelj The World Restaurant Awards, Anglija;
  • chef Jordan Khan, Destroyer in Vespertine, in prejemnik naslova Best New Chef 2017, ZDA;
  • chefinja Leonor Espinosa, Leo Restaurant, prejemnica naslova Best Female Chef Latinske Amerike leta 2017 in Latin America’s 50 Best Restaurants, Kolumbija;
  • chef Ricardo Camanini, Lido 84, prejemnik naslova Chef leta 2017 po izboru Identità Golose, Italija;
  • Lior Kochavy, idejni vodja kulinarične tržnice Odprta kuhna, s svojo strokovno ekipo organizira tudi druge kulinarične dogodke in festivale, Slovenija;
  • Mateja Gravner, ki vodi marketing in komercialni del posla v družinskem podjetju Gravner, Italija;
  • Anka Lipušček, direktorica Mlekarne Planika, Slovenija;
  • Valter Kramar, solastnik Hiše Franko in Hiše Polonka, partner v lokalni butični pivovarni FEO in somelje s posebno naklonjenostjo do naravnih vin, Slovenija.

Med govorci sta tudi Afton Halloran iz Nordic Food Policy Lab in Roberta Floreja iz DTU Skylab – Technical University of Denmark, Danska, ki bosta spregovorila o trajnostnih sistemih prehranjevanja. Več o simpoziju najdete tukaj.

PREBERITE ŠE:

Slovenka, ki govori kitajsko in jo čaka plemiška korejska poroka #intervju

Michelin prihaja tudi v Slovenijo

Pred kratkim smo pisali o rovinjski restavraciji Monte, ki je prejela prvo hrvaško Michelinovo zvezdico, svetovni vodič po gurmanskih kotičkih pa v bližnji prihodnosti napoveduje tudi prihod v Slovenijo.

Ta je v kulinaričnem smislu dolga leta ostajala spregledana, v zadnjem času pa slovenske restavracije pridobivajo na prepoznavnosti in se počasi, a vztrajno, uvrščajo v sam vrh gurmanskih destinacij. Svet je v Netflixovi kuharski seriji Chef’s table oziroma “miza glavnega kuharja” že pred časom spoznal Ano Roš, ki je bila ovenčana z žlahtnim nazivom kuharske mojstrice leta, in njeno Hišo Franko, ki trenutno zaseda občudovanja vredno 69. mesto na lestvici 50 Best Restauransts – lestvici najboljših restavracij sveta, na kateri se v resnici bohoti kar 100 vrhunskih restavracij.

Hiša Franko pa seveda ni edina kulinarična hiša, ki jo svet pozna po prefinjenih grižljajih. Ne smemo pozabiti na restavracijo JB vrhunskega Janeza Bratovža in Zemono pod kuharsko taktirko Tomaža Kavčiča, sledijo pa jima tudi izjemne restavracije DAM, Rajh, katerega smo pred kratkim obiskali v čudovitem Prekmurju, Pavus, As in drugi ter dva novinca – Monstera z Binetom Volčičem na čelu ter Atelje, ki mu poveljuje Jorg Zupan.

Fine dining kotičkov naši deželi torej ne manjka, lepo pa bi bilo, če bi se katera izmed naštetih restavracij bleščala tudi v soju Michelinove zvezdice, ki bi k nam gotovo prinesla tudi nov val turistov in pospešila razvoj lokalnega turizma, ki ga je sicer pred časom nagradil tudi National Geographic.

Foto: Shutterstock

Naziv najboljše kuharske mojstrice na svetu pripadel Ani Roš

Priprava dobre hrane je lahko prava umetnost, v zadnjih letih, ko kuharske oddaje in šovi polnijo tv programe, pa se je fine dining približal tudi širši množici.

Zgodbe svetovno znanih chefov smo lahko spremljali tudi v Netflixovi seriji “Chef’s table”, ki šteje že tretjo sezono, gotovo pa je našo pozornost posebej pritegnil peti del druge sezone, ko je pod drobnogledom kuhala slovenska kuharska mojstrica Ana Roš iz priljubljene restavracije Hiša Franko.

Ana Roš pa ni pritegnila le pozornosti Slovencev. Njen potencial in izjemno kuharsko ustvarjalnost je namreč prepoznala revija Restaurant, ki ji je podelila naziv “World’s best female chef” oziroma najboljše kuharske mojstrice sveta.

Uradno bodo nagrado podelili 5. aprila 2017 v avstralskem Melbournu, ko bodo med drugim razglasili tudi 50 najboljših svetovnih restavracij. Na ta seznam se je do sedaj uspelo uvrstiti samo eni slovenski restavraciji in sicer je naslov prejel JB leta 2010.

Čestitamo in držimo pesti za Hišo Franko!

Foto: delo.si

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.