V okviru European Food Summit, ki bo potekal od 16. do 19. marca, se bodo zvrstili številni dogodki. Med njimi 18. marca tudi strokovni simpozij, ki bo prvič v Sloveniji na enem mestu gostil največja svetovna kuharska imena in velike ume s področja kulinarike, umetnosti ter medijskega sveta, so sporočili iz STO.
V partnerstvu s Slovensko turistično organizacijo (STO) in Turizmom Ljubljana se bodo v okviru European Food Summit v štirih dneh zvrstili številni dogodki. Med njimi strokovni simpozij, ki bo potekal v ponedeljek, 18. marca na Ljubljanskem gradu.
O hrani z najboljšo kuharsko mojstrico na svetu Ano Roš
Glavna tema simpozija je »Hrana – most do trajnostne identitete evropskih kultur in narodov« v sodelovanju z najboljšo kuharsko mojstrico na svetu Ano Roš in kuratorjem simpozija Andreo Petrinijem. Slednji velja za enega ključnih akterjev številnih svetovnih kulinaričnih projektov in spada med najvplivnejše osebe v gastronomiji.
“Veseli me, da v Slovenijo prihajajo zvezdniška imena svetovne gastronomije. Saj to pomeni, da je že prepoznana kot resen igralec na tem prizorišču. European Food Summit ob uglednih mednarodnih gastronomskih strokovnjakih in kuharskih mojstrih gosti tudi vrhunske slovenske šefe z Ano Roš na čelu ter pomembno pripomore k uveljavljanju naše dežele kot destinacije za petzvezdična kulinarična doživetja,” je povedala Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.
Prihajajo največja svetovna kuharska imena
V kratkih inspiracijskih govorih nas bodo skozi svoje zgodbe navdihnili in spodbudili k naprednemu razmišljanju ter delovanju v prid boljše in trajnostne prihodnosti:
- chef Andoni Luis Aduriz, Mugaritz, dve Michelinovi zvezdici, 9. mesto na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Španija;
- chef Andreas Caminada, Schloss Schauenstein, tri Michelinove zvezdice, 47. na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Švica;
- chef Christopher Pelé, Le Clarence, dve Michelinovi zvezdici, Francija;
- chef Esben Holmboe Bang, Maaemo, tri Michelinove zvezdice, 35. mesto na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Norveška;
- Georges Desrues, novinar, pisatelj in urednik, Italija;
- Ivan Brincat, pisatelj in avtor, Food and Wine Gazette, Belgija;
- Joe Warwick, kritik in avtor knjižne uspešnice Where Chefs Eat in soustanovitelj The World Restaurant Awards, Anglija;
- chef Jordan Khan, Destroyer in Vespertine, in prejemnik naslova Best New Chef 2017, ZDA;
- chefinja Leonor Espinosa, Leo Restaurant, prejemnica naslova Best Female Chef Latinske Amerike leta 2017 in Latin America’s 50 Best Restaurants, Kolumbija;
- chef Ricardo Camanini, Lido 84, prejemnik naslova Chef leta 2017 po izboru Identità Golose, Italija;
- Lior Kochavy, idejni vodja kulinarične tržnice Odprta kuhna, s svojo strokovno ekipo organizira tudi druge kulinarične dogodke in festivale, Slovenija;
- Mateja Gravner, ki vodi marketing in komercialni del posla v družinskem podjetju Gravner, Italija;
- Anka Lipušček, direktorica Mlekarne Planika, Slovenija;
- Valter Kramar, solastnik Hiše Franko in Hiše Polonka, partner v lokalni butični pivovarni FEO in somelje s posebno naklonjenostjo do naravnih vin, Slovenija.
Med govorci sta tudi Afton Halloran iz Nordic Food Policy Lab in Roberta Floreja iz DTU Skylab – Technical University of Denmark, Danska, ki bosta spregovorila o trajnostnih sistemih prehranjevanja. Več o simpoziju najdete tukaj.
PREBERITE ŠE:
Slovenka, ki govori kitajsko in jo čaka plemiška korejska poroka #intervju