V Slovenijo prihajajo največja svetovna kuharska imena

V okviru European Food Summit, ki bo potekal od 16. do 19. marca, se bodo zvrstili številni dogodki. Med njimi 18. marca tudi strokovni simpozij, ki bo prvič v Sloveniji na enem mestu gostil največja svetovna kuharska imena in velike ume s področja kulinarike, umetnosti ter medijskega sveta, so sporočili iz STO.

V partnerstvu s Slovensko turistično organizacijo (STO) in Turizmom Ljubljana se bodo v okviru European Food Summit v štirih dneh zvrstili številni dogodki. Med njimi strokovni simpozij, ki bo potekal v ponedeljek, 18. marca na Ljubljanskem gradu.

O hrani z najboljšo kuharsko mojstrico na svetu Ano Roš 

Glavna tema simpozija je »Hrana – most do trajnostne identitete evropskih kultur in narodov« v sodelovanju z najboljšo kuharsko mojstrico na svetu Ano Roš in kuratorjem simpozija Andreo Petrinijem. Slednji velja za enega ključnih akterjev številnih svetovnih kulinaričnih projektov in spada med najvplivnejše osebe v gastronomiji.

“Veseli me, da v Slovenijo prihajajo zvezdniška imena svetovne gastronomije. Saj to pomeni, da je že prepoznana kot resen igralec na tem prizorišču. European Food Summit ob uglednih mednarodnih gastronomskih strokovnjakih in kuharskih mojstrih gosti tudi vrhunske slovenske šefe z Ano Roš na čelu ter pomembno pripomore k uveljavljanju naše dežele kot destinacije za petzvezdična kulinarična doživetja,” je povedala Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

Prihajajo največja svetovna kuharska imena

V kratkih inspiracijskih govorih nas bodo skozi svoje zgodbe navdihnili in spodbudili k naprednemu razmišljanju ter delovanju v prid boljše in trajnostne prihodnosti:

  • chef Andoni Luis Aduriz, Mugaritz, dve Michelinovi zvezdici, 9. mesto na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Španija;
  • chef Andreas Caminada, Schloss Schauenstein, tri Michelinove zvezdice, 47. na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Švica;
  • chef Christopher Pelé, Le Clarence, dve Michelinovi zvezdici, Francija;
  • chef Esben Holmboe Bang, Maaemo, tri Michelinove zvezdice, 35. mesto na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Norveška;
  • Georges Desrues, novinar, pisatelj in urednik, Italija;
  • Ivan Brincat, pisatelj in avtor, Food and Wine Gazette, Belgija;
  • Joe Warwick, kritik in avtor knjižne uspešnice Where Chefs Eat in soustanovitelj The World Restaurant Awards, Anglija;
  • chef Jordan Khan, Destroyer in Vespertine, in prejemnik naslova Best New Chef 2017, ZDA;
  • chefinja Leonor Espinosa, Leo Restaurant, prejemnica naslova Best Female Chef Latinske Amerike leta 2017 in Latin America’s 50 Best Restaurants, Kolumbija;
  • chef Ricardo Camanini, Lido 84, prejemnik naslova Chef leta 2017 po izboru Identità Golose, Italija;
  • Lior Kochavy, idejni vodja kulinarične tržnice Odprta kuhna, s svojo strokovno ekipo organizira tudi druge kulinarične dogodke in festivale, Slovenija;
  • Mateja Gravner, ki vodi marketing in komercialni del posla v družinskem podjetju Gravner, Italija;
  • Anka Lipušček, direktorica Mlekarne Planika, Slovenija;
  • Valter Kramar, solastnik Hiše Franko in Hiše Polonka, partner v lokalni butični pivovarni FEO in somelje s posebno naklonjenostjo do naravnih vin, Slovenija.

Med govorci sta tudi Afton Halloran iz Nordic Food Policy Lab in Roberta Floreja iz DTU Skylab – Technical University of Denmark, Danska, ki bosta spregovorila o trajnostnih sistemih prehranjevanja. Več o simpoziju najdete tukaj.

PREBERITE ŠE:

Slovenka, ki govori kitajsko in jo čaka plemiška korejska poroka #intervju

Vandraj prestiž: Kempinski Palace Portorož

Obožujemo avanturistična potovanja, kdaj pa kdaj pa si vseeno radi privoščimo tudi popolno razvajanje v sklopu hotelskega oddiha.

Mnogi so mnenja, da so vrhunski hoteli velikokrat cenovno nedosegljivi in rezervirani le za petične goste, mi pa mislimo, da bi moral petzvezdično hotelsko razvajanje vsaj enkrat v življenju doživeti prav vsak. 

V rubriki Vandraj prestiž (ki jo najdeš malce nižje na strani) bomo tako skupaj odkrivali vrhunske hotele pri nas in v regiji, spremljali njihove akcije ter si vsake toliko časa tudi privoščili razvajanje v enem izmed njih po dosegljivih cenah. Nočitev v hotelu pa je lahko tudi čudovito darilo!

Privoščimo si malce prestiža. Ker si ga lahko. 

*****

Začenjamo s hotelom, ki ga gotovo vsi poznamo kot najprestižnejšega v Sloveniji. Obmorski Kempinski Palace hotel Portorož je zaradi svoje veličastne zgradbe že od nekdaj privabljal poglede mimoidočih. Natančneje, hotel portoroško obalo krasi že od davnega leta 1910, ko se je skupaj s hoteli Opatije in Grada uvrščal med bisere takratne riviere Avstro-Ogrskega imperija. Leta 1983 je bil razglašen kot spomenik kulturne dediščine.

Veličastni Palace je leta 2008 doživel popolno prenovo in danes ga poznamo kot edini deluxe hotel pri nas, ki nudi premium storitve in veličastno pet zvezdično razvajanje.

Nastanimo se lahko v eni izmed deluxe ali superior sob in suit s pogledom na morje ali čudovito urejen park. Opremljene so z luksuzno dizajniranim pohištvom in najudobnejšimi posteljami, na katerih se bo spočil sleherni del našega telesa.

Čez dan lahko uživamo v Wellness Rose Spaju, ki nudi vrhunske masaže, pomlajevalne tretmaje s kozmetiko vrhunskih znamk, sproščujoče savne ter zunanje in notranje bazene. Seveda sta vedno na voljo tudi nadstandardno opremljen fitnes in pa bližnja plaža, kjer lahko zaplavamo v osvežujočem morju.

Kempinski Palace Portorož svoje goste razvaja tudi na gurmanskem nivoju, saj se vsak dan začne z vrhunskim zajtrkom po lastni izbiri v veličastni kristalni jedilnici, kjer lahko dnevu nazdravimo tudi s šampanjcem. Brbončice lahko razvajamo tudi v vrhunski hotelskih restavracijah Sophia in Fleur de Sel, ob večerih pa si privoščimo kozarec v Bubbles baru in Gentlemen’s saloonu.

Skratka, vrhunsko razvajanje v srcu slovenske obale je zagotovo celostno doživetje popolne ekstravagance, ki pa ni nedosegljivo. Vikend paket z nočitvijo in zajtrkom za dve osebi z neomejeno uporabo bazenov, savn in spaja si ta mesec namreč lahko privoščiš za le 150 evrov.

Ponudba velja do 31.5., izkoristiš pa jo lahko tukaj.

Če želite, da v naši rubriki Vandraj prestiž predstavimo tudi vaš hotel, nam pišite na daša@vandraj.si ali eva@vandraj.si.

Foto: Kempinski Palace Portorož

Pet jedi, ki jih moraš okusiti v Benetkah. In to niso testenine in pica!

Italijanske testenine in pico pozna ves svet. Vendar je realnost ta, da Italija ni le dom pice in testenin, temveč še drugih različnih in bogatih gastronomskih presežkov. Ko obiskovalci pridejo v Benetke, ki je vsekakor ena izmed najbolj priljubljenih destinacij v državi in tudi na svetu, velikokrat naredijo napako. Na mesto, da bi naročili hrano, v kateri Benečani znajo uživati, se na njihovih krožnikih znajde pica ali testenine. In kaj jedo domačini v Benetkah?

Sarde in saor

To je priljubljena sladko-kisla jed, s katero se domačini velikokrat mastijo. Sestavljena je iz ocvrtih filejev sardel, ki so bili prej marinirani v kisu, čebuli, rozinah in pinjolah. Saor je bil prvotno zasnovan v srednjem veku kot način konzerviranja hrane beneških mornarjev in ribičev.

Baccala mantecoto

Ponovno govorimo o  hrani za reveže, danes pa dragi delikatesi. Trstka je zanesljivo najbolj znana riba na svetu. Na svojih pohodih so jo uživali že Vikingi, saj so jo žvečili v ustih, dokler se ni popolnoma razpustila. Danes je v Benetkah baccala mantecato gladka pena začinjena z olivnim oljem, soljo in poprom. Pričakal te bo na svežem kruhu ali na žaru zapečeni polenti.

Rižota al nero di seppia

Morski sadeži navdušujejo na vsakem koraku in tudi Benetke v tem morskem poglavju niso nikakršna izjema.  Črna sipina rižota lahko sicer na prvi pogled deluje precej zaskrbljujoče in navidezno neužitno, vendar je ta jed v Benetkah »a must«.

rizota_shutterstock_35330305

Fritole

Če se boš v Benetke podal v obdobju karnevala, potem moraš poskusiti fritole, ki so del svečanosti. To sladko pecivo se tradicionalno pripravlja iz bogatega testa, ki sestoji iz moke, jajc, masla, mleka, sladkorja, pinjol in rozine. Slastne kroglice  so ocvrte v olju in posuta s sladkorjem. Priporočamo vsem sladkosnedom.

Moleche

Beneška laguna je dom čudovitih rakov, zaradi česar  so Benetke idealen kraj za ljubitelje morskih sadežev. Moleche, mali zeleni rakci, so sezonska dobrota. Gre za spomladansko poslastico. Zaradi izjemno mehkega in nežnega mesa so rakci primerni tudi za ocvrte jedi in solate.

benetke_shutterstock_73805389

Pa dober tek!

Foto: Shutterstock in arhiv restavracij

Kam v Rovinju na dobro kosilo in večerjo?

Največji užitek za gurmane je sproščeno uživanje v gostoljubju, ljubeznivosti in strokovnosti, s katero domačini popeljejo skozi njihovo predstavo o gastronomskem doživetju. Tokrat bomo v paleti najboljših restavracij v Rovinju uživali v izobilju gastro ponudbe in neponovljivih okusih.

1. Barba Danilo

Je restavracija, ki je v Rovinju postavila nove standarde, nahaja pa se v sklopu malega družinskega kampa Ulika. Morda se sliši nenavadno, da te pošiljamo po gastronomski užitek v kamp, ampak vse ti bo postalo jasno, ko boš vstopil v prijeten ambient. Nenavadne kombinacije okusov ne bodo razoračarale niti najbolj zahtevnega gurmana. Četudi slediš klasičnim okusom, v restavraciji ne boš zapostavljen. Zagotovo pa Barba Danilo ni naslov, če so v tvojem ožjem izboru le pica in čevapčiči.

Polari 5, Rovinj, tel: +385 52 830 002, www.barbadanilo.com

2. Blù

Če iščeš izkušnjo, za katero bi želel, da ti za vedno ostane v spominu, obišči restavracijo Blu. Nahaja se severno od centra, vzdolž plaže Borik. Obisk te restavracije priporočamo ob večernih urah, ko svetloba luči krasi staro mestno jedro. Če želiš osupniti spremljevalko, poskušaj rezervirati mizo na sami plaži, le malo od morja. Jedilnik v glavnem bazira na mediteranski kuhinji z istrskim podpisom in bogatim izborom domačih in tujih vin.

Val del Lesso 9, Rovinj, tel: +385 52 811 265, www.blu.hr

3. Feral

Ta družinska restavracija se nahaja v vasi Kukuletovica, ki je oddaljena pet kilometrov iz centra Rovinja v smeru Pule, v bližini kampa Veštar. Skrita očem, je restavracija pravo odkritje za vse ljubitelje domače kuhinje. Družina Deković že vrsto let z veliko ljubezni in truda pripravlja domače testenine, v kreativnih kreacijah in izpeljankah, ki temeljijo na tradicionalnih ribjih in mesnih jedeh.

Cocaletto 27, Rovinj, tel: +385 52 829 070 www.feral.incroatia.info

4. Konoba Jure

Konoba Jure je netipična rovinjska restavracija, ki se nahaja v naselju Lacosercio in je od centra mesta oddaljena le 10 minut hoje. Na to restavracije verjetno ne boš naletel po naključju, vendar ko jo boš našel, ti ne bo žal. Konoba ponuja prijetno vzdušje stran od poletne gneče. Pozabi na običajne menije in prisluhni priporočilo šefa. Zagotovljena sveža ponudba temelji na tradicionalni istrski kuhinji, svežih ribah in mesu. In ne zamudi zrezka z zelenim poprom ali gobami.

Cademia 22, Rovinj, tel: +385 52 813 397

5. Monte

V srcu samega Rovinja, tik pri cerkvi Sv. Eufemije stoji Monte. Zakonski par Đekić s polno ljubezni in truda snujeta menije, ki se zlahka primerjajo s ponudbo najboljših restavracij. Njune ustvarjalne jedi na navdihujoč način prepletajo okusi istrske in mednarodne kuhinje. Na videz običajni sestavine so oplemenitene z domiselnostmi tega posebnega para in končni izdelek se bo na tvojem krožniku odražalo kot umetniško delo. Restavracija Monte se že nekaj let zapored uvršča na sezname najboljših restavracij na Hrvaškem.

Montalbano 75, Rovinj, tel: +385 52 830 203, www.monte.hr

monte

 

Tako! Za hrano smo poskrbeli. Za prenočitev v Rovinju pa predlagamo Hotel Vila Lili, ki je super izbira v Rovinju. V stanovanjski četrti, a vendar v bližini morja in ostalih hotelov, se nahaja ta mali hotel. 17 sob predstavlja točno tisto, kar si želeli za svoj oddih in tvojo družino, pa tudi za hišnega ljubljenčka.

vila_lili_11250_vandraj

rovinj_shutterstock_384664336

vilalili7

Foto: Arhiv restavracij

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.