To so restavracije z Michelinovim priznanjem, ki jih morate obiskati na prihajajočem Tednu restavracij

Bliža se jesenski Teden restavracij. Tokrat boste po ugodnejši ceni lahko preizkusili tudi restavracije, ki so v najnovejšem Michelinovem vodniku prejele posebno priznanje.

Nova Michelinova priznanja

Izšla je nova izdaja vodnika Michelin Guide Slovenia za leto 2021. Slovenija ima eno restavracijo z dvemi Michelinovimi zvezdicami, šest restavracij z eno michelinovo zvezdico in 52 restavracij, ki jim je Michelin podelil priznanje v treh različnih kategorijah. Teden restavracij. 

Še vedno je najvišje priznanje v Sloveniji, dve Michelinovi zvezdici, v rokah Hiše Franko, s priznano mojstrico Ano Roš na čelu. Po eno zvezdico so si spet prislužile restavracije Hiša Denk (kuharski mojster Gregor Vračko), Pri Lojzetu (kuharski mojster Tomaž Kavčič), Vila Podvin (kuharski mojster Uroš Štefelin), Dam (kuharski mojster Uroš Fakuč) in Atelje (kuharski mojster Jorg Zupan). Prvič pa si je eno zvezdico prislužilo Gostišče Grič iz Šentjošta nad Horjulom, ki ga vodi kuharski mojster Luka Košir.

Kar 52 restavracij je prejelo eno od priznanj v treh posebnih kategorijah. Sedem restavracij je prejelo priznanje BIB GOURMAND, ki pomeni dobro razmerje med ceno in kakovostjo. Šest restavracij je prejelo priznanje MICHELIN GREEN STAR, ki pomeni zavzemanje za ohranjanje okolja in iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu. Kar 39 restavracij, kar je dve več kot lani, pa je prejelo priznanje THE PLATE MICHELIN, ki ga prejmejo restavracije kot priznanje za sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok.

V Sloveniji imamo veliko dobrih restavracij.

Jesenski Teden restavracij 2021

Čeprav tokrat prvič na seznamu ni niti ene restavracije z Michelinovo zvezdico, boste na jesenskem kulinaričnem tednu lahko preizkusili restavracije iz ostalih treh Michelinovih kategorij. Namen Tedna restavracij je približati visoko kulinariko vsakemu gostu in brbončice popeljati na vznemirljivo potovanje po ugodnejši ceni. Teden restavracij se zgodi dvakrat leto – spomladi in jeseni. Rezervacije za jesenski teden, ki prihaja že 8. oktobra, so že odprte.

V Ljubljano po raznolikost: Strelec, Maxim, Tabar, Monstera in Shambala

Teden restavracij v Ljubljani bo zagotovo zadovoljil zahtevne goste in poskrbel za raznoliko kulinarično potovanje. Vse naštete restavracije imajo le še nekaj prostih terminov, zato pohitite z izborom in pričakujte, da se boste za termin morali prilagoditi. A obljubimo, da je vredno.

Restavracija Strelec, ki jo vodi kuharski mojster Igor Jagodic, vas bo navdušila z unikatno atmosfero na vrhu grajskega stolpa in inovativnimi, sodobnimi okusi na estetsko dovršenih krožnikih. V restavraciji Maxim boste deležni visoke postrežbe in visoke kulinarike, a ne za ceno sproščenega in udobnega vzdušja. V Tabar se odpravite, če imate radi sveže, divje, svetovne okuse in uživate v mladostni, živahni energiji. Če bi radi enkrat jedli izpod rok enega najbolj znanih kuharskih mojstrov pri nas, izberite Monstera bistro, kjer jedilnik sestavlja Bine Volčič. Za visoko azijsko kulinariko s svežimi okusi, izberite Shambalo, restavracijo s čudovitim interierjem.

Za tokratne menije restavracij v Ljubljani  in rezervacije kliknite TUKAJ

Kakovostno in ugodno na Krasu: Ruj

Le nekaj metrov od Italije, v čudoviti kraški atmosferi, boste lahko uživali v sodobni, lokalni hrani, ki jo pripravlja Peter Patajac. Po pozdravu iz kuhinje vas čakajo kolerabni ravioli s prašičkom, drobljenec iz teranovega kruha, por in pena iz rdečih sadežev. Za toplo predjed vas bodo pogreli z mineštro z mešanimi stročnicami, jesensko zelenjavo in ajdovim kruho.m z orehi. Za glavno jed boste uživali v dušenih ličnicah, gomolju zelene, jabolčnemu pireju s hrenom in papričinim oljem. Več o restavraciji, jedilniku in rezervacijah TUKAJ.

Po domače in vrhunsko k Repovžu

Če želite pravo domačo doživetje, izberite gostilno Repovž. Domača, družinsko vodena gostilna, je letos poskrbela za posebno izkušnjo. Sprejeli vas bodo kar pred vinsko kletjo, na jedilnik pa so umestili prave slovenske jedi – postrv za predjed, pujska z mlinci za glavno in mlečni riž za sladico. A če mislite, da veste, kaj pričakovati, se motite. Več TUKAJ.

Na Tednu restavracij igra pomembno vlogo tudi vrhunsko vino.

Da se boste počutili kot graščak: Pavus

Na gradu Laško ustvarja Marko Pavčnik, kuharski mojster, ki spoštuje vse, kar ga obdaja. Sestavine nabere kar sam in svoje ideje črpa iz sprehodov po okolici. Izkušnja, ki vas bo obogatila s kulturo, prijaznostjo postrežbe, spoštovanjem glavnega kuharskega mojstra in lokalnimi sestavinami. Po pozdravu iz kuhinje si je tokrat zamislil poširana račja prsa, račjo pašteto in pistacijo ter jurko. Za glavno jed vas bodo pričakali zorjen telečji hrbet, hrustljava polenta z divjimi zelišči in sabajon omaka iz suhih jurčkov. Za sladico vas bo navdušila krema iz buče in pomaranče ter biskvit in sladoled iz bučnic. Svojo izkušnjo rezervirajte TUKAJ.

Kulinarično razvajanje. Foto: Pavus, arhiv

Po domače, ekološko, trajnostno in (tudi) vegetarijansko: Gostilna Krištof

Domača vaška gostilna Krištof je ena tistih šestih restavracij, ki so prejele priznanje Michelin green star, ki pomeni zavzemanje za ohranjanje okolja in iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu. Kuharski mojster Uroš Gorjanc svojo kuhinjo temelji na na sezonsko svežih, predvsem lokalnih sestavinah. Za tokratni Teden restavracij je poleg mesnega pripravil tudi vegetarijanski jedilnik, da bodo na svoj visoko-kulinarični račun prišli tudi tisti, ki ne jejo mesa. Za več o tej navidez preprosti gostilni, ki pa absolutno vodi kakšen korak v sodobnosti, kliknite TUKAJ.

Seveda je še veliko slovenskih restavracij, ki si tokrat ali zelo kmalu zaslužijo vašega obiska. Če jih boste obiskali (v Tednu restavracij ali kadarkoli drugič) in jih ovekovečili na družbenih omrežjih, ne pozabite označiti @Vandraj.si ali #vandraj, da lahko vaše izkušnje delimo z našimi bralci in sledilci. Sledite nam na https://www.instagram.com/vandraj.si/

 

Foto: Unsplash, Pavus

PREBERITE ŠE: Prekmurje: Rajhov recept za langaš, paprikaš in bezgov sladoled

Lokali svetovno znanih modnih hiš

Hrana in moda sta že dolgo povezani. V trgovinah s konceptom že nekaj časa strežejo kavo, mnogo restavracij pa zahteva posebna pravila oblačenja. Nekatere uspešne modne znamke so se podale tudi v svet gostinstva ter hrani in pijači dodale modni pečat. Stilsko dovršene kavarne in šik restavracije v lasti velikih modnih hiš so prava paša za oči, prav tako privlačni pa so tudi njihovi fini obroki.

Izbrali smo najbolj modne gurmanske postojanke.

#1 Luce by Prada, Milano

cafeprada

#2 Thomas’s Cafe at Burberry, London

thomass-burberry

#3 Vogue Cafe, Moskva

vogue-cafe

#4 Ralph’s, Pariz

ralf

#5 Ceresio 7 by DSquared2

dsquared

#6 Beige at Chanel, Tokio

chn

#7 Ralph’s Coffee, New York

ralff

#8 Vanitas at Palazzo Versace, Avstralija

vers

#9 Rose Bakery, Comme des Garcons, London

kome

#10 GQ Bar, Dubai

gq09

#11 Armani Ristorante, New York

armani

#12 Dior, Saint Tropez

dior

Foto: arhiv restavracij

Kako na potovanjih jesti čim bolj lokalno?

Hrana na potovanjih igra veliko vlogo, saj preko obrokov spoznavamo lokalno tradicijo in kulturo, seveda pa nam nudi tudi velik užitek. Če želiš poskusiti res pravo lokalno kuhinjo pa moraš seveda jesti tam, kjer jedo lokalci. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako in kje na potovanjih najti čim bolj avtentične jedi.

#1 Najbolj preprosto: vprašaj lokalce!

Tako boš informacije izvedel iz prve roke. Vprašaj jih, kje najraje jedo in tako zagotovo ne boš pristal v kakšni turistični pasti.

#2 Poskusi enak obrok v več restavracijah

Ni vsaka kuhinja odlična in ni vsak obrok dober. Vendar pa včasih kakšne jedi preprosto ne znajo pripraviti in če naletiš na napačno restavracijo še ne pomeni, da je jed v resnici slaba. Zato sploh, ko gre za tradicionalne jedi, jed poskusi v več restavracijah.

KJE v Rimu jedo lokalci? Preberi tu <—

hrana_shutterstock_121578847

#3 V hotelu povprašaj po obroku za zaposlene

Hoteli velikokrat pripravijo univerzalne obroke, ki nimajo kaj dosti skupnega z lokalno hrano. Zato lahko brez zadržkov vprašaš hotelskega kuharja, če ti lahko pripravi nekaj lokalnega.

HRANA, ki je ne smeš zamuditi v Riu! <—

#4 Za dobro hrano moraš včasih potovati malce dlje

Najboljša restavracija ni vedno v centru mesta in včasih moraš biti za dober obrok pripravljen odpotovati malce dlje. Zato upoštevaj lokalce in si privošči foodie izlet.

#5 Na meniju izbiraj med predjedmi

Tako boš za nizko ceno hitro našel okus tradicije države, v kateri se nahajaš. Samo pomisli na španske tapase, ostrige v Seattlu in francoske gosje paštete!

OBVEZNA postojanka v Sarajevu. <—

hrana_shutterstock_379857460

Foto: Shutterstock

Kam v Rovinju na dobro kosilo in večerjo?

Največji užitek za gurmane je sproščeno uživanje v gostoljubju, ljubeznivosti in strokovnosti, s katero domačini popeljejo skozi njihovo predstavo o gastronomskem doživetju. Tokrat bomo v paleti najboljših restavracij v Rovinju uživali v izobilju gastro ponudbe in neponovljivih okusih.

1. Barba Danilo

Je restavracija, ki je v Rovinju postavila nove standarde, nahaja pa se v sklopu malega družinskega kampa Ulika. Morda se sliši nenavadno, da te pošiljamo po gastronomski užitek v kamp, ampak vse ti bo postalo jasno, ko boš vstopil v prijeten ambient. Nenavadne kombinacije okusov ne bodo razoračarale niti najbolj zahtevnega gurmana. Četudi slediš klasičnim okusom, v restavraciji ne boš zapostavljen. Zagotovo pa Barba Danilo ni naslov, če so v tvojem ožjem izboru le pica in čevapčiči.

Polari 5, Rovinj, tel: +385 52 830 002, www.barbadanilo.com

2. Blù

Če iščeš izkušnjo, za katero bi želel, da ti za vedno ostane v spominu, obišči restavracijo Blu. Nahaja se severno od centra, vzdolž plaže Borik. Obisk te restavracije priporočamo ob večernih urah, ko svetloba luči krasi staro mestno jedro. Če želiš osupniti spremljevalko, poskušaj rezervirati mizo na sami plaži, le malo od morja. Jedilnik v glavnem bazira na mediteranski kuhinji z istrskim podpisom in bogatim izborom domačih in tujih vin.

Val del Lesso 9, Rovinj, tel: +385 52 811 265, www.blu.hr

3. Feral

Ta družinska restavracija se nahaja v vasi Kukuletovica, ki je oddaljena pet kilometrov iz centra Rovinja v smeru Pule, v bližini kampa Veštar. Skrita očem, je restavracija pravo odkritje za vse ljubitelje domače kuhinje. Družina Deković že vrsto let z veliko ljubezni in truda pripravlja domače testenine, v kreativnih kreacijah in izpeljankah, ki temeljijo na tradicionalnih ribjih in mesnih jedeh.

Cocaletto 27, Rovinj, tel: +385 52 829 070 www.feral.incroatia.info

4. Konoba Jure

Konoba Jure je netipična rovinjska restavracija, ki se nahaja v naselju Lacosercio in je od centra mesta oddaljena le 10 minut hoje. Na to restavracije verjetno ne boš naletel po naključju, vendar ko jo boš našel, ti ne bo žal. Konoba ponuja prijetno vzdušje stran od poletne gneče. Pozabi na običajne menije in prisluhni priporočilo šefa. Zagotovljena sveža ponudba temelji na tradicionalni istrski kuhinji, svežih ribah in mesu. In ne zamudi zrezka z zelenim poprom ali gobami.

Cademia 22, Rovinj, tel: +385 52 813 397

5. Monte

V srcu samega Rovinja, tik pri cerkvi Sv. Eufemije stoji Monte. Zakonski par Đekić s polno ljubezni in truda snujeta menije, ki se zlahka primerjajo s ponudbo najboljših restavracij. Njune ustvarjalne jedi na navdihujoč način prepletajo okusi istrske in mednarodne kuhinje. Na videz običajni sestavine so oplemenitene z domiselnostmi tega posebnega para in končni izdelek se bo na tvojem krožniku odražalo kot umetniško delo. Restavracija Monte se že nekaj let zapored uvršča na sezname najboljših restavracij na Hrvaškem.

Montalbano 75, Rovinj, tel: +385 52 830 203, www.monte.hr

monte

 

Tako! Za hrano smo poskrbeli. Za prenočitev v Rovinju pa predlagamo Hotel Vila Lili, ki je super izbira v Rovinju. V stanovanjski četrti, a vendar v bližini morja in ostalih hotelov, se nahaja ta mali hotel. 17 sob predstavlja točno tisto, kar si želeli za svoj oddih in tvojo družino, pa tudi za hišnega ljubljenčka.

vila_lili_11250_vandraj

rovinj_shutterstock_384664336

vilalili7

Foto: Arhiv restavracij

Kje v Rimu jedo lokalci?

Prestolnica Italije je polna arhitekure in mode, definitivno pa je Rim tudi prestolnica gurmanskih razsežnosti. Italija je znana po svoji družinski tradiciji, ki vedno vključuje zelo zelo dobro hrano in tvoja rimska izkušnja ne sme biti nič drugačna. Da bi se izognil turističnim pastem in ob tvojem naslednjem obisku večnega mesta zares dobro jedel, smo ti pripravili seznam petih restavracij, ki jih priporočajo lokalci.

#1 Flavio al Velavevodetto se ponaša le s pet zvezdičnimi kritikami. Stoji na vogalu ob Testacciu in ker je malce skrita, vanjo ne zaide veliko turistov. Znana je po svoji tradicionalni italijanski kuhinji iz domačih sestavin, še posebno priljubljen pa je njihov cacio e pepe, testenine s pekorinom in črnim poprom. Za prste obliznit!

flavio-outside

#2 Ginger je restavracija z zdravo prehrano na ulici Via Borgognona, ki se nahaja blizu Španskih stopnic. Lokal, v katerega je svojih milijon in pol evrov vložil celo modni velikan Bulgari, ponuja božanski karpačo iz hobotnice z limonino majonezo, ribe s češnjevimi paradižniki, olivami in svežim italijanskim origanom in še in še. Tu si napaseš oči in brbončice, tvoje telo pa doživi ekspresni detoks.

ginger

#3 La Cimbella ima svoja vrata odprta blizu Panteona, vanjo pa vedno lahko zaviješ po zagotovljeno odličen obrok. Tu boš jedel kot pravi Rimljan, saj ponujajo tradicionalne starorimske jedi kot so jagnjetina z ocvrtimi artičokami in drugo mehko meso. Restavracija slovi tudi po domačem vzdušju ter prijaznem osebju.

villa

#4 La veranda stoji v Palazzo della Rovere, ki datira v davno leto 1480. Slovi po čudovitem arhaičnem stropu z oboki ter odlični hrani, za katero pa je treba odšteti malenkost več. Za malce ugodnejši obrok priporočamo obisk restavracije v nedeljo, ko ponujajo okusno kosilo že za 15€.

la-veranda-interior

#5 La cucina dell’anima oziroma kuhinja z dušo (in za dušo) se večinoma vrti okrog tradicionalnih jedi iz Puglie, zvezda menija pa je unikatno zasnovana sladica. Tiramisu, ki si ga namreč sestaviš sam, privablja celo lokalne jedce, ki so seveda vešči izdelave tiramisuja ter dobro vedo, kakšnega okusa mora biti.

soul

Te mika Rim? Našli smo odlično in ugodno ponudbo za obisk tega romantičnega mesta.

Buon appetito!

Foto: arhiv restavracij

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.