Pozor: tako nikoli ne jejte sushija

Sushi v Evropi postaja vedno bolj popularna jed, ki že dolgo ni več rezervirana samo za tiste s polnimi denarnicami.

Če pri obedovanju sushija, ki smo ga kupili v lokalni trgovini in zmazali v udobju svojega kavča, ni zadrege, kako se ga pravilno lotiti, ta lahko nastane v kakšni od bolj finih restavracij. Zato smo, v izogib zadregi, na kup zbrali nasvete slavnega sushimojstra z Japonske.

Zlata štiri pravila:

#1 Sushi se je z rokami

Pozabite na zadrego, če palčk ne obvladate. Sushi naj bi jedli z rokami. Tako ga namreč tudi pripravijo pravi japonski sushimojstri.

Palčke pa se lahko uporablja le, če vam vonj po ribah na prstih ne diši preveč.

#2 Zmerno s sojino omako

V sojino omako naj bi na hitro pomočili le ribo in ne tudi riža. Riž se prehitro napije sojine omake in na ta način izniči okus ribe.

#3 Kam z wasabijem

Po nasvetih japonskega sushimojstra – zagotovo ne v sojino omako. Wasabija naj sploh ne bi bilo treba dodajati, saj je ponavadi dodan med plast ribe in riža, če pa imate radi pikantno ga dodajte na sredino ribe.

#4 Kako pojesti sushi

V enem samem grižljaju. Verjemite, če se želite izogniti koščkom riža po celi mizi in rdečici na obrazu, ko nikakor ne morete pregrizniti ribe, sushi pojejte v enem kosu.

Če ste ljubitelj sushija, boste od zdaj naprej lahko uživali brez pomislekov ali to delate prav. Če ga pa še niste poskusili, zdaj res nimate več izgovorov, da ga ne bi.

Foto: Unsplash

Ne spreglejte: Pred skokom v Azijo: Kako pravilno uporabljati jedilne paličice

Preberite še:

Slovenka, ki je kot prostovoljka v revnih delih Peruja otroke učila angleščino #intervju

 

Kje v Rimu jedo lokalci?

Prestolnica Italije je polna arhitekure in mode, definitivno pa je Rim tudi prestolnica gurmanskih razsežnosti. Italija je znana po svoji družinski tradiciji, ki vedno vključuje zelo zelo dobro hrano in tvoja rimska izkušnja ne sme biti nič drugačna. Da bi se izognil turističnim pastem in ob tvojem naslednjem obisku večnega mesta zares dobro jedel, smo ti pripravili seznam petih restavracij, ki jih priporočajo lokalci.

#1 Flavio al Velavevodetto se ponaša le s pet zvezdičnimi kritikami. Stoji na vogalu ob Testacciu in ker je malce skrita, vanjo ne zaide veliko turistov. Znana je po svoji tradicionalni italijanski kuhinji iz domačih sestavin, še posebno priljubljen pa je njihov cacio e pepe, testenine s pekorinom in črnim poprom. Za prste obliznit!

flavio-outside

#2 Ginger je restavracija z zdravo prehrano na ulici Via Borgognona, ki se nahaja blizu Španskih stopnic. Lokal, v katerega je svojih milijon in pol evrov vložil celo modni velikan Bulgari, ponuja božanski karpačo iz hobotnice z limonino majonezo, ribe s češnjevimi paradižniki, olivami in svežim italijanskim origanom in še in še. Tu si napaseš oči in brbončice, tvoje telo pa doživi ekspresni detoks.

ginger

#3 La Cimbella ima svoja vrata odprta blizu Panteona, vanjo pa vedno lahko zaviješ po zagotovljeno odličen obrok. Tu boš jedel kot pravi Rimljan, saj ponujajo tradicionalne starorimske jedi kot so jagnjetina z ocvrtimi artičokami in drugo mehko meso. Restavracija slovi tudi po domačem vzdušju ter prijaznem osebju.

villa

#4 La veranda stoji v Palazzo della Rovere, ki datira v davno leto 1480. Slovi po čudovitem arhaičnem stropu z oboki ter odlični hrani, za katero pa je treba odšteti malenkost več. Za malce ugodnejši obrok priporočamo obisk restavracije v nedeljo, ko ponujajo okusno kosilo že za 15€.

la-veranda-interior

#5 La cucina dell’anima oziroma kuhinja z dušo (in za dušo) se večinoma vrti okrog tradicionalnih jedi iz Puglie, zvezda menija pa je unikatno zasnovana sladica. Tiramisu, ki si ga namreč sestaviš sam, privablja celo lokalne jedce, ki so seveda vešči izdelave tiramisuja ter dobro vedo, kakšnega okusa mora biti.

soul

Te mika Rim? Našli smo odlično in ugodno ponudbo za obisk tega romantičnega mesta.

Buon appetito!

Foto: arhiv restavracij

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.