Rim, prestolnica dolce vite

»Cappuccino grande, fettuccine Alfredo, un grande gelato!« – in vse je prav tako okusno kot se sliši. Večno mesto je prestolnica mode, zgodovine in dobre hrane. Po karkoli od tega boste prišli, Rim vas ne bo pustil oditi praznih rok. Še več, vrnili se boste znova in znova po živahen utrip antičnega mesta, ki se prepleta z najnovejšimi modnimi smernicami in sodobno umetnostjo. Rimljani, ki jih v prestolnici Italije živi več kot dva miljona, znajo uživati (saj so hedonizem praktično izumili) ter vam bodo z veseljem pokazali svojo najljubšo lokalno kuhinjo, brez pomislekov pa vas bodo napotili tudi k znamenitostim, na katere so najbolj ponosni. Katere so torej rimske klasike?

Rimski kolosej

Verjetno prva slika, ki ti pade na pamet, ko pomisliš na prestolnico italijanskega škornja. Slabih 2000 let staro zgradbo so več kot 500 let uporabljali kot gladiatorski amfiteater, v katerem so se odvijale krvave igre. Za potrebe predstave so ga nekoč celo napolnili z vodo ter v njem priredili pravo pomorsko bitko. Danes ostaja glavni simbol mesta, ki opozarja na nekdanjo veličino rimskega imperija ter ena najveličastnejših zgradb svojega časa.

Colosseum, Rome

Panteon

Njegovo ime izhaja iz starogrške besede za tempelj vseh bogov, saj v njem stojijo njihovi kipi. Nekaj stoletij po njegovi izgradnji, leta 608 ga je bizantinski cesar Fokas podaril papežu Bonifaciju VIII, ki ga je spremenil v cerkev Santa Maria dei Martiri. Danes velja za eno največjih rimskih arhitekturnih del in je celo leto poln turistov, ki se čudijo njegovi veličastnosti, ki skozi dve tisočletji ni izgubila svoje avtentičnosti.

MEGABON PRIPOROČA: hoteli v Rimu

Fontana di trevi

Fontana di Trevi je največja baročna fontana v mestu in ena največjih fontan na svetu, saj je visoka kar 26,3 metrov, v širino pa meri slabih 50 metrov. Rimska tradicija narekuje, da morate ob obisku večnega mesta v vodnjak vreči kovanec, to pa pomeni, da se boste v Rim še vrnili. Turisti se več kot očitno želijo vrniti, saj na dan vanjo za srečo vržejo približno 3000 evrov.

fontana

Španske stopnice

135 stopnic povezuje Piazzo di Spagno in Piazzo Trinità dei Monti, katere vrh krasi cerkev z dvema stolpoma. Stopnice sta zasnovala arhitekta Francesco de Sanctis in Alessandro Specchi. Pod stopnicami leži majhna fontana ob njej pa se nahaja ena izmed najbolj znanih ulic za nakupovanje v mestu, via Condotti, ki je polna prestižnih italijanskih trgovin. V pomladnih in poletnih mesecih so stopnice okrašene z rožami, prav v tem času pa je najlepše tudi celotno mesto.

MEGABON PRIPOROČA: Najcenejši let v Rim

Vatikan

Država znotraj Rima je sicer svetovno romarsko središče, s svojo veličastno arhitekturo pa je obvezen postanek za vsakega zemljana. Bazilika svetega Petra, katere kupolo je moč videti že z nekaj kilometrov, je delo renesančnega genija Michelangela in spada med največje umetniške spomenike na svetu, saj je poleg svoje velikosti znana tudi po svojem notranjem in zunanjem dekorju, polnem dovršenih mozaikov in kipov. Pred baziliko stoji veličasten trg nedaleč stran pa se nahajajo Vatikanski muzeji, ki v neskončnih sobanah hranijo rimske dragocenosti in varujejo ikoničen strop Sikstinske kapele.

vatikan

Rimski forum

Antični center mesta je bil nekdaj rimsko politično središče, na kar še danes spominjajo ruševine starih zgradb. Na rimskem Forumu se je odvijalo praktično vse življenje prebivalcev mesta, saj so tu potekale volitve, obsodbe, javni govori in zmagovalne procesije. Forum obiskovalce opominja na naprednost nekdanjega Rimskega imperija, katerega moč je v mestu čutiti še danes.

rimcity

Rim bi moral v svojem življenju obiskati vsak, saj se tam preprosto naučiš uživati vsak dan posebej. Italijani, ki so umetniki dolce vite oziroma sladkega življenja vas bodo z veseljem navadili na uživanje vsakega obroka, kozarca vina ter kepice sladoleda in čeprav je Rim eno največjih evropskih mest, v njem ni čutiti prehitrega tempa in stresa metropole. Prav zato mesto že od nekdaj opevajo tudi v Hollywoodskih filmskih mojstrovinah, ki govorijo o lepoti življenja in užitku trenutka.

Foto: Telegraph, Hostelite

Kje v Rimu jedo lokalci?

Prestolnica Italije je polna arhitekure in mode, definitivno pa je Rim tudi prestolnica gurmanskih razsežnosti. Italija je znana po svoji družinski tradiciji, ki vedno vključuje zelo zelo dobro hrano in tvoja rimska izkušnja ne sme biti nič drugačna. Da bi se izognil turističnim pastem in ob tvojem naslednjem obisku večnega mesta zares dobro jedel, smo ti pripravili seznam petih restavracij, ki jih priporočajo lokalci.

#1 Flavio al Velavevodetto se ponaša le s pet zvezdičnimi kritikami. Stoji na vogalu ob Testacciu in ker je malce skrita, vanjo ne zaide veliko turistov. Znana je po svoji tradicionalni italijanski kuhinji iz domačih sestavin, še posebno priljubljen pa je njihov cacio e pepe, testenine s pekorinom in črnim poprom. Za prste obliznit!

flavio-outside

#2 Ginger je restavracija z zdravo prehrano na ulici Via Borgognona, ki se nahaja blizu Španskih stopnic. Lokal, v katerega je svojih milijon in pol evrov vložil celo modni velikan Bulgari, ponuja božanski karpačo iz hobotnice z limonino majonezo, ribe s češnjevimi paradižniki, olivami in svežim italijanskim origanom in še in še. Tu si napaseš oči in brbončice, tvoje telo pa doživi ekspresni detoks.

ginger

#3 La Cimbella ima svoja vrata odprta blizu Panteona, vanjo pa vedno lahko zaviješ po zagotovljeno odličen obrok. Tu boš jedel kot pravi Rimljan, saj ponujajo tradicionalne starorimske jedi kot so jagnjetina z ocvrtimi artičokami in drugo mehko meso. Restavracija slovi tudi po domačem vzdušju ter prijaznem osebju.

villa

#4 La veranda stoji v Palazzo della Rovere, ki datira v davno leto 1480. Slovi po čudovitem arhaičnem stropu z oboki ter odlični hrani, za katero pa je treba odšteti malenkost več. Za malce ugodnejši obrok priporočamo obisk restavracije v nedeljo, ko ponujajo okusno kosilo že za 15€.

la-veranda-interior

#5 La cucina dell’anima oziroma kuhinja z dušo (in za dušo) se večinoma vrti okrog tradicionalnih jedi iz Puglie, zvezda menija pa je unikatno zasnovana sladica. Tiramisu, ki si ga namreč sestaviš sam, privablja celo lokalne jedce, ki so seveda vešči izdelave tiramisuja ter dobro vedo, kakšnega okusa mora biti.

soul

Te mika Rim? Našli smo odlično in ugodno ponudbo za obisk tega romantičnega mesta.

Buon appetito!

Foto: arhiv restavracij

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.