Kje v Rimu jedo lokalci?

Prestolnica Italije je polna arhitekure in mode, definitivno pa je Rim tudi prestolnica gurmanskih razsežnosti. Italija je znana po svoji družinski tradiciji, ki vedno vključuje zelo zelo dobro hrano in tvoja rimska izkušnja ne sme biti nič drugačna. Da bi se izognil turističnim pastem in ob tvojem naslednjem obisku večnega mesta zares dobro jedel, smo ti pripravili seznam petih restavracij, ki jih priporočajo lokalci.

#1 Flavio al Velavevodetto se ponaša le s pet zvezdičnimi kritikami. Stoji na vogalu ob Testacciu in ker je malce skrita, vanjo ne zaide veliko turistov. Znana je po svoji tradicionalni italijanski kuhinji iz domačih sestavin, še posebno priljubljen pa je njihov cacio e pepe, testenine s pekorinom in črnim poprom. Za prste obliznit!

flavio-outside

#2 Ginger je restavracija z zdravo prehrano na ulici Via Borgognona, ki se nahaja blizu Španskih stopnic. Lokal, v katerega je svojih milijon in pol evrov vložil celo modni velikan Bulgari, ponuja božanski karpačo iz hobotnice z limonino majonezo, ribe s češnjevimi paradižniki, olivami in svežim italijanskim origanom in še in še. Tu si napaseš oči in brbončice, tvoje telo pa doživi ekspresni detoks.

ginger

#3 La Cimbella ima svoja vrata odprta blizu Panteona, vanjo pa vedno lahko zaviješ po zagotovljeno odličen obrok. Tu boš jedel kot pravi Rimljan, saj ponujajo tradicionalne starorimske jedi kot so jagnjetina z ocvrtimi artičokami in drugo mehko meso. Restavracija slovi tudi po domačem vzdušju ter prijaznem osebju.

villa

#4 La veranda stoji v Palazzo della Rovere, ki datira v davno leto 1480. Slovi po čudovitem arhaičnem stropu z oboki ter odlični hrani, za katero pa je treba odšteti malenkost več. Za malce ugodnejši obrok priporočamo obisk restavracije v nedeljo, ko ponujajo okusno kosilo že za 15€.

la-veranda-interior

#5 La cucina dell’anima oziroma kuhinja z dušo (in za dušo) se večinoma vrti okrog tradicionalnih jedi iz Puglie, zvezda menija pa je unikatno zasnovana sladica. Tiramisu, ki si ga namreč sestaviš sam, privablja celo lokalne jedce, ki so seveda vešči izdelave tiramisuja ter dobro vedo, kakšnega okusa mora biti.

soul

Te mika Rim? Našli smo odlično in ugodno ponudbo za obisk tega romantičnega mesta.

Buon appetito!

Foto: arhiv restavracij

Aglio olio ali izvrstno italijansko kosilo iz praznega hladilnika

Hiter tempo, kup obveznosti in oh, pozabili ste oditi v trgovino po hrano. Čez pol ure pa se bodo pred vrati pojavili obiski. Kakšen stresen dan!

No, ali pa ste le lačni kot volk prišli iz službe in se vam res ne ljubi drenjati v vrsti bližnje trgovine. Kakršna koli že je situacija, Italijani so mislili na vse. Pobrskali smo med tradicionalnimi recepti in izbrskali tiste, ki rešujejo zgornji dve zagati. Brez skrbi, ko boste končni izdelek položili na mizo, bodo zadovoljni še tako zahtevni gurmani, vi pa boste na svoj krožnik lahko ponosni kot Italijan na svojo familio!

#1 Aglio olio

Dobesedno testenine iz nič, saj res potrebujete le česen in olje. In špagete seveda (ali pa rezance, pravzaprav katerekoli testenine).

Za pripravo potrebujete 20 minut in naslednje sestavine:

  • • 2 stroka česna
  • • 1 svež rdeč čili
  • • 1 glavo blitve
  • • 400 gramov testenin
  • • 1 limona
  • • oljčno olje
  • • parmezan

 

Nič, kar ne bi imeli v hladilniku kajne? Pa začnimo. Najprej olupimo in nasesekljamo česen, izkoščičimo čili (da ne bo prevroče) in ga narežemo. Na ozke lističe narežemo tudi blitvo, med tem pa zavremo vodo in vanjo položimo testenine. Med tem, ko se kuhajo, na ponev zlijemo malo večjo kapljo olivnega olja in nanj zmešamo česen in čili.

Ko se česen malo obarva, dodamo blitvo in jo pražimo približno 3 do 4 minute. Vse skupaj potresemo z limonino lupinico (limono smo pred tem dobro oprali).

Ding, testenine so ravno prav al dente! Odcedimo jih ter umešamo med omako v ponvi. Dišečo jed naložimo na krožnike in bogato potresemo s parmezanom. Saj veste, kako pravijo, parmezana ni nikoli preveč.

#2 Carbonara

Verjetno vsem znane testenine z jajci in panceto, a vseeno, ponovimo recept, da bodo tokrat zares italijanske.

Za dve osebi potrebujemo:

  • • 200 gramov testenin
  • • 3 jajčne rumenjake
  • • ščepec morske soli
  • • 150 gramov pancete
  • • 40 gramov parmezana (in še malo za po vrhu)
  • • strok česna
  • • olivno olje

 

Torej, v skledici umešajte rumenjake, nariban parmezan, poper in sol. Narežite panceto in vse skupaj naj počaka, dokler ne skuhate testenin. Nato v ponev ulijete malo olja ter vanj položite zdrobljen česen, da začini zdravo maščobo. Ko se česen obarva rumeno, dodajte panceto in jo pražite dokler ne postane hrustljava (cca. 4 minute).

Sedaj pa nastopi pomemben del. Testenine morate položiti v ponev ter jih zaliti z jajčno mešanico, vendar pazite, da se jajca lepo skuhajo in ne zakrknejo. Italijani namreč niso oboževalci omlete. To naredimo tako, da pri nizkem ognju dobro pretresamo testenine v ponvi, trik pa je v tem, da mešanici dodamo malo vode, v kateri so se kuhali špageti. Tresite ponev dokler mešanica ne bo svetleča in kremasta. Nato potresite s parmezanom in poprom. Preprosto, kajne?

carbonara_1

#3 Tiramisu

Glavno jed smo pojedli, vseeno pa bi se prileglo nekaj sladkega. Srečo imamo, da obstaja tudi sladica, ki se jo da zmešati v petih minutah. Tiramisu je namreč tradicionalna italijanska sladica, ki jo lahko postrežemo kar v kozarcu. Nič pečenja, tokrat bomo izpustili celo jajca, umazali pa bomo le eno posodo.

Potrebujemo:

  • • 35 gramov sladkorja v prahu
  • • 225 gramov mascarponeja 
  • • 170 mililitrov stepene smetane
  • • 8 bebe piškotov
  • • 220 mililitrov črne skuhane in ohlajene kave
  • • čokolada za posip

 

Hitro se lotimo dela, pripravimo si štiri kozarce. V veliko posodo gladko umešamo mascarpone kremo, sladkor v prahu ter stepeno smetano. V hladno kavo namočimo piškote ter jih zložimo v kozarčke. Prelijemo jih s kremo ter posujemo s čokolado. Po želji lahko dodate sveže jagode ali borovnice. To je to, najhitrejša sladica na svetu!

Buon appetito!

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.