Recept: TO so špageti s feto iz pečice, ki so obnoreli svet

Ko že misliš, da nihče ne more več pripraviti testenin na nov, še boljši način, se najde ženska s Tik Toka, ki v trenutku obnori svet z novim receptom. Recept “špageti s feto iz pečice” si je ogledalo in pripravilo že več milijonov ljudi. Tudi mi smo poskusili in res, res so dobri!

Da nas bodo špageti s feto iz pečice tako zelo navdušili si nismo mislili. Preizkusili smo zgolj iz zabave, sedaj pa se je jed uvrstila kar na naš reden jedilnik. Uporabite lahko katerekoli testenine.

Kaj potrebujete:

  • češnjeve paradižnike
  • kos feta sira
  • olivno olje
  • česen
  • rožmarin
  • sol
  • testenine po izbiri

Priprava:

  • pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija.
  • češnjeve paradižnike in nekaj neolupljenih česnovih strokov postavimo v pekač
  • prelijemo z malo olivnega olja ter začinimo z rožmarinom in soljo
  • dobro premešamo in na sredino postavimo feto
  • pekač za približno 30 minut potisnemo v pečico
  • skuhamo poljubne testenine
  • po končani peki iz lupin odstranimo pečene česnove stroke in jih z vilicami pretlačimo ter zmešamo z ostalimi sestavinami, da dobimo enotno omako
  • vmešamo testenine
  • uživamo.

Dober tek!

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Sladka uspešnica: še tople in dišeče cimetove rolice! #RECEPT

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini?
TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Recept: Znate pripraviti popolne domače italijanske testenine?

Domače testenine so v italiji več stoletij stara umetnost. Jih znate pripraviti? S tem receptom boste vzljubili pripravo testenin doma in se ne boste več vračali h kupljenim!

Da boste pripravili popolne domače testenine, boste potrebovali eno uro časa, jajca, moko, vodo, sol in sestavine za omako po izbiri. Pa veliko veselja in ščep ljubezni. Testenine lahko pripravljate ročno, za kar boste potrebovali veliko energije in moči, lahko pa si pomagate s strojem. V vsakem primeru je osnovni recept enak.

Recept za popolne domače testenine

Potrebujete: 

  • 200 g bele pšenične moke
  • 200 g polnozrnate pšenične moke
  • 4 jajca
    (Za sveže domače testenine potrebujete 1 jajce na 100g moke)

Ročna priprava: 

V posodo (če že obvladate, pa lahko kar na kuhinjsko površino) stresite obe moki. Na sredi naredite luknjo, v katero ubijete jajca. Počasi, potrpežljivo, postopoma s prsti umešajte jajca v moko. Ko sta sestavini dobro premešani, se lotite gnetenja. Če je testo premokro, dodajte moko, če je pretrdo, pa malo vode. Gnetite 10 minut. 10 minut gnetenja je ključni del uspešnega recepta. Če testo ne bo dobro zgneteno, bodo testenine mehke in se ne bodo skuhale al dente.

Po 10 minutah, testo zgnetite v kepo, zavijte v folijo in pustite stati pri sobni temperaturi 15 – 30 minut.

Iz testa v testenine

Strojček za testenine postavite na trdno in čisto površino. Kuhinjski pult zraven potresite s polnozrnato moko. Kepo testa razdelite na manjše kepe, velikosti teniške žogice. Vzemite prvo in jo potlačite z dlanjo. Strojček pripravite na največji nastavek in testo spustite skozi. Na največjem nastavku valjanje ponovite še 4x.

Potem z vsakim valjanjem nastavek zožajte za eno stopnjo. Dokler ne dobite 1mm debelih plasti testa. Test je pripravljeno, da ga spremenite v rezance ali lazanjo po izbiri. Strojček za testenine ima ponavadi tudi nastavek za rezance.

Kako pravilno skuhati testenine?

Za vsakih 100g testenin dodajte v posodo 1l vode in 1 žlico soli. Zavrite vodo in dodajtesveže domače testenine, ki jih kuhajte 3-5 minut oz. dokler ne priplavajo na površje.

Postrezite z omako po izbiri!

Dober tek!

Foto: Unsplash

PREBERITE TUDI: 5 najboljših popotniških nasvetov, ki bodo izboljšali vaše potovanje

Aglio olio ali izvrstno italijansko kosilo iz praznega hladilnika

Hiter tempo, kup obveznosti in oh, pozabili ste oditi v trgovino po hrano. Čez pol ure pa se bodo pred vrati pojavili obiski. Kakšen stresen dan!

No, ali pa ste le lačni kot volk prišli iz službe in se vam res ne ljubi drenjati v vrsti bližnje trgovine. Kakršna koli že je situacija, Italijani so mislili na vse. Pobrskali smo med tradicionalnimi recepti in izbrskali tiste, ki rešujejo zgornji dve zagati. Brez skrbi, ko boste končni izdelek položili na mizo, bodo zadovoljni še tako zahtevni gurmani, vi pa boste na svoj krožnik lahko ponosni kot Italijan na svojo familio!

#1 Aglio olio

Dobesedno testenine iz nič, saj res potrebujete le česen in olje. In špagete seveda (ali pa rezance, pravzaprav katerekoli testenine).

Za pripravo potrebujete 20 minut in naslednje sestavine:

  • • 2 stroka česna
  • • 1 svež rdeč čili
  • • 1 glavo blitve
  • • 400 gramov testenin
  • • 1 limona
  • • oljčno olje
  • • parmezan

 

Nič, kar ne bi imeli v hladilniku kajne? Pa začnimo. Najprej olupimo in nasesekljamo česen, izkoščičimo čili (da ne bo prevroče) in ga narežemo. Na ozke lističe narežemo tudi blitvo, med tem pa zavremo vodo in vanjo položimo testenine. Med tem, ko se kuhajo, na ponev zlijemo malo večjo kapljo olivnega olja in nanj zmešamo česen in čili.

Ko se česen malo obarva, dodamo blitvo in jo pražimo približno 3 do 4 minute. Vse skupaj potresemo z limonino lupinico (limono smo pred tem dobro oprali).

Ding, testenine so ravno prav al dente! Odcedimo jih ter umešamo med omako v ponvi. Dišečo jed naložimo na krožnike in bogato potresemo s parmezanom. Saj veste, kako pravijo, parmezana ni nikoli preveč.

#2 Carbonara

Verjetno vsem znane testenine z jajci in panceto, a vseeno, ponovimo recept, da bodo tokrat zares italijanske.

Za dve osebi potrebujemo:

  • • 200 gramov testenin
  • • 3 jajčne rumenjake
  • • ščepec morske soli
  • • 150 gramov pancete
  • • 40 gramov parmezana (in še malo za po vrhu)
  • • strok česna
  • • olivno olje

 

Torej, v skledici umešajte rumenjake, nariban parmezan, poper in sol. Narežite panceto in vse skupaj naj počaka, dokler ne skuhate testenin. Nato v ponev ulijete malo olja ter vanj položite zdrobljen česen, da začini zdravo maščobo. Ko se česen obarva rumeno, dodajte panceto in jo pražite dokler ne postane hrustljava (cca. 4 minute).

Sedaj pa nastopi pomemben del. Testenine morate položiti v ponev ter jih zaliti z jajčno mešanico, vendar pazite, da se jajca lepo skuhajo in ne zakrknejo. Italijani namreč niso oboževalci omlete. To naredimo tako, da pri nizkem ognju dobro pretresamo testenine v ponvi, trik pa je v tem, da mešanici dodamo malo vode, v kateri so se kuhali špageti. Tresite ponev dokler mešanica ne bo svetleča in kremasta. Nato potresite s parmezanom in poprom. Preprosto, kajne?

carbonara_1

#3 Tiramisu

Glavno jed smo pojedli, vseeno pa bi se prileglo nekaj sladkega. Srečo imamo, da obstaja tudi sladica, ki se jo da zmešati v petih minutah. Tiramisu je namreč tradicionalna italijanska sladica, ki jo lahko postrežemo kar v kozarcu. Nič pečenja, tokrat bomo izpustili celo jajca, umazali pa bomo le eno posodo.

Potrebujemo:

  • • 35 gramov sladkorja v prahu
  • • 225 gramov mascarponeja 
  • • 170 mililitrov stepene smetane
  • • 8 bebe piškotov
  • • 220 mililitrov črne skuhane in ohlajene kave
  • • čokolada za posip

 

Hitro se lotimo dela, pripravimo si štiri kozarce. V veliko posodo gladko umešamo mascarpone kremo, sladkor v prahu ter stepeno smetano. V hladno kavo namočimo piškote ter jih zložimo v kozarčke. Prelijemo jih s kremo ter posujemo s čokolado. Po želji lahko dodate sveže jagode ali borovnice. To je to, najhitrejša sladica na svetu!

Buon appetito!

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.