Hiter tempo, kup obveznosti in oh, pozabili ste oditi v trgovino po hrano. Čez pol ure pa se bodo pred vrati pojavili obiski. Kakšen stresen dan!
No, ali pa ste le lačni kot volk prišli iz službe in se vam res ne ljubi drenjati v vrsti bližnje trgovine. Kakršna koli že je situacija, Italijani so mislili na vse. Pobrskali smo med tradicionalnimi recepti in izbrskali tiste, ki rešujejo zgornji dve zagati. Brez skrbi, ko boste končni izdelek položili na mizo, bodo zadovoljni še tako zahtevni gurmani, vi pa boste na svoj krožnik lahko ponosni kot Italijan na svojo familio!
#1 Aglio olio
Dobesedno testenine iz nič, saj res potrebujete le česen in olje. In špagete seveda (ali pa rezance, pravzaprav katerekoli testenine).
Za pripravo potrebujete 20 minut in naslednje sestavine:
- • 2 stroka česna
- • 1 svež rdeč čili
- • 1 glavo blitve
- • 400 gramov testenin
- • 1 limona
- • oljčno olje
- • parmezan

Nič, kar ne bi imeli v hladilniku kajne? Pa začnimo. Najprej olupimo in nasesekljamo česen, izkoščičimo čili (da ne bo prevroče) in ga narežemo. Na ozke lističe narežemo tudi blitvo, med tem pa zavremo vodo in vanjo položimo testenine. Med tem, ko se kuhajo, na ponev zlijemo malo večjo kapljo olivnega olja in nanj zmešamo česen in čili.
Ko se česen malo obarva, dodamo blitvo in jo pražimo približno 3 do 4 minute. Vse skupaj potresemo z limonino lupinico (limono smo pred tem dobro oprali).
Ding, testenine so ravno prav al dente! Odcedimo jih ter umešamo med omako v ponvi. Dišečo jed naložimo na krožnike in bogato potresemo s parmezanom. Saj veste, kako pravijo, parmezana ni nikoli preveč.

#2 Carbonara
Verjetno vsem znane testenine z jajci in panceto, a vseeno, ponovimo recept, da bodo tokrat zares italijanske.
Za dve osebi potrebujemo:
- • 200 gramov testenin
- • 3 jajčne rumenjake
- • ščepec morske soli
- • 150 gramov pancete
- • 40 gramov parmezana (in še malo za po vrhu)
- • strok česna
- • olivno olje

Torej, v skledici umešajte rumenjake, nariban parmezan, poper in sol. Narežite panceto in vse skupaj naj počaka, dokler ne skuhate testenin. Nato v ponev ulijete malo olja ter vanj položite zdrobljen česen, da začini zdravo maščobo. Ko se česen obarva rumeno, dodajte panceto in jo pražite dokler ne postane hrustljava (cca. 4 minute).
Sedaj pa nastopi pomemben del. Testenine morate položiti v ponev ter jih zaliti z jajčno mešanico, vendar pazite, da se jajca lepo skuhajo in ne zakrknejo. Italijani namreč niso oboževalci omlete. To naredimo tako, da pri nizkem ognju dobro pretresamo testenine v ponvi, trik pa je v tem, da mešanici dodamo malo vode, v kateri so se kuhali špageti. Tresite ponev dokler mešanica ne bo svetleča in kremasta. Nato potresite s parmezanom in poprom. Preprosto, kajne?

#3 Tiramisu
Glavno jed smo pojedli, vseeno pa bi se prileglo nekaj sladkega. Srečo imamo, da obstaja tudi sladica, ki se jo da zmešati v petih minutah. Tiramisu je namreč tradicionalna italijanska sladica, ki jo lahko postrežemo kar v kozarcu. Nič pečenja, tokrat bomo izpustili celo jajca, umazali pa bomo le eno posodo.
Potrebujemo:
- • 35 gramov sladkorja v prahu
- • 225 gramov mascarponeja
- • 170 mililitrov stepene smetane
- • 8 bebe piškotov
- • 220 mililitrov črne skuhane in ohlajene kave
- • čokolada za posip

Hitro se lotimo dela, pripravimo si štiri kozarce. V veliko posodo gladko umešamo mascarpone kremo, sladkor v prahu ter stepeno smetano. V hladno kavo namočimo piškote ter jih zložimo v kozarčke. Prelijemo jih s kremo ter posujemo s čokolado. Po želji lahko dodate sveže jagode ali borovnice. To je to, najhitrejša sladica na svetu!

Buon appetito!
Foto: Shutterstock