Brazilija ima takšno kuhinjo, kot je dežela sama – raznoliko, svežo, polno eksotičnosti in začimb. Brazilska hrana je popolna mešanica naravnih danosti, ki jih je v veliki deželi ogromno, ter zgodovine, ki so jo Portugalci in drugi priseljenci, predvsem iz Afrike, prinesli s seboj. Tokrat se bomo sprehodili po ulicah Ria in pogledali kaj te ponujajo za pod zob.
# Cachorro quente
Lokalci Ria bi se nam najverjetneje smejali v obraz, ko bi videli naše hot doge. Njihova verzija hot doga ima prelive iz oliv, popestri ga pisana koruza in konzerve, prepeličja jajca in na tanko narezan krompirček.
# Pipoca
Kokice v Riu presegajo sladko ali slano. Slana verzija so kokice s sirom in slanino. Okus je boljši kot se sliši.
# Salada de Frutas
Sveže tropsko sadje je v Riu zelo poceni. V majhne posodice narezana papaja, mango, banana in jabolko prelito s kondenziranim mlekom se prodajajo v majhnih iz ohlajenih okencih po vsem mestu. Še posebej priporočljivo je, da sadje poplakneš s kokosovim mlekom, kar je tudi zelo priporočljiv recept po prekrokani noči.
# Espetinho
To mesno specialiteto iz žara je v Riu mogoče najti na vsakem koncu mesta. Teletina, piščanec in velikanski hot dog povaljana v moko manioke je standard. Kaj pa rdeče in bele kepe? To je piščančje srce, ki je priporočljivo le za avanturistične jedce.
# Queijo coalho
Ta vegetarijanska različica ražnjiča, je priljubljen snack na plaži. Ne gre brez popečenega sira na paličici začinjenega z origanom. Vsekakor po tej jedi, preveri, da se tvoji zobje in nasmeh niso preveč okrašeni z začimbami in ogljem.
# Pastel z Caldo de Cana
Ne zmeni se za kalorije. Privošči si ocvrte žepke polnjene s sirom ali mesom in vse skupaj zalij s caldo de cano – sokom sladkornega trsa. Kamor koli v Riu boš zavil, boš našel stojnice s podobnimi dobrotami.
# Tapioca
Tapioca ali maniok ali tudi kasava, je priljubljena kulturna rastlina, ki je zelo razširjena v tropskih krajih tako rekoč povsod po svetu, predvsem zato, ker je zelo skromna. Brazilska tapioca je hrustljava palačinka, ki je narejena iz kasave. Slana različica tapioce je polnjena s sušeno govedino in naribanim sirom, medtem ko pri sladki prevladujejo banane in čokoladni preliv.
# Acaraje
Podobno kot tapioca je acaraje zelo priljubljena ulična hrana v severni Brazliji, ki je postala zelo priljubljena tudi v Riu. Gre za zmes fižola, kozic, paradižnika in začimb ocvrti v palmovem olju. Jed ni ravno najbolj priročna, a vredna vse borbe pred popackano majico.
# Caipifruta
Tehnično gre za pijačo, čeprav govorimo o pisanem sadnem miksu postreženem v kozarcu. Po navadi se v mešanici znajdejo jagode, ananas, mango, pasijonka oziroma sadje, ki je značilno za takratni letni čas.
# Cuzcuz
Pozabi na vse kar veš o kuskusu. To je posebna verzija, ki jo najdeš samo na ulici Ria in je sladka. Namesto iz pščenice je narejena iz mlete manioke in kokosa. Postrežejo ga v majhnih koščkih in po želji prelijejo s kondenziranim mlekom.
Uživajte v Riu in njegovih okusih.
Foto: Shutterstock