Kerala – Indija za začetnike

Kerala, pravijo ji tudi dežela bogov , leži na skrajnem jugozahodu indijske podceline. Božja dežela ji pravijo, in nikakor ne Indija, ker Kerala ni Indija, je državica, čisto drugačna od preostale Indije. Tam ne boste našli zapuščenih psov, otrok, ki živijo na ulici in obnemoglih starčkov, ki prosijo za vaše rupije. Tam boste našli najvišje plantaže čaja na svetu, ki spominjajo na zelena nebesa. Tam boste našli stotine kilometrov tropskih plaž, ki se stapljajo z lokalno kulturo. Našli boste vrhunsko kulinariko in zavite kanale, ki se vijejo med riževimi terasami. In nikakor ne boste našli človeka, ki ne bi znal pisati – najbolj razvita država v Indiji se namreč rada pohvali s 100 odstotno pismenostjo 35 milijonov prebivalcev.

Sanjske plaže in zaviti kanali

Kerala je najbolj znana po svojih kanalih, ki povezujejo jezera in reke iz zaledja z morjem. Po kanalih pluje na stotine tradicionalnih ladjic, imenovanih »houseboats«, ki so pravzaprav hiše na vodi, danes namenjene turistom, medtem, ko so si domačini raje uredili življenje na malo trših tleh ob kanalih. Kerala v prevodu sicer pomeni dežela kokosov, s kopnega kanale  tako krasijo milijoni palm, ki dajejo vašemu razgledu s strehe ladjice sanjsko podobo. Pomirjajočo plovbo občasno zmotijo hrupni turisti, ki se zabavajo na svoji ladjici, a nič vam ne more pokvariti užitka ob pogledu na sonči zahod.

kerala_backwaters_cruise

Barviti festivali

Tudi če niste ljubitelj lokalnih festival in tudi če udeležbe na festivalu niste načrtovali bodite prepričani, da boste slej ali prej naleteli na pestro in pisano lokalno dogajanje! Če ne drugje boste na procesijo naleteli kar na cesti, kjer boste srečali domačine, odete v pisana oblačila in vence, nekje protin koncu pa jih bo spremljal še kakšen slon in gongi. V Kerali se na leto odvije na tisoče manjših in večjih festivalov, sejmov, verskih srečanj in drugih prireditev. Če boste Keralo obiskali v času pred volitvami pa vas bodo pozdravile številne zastavice in pisani promocijski plakati. In če srečate moške, ki se vneto prepirajo, gre najverjetneje prav za politične debate.

Svet začimb in čajev

V okolici Munarja najdemo najvišje plantaže čaja na svetu, ki so lahko tudi odlično zavetje pred tropsko vročino. Indija je danes največja proizvajalka in izvoznica čaja, svojo ljubezen do čaja pa so v Indijo ponesli Britanci. Listke čaja s čajevih grmičkov osmukajo ženske, ki jih mečejo v svoje velike platnene vreče. Postopek se izvaja ročno, medtem ko je preostali del, od sušenja, do drobljenja, mehaniziran. Kerala pa je v svoji zgodovini blestela predvsem kot odlična izvoznica začimb – primerna vlaga, temperatura in bogata zemlja so odlična osnova za rast popra, kardamoma, ingverja, muškatnega oreščka in drugih začimb, ki vas bodo obdajale skorajda povsod, kamor boste stopili.

plantaže čaja

Zahodni Gati

Gorska veriga Western Ghats, po domače zahodni Gati, se vije vzporedno z obalo. Na svoj seznam naravne dediščine so jih uvrstili pri Unescu, saj gre za eno najbolj biotsko raznolikih področjih na svetu. Gati pa danes ne privabljajo samo naravoslovcev in znanstvenikov, temveč tudi številne pohodnike in druge športne navdušenece. Poleg plantaž čaja pa tudi tukaj najdete milejšo klimo in številni turisti se v gore zatečejo pred vročino in vlago. Gorska veriga s svojo veličino vpliva tudi na vreme in zadržuje monsunsko deževje, znanstveniki pa so prepričani, da na tem območju živi še ogromno neodkritih rastlinskih in živalskih vrst.

Na prelomi tisočletja je National Geographic Traveller sestavil seznam 50 krajev, ki jih morate obiskati v svojem življenju in na seznamu se je znašla tudi Kerala s svojimi kanali, ki so turizem Kerale ponesli v višave. Če že ne boste obiskali vseh 50 krajev pa si le vzemite čas za Keralo, saj ponuja češnjo na vrhu velike, pisane in bogate indijske torte.

otroci_kerala

kerala backwaters

 

Po Kerali je potovala Andreja Jernejčič, ki piše blog Adventurous Journeys.

Foto: Arhiv Andreje Jernejčič

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.