To so restavracije z Michelinovim priznanjem, ki jih morate obiskati na prihajajočem Tednu restavracij

Bliža se jesenski Teden restavracij. Tokrat boste po ugodnejši ceni lahko preizkusili tudi restavracije, ki so v najnovejšem Michelinovem vodniku prejele posebno priznanje.

Nova Michelinova priznanja

Izšla je nova izdaja vodnika Michelin Guide Slovenia za leto 2021. Slovenija ima eno restavracijo z dvemi Michelinovimi zvezdicami, šest restavracij z eno michelinovo zvezdico in 52 restavracij, ki jim je Michelin podelil priznanje v treh različnih kategorijah. Teden restavracij. 

Še vedno je najvišje priznanje v Sloveniji, dve Michelinovi zvezdici, v rokah Hiše Franko, s priznano mojstrico Ano Roš na čelu. Po eno zvezdico so si spet prislužile restavracije Hiša Denk (kuharski mojster Gregor Vračko), Pri Lojzetu (kuharski mojster Tomaž Kavčič), Vila Podvin (kuharski mojster Uroš Štefelin), Dam (kuharski mojster Uroš Fakuč) in Atelje (kuharski mojster Jorg Zupan). Prvič pa si je eno zvezdico prislužilo Gostišče Grič iz Šentjošta nad Horjulom, ki ga vodi kuharski mojster Luka Košir.

Kar 52 restavracij je prejelo eno od priznanj v treh posebnih kategorijah. Sedem restavracij je prejelo priznanje BIB GOURMAND, ki pomeni dobro razmerje med ceno in kakovostjo. Šest restavracij je prejelo priznanje MICHELIN GREEN STAR, ki pomeni zavzemanje za ohranjanje okolja in iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu. Kar 39 restavracij, kar je dve več kot lani, pa je prejelo priznanje THE PLATE MICHELIN, ki ga prejmejo restavracije kot priznanje za sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok.

V Sloveniji imamo veliko dobrih restavracij.

Jesenski Teden restavracij 2021

Čeprav tokrat prvič na seznamu ni niti ene restavracije z Michelinovo zvezdico, boste na jesenskem kulinaričnem tednu lahko preizkusili restavracije iz ostalih treh Michelinovih kategorij. Namen Tedna restavracij je približati visoko kulinariko vsakemu gostu in brbončice popeljati na vznemirljivo potovanje po ugodnejši ceni. Teden restavracij se zgodi dvakrat leto – spomladi in jeseni. Rezervacije za jesenski teden, ki prihaja že 8. oktobra, so že odprte.

V Ljubljano po raznolikost: Strelec, Maxim, Tabar, Monstera in Shambala

Teden restavracij v Ljubljani bo zagotovo zadovoljil zahtevne goste in poskrbel za raznoliko kulinarično potovanje. Vse naštete restavracije imajo le še nekaj prostih terminov, zato pohitite z izborom in pričakujte, da se boste za termin morali prilagoditi. A obljubimo, da je vredno.

Restavracija Strelec, ki jo vodi kuharski mojster Igor Jagodic, vas bo navdušila z unikatno atmosfero na vrhu grajskega stolpa in inovativnimi, sodobnimi okusi na estetsko dovršenih krožnikih. V restavraciji Maxim boste deležni visoke postrežbe in visoke kulinarike, a ne za ceno sproščenega in udobnega vzdušja. V Tabar se odpravite, če imate radi sveže, divje, svetovne okuse in uživate v mladostni, živahni energiji. Če bi radi enkrat jedli izpod rok enega najbolj znanih kuharskih mojstrov pri nas, izberite Monstera bistro, kjer jedilnik sestavlja Bine Volčič. Za visoko azijsko kulinariko s svežimi okusi, izberite Shambalo, restavracijo s čudovitim interierjem.

Za tokratne menije restavracij v Ljubljani  in rezervacije kliknite TUKAJ

Kakovostno in ugodno na Krasu: Ruj

Le nekaj metrov od Italije, v čudoviti kraški atmosferi, boste lahko uživali v sodobni, lokalni hrani, ki jo pripravlja Peter Patajac. Po pozdravu iz kuhinje vas čakajo kolerabni ravioli s prašičkom, drobljenec iz teranovega kruha, por in pena iz rdečih sadežev. Za toplo predjed vas bodo pogreli z mineštro z mešanimi stročnicami, jesensko zelenjavo in ajdovim kruho.m z orehi. Za glavno jed boste uživali v dušenih ličnicah, gomolju zelene, jabolčnemu pireju s hrenom in papričinim oljem. Več o restavraciji, jedilniku in rezervacijah TUKAJ.

Po domače in vrhunsko k Repovžu

Če želite pravo domačo doživetje, izberite gostilno Repovž. Domača, družinsko vodena gostilna, je letos poskrbela za posebno izkušnjo. Sprejeli vas bodo kar pred vinsko kletjo, na jedilnik pa so umestili prave slovenske jedi – postrv za predjed, pujska z mlinci za glavno in mlečni riž za sladico. A če mislite, da veste, kaj pričakovati, se motite. Več TUKAJ.

Na Tednu restavracij igra pomembno vlogo tudi vrhunsko vino.

Da se boste počutili kot graščak: Pavus

Na gradu Laško ustvarja Marko Pavčnik, kuharski mojster, ki spoštuje vse, kar ga obdaja. Sestavine nabere kar sam in svoje ideje črpa iz sprehodov po okolici. Izkušnja, ki vas bo obogatila s kulturo, prijaznostjo postrežbe, spoštovanjem glavnega kuharskega mojstra in lokalnimi sestavinami. Po pozdravu iz kuhinje si je tokrat zamislil poširana račja prsa, račjo pašteto in pistacijo ter jurko. Za glavno jed vas bodo pričakali zorjen telečji hrbet, hrustljava polenta z divjimi zelišči in sabajon omaka iz suhih jurčkov. Za sladico vas bo navdušila krema iz buče in pomaranče ter biskvit in sladoled iz bučnic. Svojo izkušnjo rezervirajte TUKAJ.

Kulinarično razvajanje. Foto: Pavus, arhiv

Po domače, ekološko, trajnostno in (tudi) vegetarijansko: Gostilna Krištof

Domača vaška gostilna Krištof je ena tistih šestih restavracij, ki so prejele priznanje Michelin green star, ki pomeni zavzemanje za ohranjanje okolja in iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu. Kuharski mojster Uroš Gorjanc svojo kuhinjo temelji na na sezonsko svežih, predvsem lokalnih sestavinah. Za tokratni Teden restavracij je poleg mesnega pripravil tudi vegetarijanski jedilnik, da bodo na svoj visoko-kulinarični račun prišli tudi tisti, ki ne jejo mesa. Za več o tej navidez preprosti gostilni, ki pa absolutno vodi kakšen korak v sodobnosti, kliknite TUKAJ.

Seveda je še veliko slovenskih restavracij, ki si tokrat ali zelo kmalu zaslužijo vašega obiska. Če jih boste obiskali (v Tednu restavracij ali kadarkoli drugič) in jih ovekovečili na družbenih omrežjih, ne pozabite označiti @Vandraj.si ali #vandraj, da lahko vaše izkušnje delimo z našimi bralci in sledilci. Sledite nam na https://www.instagram.com/vandraj.si/

 

Foto: Unsplash, Pavus

PREBERITE ŠE: Prekmurje: Rajhov recept za langaš, paprikaš in bezgov sladoled

Ekskluziva v tednu restavracij: 5-hodna večerja, nočitvi z zajtrkom, obisk čokoladnice in hedonizem na Dolenjskem

Jih že poznate? Oštarija Herbelier piše prav posebno zgodbo. Niso le odlična oštarija, kjer razkrivajo najslajše skrivnosti dolenjske kuhinje. So tudi prav imeniten zeliščni hotel z dušo, kjer se sprostite tako, kot vam je pisano na kožo in kakor vam najbolj diši – dobesedno.

Oštarija Herbelier stoji v občini Dolenjske Toplice, natančneje na Sokolskem trgu. Glede na to, s čim se ukvarjajo, pa bi jih morda lahko našli kar miže – le nosu morate slediti. Znani so namreč po nečem omamno dišečem – zeliščih! V tednu restavracij, ki se bliža te dni, pa so pripravili odlično ponudbo, ki diši že na daleč.

Oštarija Herbelier: ponudba, ki je unovčljiva med 9. in 18. oktobrom 2020 vključuje:

  • 2x nočitev za 2 osebi v zeliščnih sobah Oštarije Herbelier.
  • 2x zajtrk za 2 osebi v Oštariji Herbelier.
  • 1x ogled čokoladnice Berryshka z organiziranim prevozom za 2 osebi.
  • 1x razširjena večerja tedna restavracij s 5-hodnim menijem za 2 osebi v Oštariji Herbelier.
  • 1x celodnevno sproščanje v Wellness centru Balnea (Terme Dolenjske Toplice) ALI vodena tura z e-kolesom po skrivnostnih gozdovih kočevskega Roga.
  • Cena: 258 evrov – unovčite lahko tudi turistični bon – “plačilo takoj” poravnate Megabonu, “plačilo ponudniku” pa s turističnim bonom izvedete pri ponudniku.

Več o omenjeni ponudbi Oštarije Herbelier in načinu rezervacije ter plačila si preberite TUKAJ.

Zeliščni raj ob okjukih reke Krke in gozdnih obronkih

Tu lahko prisluhnete šumenju prastarih kočevskih smrek in se zazrete v globoke okljuke reke Krke. Vdihnite svež gozdni zrak in okusite alkemijo avtohtonih zelišč. Vsaka soba v Oštariji Herbelier nosi svoj podpis. V 12 apartmajih in sobah se sprostite tako, kot vam je pisano na kožo: poiščite zelišče, vonj katerega vas bo sprostil in umiril. Med blazinami pa izberite tisto, ki vas bo zazibala v najbolj miren sen. Goste hotela vsako jutro pocrkljajo tudi s kraljevskim domačim zajtrkom. In kaj je boljšega kot hotelski zajtrk, ki zadiši takoj, ko odpremo oči?

Zelena nit Oštarije Herbelier so zelišča

Kot namiguje že ime oštarije, imajo zelišča pri njih velik pomen. Avtohtona zelišča so nabrana na obronkih prastarih gozdov, domačih zelenih gričih, prostranih senožetih in vzgajana na lastnih vrtovih. In kje jih uporabljajo? Povsod! Svoje goste z zelišči razvajajo v kulinaričnih kreacijah, v butičnih zeliščnih sobah, spoznavate pa jih lahko tudi na nepozabnih doživetjih. Udeležite se namreč lahko tudi zeliščne delavnice in skupaj s poznavalci naberete avtohtone sezonske zeli, ki so jih uporabljale naše prababice in pradedje.

Ponosni so na zgodbo, ki jo pišejo z okoliškimi ponudniki: zgodbo o ohranjanju in obujanju naše dediščine, o ustvarjalni strasti in ljubezni do naše zelene dežele. Njihov zeliščni hotel nosi tudi zelena certifikata – Slovenia Green Accommodation ter Travelife, ki kažeta na njihovo zavezo k trajnostnemu turizmu.

Dišeča kuhinja velikih idej chefa Roberta Gregorčiča

V njihovi kuhinji so zaljubljeni v izbrane preproste okuse, ki jih stapljajo v dih jemajoče jedi. Za vas pripravlja jedi predana ekipa pod okriljem kape kuharskega mojstra Roberta Gregorčiča. Spoštujejo zakone matere narave, zato se chef in ekipa z menijem prepuščajo ritmu letnih časov. Uporabljajo skoraj izključno lokalne sestavine, ki jih vzgajajo okoliški travniki, gozdovi, vzrejevalci in pridelovalci. In prav tu lahko v sklopu tedna restavracij preizkusite 5-hodno večerjo, o kateri boste sanjali še dolgo.

Raj za kolesarje 

Ljubitelji kolesarjenja in pohodov v neokrnjeni naravi se lahko od tod odpravite na obronke prastarih kočevskih gozdov. V hotelu izposojajo tudi električna kolesa, s katerim – predlagamo – da se po skritih poteh podate vse do Žužemberka.

Do čokoladnice in destilarne Berryshka

Priporočamo tudi skok do destilarne in čokoladnice Berryshka (obisk te je že vključen v zgoraj omenjeno ponudbo Megabona). Ogled prinaša pravo doživetje, polno novih znanj, zabave in gurmanskega okušanja ter odkriva nekaj skrivnosti in znanj, ki se prepletajo v ustvarjanju njihovih eteričnih olj, premium pijač in čokoladnih izdelkov. In le koga ne zanima, kako nastajajo čokoladni pralineji?

Privoščite si dan v wellnessu

Bi se še malo pogreli, zmasirali in razvajali? Tu se lahko sprostite tudi v blagodejni termalni vodi Dolenjskih Toplic. V Wellness centru Balnea si privoščite masažo, se razvajajte v velikem kompleksu savn ali plavajte v notranjih ter zunanjih bazenih. Prijeten oddih vam želimo!

Foto: Oštarija Herbelier

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

PREBERITE ŠE: Jesenski oddih: Bazen v Portorožu, kjer plavate v ogrevani morski vodi

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.