To so restavracije z Michelinovim priznanjem, ki jih morate obiskati na prihajajočem Tednu restavracij

Bliža se jesenski Teden restavracij. Tokrat boste po ugodnejši ceni lahko preizkusili tudi restavracije, ki so v najnovejšem Michelinovem vodniku prejele posebno priznanje.

Nova Michelinova priznanja

Izšla je nova izdaja vodnika Michelin Guide Slovenia za leto 2021. Slovenija ima eno restavracijo z dvemi Michelinovimi zvezdicami, šest restavracij z eno michelinovo zvezdico in 52 restavracij, ki jim je Michelin podelil priznanje v treh različnih kategorijah. Teden restavracij. 

Še vedno je najvišje priznanje v Sloveniji, dve Michelinovi zvezdici, v rokah Hiše Franko, s priznano mojstrico Ano Roš na čelu. Po eno zvezdico so si spet prislužile restavracije Hiša Denk (kuharski mojster Gregor Vračko), Pri Lojzetu (kuharski mojster Tomaž Kavčič), Vila Podvin (kuharski mojster Uroš Štefelin), Dam (kuharski mojster Uroš Fakuč) in Atelje (kuharski mojster Jorg Zupan). Prvič pa si je eno zvezdico prislužilo Gostišče Grič iz Šentjošta nad Horjulom, ki ga vodi kuharski mojster Luka Košir.

Kar 52 restavracij je prejelo eno od priznanj v treh posebnih kategorijah. Sedem restavracij je prejelo priznanje BIB GOURMAND, ki pomeni dobro razmerje med ceno in kakovostjo. Šest restavracij je prejelo priznanje MICHELIN GREEN STAR, ki pomeni zavzemanje za ohranjanje okolja in iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu. Kar 39 restavracij, kar je dve več kot lani, pa je prejelo priznanje THE PLATE MICHELIN, ki ga prejmejo restavracije kot priznanje za sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok.

V Sloveniji imamo veliko dobrih restavracij.

Jesenski Teden restavracij 2021

Čeprav tokrat prvič na seznamu ni niti ene restavracije z Michelinovo zvezdico, boste na jesenskem kulinaričnem tednu lahko preizkusili restavracije iz ostalih treh Michelinovih kategorij. Namen Tedna restavracij je približati visoko kulinariko vsakemu gostu in brbončice popeljati na vznemirljivo potovanje po ugodnejši ceni. Teden restavracij se zgodi dvakrat leto – spomladi in jeseni. Rezervacije za jesenski teden, ki prihaja že 8. oktobra, so že odprte.

V Ljubljano po raznolikost: Strelec, Maxim, Tabar, Monstera in Shambala

Teden restavracij v Ljubljani bo zagotovo zadovoljil zahtevne goste in poskrbel za raznoliko kulinarično potovanje. Vse naštete restavracije imajo le še nekaj prostih terminov, zato pohitite z izborom in pričakujte, da se boste za termin morali prilagoditi. A obljubimo, da je vredno.

Restavracija Strelec, ki jo vodi kuharski mojster Igor Jagodic, vas bo navdušila z unikatno atmosfero na vrhu grajskega stolpa in inovativnimi, sodobnimi okusi na estetsko dovršenih krožnikih. V restavraciji Maxim boste deležni visoke postrežbe in visoke kulinarike, a ne za ceno sproščenega in udobnega vzdušja. V Tabar se odpravite, če imate radi sveže, divje, svetovne okuse in uživate v mladostni, živahni energiji. Če bi radi enkrat jedli izpod rok enega najbolj znanih kuharskih mojstrov pri nas, izberite Monstera bistro, kjer jedilnik sestavlja Bine Volčič. Za visoko azijsko kulinariko s svežimi okusi, izberite Shambalo, restavracijo s čudovitim interierjem.

Za tokratne menije restavracij v Ljubljani  in rezervacije kliknite TUKAJ

Kakovostno in ugodno na Krasu: Ruj

Le nekaj metrov od Italije, v čudoviti kraški atmosferi, boste lahko uživali v sodobni, lokalni hrani, ki jo pripravlja Peter Patajac. Po pozdravu iz kuhinje vas čakajo kolerabni ravioli s prašičkom, drobljenec iz teranovega kruha, por in pena iz rdečih sadežev. Za toplo predjed vas bodo pogreli z mineštro z mešanimi stročnicami, jesensko zelenjavo in ajdovim kruho.m z orehi. Za glavno jed boste uživali v dušenih ličnicah, gomolju zelene, jabolčnemu pireju s hrenom in papričinim oljem. Več o restavraciji, jedilniku in rezervacijah TUKAJ.

Po domače in vrhunsko k Repovžu

Če želite pravo domačo doživetje, izberite gostilno Repovž. Domača, družinsko vodena gostilna, je letos poskrbela za posebno izkušnjo. Sprejeli vas bodo kar pred vinsko kletjo, na jedilnik pa so umestili prave slovenske jedi – postrv za predjed, pujska z mlinci za glavno in mlečni riž za sladico. A če mislite, da veste, kaj pričakovati, se motite. Več TUKAJ.

Na Tednu restavracij igra pomembno vlogo tudi vrhunsko vino.

Da se boste počutili kot graščak: Pavus

Na gradu Laško ustvarja Marko Pavčnik, kuharski mojster, ki spoštuje vse, kar ga obdaja. Sestavine nabere kar sam in svoje ideje črpa iz sprehodov po okolici. Izkušnja, ki vas bo obogatila s kulturo, prijaznostjo postrežbe, spoštovanjem glavnega kuharskega mojstra in lokalnimi sestavinami. Po pozdravu iz kuhinje si je tokrat zamislil poširana račja prsa, račjo pašteto in pistacijo ter jurko. Za glavno jed vas bodo pričakali zorjen telečji hrbet, hrustljava polenta z divjimi zelišči in sabajon omaka iz suhih jurčkov. Za sladico vas bo navdušila krema iz buče in pomaranče ter biskvit in sladoled iz bučnic. Svojo izkušnjo rezervirajte TUKAJ.

Kulinarično razvajanje. Foto: Pavus, arhiv

Po domače, ekološko, trajnostno in (tudi) vegetarijansko: Gostilna Krištof

Domača vaška gostilna Krištof je ena tistih šestih restavracij, ki so prejele priznanje Michelin green star, ki pomeni zavzemanje za ohranjanje okolja in iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu. Kuharski mojster Uroš Gorjanc svojo kuhinjo temelji na na sezonsko svežih, predvsem lokalnih sestavinah. Za tokratni Teden restavracij je poleg mesnega pripravil tudi vegetarijanski jedilnik, da bodo na svoj visoko-kulinarični račun prišli tudi tisti, ki ne jejo mesa. Za več o tej navidez preprosti gostilni, ki pa absolutno vodi kakšen korak v sodobnosti, kliknite TUKAJ.

Seveda je še veliko slovenskih restavracij, ki si tokrat ali zelo kmalu zaslužijo vašega obiska. Če jih boste obiskali (v Tednu restavracij ali kadarkoli drugič) in jih ovekovečili na družbenih omrežjih, ne pozabite označiti @Vandraj.si ali #vandraj, da lahko vaše izkušnje delimo z našimi bralci in sledilci. Sledite nam na https://www.instagram.com/vandraj.si/

 

Foto: Unsplash, Pavus

PREBERITE ŠE: Prekmurje: Rajhov recept za langaš, paprikaš in bezgov sladoled

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.