Ko si v Sarajevu, obvezno v čajdžinico

V Sarajevu ne bo težko najti lokala, kjer ne bi postregli z dobro kavo. Ta bo dišala na vsakem koraku, po bosanski kavi pa se ti bo zahotelo že takoj, ko boš na Baščaršiji zagledal ogromen izbor ročno izdelanih džezvic.

O tem, kaj si ogledati v Sarajevu, si lahko prebreš tukaj.

Kave se v Sarajevu popije vsaj toliko, kot se poje sirnic in čevapčičev. A bosanska prestolnica poskrbi tudi za ljubitelje čajev. Če bodo mesoljubci zahajali v čevabžinice, pa čajeljubcu ne sme uiti čajedžinica Džirlo. Ta se nahaja na Baščaršiji, če se od znamenitega vodnjaka odpraviš navzgor, čez cesto, boš kmalu na manjši terasi zagledal starejšega blond dolgolasca, katerega svet se vrti okoli čajev. Lastnik Husein Džirlo poskrbi za prijetno dobrodošlico med njegovo zbirko čajev, je izjemno gostoljuben, kar je v Bosni tako ali tako nekaj povsem normalnega, a kljub temu nikakor ne vsiljiv.

04

Enim klepet, drugim knjige

“Veseli smo, da se pri nas zbirajo ljudje iz vsega sveta. Zunaj sedita Francozinja in Italijan, tale zraven vaju sta Indijica iz Londona,  tule so Avstrijci in vidva iz Slovenije,” pove Huseinova partnerica Diana. “S tistimi, ki so za klepet, klepetamo, tisti, ki si želijo miru, dobijo knjigo,” opiše njun način ustvarjanja prijetnega vzdušja v lokalu. In res, čajdžinica Džrilo ni lokal, kjer bi moral iz vljudnosti navezovati stike, kljub temu, da je osebje zelo zgovorno.

02

In če si tam zaradi čajev, ne zaradi pogovora, potem si na pravem mestu. Ogromna zbirka čajev iz vsega sveta in poznavalca, ki ti bosta znala priporočiti, kaj bi ustrezalo tvojemu okusu. Ob naročilu boš čaj lahko povohal in že takoj morda izbral kaj drugega, lastnika pa te bosta seznanila z vsemi lastnosti čaja, ki bo kmalu zadišal na mizi.

05_caji

Ne čaj, ne kava ampak salep!

Poleg čaja, pa ti v čajdžinici Džirlo priporočam tudi preizkus salepa. Gre za okusen, sladek in topel napitek, ki je tako zelo fin, da bi si ga lahko privoščil prav vsak dan. Salep je prah iz korenin divje vrste orhideje, ta se zmeša v mleku, napitku pa se doda cimet. Salep se pije izjemno vroč, kar ti pri Džirlotu ne bodo pozabili poudariti. Salep bo v grlu naredil prijetno plast, kar bo sploh koristno, če si prejšnji večer, v katerem od zakajenih bosanskih lokalov kadil šišo.

caj1

Obisk čajdžinice Džirlo načrtuj že prvi dan v Sarajevu, saj se zna zgoditi, da si boš sladkega salepa zaželel prav vsak dan bivanja v tem čudovitem mestu.

07

 

Foto: Shutterstock in Daša Mavrič

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.