Sarajevo ni mesto, za katerega se ne moreš odločati ali ti je všeč ali ne. V trenutku, ko prestopiš prag mestnega jedra, te živahna bosanska prestolnica navduši s svojo atmosfero. Vrvež Baščaršije, sledi otmanskega cesarstva in preprosta, a tako okusna hrana. Vse to so razlogi, ki navdušujejo popotnike z vsega sveta. Tiste, ki se za obisk Sarajeva odločijo. To mesto se namreč še vedno ni otreslo predsodkov zaradi vojne in revščine, zaradi katerih ne pristane pogosto na potovalnih seznamih želja. Mi smo mnenja, da se Sarajevu v turističnem smislu velikokrat godi krivica, zato smo mu dali priložnost in ni nas razočaral. 100 ljudi, 100 čudi, pravijo. No, v Sarajevu živi približno 400 000 prebivalcev in prav toliko čudi je moč tudi videti, mi pa smo poiskali nekaj najpomembnejših.

Ulični vogal, ki je zaznamoval 20. stoletje

Morda se iz šolskih klopi še spominjaš zgodbe o začetku 2. svetovne vojne. Njenemu začetku je botroval prav dogodek iz Sarajeva. Atentat na Franza Ferdinanda je bil izveden priložnostno, parada, katere del pa sta bila z ženo Sophie v okviru takratnega obiska, je med povratkom domov namreč narobe zavila ter tako omogočila atentatorju Gavrilu Principu možnost za strel. Dobrih sto let kasneje lahko obiščeš kraj, ki je ključno zaznamoval zgodovino in s tem svet, kot ga poznamo danes.

sarajevo_prva

Tunel življenja

V 90ih letih prejšnjega stoletja je bilo Sarajevo oblegano v skoraj 4 leta trajajoči bitki. Obkoljeno s srbskimi silami je mesto vzdržalo zahvaljujoč skrivnemu 800-metrskemu tunelu življenja, ki je bil skopan pod letališčem, nadzorovanim s strani sil OZN. Tunel je tako povezoval oblegani del mesta s svobodnim območjem ter omogočil prenos nujno potrebnih dobrin. Kopanje je potekalo iz obeh smeri hkrati, na eni strani iz vrta pogumne družine, ki je prostovoljno darovala svojo zemljo. Danes je njihova hiša spremenjena v muzej, na ogled pa je 25m ozkega tunela, ki služi kot opomnik na trdnost Sarajevskega duha.

Baščaršija

Sarajevo se ponaša z enim najlepših starih mestnih jeder daleč naokrog. Na sredini mestnega trga najdeš vodnjak Sebilj, ki je v preteklosti služil kot starodavna dobrodelna ustanova. Nekoč je tu stal mož, ki je iz njega zajemal vodo ter jo brez plačila nudil žejnim mimoidočim. Danes se ideali vodnjaka ohranjajo pri življenju tako, da lahko kdorkoli pije iz njegovih pip. Ljudje tukaj še vedno živijo v dobrem duhu in so vedno pripravljeni priskočiti na pomoč z nasvetom. Poleg vodnjaka najdeš še en simbol starega Sarajevskega mestnege jedra; golobe. Te so tako zelo navajeni ljudi, da jih je praktično nemogoče preplašiti. V kolikor želiš, lahko v bližini za zgolj 1 marko kupiš krmo ter golobe nahraniš, a pozor, ko te enkrat vidijo s hrano, se jih ne boš zlahka otresel.

sarajevo_2_

sarajevo_3

Sončni zahod na Rumeni trdnjavi

Umeščena na vrhu hriba, je Rumena trdnjava odličen kraj za občudovanje Sarajeva z višine ter uživanje v sončnem zahodu. Med svetim mesecem Ramadan se mnogi odpravijo k trdnjavi ter seboj nesejo hrano, saj na trdnjavi top namreč oznani konec dneva, ter s tem prenehanje posta za tisti dan. Lepota Sarajeva se skriva tudi v mirnem sobivanju različnih religij na majhnem območju, zato se ne ozirajoč na svojo odpravi na vrh hriba za nepozaben razgled, malico ali oboje.

sarajevo_4

Mestna hiša ter Inat kuća

Sarajevska mestna hiša je eden najbolj impresivnih arhitekturnih dosežkov Avstroogrske monarhije, ki je na mestu pustila velik pečat. Domačini se pogosto šalijo, da so v 50 letih Avstroogrske vladavine ti na mestu pustili močnejši vtis kot Otomansko cesarstvo v 500 letih.

Predvsem ima Sarajevo zelo domače vzdušje, saj je tempo nekoliko počasnejši, kot pri nas. Prebivalci vam bodo z veseljem razkazali svoje najljubše dele mesta, zaupajte pa jim tudi pri hrani in pijači. Ne zavrnite njihovih tradicionalnih jedi, saj boljšega bureka oz. pite, ki jo najdete pod različnimi imeni (zeljanica, krompiruša itd.), odvisno od polnila, pa ne boste dobili nikjer drugje na svetu kot v Sarajevu!

sarajevo_5

Odlične ponudbe za city break v Sarajevu poglejte na www.megabon.eu.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.