Pet jedi, ki jih moraš okusiti v Benetkah. In to niso testenine in pica!

Italijanske testenine in pico pozna ves svet. Vendar je realnost ta, da Italija ni le dom pice in testenin, temveč še drugih različnih in bogatih gastronomskih presežkov. Ko obiskovalci pridejo v Benetke, ki je vsekakor ena izmed najbolj priljubljenih destinacij v državi in tudi na svetu, velikokrat naredijo napako. Na mesto, da bi naročili hrano, v kateri Benečani znajo uživati, se na njihovih krožnikih znajde pica ali testenine. In kaj jedo domačini v Benetkah?

Sarde in saor

To je priljubljena sladko-kisla jed, s katero se domačini velikokrat mastijo. Sestavljena je iz ocvrtih filejev sardel, ki so bili prej marinirani v kisu, čebuli, rozinah in pinjolah. Saor je bil prvotno zasnovan v srednjem veku kot način konzerviranja hrane beneških mornarjev in ribičev.

Baccala mantecoto

Ponovno govorimo o  hrani za reveže, danes pa dragi delikatesi. Trstka je zanesljivo najbolj znana riba na svetu. Na svojih pohodih so jo uživali že Vikingi, saj so jo žvečili v ustih, dokler se ni popolnoma razpustila. Danes je v Benetkah baccala mantecato gladka pena začinjena z olivnim oljem, soljo in poprom. Pričakal te bo na svežem kruhu ali na žaru zapečeni polenti.

Rižota al nero di seppia

Morski sadeži navdušujejo na vsakem koraku in tudi Benetke v tem morskem poglavju niso nikakršna izjema.  Črna sipina rižota lahko sicer na prvi pogled deluje precej zaskrbljujoče in navidezno neužitno, vendar je ta jed v Benetkah »a must«.

rizota_shutterstock_35330305

Fritole

Če se boš v Benetke podal v obdobju karnevala, potem moraš poskusiti fritole, ki so del svečanosti. To sladko pecivo se tradicionalno pripravlja iz bogatega testa, ki sestoji iz moke, jajc, masla, mleka, sladkorja, pinjol in rozine. Slastne kroglice  so ocvrte v olju in posuta s sladkorjem. Priporočamo vsem sladkosnedom.

Moleche

Beneška laguna je dom čudovitih rakov, zaradi česar  so Benetke idealen kraj za ljubitelje morskih sadežev. Moleche, mali zeleni rakci, so sezonska dobrota. Gre za spomladansko poslastico. Zaradi izjemno mehkega in nežnega mesa so rakci primerni tudi za ocvrte jedi in solate.

benetke_shutterstock_73805389

Pa dober tek!

Foto: Shutterstock in arhiv restavracij

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.