Slovenski slapovi po svoji lepoti sodijo v svetovni vrh

Ker poletja še ni konec in bomo še uživali v toplih in sončnih dnevih, vam tokrat priporočamo nekaj slovenskih slapov, ob katerih se lahko ohladite ali le občudujete kreacijo vodne igre. Čeprav slovenski slapovi po svoji višini zaostajajo za največjimi slapovi na svetu, pa vsekakor sodijo v svetovni vrh. Zaradi svoje lepote!

Slap Peričnik

Vrata so naša najbolj znana in verjetno najbolj priljubljena alpska dolina. Na poti v dolino je nujen postanek pri slapu Peričnik. Pravzaprav sta dva, pod spodnjim pa se lahko celo sprehodimo. Enkratna osvežitev v poletju in spektakularno doživetje pa pričara tudi pozimi, ko slap zamrzne.

 • Čas hoje: dva sprehoda po 30 min
  Višinska razlika: 50 m
  Tip poti: lahka označena pot, vendar bodite pozorni v bližini slapu, pod njim in pri vzponu do zgornjega slapa.

spal_1_shutterstock_355380329

Slap Beri

Beri je dokaj vodnat slap na potoku Godiča v bližini Tolmina. Do njega vodi enostavna pot, katere začetek je treba nekoliko poiskati. Slap, njegov tolmun in okolica so čudoviti in predstavljajo priložnost za lep kratek izlet.

 • Čas hoje: 1 ura
  Dolžina: 3 km
  Višinska razlika: 150 m
  Tip poti: lahka delno označena pot.

slap_2_shutterstock_83416264

Slap Kozjak

V prijetnem gozdičku, dobre pol ure hoda od Kobarida, se skriva eden lepših slapov pri nas – Veliki Kozjak. Ko se mu približujemo, nas začnejo obdajati vse ožje stene, pot pa večkrat preči potok preko zanimivih mostičkov. Kozjak pada preko razbrazdanih skal v čudovit tolmun sredi skalnatega amfiteatera. Lepota slapu in enostavnost pristopa sta glavna “krivca” za nekoliko večji obisk.

 • Čas hoje: 1 ura
  Dolžina: 3.5 km
  Višinska razlika: 80 m
  Tip poti: lahka označena pot.

slap_3_shutterstock_37583308

Soteska Pekel

Le streljaj od Ljubljane se skriva divja soteska z divjim imenom Pekel. Če si pekel predstavljamo kot vroč kotel, je Pekel ravno njegovo nasprotje. Poleti je v soteski prijetno hladno, pozimi pa narava na potoku ustvari različne ledene skulpture, ki se jih lotavejo ledni plezalci. Ker je pot na določenih mestih kar zahtevna, je potreben siguren korak.

Čas hoje: 2 uri
Dolžina: 4 km
Višinska razlika: 260 m
Tip poti: zelo zahtevna označena pot

slap_za_shutterstock_247324096 (1)

Framski slap

Na poti na Pohorje iz Maribora se v prijetnem gozdičku nedaleč od ceste skriva čeden slap. Framski slap (imenovan tudi slap Skalca), ki sicer ni zelo vodnat, pada preko temne stene, do njega pa vodi zgledno urejena pot. Kratek izlet, vreden postanka na poti iz oz. na Pohorje.

Čas hoje: 20 min
Dolžina: 1 km
Višinska razlika: 50 m
Tip poti: lahka označena pot

Slapovi so idealni za enodnevni izlet v skrite kotičke naše dežele. Izkoristite lepote, ki jih je v Sloveniji res veliko!

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.