Kotli: turkizni slapovi in tradicionalne kamnite hiške v srcu Istre, kjer lahko prespite

Poznate kraj Kotli? Zaspano vasico v idilični pokrajini najdete v samem središču Istre, v bližini Buzeta, Huma in Motovuna, od morja pa je oddaljena le 35 minut vožnje.

Vasica Kotli je kraj, kjer se reka Mirna združi s starodavnim bogastvom vodnih mlinov in poveže zemljo in vodo v pričakovanju vrnitve. V vasi je ohranjenih okrog 15 hiš. Leta 2011 so jih obnovili 8 in zdaj lahko tam uživate tudi vi.

KOTLI: Spanje v kamnitih hiškah z bazenom v srcu Istre – KLIK NA ODLIČNO PONUDBO!

Kotli: skoraj pozabljena vasica, ki skriva čudovite kotičke narave

Kotli, vasica z le 15 hišami, je bila že skoraj pozabljena. Ob štetju prebivalstva leta 2001 je tam živel le še en človek. Na srečo pa se življenje s pomočjo turizma vrača v ta skriti biser v srcu Istre.

Ko nebo nameni deževje in se sneg z Učke in Čičarije začne topiti, se kanjoni napolnijo z vodo

Zelena notranjost Istre je znana kot raj za ljubitelje narave. Istrski hribi, reke, gozdne poti so popolna izbira za spoznavanje notranjosti polotoka. Ko se sneg z Učke in Čičarije začne topiti, nebo pa nameni obilno deževje, se kanjoni napolnijo z vodo in lahko smo priča čudoviti igri narave. Med sprehajanjem boste uživali v naravnih lepotah, kot so slapovi, jezera, vasice in kanjoni.

Spanje v tradicionalnih kamnitih hiškah, ki imajo tudi bazen

Gostom so, poleg nastanitve v eni od ohranjenih in obnovljenih kamnitih hišk, na voljo tudi zunanji bazen, žar, kamniti stoli ter tradicionalen istrski kamin v hiši. Vse hiše imajo dnevno sobo z jedilnico in popolnoma opremljeno kuhinjo v pritličju, spalnico z zakonsko posteljo ali enojno posteljo in kopalnico s tušem. V hišah obstaja možnost ogrevanja na drva. Uporabljajo se lahko tudi električni radiatorji in talno gretje. Več o ponudbi najdete TUKAJ. 

KOTLI: Spanje v kamnitih hiškah z bazenom v srcu Istre – KLIK NA ODLIČNO PONUDBO!

Jahanje na ranču, iskanje (ali zgolj okušanje) tartufov ali polet z balonom

Kaj početi v okolici? Do morja imate slabe pol ure vožnje, lahko pa se zabavate tudi v notranjosti Istre. Le nekaj kilometrov od vasice Kotli se nahaja ranč, kjer lahko uživate v jahanju konjev ob strokovni pomoči usposobljenih inštruktorjev. Okolica je znana po najdiščih okusnih tartufov in špargljev. Vsem ljubiteljem adrenalina pa je na voljo tudi organizacija enduro vožnje po gozdnih poteh.

Če bi radi Istro doživeli tudi iz ptičje perspektive, greste lahko na polet z balonom na topli zrak ali pa z bližnje planine skočite z letalnim padalom. Le 15 km stran od vasice pa se nahaja golf igrišče (18 lukenj), na poti nazaj pa vam priporočamo ogled Motovuna, enega izmed najlepših mestec v Istri.

Prednost kamnitih hišk je vsekakor tudi bližina Istrskih toplic, kjer se lahko sproščate v številnih wellness tretmajih in svojemu telesu povrnete pozitivni duh z raznimi terapijami.

FOTO: Megabon, Istra-kotli.com, Shutterstock

KOTLI: Spanje v kamnitih hiškah z bazenom v srcu Istre – KLIK NA ODLIČNO PONUDBO!

PREBERITE ŠE: Malta: povratni let iz Ljubljane in odličen izbor hotelov

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Slovenski slapovi po svoji lepoti sodijo v svetovni vrh

Ker poletja še ni konec in bomo še uživali v toplih in sončnih dnevih, vam tokrat priporočamo nekaj slovenskih slapov, ob katerih se lahko ohladite ali le občudujete kreacijo vodne igre. Čeprav slovenski slapovi po svoji višini zaostajajo za največjimi slapovi na svetu, pa vsekakor sodijo v svetovni vrh. Zaradi svoje lepote!

Slap Peričnik

Vrata so naša najbolj znana in verjetno najbolj priljubljena alpska dolina. Na poti v dolino je nujen postanek pri slapu Peričnik. Pravzaprav sta dva, pod spodnjim pa se lahko celo sprehodimo. Enkratna osvežitev v poletju in spektakularno doživetje pa pričara tudi pozimi, ko slap zamrzne.

 • Čas hoje: dva sprehoda po 30 min
  Višinska razlika: 50 m
  Tip poti: lahka označena pot, vendar bodite pozorni v bližini slapu, pod njim in pri vzponu do zgornjega slapa.

spal_1_shutterstock_355380329

Slap Beri

Beri je dokaj vodnat slap na potoku Godiča v bližini Tolmina. Do njega vodi enostavna pot, katere začetek je treba nekoliko poiskati. Slap, njegov tolmun in okolica so čudoviti in predstavljajo priložnost za lep kratek izlet.

 • Čas hoje: 1 ura
  Dolžina: 3 km
  Višinska razlika: 150 m
  Tip poti: lahka delno označena pot.

slap_2_shutterstock_83416264

Slap Kozjak

V prijetnem gozdičku, dobre pol ure hoda od Kobarida, se skriva eden lepših slapov pri nas – Veliki Kozjak. Ko se mu približujemo, nas začnejo obdajati vse ožje stene, pot pa večkrat preči potok preko zanimivih mostičkov. Kozjak pada preko razbrazdanih skal v čudovit tolmun sredi skalnatega amfiteatera. Lepota slapu in enostavnost pristopa sta glavna “krivca” za nekoliko večji obisk.

 • Čas hoje: 1 ura
  Dolžina: 3.5 km
  Višinska razlika: 80 m
  Tip poti: lahka označena pot.

slap_3_shutterstock_37583308

Soteska Pekel

Le streljaj od Ljubljane se skriva divja soteska z divjim imenom Pekel. Če si pekel predstavljamo kot vroč kotel, je Pekel ravno njegovo nasprotje. Poleti je v soteski prijetno hladno, pozimi pa narava na potoku ustvari različne ledene skulpture, ki se jih lotavejo ledni plezalci. Ker je pot na določenih mestih kar zahtevna, je potreben siguren korak.

Čas hoje: 2 uri
Dolžina: 4 km
Višinska razlika: 260 m
Tip poti: zelo zahtevna označena pot

slap_za_shutterstock_247324096 (1)

Framski slap

Na poti na Pohorje iz Maribora se v prijetnem gozdičku nedaleč od ceste skriva čeden slap. Framski slap (imenovan tudi slap Skalca), ki sicer ni zelo vodnat, pada preko temne stene, do njega pa vodi zgledno urejena pot. Kratek izlet, vreden postanka na poti iz oz. na Pohorje.

Čas hoje: 20 min
Dolžina: 1 km
Višinska razlika: 50 m
Tip poti: lahka označena pot

Slapovi so idealni za enodnevni izlet v skrite kotičke naše dežele. Izkoristite lepote, ki jih je v Sloveniji res veliko!

Foto: Shutterstock

Devet čudovitih obvodnih krajev

Naj bo vroče ali mraz, voda ima na dopustu vedno spoščujoč učinek. Če že ne dosežemo oceana, pa za oddih vedno iščemo jezera ali pa vsaj reke, ki tečejo skozi velemesta. Slovenija se ponaša s kar nekaj vodnimi lepotami, med katerimi moramo zagotovo omeniti Triglavska jezera in Sočo, tokrat pa smo na en seznam zbrali najlepše obvodne kraje, ki so od nas oddaljeni malce dlje ter niso najbolj poznani, pa vendar si moraš vsaj kakšnega ogledati v živo.

#1 Rio Celeste, Kostarika

obvodna_1_shutterstock_241230286

#2 Te Whanganui-A-Hei Marine Reserve, Nova Zelandija

voda-2_shutterstock_452230996

#3 Middle Fork of the Salmon River, Idaho

voda_3shutterstock_107091953

#4 Charles Darwin Station, Santa Cruz Island, Galapagos

voda_4_shutterstock_40554895

#5 Kluane National Park, Yukon

voda_5_shutterstock_63671308

#6 Baja, Mehika

voda_6_shutterstock_25219081

 

#7 Chubut, Argentina

voda_7_shutterstock_11094244

#8 Taupo Maori, Nova Zelandija

voda8_shutterstock_43474597

#9 Bospor, Istanbul, Turčija

voda_9_shutterstock_107091953

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.