Jezera blizu Ljubljane, primerna za poletno osvežitev

Poletje je tu v vsej svoji veličini, s tem pa tudi iskanje primernih kotičkov za ohladitev. Jezera, reke ali bajerji, samo da je osvežitev blizu. Za vas smo pripravili seznam, s katerim bodo jezera blizu Ljubljane še bliže.

Zbiljsko jezero

Zbiljsko jezero je verjetno prvo, ko pomislimo na jezera blizu Ljubljane. Znano je po labodih in idiličnem lokalčku ob jezeru. Obkrožen z gozdovi bo poskrbel za veliiiiko sence in svežega hladnega vetra, hkrati pa za vrsto športnih aktivnosti ob jezeru.

Namig: Plavanje po celotnem jezeru sicer ni priporočljivo, saj je jezero globoko in nepredvidljivo, je pa možno pri avtokampu.

Podpeško jezero

Jezero se nahaja pri istoimenski vasi na jugu Ljubljanskega barja, le nekaj kilometrov oddaljeno od centra Ljubljane. S svojimi 51 metri globine je zagotovo odlična izbira za skok v vodo, ki se poleti ogreje tudi do 25°C. Na obali jezera je urejeno kopališče, po osvežilnem plavanju pa se lahko okrepčate v bližnji restavraciji.

Namig: avto raje parkirajte pri gasilskem domu ali za avtobusno postajo, da se izognete iskanju parkirišča pri jezeru.

Iški Vintgar

Iški vintgar ni jezero, a je tako priljubljena točka osvežitve, da ga nismo mogli izpustiti s seznama. Tu je kopanje mogoče v enem od številnih tolmunov reke Iške. Le kratek sprehod od parkirišča pri gostilni in osvežitev v turkizni hladni vodi bo odgnala vonj po vročih mestnih ulicah.

Namig: V kolikor vam čas dopušča, Iški Vintgar raje obiščite med tednom, ter se tako izognite številnim obiskovalcem, ki se sem odpravijo za vikend.

Rakitniško jezero

Privoščite si poživljajoč oddih na ugodni klimi krimskih gozdov ter se tako pripravite na izzive novega tedna. Po kopanju v prijetno hladni vodi jezera Rakitna, se lahko odpravite na sprehod po eni od okoliških poti. Izhodišče za krožno sprehajalno pot, ki vas popelje skozi naselje idiličnih počitniških hišic ter vaško jedro, se nahaja tik ob jezeru, po končanem krogu pa si lahko privoščite prigrizek v bližnji restavraciji.

Namig: za bolj športno doživetje, se lahko s kolesom odpravite na vrh Krima.

Foto: Shutterstock

jezera blizu Ljubljane, jezera blizu Ljubljane 

Preberite še: Ideja za osvežujoč poletni izlet: Dolina reke Soče in slap Kozjak

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Manca Korelc, tisto dekle, ki s kolesom obiskuje vsa slovenska jezera

Veste, koliko jezer imamo v Sloveniji? 100, 200, 1000? Več! V tokratnem Vandraj intervjuju sem klepetala z Manco Korelc, športnico in podjetnico, ki stoji za projektom Moja jezera. Njena energija je neusahljiva in kar malo nalezljiva, kar boste zaznali že ob prvem stiku z njo – če vam slučajno že njen projekt ni dovolj dober dokaz tega.

Cilj njenega projekta Moja jezera je obiskati, raziskati in popisati vsa slovenska jezera. In to kar s kolesom. Ko sva govorili, jih je obiskala že 793, a glede na njeno aktivnost in tople pomladne dni, ki nas razvajajo, se je številka vmes zagotovo že povečala. Manca prihaja iz Kočevja, zato je odgovor na vprašanje, katero jezero je njej najljubše, jasen. Kočevsko, seveda! “Na naše jezero me veže cel kup krasnih spominov,” mi je pojasnila svojo izbiro. Kdo je torej Manca?

Kako bi se predstavili tistim, ki vas še ne poznajo?

Sem Manca, izjemno energična podjetnica, raziskovalka jezer, predavateljica in športnica, ki jo definira nenehna želja po napredovanju na vseh področjih. Rada premikam svoje meje, saj je zunaj cone udobja je najbolj zanimivo.

Pomladi 2017 ste zagnali projekt Moja jezera, v sklopu katerega želite obiskati vsa slovenska jezera, bajerje in ribnike. Teh je v resnici ogromno in ne obsegajo zgolj Bleda, Bohinja, Jasne in Zbilj… Do zdaj ste jih obiskali že 793. Koliko izletov je še pred vami?

V tem trenutku je na spletni strani že 793 jezer. Načrtujem vsaj podvojiti to številko.

Manca na domačem Kočevskem jezeru – njej najljubšem.

Uradne številke, koliko takšnih voda imamo v Sloveniji, pravite, da sploh (še) ni. Torej boste s projektom in popisom postavili še en pomemben mejnik?

Uradna številka je okoli 1300, neuradno (ki tudi ni popolno) število vseh oblik stoječih voda je mnogo višje. Z raziskovanjem v projektu sem ugotovila, da so jezera (bajerji, mlake, ribniki, kali ipd.) izjemno nestanovitni, zato je nemogoče določiti enoznačno številko. Geografija pravi, da vsako jezero nekoč izgine, tako da sploh ne moremo govoriti o eni številki.

Oktobra 2019 napovedujete tudi izid knjige o jezerih Slovenije. Boste do takrat torej obiskali vse, ki jih imate v načrtu?

Izid knjige smo nekoliko prestavili. Do knjige bom zagotovo obiskala vsa, ki bodo opisana v knjigi, bo pa še vedno premalo časa za vse. Sicer pa veste, Moja jezera že davno ni več projekt, ampak način življenja. Težko si predstavljam, da jih bom kdaj nehala odkrivati.

Ste si ob zagonu projekta predstavljali, da bo zrasel v kaj tako velikega?

Vedela sem, da bo velika zgodba, nisem pa pričakovala, da bo tako hitro dosegla toliko ljudi. Prvo leto sem bila z jezeri v ogromno medijih: spletnih, tiskanih, radiu in TV, za kar sem izjemno hvaležna.

Do jezer se najraje podate kar s kolesom. Koliko kilometrov imate torej za sabo, denimo v lanskem letu?

Za sabo imam z jezeri okoli 3500 kilometrov. Natančne številke žal ne morem podati, saj so mi pred kratkim ukradli kolo, na katerem je bil tudi števec.

So naše ceste primerne za kolesarje?

Za kolesarjenje je treba izbirati manj prometne ceste, saj zna biti sicer kar nevarno. Vesela sem, da se v Sloveniji gradi vse več kolesarskih stez, ki odpirajo vrata kolesarskemu turizmu.

Planšarsko jezero na Jezerskem

Slovenci vse več potujemo, pogosto pa se zgodi, da gremo prek meja še preden smo uspeli dodobra raziskati domovino, ali pa niti ne vemo, kaj vse v njej zamujamo. Se vam je še pred samim projektom kdaj zgodilo, da ste želeli na izlet, pa niste imeli ideje, kam? 

Lahko rečem, da sem tudi sama pred projektom Moja jezera izbirala bolj znane kraje, kot so Bled, Bohinj, Posočje ali morje. Šele ta mi je pokazal, kako malo sem vedela o Sloveniji! Pa še toliko je neodkritega. V samo dveh letih sem poleg jezer našla številne slapove, izvire, gradove, razgledne točke … Obožujem Slovenijo in njene male skrite kotičke.

Nam lahko zaupate top 3 jezera po vašem izboru za miren sobotni izlet? 

Samo 3 jezera? Težko nalogo ste mi dali. Naj poskusim: Planšarsko jezero na Jezerskem, Lovrenška jezera na Pohorju in Bukovniško jezero v Prekmurju.

Projekt ste začeli povsem sami, od iskanja jezer, načrtovanja poti, do fotografiranja in popisovanja ter seveda osveževanja spletne strani. Še vedno vse počnete sami? 

Tako je, še vedno sem v projektu sama.

Lovrenška jezera na Pohorju

Kadar ne kolesarite v smer jezer, ste sicer digitalna marketingašica. Mislite, da bi projekt – kljub odlični ideji – dosegel tako dobro izvedbo, če bi se ga lotil nekdo, ki marketinga nima v malem prstu? 

Dobro vprašanje. Verjamem, da mi znanje digitalnega marketinga zelo pomaga, pa vendar mislim, da so za moj uspeh ključno tudi moja konsistentnost, želja po ustvarjanju vsebin in deljenju z vsemi vami ter smisel za iskanje priložnosti za razvoj projekta. Znanje digitala je veliko lažje pridobiti kot ta neusahljivi drive, ki me determinira kot celotno osebnost, ne samo za Moja jezera.

Kaj je ključ za grajenje odzivne in zveste baze sledilcev na družbenih omrežjih? 

Konsistentnost – to najbolj poudarjam na vseh svojih predavanjih – pa tudi dobra unikatna vsebina, odzivnost na komentarje in pripravljenost, da v vsak košček vsebine dodaš delček sebe.

Kakšne odzive in poslovne priložnosti so vam prinesla Moja jezera?

Odzivi so neverjetno lepi z vseh strani, v prvem letu sem z nekaj blagovnimi znamkami sodelovala. Z nekaterimi sodelujem še danes. Nekaj nalepšega pa se mi zdi, ko se z ljudmi pogovarjam na kakšnih dogodkih in me prepoznajo po jezerih. Takoj imamo čudovito temo za pogovor. Če pa še ne poznajo projekta in ga omenim, se nasmejijo in ga pohvalijo. Asociacija Manca in jezera se mi zdi izjemna.

Jezero koča pri Planini

Na katerega od svojih projektov ste najbolj ponosni?

Mislite na splošno? Najbolj sem ponosna seveda na Moja jezera, saj je iz moje ljubezni do jezer prerasel v življenski slog, ki me uči o življenju z vseh dimenzij. Izjemno sem ponosna tudi na svojo podjetniško pot, ki se krasno razvija. Vse svoje projekte ustvarjam z željo po napredovanju in predajanju znanja drugim.

Vodotočno jezero

Foto: Manca Korelc/Moja jezera

Manci in njenem raziskovanju Slovenije lahko sledite na spletni strani Moja jezera ali pa jo spremljate na Instagramu.

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!   

Preberite še: Slovenski par, ki se je s terencem podal na polletno potovanje po Južni Ameriki

Plitviška jezera, poletna osvežitev s pravljičnimi razgledi

Narodni park Plitviška jezera je eden najslavnejših hrvaških biserov, ki so se znašli tudi na Unescovem seznamu naravne in kulturne dediščine. Po parku vodijo številne steze, po katerih se med bukovimi gozdovi podate med raziskovanjem jezer, ki se med slapovi prelivajo eno v drugo.

Skupno šestnajst jezer slovi tudi po modrozelenih pastelnih barvah v objemu zelenih gozdov. Jezera so različnih velikosti, globin in oblik, med prehodi pa najdete tudi nekaj osupljivih slapov. V stenah ob jezerih najdete tudi podzemne jame.

VANDRAJ priporoča // Dvodnevni oddih v hotelu Plitvička jezera

Po parku z vlakom, čolnom ali peš

Po parku pa vam ni treba le pešačiti. Zapeljejo vas lahko tudi z električno ladjico ali panoramskim vlakom, po jezerih lahko tudi veslate, urejene pa so tudi poti za kolesarje. Kolesarske steze so sicer natančno določene, saj je vožnja s kolesi v določenih delih parka prepovedana.

Dnevne vstopnice v narodni park za odrasle v nižji poletni sezoni stanejo 110 kun, v visoki (med 1. julijem in 31. avgustom) pa 180 kun. Za študente, skupine in otroke obstajajo različni popusti, otroci do sedmega leta starosti pa imajo brezplačen vstop.

 

Foto: Pixabay

Devet čudovitih obvodnih krajev

Naj bo vroče ali mraz, voda ima na dopustu vedno spoščujoč učinek. Če že ne dosežemo oceana, pa za oddih vedno iščemo jezera ali pa vsaj reke, ki tečejo skozi velemesta. Slovenija se ponaša s kar nekaj vodnimi lepotami, med katerimi moramo zagotovo omeniti Triglavska jezera in Sočo, tokrat pa smo na en seznam zbrali najlepše obvodne kraje, ki so od nas oddaljeni malce dlje ter niso najbolj poznani, pa vendar si moraš vsaj kakšnega ogledati v živo.

#1 Rio Celeste, Kostarika

obvodna_1_shutterstock_241230286

#2 Te Whanganui-A-Hei Marine Reserve, Nova Zelandija

voda-2_shutterstock_452230996

#3 Middle Fork of the Salmon River, Idaho

voda_3shutterstock_107091953

#4 Charles Darwin Station, Santa Cruz Island, Galapagos

voda_4_shutterstock_40554895

#5 Kluane National Park, Yukon

voda_5_shutterstock_63671308

#6 Baja, Mehika

voda_6_shutterstock_25219081

 

#7 Chubut, Argentina

voda_7_shutterstock_11094244

#8 Taupo Maori, Nova Zelandija

voda8_shutterstock_43474597

#9 Bospor, Istanbul, Turčija

voda_9_shutterstock_107091953

Foto: Shutterstock

Fotoreportaža: Raziskuj Kanado s Petro Sodja

Pred raziskovanjem prelepe Kanade potrebujete nekaj časa za popolno načrtovanje in usklajevanje. Letalske karte, najem vozila, začetek poti, izbor jezer in mest, turistične lokacije ali skriti biseri narave, namestitve … In kot se rado zgodi pri tako zahtevnemu potovanju, se nam kaj zatakne ali zgrešimo pot, zato so ob načrtovanju zlata vredni nasveti popotnika, ki je takšno potovanje že izkusil in stopil v divjino Kanade.

Kanada ima 2 milijona jezer, več kot cel svet skupaj.

Petra Sodja se je odpravila na roadtrip po Kanadi, ki jo obiskala v družbi soproga. Tja sta šla izven turistične sezone, septembra lani. Njena zaključna misel 20-dnevnega potovanja? »Naravne lepote Kanade so nekaj nerealno lepega. Raziskovanje tega delčka Kanade je le vrh ledene gore.«

 

Čas potovanja: 20 dni
Prevoženi kilometri: 6.000 km
Roadtrip: ZDA (Washington in Oregon) ter Kanada (British Columbia in Alberta)
Spletna stran za nasvete: Super, natural British Columbia

Raziskovanje Kanade s Petro:

 • Začetek avanture: Seattle
 • Vancouver – najlepši pogled na mesto Vancouver je iz Stanley Parka. Popolna lokacija za piknik.
 • Capilano Suspension Bridge – zelo urejen in kar precej drag park, kjer se sprehajaš med in nad krošnjami dreves. V parku je tudi velik viseči most skozi pravi deževni gozd.
 • Whistler in vožnja po See-to-Sky Hwy – super luštno mondeno mesto, ki ga obdajajo smučišča.
 • Kamloops in Joffre Provincial park in jezero – ledenik, turkizna barva jezera, popolna lokacija za pohodništvo, kampiranje in ribolov.
 • Revelstoke in Glacier NP – 26 kilometrov steze za kolesarsko dirko, slapovi in kanjoni.
 • Golden – v bližini šest nacionalnih parkov Banff, Glacier, Jasper, Kootenay, Mount Revelstoke in Yoho.
 • Yoho NP – približno 2.5 km hoje po lepem gozdu za ogled Wapta Falls. Pozor, mogoče boste videli tudi sledi volka. Priporočljiv ogled turističnega jezera Emerald Lake in Takakkaw falls.
 • Icefields Parkway – spektakularna cesta dolga 232 km v osrčju Canadian Rocky Mountains. Ob cesti so kanadska naravna bogastva; jezera, ledeniki, gore, divjina. Priporočljiv ogled jezer Bow Lake in Peyto Lake.
 • Jasper NP – sprehod po Maligne Canyon in ogled Athabasca falls, Pyramid in Patricia Lake.
 • Maligne Lake NP – glavna atrakcija v Jasper NP, ki odpira sezono tur 21. maja 2016. Najbolj turistični kraj je Spirit Island do katerega pridete s turistično ladjo ali s čolnom (cca tri ure veslanja v eno smer).
 • Icefilds Parkway in Banff NP – obisk turistično najbolj obleganega jezera Lake Louise, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. NP, ki obstaja več kot 125 let, je večkrat nominiran kot “must-see” destinacija za vse potnike. Priporočljiv ogled Lake Agnes in The Big Beehive (dve uri hoje).
 • Moraine Lake – dvakrat manjši od Lake Louise ampak bolj slikovit. Znan po turkizni barvi. Tam je več pohodnških poti, določene pa so omejene zaradi medvedov.
 • Banff – mondeno, urejeno, turistično mestece, polno trgovin in barov.
 • Trans Canada Highway in Calgary – veliko kavbojsko mesto. Najlepši pogled na mesto je iz Scotsmans Hill.
 • Fernie – 3 ure vožnje od Calgary. Zapolnjen z smučarskimi in bordarskimi trgovinami, ker so v okolici smučišča.
 • Oregon in Lost Lake – več kot 9 ur vožnje od Nelsona (BC). Petra priporoča bivanje v sanjski koči v resortu ob jezeru.
 • Mt Hood in  McNeil Point – krasna pohodniška pot in odlična priložnost za najem čolna in občudovanju razgleda na Mt Hood
 • Portland – hipstersko mesto za uživanje v trgovinah, kavarnicah in sprehodu skozi Forest Park.
 • Olympic NP, Washington – živi laboratorij za znanstvenike in študente.
 • Konec avanture: Seattle.

»Doživetja na potovanjih so nekaj nepogrešljivega v mojem življenju. Rada jih ujamem v svoj objektiv.«

Vancouver, British Columbia, Canada

Capilano Suspension Bridge, Vancouver

Wapta Falls, Yoho National Park, British Columbia, Canada

Emerald Lake, Yoho National Park, British Columbia, Canada

Icefields Parkway, Alberta, Canada

Icefields Parkway, Alberta, Canada

Icefields Parkway, Alberta, Canada

Patricia Lake, Jasper NP, Alberta, Canada

Athabasca falls, Jasper NP, Alberta, Canada

Maligne Lake, Jasper NP, Alberta, Canada

Spirit Island, Jasper NP, Alberta, Canada

Lake Agnes, Banff NP, Alberta, Canada

Lake Louise, Banff NP, Alberta, Canada

Moraine Lake, Banff NP, Alberta, Canada

Moraine Lake, Banff NP, Alberta, Canada

Moraine Lake, Banff NP, Alberta, Canada

Foto: Petra Sodja www.petrascakes.com

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.