Savna na skali sredi ledeniškega jezera, kjer ste povsem sami

Včasi malo osame prav dobro dene. Si predstavljate razvajanje v savni, ki leži na idilični lokaciji? Na primer v bujni naravi Kanade?

Whitecap Alpine je ime kotička za hedoniste, ki se skriva v kanadskem hribovju Chilcotin, severno od Whistlerja. Kot pravi Lars Andrews, lastnik njihove nove pridobitve – idilične kočice, logistika izgradnje savne na 1800 metrih nadmorske višine in sredi jezera ni bila najbolj enostaven podvig. A z nekaj iznajdljivosti je savna na skali sredi ledeniškega jezera postala resničnost in priljubljena točka za planince, ki jih zanese na ta del sveta.

Savna z razgledom in ohladitev v jezeru po tretmaju

Poleti ta del Kanade privablja pohodnike, pozimi pa smučarje in druge ljubitelje zimskih športov. Ti si lahko spa privoščijo kar na platformi sredi jezerca, po tretmaju v savni pa se ohladijo s skokom v hladno ledeniško jezero. Hišica je oblečena v les cedre, ki raste v bližnjih gozdovih, ker pa bo s časom pridobila patino, se bo toliko bolj vklopila v okolje. Ustvarjalci so namreč želeli postaviti objekt, ki se bo karseda skladal z okoljem in naravo. Savna na skali stoji na štirih temeljnih količkih, velika okna pa iz nje odpirajo imenitne razglede v naravo.

Foto: Ilanna Barkusky, Instagram

PREBERITE ŠE: “Tisti, ki radi raziskujemo kotičke Slovenije ali sveta, bomo to še naprej počeli”

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Ženska zaspala med letom in se zbudila v parkiranem, temnem letalu

Kaj bi storili, če vas po pristanku pozabijo na letalu? To se je zgodilo Tiffani Adams v Kanadi, ki je zaspala na letalu.

Gospodična se je je na letalo družbe Air Canada vkrcala v Quebecu v Kanadi in kmalu po vzletu zaspala. Ko se je prezebla zbudila, je ugotovila, da je zunaj noč, letalo pa prazno. Osebje jo je pri izkrcanju očitno spregledalo, saj je imela ob sebi več praznih stolov in je med letom ležala. Obtičala je v parkiranem letalu nekoliko stran od letališkega terminala letališča v Torontu.

Prazen telefon in letalo brez izhodnih stopnic

Po pristanku so se očitno potniki in posadka izkrcali, letalo pa so odvlekli stran od letališča. Za povrh se ji je na telefonu izpraznila baterija, ker letalo ni delovalo, pa ga ni mogla niti napolniti.

V pilotski kabini je nato našla svetilko, uspelo ji je tudi odpreti vrata letala, vendar pa bi morala skočiti 15 metrov v globino, saj so stopnice že umaknili. S svetilko je nato pritegnila pozornost voznika vozička za prtljago, ki je bil v šoku in precej presenečen, ko jo je zagledal.

Air Canada se je za incident že opravičil, gospodična pa pravi, da jo po dogodku preganjajo nočne more.

Foto: Shutterstock

INTERVJU – Slovenski improvizatorji, ki so se znašli na kanadski turneji

Ste že slišali za IGLU? Ne, ne govorimo o ledenem domovanju, ampak o Improvizacijskem gledališču Ljubljana. Sestavljajo ga trije improvizatorji, Peter Frankl, Vid Sodnik in Juš Milčinski. Poleg tega, da nas na odru vsakič znova spravijo v smeh, Iglujevci v sklopu svoje impro šole tudi brusijo znanje novim improvizacijskim upom.

Zabavni trio se je ravno te dni vrnil iz Kanade, kjer so se v sklopu svoje turneje v dveh tednih ustavili v Vancouvru, Port Coquitlamu, Calgaryju in Edmontonu. Kako so jih sprejeli Kanadčani, kaj nenavadnega se jim je pripetilo na poti in kje jih lahko ujamemo Slovenci, preverite v spodnjem intervjuju.

Kdo je IGLU in kaj vas dela zanimive za občinstvo?

IGLU – Improvizacijsko gledališče Ljubljana smo Peter Frankl, Vid Sodnik in Juš Milčinski – trije improvizatorji, ki imamo skupaj sešteto preko 45 let izkušenj v umetnosti spontanega gledališča. Začeli smo vsak posebej v Šolski impro ligi in kasneje v Impro ligi, leta 2013 pa smo združili moči z željo po bolj profesionalnem delu in raziskovanju na področju impro gledališča. V mednarodni impro sferi veljamo za zelo igrivo improvizacijsko gledališče, doma pa občinstvo pritegnemo predvsem z zanimivimi improviziranimi zgodbami in uporabo široke palete improvizacijskih veščin – tako na predstavah, kot tudi ko v okviru naše impro šole poučujemo mlade improvizatorje.

PREBERI še // Člana IGLU-ja oziroma njegov smisel za humor smo spoznali že v tem pogovoru <–

Ravnokar ste se vrnili s turneje po Kanadi. Kako vas je sprejelo občinstvo čez lužo in kako (če sploh) se razlikuje od našega?

Občinstvo v Kanadi nas je zelo lepo sprejelo – gre za zelo izkušeno in s tem tudi zahtevno občinstvo, ki pa zna ceniti različne stile improvizacijskega gledališča. V Kanadi so sicer vajeni bolj verbalnih veščin, zato jim evropski in južnoameriški stili, ki uporabljajo tudi več gibalne in glasbene improvizacije, predstavljajo nekaj svežega. Se pa od slovenskega občinstva ne razlikujejo bistveno – mogoče so gledalci v Kanadi v povprečju nekoliko starejši in nekoliko bolj pogumni, ko jih prosimo za kakšen predlog, ki bo inspiracija za prizor.

Kako razvit je svet improvizacije v Kanadi in kje smo v primerjavi z njim mi?

Kanada je pravzaprav ena od zibelk moderne gledališke improvizacije, saj je v Calgaryju in drugod dlje časa deloval Keith Johnstone, sicer Britanec, ki velja za enega od očetov “impra”, kot ga poznamo tudi pri nas. Njihova tradicija je tako za kakšnih trideset let starejša od naše in temu primerno tudi bolj razvita – več je profesionalnih impro gledališč, več profesionalnih improvizatorjev in mentorjev in tudi v svetu so kanadski impro umetniki eni najbolj cenjenih. Gre pa tudi scena v Sloveniji nedvomno v pravo smer s profesionalizacijo performerjev in učiteljev, tudi v mednarodnem prostoru slovensko improvizacijo poznajo in jo zelo cenijo, čakamo le še prvo stalno impro gledališče z lastnim odrom.

Kanadčani slovijo po svoji prijaznosti, tudi po tem, da se veliko opravičujejo – sploh za stvari, za katere sploh niso krivi. Ste se kaj pošalili tudi na ta račun?

Kanadčani so zelo duhoviti ljudje, tako da s tem opravičevanjem pogosto kar parodirajo sami sebe. Je pa res, da boš težko za nekom stopil v neko stavbo – četudi vas vidijo zelo na daleč, bodo zagotovo pridržali vrata in vas spustili naprej.

V eni izmed predstav smo res imeli en prizor, v katerem sta Peter in Juš igrala Kanadčana, jaz pa Slovenca (op. p. Vid). Sicer ni bilo opravičevanja, smo pa poskusili govoriti s kanadskim dialektom (z različnimi stopnjami uspešnosti) in del prizora naredili na drsalkah, ki so v Kanadi skorajda bolj pogosto obuvalo kot čevlji.

Katera mesta ste obiskali v sklopu turneje in kateri kotički obiskanih krajev so vas najbolj navdušili?

V sklopu turneje smo obiskali Vancouver, Port Coquitlam, Calgary in festival Improvaganza v Edmontonu. Vancouver je od vseh naštetih definitivno najlepši – je ogromno obmorsko mesto s plažami in zanimivimi kotički, Port Coquitlam je manjši kraj blizu Vancouvra – tam smo na primer iz sobe imeli pogled na predel, kjer živijo predvsem upokojenci in imajo med svojimi hišami tudi golf igrišče z manjšim jezercem. Calgary je olimpijsko mesto – videli smo na primer skakalnice, kjer so naši skakalci leta 1988 slavili srebrno medaljo, poleg tega pa smo obiskali še Heritage Park Historical Village, kjer skušajo s parnim vlakom, starinskimi stavbami in igralci prikazati, kako je Kanada izgledala nekoč. V Edmontonu pa je bila najbolj zanimiva terasa in razgled s Fairmont Hotela Macdonald, zgrajenega leta 1915, kjer sicer ponavadi bivajo največji glasbeni zvezdniki, ko imajo koncert v Edmontonu. Ker se težko izmuznemo svojemu poklicnemu očesu, pa bi verjetno vsi trije na prvo mesto dali vse štiri gledališke dvorane, v katerih smo igrali – definitivno impresivne gledališke konstrukcije!

Se vam je na poti pripetilo kaj nenavadnega?

Nazaj grede smo nekaj časa potovali ločeno – Peter je namreč ponesreči pozabil potni list v hotelski sobi in se je Jušu in Vidu pridružil šele v Montrealu. Sicer pa so nas povabili na tekmo softballa – pravil še vedno ne razumemo, so nas pa naučili nekaj navijaških vzklikov, in sicer: “Good eye!”, “Good hustle!” in “Nice crack!” Za slednjega je nujno, da ga uporabljaš samo na softball igrišču, sicer lahko zaideš v težave.

Kje lahko ujamemo IGLU po Sloveniji in kam v tujino vas bo še odneslo?

IGLU ima v Ljubljani predstave enkrat na teden – bodisi v Menzi pri koritu na Metelkovi, bodisi v SiTi Teatru BTC. Naslednja skupna destinacija v tujini bo festival Spunk oktobra v Zürichu, posamezno pa nas bo Vid septembra zastopal na festivalu Pronto v glavnem mestu Kolumbije Bogoti, Juš pa oktobra odhaja na mini turnejo v Belgijo.

 

Foto: Billy Wong/Improvaganza

Navdihujoče fotografije potovanj za lepšo deževno soboto

Žal nam vreme danes ni prineslo sončne sobote, zato jo bomo najverjetneje primorani preživeti v zavetju domače dnevne sobe.

Da pa bo dan lepši, smo pripravili nekaj navdihujočih fotografij s potovanj po svetu, ki kar kličejo po nakupu letalske karte. Če te torej zamika skok na drug konec sveta, lahko za vozovnicami pobrskaš tudi z našim iskalnikom letalskih kart.

Želimo ti lepo soboto!

Amsterdam

Taj Mahal

 

Dubaj

Grand Canyon

Sicilija

Cinque Terre

Norveška

Benetke

Bali

Porto

Foto: Pixabay, Pexles

Kanada za svoj rojstni dan podarja prost vstop v nacionalne parke

Kanada bo letos, natančneje 1. julija 2017,  praznovala svoj 150 rojstni dan. S praznovanjem so pričeli že na silvestrovo, v čast jubilejni obletnici pa bo država obdarila svoje prebivalce, pa tudi obiskovalce.

Kanada, ki slovi po visoki kvaliteti življenja svojih državljanov, podarja celoletni brezplačni vstop v vse svoje nacionalne parke. Običajno bi enkratna vstopnina v posamezen naravni rezervat znašala dobrih sedem dolarjev, v letu 2017 pa je prav vsak vstop (tudi večkraten) brezplačen.

The Discovery Pass, kot so poimenovali akcijo, prav tako omogoča brezplačen ogled 171 nacionalnih historičnih znamenitosti.

Seznam parkov in čudovito fotoreportažo kanadskih naravnih biserov skozi objektiv Petre Sodja si lahko ogledaš tukaj.

Predstavljaj si torej čudovito naravo Kanade, ki jo v letošnjem letu lahko obiščeš brez plačevanja vstopnin ter na potovanju prihraniš kar nekaj denarja.

Vse, kar moraš storiti je, da obiščeš to spletno stran ter si preko spleta naročiš svoj brezplačen Discovery Card, ki je veljaven skozi vse leto 2017. (Ter seveda, kupiti letalsko karto, da lahko čim prej doživiš kanadske naravne lepote.)

Foto: Pixabay

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.