Cinque Terre – pisane hišice, odlična hrana, italijanski vrvež.

Verjetno ni treba posebej pojasnjevati, zakaj Cinque Terre uvrščamo med najprijetnejše in navdihujoče kotičke sveta. Sestavlja jih pet slikovitih mestec, lično zloženih ob ostre klife italijanske riviere. Vasice skupaj z obalo in bližnjimi griči spadajo v Cinque Terre National Park ter so del Unescove dediščine.

V vsakem od petih mestec najdemo barvite terase, strme zavite ceste, božanske jedi in vino. Prisrčni, žvižgajoči si gospodje, ducati ribiških čolnov, griči posuti z vinogradi ter verjetno najlepši sončni zahodi nad morjem na tem koncu sveta – to so razlogi, ki kar kličejo po toskanskem oddihu v pravem pomenu besede. Mi predlagamo tri do pet dni, da se temeljito izgubite v vrvežu prav vsake izmed petih vasic.

V letu 2011 je Cinque Terre zadelo silovito neurje, ki je s seboj prineslo poplave in zemeljske plazove ter opustošilo pisana mesteca. Neurje je bilo najbolj neprizanesljivo do Monterossa in Vernazze. Do danes so Cinque Terre uspeli vrniti v prvotno podobo in spet se ponosno kopajo v spomladanskem soncu, razkrivajoč trdoživo naravo, ki je tako prisotna med toskanskimi domačini.

Vsaka izmed petih vasic ima svoj čar, zato sedite na vlak, ki povezuje vseh pet in začnite okušati, opazovati ter se čuditi italijanskim lepotam.

Riomaggiore je prva vasica, na katero naletite, če se odpravite iz smeri La Spezie. Njene hiše se držijo tesno skupaj in krasijo sotesko, ki se izteka proti obali. Ob majhni mestni plaži se zibajo ribiški čolni, skozi mesto teče glavna ulica, ob kateri so posejani živahni lokali.

Manarola je nekoliko bolj romantična ter umirjena. Priporočamo večerni sprehod do morja, od koder lahko občudujete mesto obsijano s sončnim zahodom in si privoščite odlično večerjo.

Corniglia se dviga 100 metrov nad morjem, dostop do nje zahteva vzpon po številnih strmih stopnicah, vendar razgled z vrha odtehta ves napor. Ne pozabite na ohladitev z božanskimi doma narejenimi sladoledi, o katerih boste sanjali še celo leto.

Vernazza je posejana s skritimi vrtovi, na katerih rastejo limone v skorajšnji velikosti melon. Od tod se je do zadnje vasice mogoče odpraviti tudi peš po potki na vrhu klifa. Morda se že ponavljamo, a tudi tukajšnji razgled vam bo vzel sapo.

Monterosso: vlak pelje skozi skalo, zunaj katere se odpre pogled na mikavno mesto. Ima največjo plažo, zato je poleti polna pisanih senčnikov mnogih turistov. Monterrosso ima od vseh petih vasic največ hotelov in restavracij.

Celotne Cinque Terre so čudovite, mi pa dodajamo nekaj nasvetov, kako jih doživeti čim bolj polno.

#1 Vzemite čim manj prtljage. Po ozkih uličicah, polnih turistov in domačinov, se boste težko prebijali z ogromnim nahrbtnikom. Oblecite se lahkotno, fotoaparat pa je edina stvar, ki jo zares potrebujete.

#2 Kljub italijanskemu voznemu redu, je vlak tukaj edino učinkovito prevozno sredstvo poleg vaših nog. Karta iz vasice do vasice stane le nekaj evrov, ne pozabite pa je štempljati na vsaki platformi pred vstopom na vlak!

#3 Prehodite Pot ljubezni od Riomaggiora do Manarole. Tu moramo seveda spet omeniti čudovit pogled na morje.

#4 Kaj jesti? Pesto, pesto, pesto. Pizza pesto, pesto testenine, pesto bruskete. To mešanico olivnega olja, bazilike in pinjol boste našli na vsakem koraku, zato je ne pozabite odnesti še s seboj domov. Seveda si privoščite tudi svežo morsko hrano in obilico božanskega lokalnega vina.

#5 Kje jesti? Pravzaprav povsod. Obvezen je tudi postanek na takeaway pizzi v Riomaggioru. Najboljšo pizzo na svetu je najbolje pojesti na skalah ob morju.

#6 Najboljša vinska izkušnja? Vernazza wine experience. Po ozkih stopničkah se povzpnite do vrha klifa na malo, a res ljubko teraso s pogledom na morje. Dovolite, da somelier prinese vino po njegovi izbiri in verjemite, tega ne boste obžalovali. Vsa vina izbre sam pri vinogradnikih iz cinqueterrskih gričev.

#7 Raziskujte po svoje in se izgubite. To je obvezno.

Foto: Pixabay, Pexles

Preberite še: Cinque Terre: mediteranski oddih med pisanimi hišicami

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.