Cinque Terre: mediteranski oddih med pisanimi hišicami

Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza in Monterosso. To so imena čudovitih petih vasic italijanskega nacionalnega parka Cinque Terre. Prav vsaka izmed njih pa je posebna, drugačna in lepa.

Cinque Terre so uvrščene na seznam UNESCO dediščine. Domačini in lokalne oblasti se ves čas trudijo ohraniti prvotno obliko in videz mesta, kar jim odlično uspeva. V zadnjem desetletju so slikovita mesteca postala neverjetno turistično priljubljena. Letno jih je namreč obiskalo več kot 2,5 milijona turistov. Zaradi zaščite avtentičnosti so zato letno število obiskovalcev morali omejiti na 1,5 milijona.

Hrana, vino in čudoviti razgledi

A brez skrbi. Čeprav v ta slikoviti del Toskane derejo turisti z vsega sveta, zate tam ne bo zmanjkalo romantičnih čudes, dobrega vina in neskončnih krožnikov božanskih lokalnih jedi. Slednje so eden izmed razlogov, zakaj imamo Italijo tako radi. Seveda pa Cinque Terre niso običajen italijanski kraj z veliko baziliko, piazzo in vse povprek vozečimi se avtomobili. Slednji so v vasicah celo prepovedani, zato je najbolje, da svojega pustiš parkiranega na vrhu ene izmed vasic. Nato se peš odpraviš med  slikovite hišice, kjer domujejo prisrčni, žvižgajoči si gospodje, ducati ribiških čolnov, griči posuti z vinogradi ter verjetno najlepši sončni zahodi nad morjem na svetu. Vasice med seboj povezuje tudi obmorska železnica. Ta je najboljši način, kako si ogledati vseh pet mestec, če pa si bolj aktivne narave, boš brez težav premagal eno izmed najlepših treking tur na svetu, ki se vije čez s soncem obsijane vinorodne gričke.

In zakaj v Cinque Terre ravno v tem letnem času?

Eden izmed prvih razlogov je gotovo manjša gneča. Poleti se kaj hitro znajdeš v gruči azijskih turistov ter iz vsake ulice slišiš navdušene glasove Američanov. Spomladanske Cinque Terre so tako veliko bolj avtentične in lažje jih boš doživel v svojem ritmu. Drugi razlog je gotovo idealna spomladanska temperatura za svobodno pohajkovanje po ulicah slikovitih vasic. Vseeno pa s seboj ne jemlji preveč prtljage, saj boš veliko bolj zadovoljen, če boš s seboj vzel le najnujnejše. Fotoaparat je zagotovo na prvem mestu, saj so Cinque Terre izredno fotogenične. Tretji razlog pa so seveda ozeleneli griči, ki obdajajo mesteca, cvetoča korita na okenskih policah in dišeče limone, pod katerimi se šibijo drevesa na ljubkih vrtovih in trgih.

Če še kar nisi prepričan, da so Cinque Terre prava izbira za spomladanski oddih, predlagamo, da si več prebereš še v članku Cinque Terre v treh dnehkjer pišemo o posameznih vasicah, gotovo pa te bo prepričalo tudi dejstvo, kako blizu v resnici leži nacionalni park. Od našega glavnega mesta so Cinqe Terre namreč oddaljene le dobrih šest ur vožnje, ki pa kaj hitro minejo, ko opazuješ čudovito okoliško pokrajino in klife nad morjem. Dejstvo pa je, da se iz Toskane še nihče ni vrnil razočaran in prepričani smo, da se boš več kot navdušen vrnil tudi ti.

Foto: Shutterstock

Preberite še: Toskana in čudovite naravne terme, ki so povsem brezplačne

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.