“Razen plaže v Cagliariju, je bilo vse popolno.” – road trip po Sardiniji

Maja Zebec je ena tistih ljudi, ki ti v življenje nemudoma pripeljejo sonce. Je vedno nasmejana, polna pozitivne energije in idej, kako si polepšati življenje. Obožuje svet in obožuje potovanja. Z možem in svojimi tremi hčerami se je julija potepala po Sardiniji. Klepetali sva o tem, kako je izgledal njihov sanjski road trip.

Maja Zebec, na vaših kanalih se prav vidi, kako noro uživate na potovanjih. Vedno je polno energije, sonca, nasmejanih obrazov, …  Nazadnje ste bili na dolgem potovanju po Italiji. Kje vse ste bili, kako zelo vas je Italija navdušila?

Res je, potovanja so moja strast odkar pomnim. Vedno sem sanjarila o tem, kako bom prepotovala ves svet, kako bom v revnih državah reševala revščino in kako bom sončni zahod opazovala na vseh koncih sveta. Najprej sem mislila, da bom to počela sama, takšen je bil plan, a je življenje imelo z mano drugačne načrte, tako da danes potujem v najboljši družbi. Maja Zebec

Nazadnje smo se z družino potepali po Sardiniji, kjer smo preživeli razburljive tri tedne. Odločili smo se za road trip po celotnem otoku, ker smo otok zeleli začutiti v njegovi polnosti. Pot z avtom se nam je zdela najbolj optimalna odločitev iz večih razlogov. Ker si bolj fleksibilen, ker nisi omejen na javne prevoze, ki so na Sardiniji zelo slabi in ker smo si lahko samo tako potovanje prilagodili vsem našim željam. Pa še vožnja in spanje na trajektu je bila posebna izkušnja. Italija nas je navdušila že lani, ko smo raziskovali Toskano, letos pa je samo še potrdila, da je vredna obiska. Italijanska kulinarika je vredna vsakega greha, špageti so božanski, njihovih sladoledov pa se verjetno nikoli ne bi naveličala. Kulinarika pa seveda ni edina, ki nas je navdušila, pokrajina tam je res nekaj posebnega.

Kako ste se lotili poti po Sardinji? Kaj vse ste videli?

Naša pot se je  začela, ko smo se po osmih urah vožnje do Livorna, vkrcali na trajekt in se po devetih urah vožnje s trajektom zbudili na Sardiniji.

Prvi dve nočitvi smo rezervirali v mestu San Teodoro, ker smo imeli od tam najbljižje do vseh najlepših plaž na tem območju (Cala Brandinchi, Lu impostu, Issuleda, La Cinta). 

Kasneje smo se pomaknili do manjšega kraja Dorgali, kjer smo prav tako prespali dvakrat. Mesto ni ob vodi je pa bila nastanitev zelo ugodna in blizu mesta Cala Gonone, kjer smo si rentali čoln in cel dan raziskovali zalivčke in plaže, ki so dostopne samo z morske strani. Tukaj sem res večkrat ostala brez besed. Pokrajina je neverjetna, mogočni klifi, podvodne jame in turkizno morje. 

Naša pot se je nadaljevala na jug otoka proti mestu Cagliari. Pot do tja je velik del potekala skozi nacionalni park, čez gorovje, kjer smo na cesti srečali koze, se umikali ovcam na cesti in občudovali razglede na kanjone. V Cagliariju smo  Stanovali v samem centru, in po treh dneh smo bili vsi enakega mnenja, da je mesto tako živo in polno energije, da je res vredno ogleda.

Premik na naslednjo destinacijo je bil celodnevni projekt. Vožnja do mesta Oristano, kjer smo našli plažo Is Arutas, obiskali pisano mesto Bosa in med vožno ponovno uživali ob dih jemajočih razgledih. Maja Zebec 

Porto Tores je bolj kot ne industrijsko mesto, nam je bil super iztočnica do plaž Ezzi Mannu in najbolj opevane plaže na Sardiniji La Pelose. Le ta je bila moja najljubša v treh tednih, čeprav je bila edina na kateri so pobirali vstopnino. Ker je bil večji del našega potovanja zelo razgiban in je bilo veliko akcije in seljenja, smo se odločili, da zadnje dni preživimo malenkost bolj mirno. V mestu Santa Teresa smo bivali v apart hotelu, veliko počivali in se kak dan razvajali samo ob bazenu. Mesto je polno uličnih umetnikov, vzdušje je krasno, mesta plaža Rena Bianca pa sanjska.

Konec našega potovanja smo se odločili zaključiti z obiskom Verone in kasneje še Benetek.

Kako so punce zdržale to dolgo pot? Ste potovanje prilagodili njim ali so se one prilagodile potovanju?

Punce so navajene vožnje, midva pa vedno poskrbiva, da največji del poti prevozimo ponoči, da lahko spijo. Sva pa z Mitjem oba mnenja, da se otrok prilagodi tvojemu načinu življenja in najin je malo bolj avanturističen. Nikoli ne dajeva pretirane pozornosti temu, enostavno se vsi skupaj prepustimo toku. Punce so tudi na potovanju vedno vedele kdaj se selimo, kam gremo, kaj bomo tam doživeli in so se vedno vsakega premika veselile. Z izjemo enega bruhanja med potjo (ki sva v veliki meri skuhala sama), je bilo vedno vse ok. 

Kje vam je bilo najbolj všeč in kje najmanj?

Najbolj všeč so nam bila raziskovanja s čolnom. Otočje La Maddalena, Cala Luna in pa mesto Cagliari.Samo ena stvar je bila, ki nas ni ravno navdušila in sicer mestna plaža v Cagliariju. Precej umazana voda in neurejena plaža, vse ostalo je bilo popolno.

Kakšna anekdota s poti?

Jaz sem bila tista, ki je skrbela za celoten plan poti in ko sem načrtovala pot, sem spregledala, da bo pot proti jugu potekala čez gorovje. Mitju sem cel čas suvereno pripovedovala, da se peljemo po hitri cesti. Punce sva zjutraj pripravila do tega, da so se pri zajtrku najedle jajc in drugih težkih jedi, da bi zdržale dolgo pot. Ko smo se začeli peljati in sem po eni uri ugotovila, da hitre ceste ne bo, je bilo že prepozno. Ovinki in cesta čez kanjone je poskrbela za nekaj slabosti in bruhanja. Smo se pa na koncu na ta račun zelo nasmejali. Mitja je zelo hitro in mirno reagiral, tako da smo situacijo na koncu rešili s smehom na moj račun, kako super načrtovalec poti sem.

Sta imela kaj časa zase?

Čas zase sva imela zjutraj, pri zajtrku in kavici, kakšno minutko na plaži in zvečer, ko so punce zaspale. Načeloma si kar znava utrgati trenutke zase, in jih, četudi so kratki, izkoristiti na polno.

Kako je korona vplivala na potovanje?

Z izjemo tega, da smo se morali vsi testirati za vstop v državo, bi rekla, da ni imela nobenega vpliva. Ali pa smo samo mi tako gledali na situacijo, ker nismo bili obremenjeni z njo.

Kaj bi svetovali tistim družinam, ki bi se podali na podobno pot?

Če se nekdo želi podati na pot, kakršna je bila naša, bi rekla čim manj ali pa nič kompliciranja in veliko uživanja. Pri takšni poti je treba vzeti v zakup, da bo otrok večkrat jedel junk food, da vedno ne bo časa za priravo polnovrednih obrokov. Nujna pa je tudi  dobra organizacija pri pakiranju, da na lokacije ne jemlješ celih kovčkov, ampak samo manjše potovalke, ki jih vnaprej pripraviš s stvarmi, ki jih boš potreboval za par dni.

Kakšni so plani za naslednje potovanje? Bo v dvoje ali z družino?

Trenutno ne upamo planirati ničesar, ker je situacija preveč negotova, upamo, da nam bo decembra uspelo pobegniti v kakšno veliko evropsko mesto, jaz navijam za Köln. V planu je tudi road trip Portugalska in Španija, Grčija in pa velik del Evrope. Enkrat v prihodnosti pa tudi Tajska, Bali, Šri Lanka, …

Kakšne so prednosti in kakšne slabosti potovanja z otroki?

Ko sem Mitju prebrala to vprašanje sva se spogledala in hkrati rekla, da bi težko rekla, da je kakšna slabost. Punce zelo uživajo ob raziskovanju novih krajev, vedno se o kraju veliko pogovarjamo, skupaj preberemo zgodovino in zanimivosti. Vse jih zanima, vsakič postavijo veliko vprašanj, z zanimanjem poslušajo in res se jim vidi da uživajo. Midva pa z vsakim njihovim navdušenim waaaw uživava še bolj in jim želiva pokazati še več.

Maji Zebec in njenim dogodivščinam lahko sledite na blogu, Instagramu ali Facebooku

PREBERITE ŠE: Tina Guček o potovanjih z otroki: “Če bo mama živčna in jo bo skrbela tisoč in ena stvar, bo to začutila vsa družina.” #intervju

Foto: Maja Zebec

Najboljši predlogi za ugoden road trip

Dobra stran potovanja z avtom je možnost popolne spontanosti. Nobenih predhodnih rezervacij, check-inov in podobnih sitnosti. Vse kar potrebujete, so potni list, sončna očala in preprosta odločitev. Na sever, jug, vzhod ali zahod? Za potovanje se lahko odločite praktično z danes na jutri. Treba pa je vedeti, koliko ur ste za svojo destinacijo pripravljeni preživeti na avtomobilskem sedežu. Skrčena kolena na dolge proge namreč niso mačji kašelj, zato za prvič predlagamo nekaj razmeroma kratkih potovanj z avtom, ki pa bodo zagotovo zadostile potrebo po pravi road trip izkušnji.

Preberi več

Road trip: Šest italijanskih cest, ki jih morate prevoziti

Ko govorimo o road tripih, težko skrijemo navdušenje nad vožnjo po čudovitih pokrajinah in ovinkastih cestah. Sploh, če govorimo o road tripih po Italiji, ki je gotovo ena izmed najlepših kulis za počitniške vožnje. Takoimenovani škorenj namreč krasijo tako klifne obale kot ture čez gorski teren, razgledi pa so naravnost čudoviti.

Če si torej te počitnice lahko privoščiš še kakšen dodaten prost dan v službi, ti priporočamo, da izbereš zabavnega sopotnika ter se odpraviš na enega izmed spodnjih najlepših italijanskih road tripov.

#1 Toskana

Prevozi ceste med vinogradi in idiličnimi toskanskimi vilami, naužij se toskanskega sonca in božanskih grižljajev ter se ustavi v Firencah, San Giminianu, Val d’Orcii in razišči Cinque Terre.

PREBERI še // Šest razlogov, zakaj ljubimo Toskano

#2 Severna jezera

Na Severu boš Italijo doživel drugače – Garda, Lugano in Como so le nekatera izmed idiličnih jezer, ob katerih se ponosno bohotijio vile in vozijo dragi avti.

Obožujete Italijo? Preverite ugodne ponudbe že od 35 evrov dalje!

#3 Dolomiti

Ljubitelji gorskih cest bodo nadvse uživali v dolomitskem gorovju, ki ponuja čudovito naravo in razgiban teren. Prevozi slovito Grande Strada delle Dolomiti, kjer so prijetnejše tudi poletne temperature.

#4 Sicilija

Če se ti pod iz Slovenije do konca škornja zdi predolga, do Sicilije odpotuj z letalom, tam pa si definitivno privošči rent-a-car in prevozi eno izmed najlepših obal na svetu. Obvezen postanek? Scala dei Turchi!

#5 Amalfi

Med vsemi italijanskimi pokrajinami gotovo kraljuje Amalfijska obala, za katero pravijo, da vzame dih vsakemu turistu. S trditvijo se seveda strinjamo, saj je vseh 48 kilometrov razgledov na pisane pastele in kristalno čisto morje vzelo dih tudi nam.

#6 Umbrijsko podeželje

Umbrija velja za zeleno srce Italije, kjer domujejo neskončni travniki in umirjeno življenje, našel pa boš tudi čudovite romanske cerkve in renesančne gradove. Razišči Spoleto, Norcio, Assisi in Perugio.

Obožujete Italijo? Preverite ugodne ponudbe že od 35 evrov dalje!

Foto: Arhiv

Preberite še:

Kateri sedež na letalu je najvarnejši?

 

Road tripa z Vanvoyage campervanom se lahko veseli…

Nagradni natečaj je zaključen in čas je, da razglasimo zmagovalca, ki se bo s svojo najboljšo družbo lahko kmalu odpeljal z Vanvoyage campervanom novim dogodivščinam na proti.

Srečna dobitnica VANDRAJxVANVOYAGE road tripa je…

YANA LUKASHEVICH!

Čestitamo!

Za prevzem nagrade se nam čim prej javi na Facebooku v zasebno sporočilo ali nam piši na email naslov eva@vandraj.si.

Sicer pa je pred nami poletje in kmalu se javimo z novimi nagradami.

Stay tuned!

Ekipi Vandraj in Vanvoyage

Foto: Vanvoyage

Osvoji Vandraj road trip z Vanvoyage!

Končno so tudi temperature napovedale začetek avanturistične sezone, ki diši po morju, soncu in novih doživetjih. Ker smo skoraj prepričani, da ni boljšega načina za otvoritev poletja kot je road trip v neznano, smo zate pripravili posebno presenečenje.

V sodelovanju z Vanvoyage tebi in trem tvojim prijateljem to sezono omogočamo popolnoma hud road trip z Vanvoyage campervanom!

Pravila sodelovanja:

Vse kar moraš storiti je, da sodeluješ v našem VANDRAJxVANVOYAGE nagradnem natečaju, kjer lahko z dobro idejo osvojiš enega izmed Vanvoyage campervanov in se z njim za cel viked odpelješ novim dogodivščinam na proti. Pravila so preprosta: skoči na naš Facebook profil ter v komentar pod sliko odgovori na vprašanje: KAM BI SE ODPELJAL Z VANVOYAGE CAMPERVANOM?, zraven pa označi tudi svoje tri prijatelje, v družbi katerih bo road trip res nepozabno doživetje. Všečkaj še stran Vandraj in Vanvoyage in… TO JE TO, s prijatelji morate le še trdno držati pesti!

Enako lahko storiš tudi na našem Instagram profilu, seveda pa bomo veseli, če nagradni natečaj deliš tudi z drugimi, da bomo lahko skupaj zbrali čim več idej za road trip.

Nagradni natečaj je odprt do 14.6., ko bomo med vsemi sodelujočimi, izbrali srečneža, ki se bo lahko s svojo road trip ekipo podal za novimi doživetji.

Držimo pesti,

Ekipi Vandraj in Vanvoyage

Podrobnejše pogoje lahko najdeš na tem linku.

Foto: Vanvoyage

Iz prve roke: z Mini Countryman smo se odpeljali na deželo

Vedno radi povemo, da smo veliki ljubitelji road tripov in kadar nam čas le dopušča, se radi odpravimo raziskovati svet. Če se da, z avtom.

Odprta okna, dobra glasba in še boljša družba so naš recept za zabavno vožnjo, seveda pa je užitek še veliko večji, če se lahko na pot podaš s čisto novim avtom. Pred kratkim je ekipa Vandraj imela to srečo, da nas je novim dogodivščinam naproti popeljal čisto novi Mini Countryman. Odpravili smo se na severovzhod Slovenije, na deželo, kjer se Countryman zagotovo odlično znajde. In se je.

Naša pot se je torej pričela v novem Mini salonu v BTC-ju in kaj hitro smo se zaljubili v prav vse Mini modele – poleg Countrymana nam je takoj prirasel k srcu tudi Clubman, seveda pa nas je očaral tudi Mini Cooper z zložljivo streho.

Torej, najprej smo udobje preizkusili na avtocesti, čeprav nam je že takoj, ko smo se usedli v novega Countrymana, postalo jasno, da gre za crossover prestižnejše znamke. Zaradi izjemno intuitivne tehnologije avta smo skoraj pozabili, da z nogo pritiskamo na plin. Avto je namreč mehak, a hkrati tako masiven, da bi z njim dobesedno lahko prepotovali svet – bodisi v vlogi voznika bodisi sopotnika se v avtu počutiš naravnost fantastično, udobje vožnje pa bi z lahkoto primerjali z udobjem postelj v hotelu.

Vožnja do prekmurskih ravnic je minila kot bi trenil in ob prihodu na cilj smo se kar težko poslovili od avtomobilskih ključev, ki smo jih predali osebju. Kaj kmalu smo jih seveda spet držali v rokah – odpravili smo se raziskovat podeželske ceste in skrite kotičke, ki jih ponuja čudovito Prekmurje. Countryman je brez težav sledil našemu hitremu tempu, spotoma pa nase lepil občudujoče poglede mimoidočih. Naša ekipa je prejela celo nekaj ponudb za menjavo avtov, avtomobilsko menjavo nam je ponudil celo lastnik Tesle!

Prečesali smo prav vse – od ozkih poljskih cest, ostrih ovinkov pa vse do strmih klancev med vinskimi goricami vinorodnega okoliša Jeruzalem. Večino časa nas je seveda spremljal tako imenovani sport mode, saj je bila skušnjava naproti ekonomičnem načinu vožnje prevelika. Trije dnevi Prekmurja pa nam seveda niso bili dovolj, zato smo se podali še na dva celodnevna izleta.

Po petih dneh smo se od Mini družbe kaj težko poslovili, ob enem pa začudeno ugotovili, da v vsem tem času avta nismo napolnili niti enkrat! Celoten rezervoar je namreč prenesel kar pet dni vznemirljive vožnje, kar nas je le še dodatno navdušilo in prav vsak izmed naše ekipe je pričel razmišljati o menjavi avtomobila.

Če si tudi sam ogleduješ jeklene konjičke in bi se rad na izlet podal z enim izmed Mini avtomobilov, obišči Mini spletno stran ali obišči Mini salon, ki se nahaja za restavracijo Argentino v BTC-ju ter se dogovori za testno vožnjo.

Si želite, da se nam na naslednji poti pridruži tudi vaša znamka? Pišite nam na info@vandraj.si.

Foto: Maja Fister

Počitelj – biser ob Neretvi

Večina road trip-ov po državah nekdanje Jugoslavije se iz Sarajeva nadaljuje proti Mostarju in nato naprej po dolini reke Neretve do enega od mest v hrvaški Dalmaciji. Ta pot je čudovita, že sama vožnja med zelenimi hribi in s pogledom na mogočno reko je lepo doživetje. A za prav posebno presenečenje poskrbi mestece Počitelj, ki je od Mostarja oddaljen slabe pol ure vožnje.

IMG_3648

Med obiskom tega slikovitega mesta se boste vrnili stoletja nazaj. Srednjeveški Počitelj je pod okriljem UNESCA, nedavna rekonstrukcija pa je mestu vrnila izvirni orientalski videz iz časov otomanskega imperija.

IMG_3695

Obisk Počitelja lahko sklenete v slabi uri, mestece je majhno, bistvo pa je sprehod do vrha, kjer stolp obdaja porušena trdnjava. Razgled iz vrha je osupljiv in težko se je odločiti, kaj je lepše, reka Neretva na desni strani ali pravljični Počitelj, ki so ga mnogi že označili za biser te doline.

IMG_3666

Prvi zapisi o mestu Počitelj segajo v leto 1444, predpostavlja pa se, da ga je leta 1383 dal zgraditi bosanski kralj Tvrtko. Mesto je imelo sprva mediteranski videz, po turškem osvajanju pa je orientalsko preoblikovan. Preplet obeh je čutiti še sedaj, kar daje mestu prav posebno vzdušje. Prav ta atmosfera je v mesto privabila številne umetnike, tu se vsako leto odvijajo likovne kolonije, ki privabljajo udeležence s celega sveta.

IMG_3660

Zato, če načrtujete izlet po državah nekdanje Jugoslavije, že sestavljenemu seznamu mest, dodajte še Počitelj. Mesto, v katerem se zdi, da se je čas ustavil.

Foto: Daša Mavrič

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.