15 evropskih mest, kjer boste v avtomobilu izgubili živce

Zagotovo ga ni voznika, ki bi užival med čakanjem v nepregledni koloni vozil, ki se nabere v prometni konici. In čeprav Slovenci na naših cestah prepogosto pristanemo v zastojih, pa zagotovo nismo edini. Niti nismo na seznamu petnajstih najbolj živce parajočih.

Evropski road tripi, oziroma popotniške dogodivščine z avtomobilom zvenijo kot super ideja, a največ boste videli, če se podate proti Španiji, Škotski ali Skandinaviji, saj so te najmanj prometno obremenjene.

Nizozemski proizvajalec navigacijskih naprav TomTom, ki spremlja promet v 390 mestih 48 držav je objavil seznam 15 evropskih mest, kjer je promet v konicah najbolj obremenjen.

Na samem vrhu mest, kjer zavlada prometni kaos, je Bukarešta. V romunski prestolnici se v prometni konici potovalni čas podaljša za 50 odstotkov. Med najbolj prometno ohromljenimi dnevi v Bukarešti se je znašel 5. december, razlog za to pa je najverjetneje nacionalni praznik, ki ga Romuni praznujejo 1. decembra in ga je velik del prebivalstva verjetno izkoristil za oddih ob podaljšanem koncu tedna.

Za koliko se v prometnih konicah v odstotkih podaljša čas potovanja v 15 evropskih mestih, ki so se izkazala za najbolj ohromljena, preverite na spodnjem seznamu.

 1. Bukarešta, Romunija: 50 odstotkov
 2. Moskva, Rusija: 44 odstotkov
 3. Saint Petersburg, Rusija: 41 odstotkov
 4. London, Velika Britanija: 40 odstotkov
 5. Marseille, Francija: 40 odstotkov
 6. Rim, Italija: 40 odstotkov
 7. Pariz, Francija: 38 odstotkov
 8. Bruselj, Belgija: 38 odstotkov
 9. Manchester, Velika Britanija: 38 odstotkov
 10. Atene, Grčija: 37 odstotkov
 11. Varšava, Poljska: 37 odstotkov
 12. Cologne, Nemčija: 34 odstotkov
 13. Neapelj, Italija: 33 odstotkov
 14. Hamburg, Nemčija: 33 odstotkov
 15. Nizhny Novgorod, Rusija: 32 odstotkov

Foto: Unsplash

Morda vas zanima še: Kaj morate vedeti, preden na dopustu najamete motor

PREBERITE ŠE:

Slovenka, ki govori kitajsko in jo čaka plemiška korejska poroka #intervju

Prtljaga v avtomobilu lahko pokvari začetek dopusta

Potovanja so zagotovo eden najlepših delov leta, njihovo načrtovanje prav tako, sama pot je za številne tudi že prijeten dogodek, pakiranje prtljage pa paše le redko komu. Najprej izbrati tisto, kar bomo potrebovali, potem izločiti bolj in manj nujne stvari in potem končni izbor spraviti v avto. Marsikdaj se zdi misija nemogoče, a na koncu le uspe. Pa je potrebno ob tem skoraj izgubiti živce?

Pri pakiranju poznamo dva tipa popotnikov. Prvi je tisti, ki na dopustu prisega na asketsko življenje in med čare prostega časa šteje tudi to, da za uživanje ne potrebuje veliko, drugi pa so takšni, ki menijo, zakaj ne bi imel za vsak slučaj vsega s seboj, saj se tako ali tako vozi v avtomobilu. K njihovi sreči so zadnje čase avtomobili vedno večji in posledično tudi prtljažniki postajajo vedno bolj prostorni.

Razmišljaj logično

A kljub temu je dobro poznati določena pravila, zaradi katerih bo izkoristek prtljažnika najboljši. Pri zlaganju v prtljažnik se drži povsem logičnega pravila, ki ga najverjetneje upoštevaš tudi pri zlaganju živil v trgovini. Najtežje stvari na dno, lažje na vrh. Nikoli si ne dovoli, da prtljažnik napolniš tako, da bo prtljaga povsem zakrivala pogled skozi zadnje okno. Največja dovoljena višina prtljage je do višine naslonjal v zadnji vrsti. A v takšnem primeru potrebuješ varnostno mrežo, ki bo ločila vsebino prtljažnika od potnikov. Res je pomembno, da so v primeru, ko prtljaga gleda izven višine prtljažnika, na vrhu lahki predmeti. Samo predstavljaj si, kaj se lahko zgodi ob močnem zaviranju, če imamo v prtljažniku, na primer, zvočnik za na plažo.

Pomisli na zavarovanje

Ko prtljažnik le ne ponuja dovolj prostora, obstaja še druga možnost – streha. Prevažanja prtljage na strehi je res vedno manj, saj so prtljažniki vedno večji, ampak deske za surfanje, supa, koles ali kanuja pač v avto še vseeno ne moremo spraviti. Takrat izkoristimo streho. A pred tem moraš vedeti, da mora biti prtljaga na avtomobilu še posebej zavarovana. Če pride do nesreče in fizične škode na vozilu in dodatnih delih, recimo na strešnem kovčku, bo zavarovalnica, če imaš sklenjeno avtomobilsko kasko zavarovanje, krila le škodo na vozilu. Stroške popravila dodatne opreme, v tem primeru strešnega kovčka, boš moral poravnati sami, če ni posebej vključen v zavarovalno polico in zavarovan z zavarovanjem dodatne opreme. Zato je, če si aktiven športnik, ki pogosto prevaža športno opremo, razmislek o zavarovanju prtljage in strešnih kovčkov priporočljiv.

Četudi imaš ogromen prtljažnik, zavarovanje za vso dodatno opremo na strehi oziroma izven avtomobila, pa se je pri pakiranju vseeno dobro zavedati, da se močno obremenjen avtomobil vozi drugače. Manevri so drugi, zavorna pot je daljša, hitrost mora biti prilagojena in energetska obremenitev je bistveno večja. Zato je razmislek o tem, da morda res ne potrebujemo vsega, povsem na mestu.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.