Najboljši predlogi za ugoden road trip

Dobra stran potovanja z avtom je možnost popolne spontanosti. Nobenih predhodnih rezervacij, check-inov in podobnih sitnosti. Vse kar potrebujete, so potni list, sončna očala in preprosta odločitev. Na sever, jug, vzhod ali zahod? Za potovanje se lahko odločite praktično z danes na jutri. Treba pa je vedeti, koliko ur ste za svojo destinacijo pripravljeni preživeti na avtomobilskem sedežu. Skrčena kolena na dolge proge namreč niso mačji kašelj, zato za prvič predlagamo nekaj razmeroma kratkih potovanj z avtom, ki pa bodo zagotovo zadostile potrebo po pravi road trip izkušnji.

Road trip za začetnike – udobna pot do Munchna

Dvourno vožnjo z avtom težko označimo kot road trip, saj jo lahko zdržimo celo, brez postanka. Štiri ure, to pa je že skoraj čisto resna pot. Toliko ur vožnje namreč potrebujemo, da dosežemo Munchen. Seveda bomo pot razdelili na nekaj postankov. Za prvi postanek si lahko privoščimo kavo na bencinski postaji ob gorenjski avtocesti. Tako se začenjajo potovanja, mar ne? No, sedaj pa zares. Pot nadaljujemo proti Beljaku, kjer se lahko ustavimo ob bližnjem jezeru Ossiachersee, ki je odličen kraj za pretegnit okončine, vdahniti gorski zrak in nadaljevati pot. Za naslednji postanek smo izbrali Salzburg, pravljično Mozartovo mesto. Polno restavracij, idealno za kosilo in kratek sprehod pred nadaljevanjem vožnje. Sledi le še 144 kilometrov po avtocesti z vmesnimi postanki na cestnih postajališčih in cilj je dosežen. Pot v veliki večini poteka po avtocesti, zato bo potreben nakup avstrijske vinjete (10-dnevna 8,80€), v Nemčiji pa so avtoceste brezplačne. Ceste so urejene, postajališča pa zelo čista. Za gorivo bo v eno smer potrebno odšteti približno 35€.

roadtrip_shutterstock_174087371

Road trip za malce bolj pogumne – čez Padsko nižino do Firenc

Pot je dolga približno pet ur oziroma 500 kilometrov, zahtevnejša od zgornje pa je predvsem zaradi dolge in malce dolgočasne avtoceste čez Padsko nižino. Načrtovani postanki so Trst, Benetke in Bologna, končna postaja pa so romantične Firence. Italijanske avtoceste nimajo vinjete, zato bo potrebno plačati cestnino, ki v eno smer znaša približno 35€. Dobra stran te poti so postajališča, ki ponujajo okusne italijanske sendviče, pice in odlično kavo za s seboj. Italijansko gorivo je malce dražje, kot smo ga vajeni v Sloveniji, zato vas bo pot v eno smer stala približno 45€ (brez cestnin).

Čez Dunaj do Prage

Za road trip do Prage boste potrebovali dobrih osem ur vožnje. Za avstrijsko tedensko vinjeto boste odštel 8,80€, nato pa se lahko odpravite do Graza. Mi predlagamo, da se povzpnete na grad in uživate v razgledu. Na poti proti češki meji se ustavite še na Dunaju, kjer se ob reki Donavi lahko malce odpočijete na mestni plaži ter si privoščite prigrizek iz ene od okoliških restavracij. Iz avstrijske prestolnice lahko skočite še na hiter krog po dirkališču v mestu Brno ter nato pot nadaljujete proti Pragi. Za vrnitev priporočamo pot čez Budejovice, Linz in Celovec. Za gorivo celotnega roadtripa boste v povprečnem avtomobilu odšteli 120€.

roadtrip_shutterstock_187505066

Balkan trip

Eden najpopularnejših road tripov s pričetkom v Sloveniji je gotovo Balkan trip. Njegova prednost je, da boste na tem dopustu lahko veliko videli, dobro jedli in poceni spali. Prvi postanek naredimo v Zagrebu, nato pa pot nadaljujemo čez Banja Luko do Sarajeva. Nazaj se bomo vrnili po drugi poti, da obiščemo čim več lepih krajev. Pot vključuje postanek v naravnem parku Plitvička jezera, slikovitem Mostarju, Splitu in čudovitem historičnem Dubrovniku. Skupno bo to potovanje vašemu avtu dodalo približno 1400 kilometrov izkušenj, za gorivo pa boste porabili okoli 160€.

Skratka, kamorkoli se boste odpravili se na pot dobro pripravite. Poskrbite predvsem, da bo vožnja udobna in zabavna, priporočamo pa tudi, da si pred potjo priskrbite tudi dobro zavarovanje in asistenco – za boljši občutek in vsak slučaj. Seveda je takšno potovanje v tem trenutku bolje skrajšati, saj razmere ne dopuščajo nadaljevanja od Hrvaške. Si pa velja ta predlog shraniti za kdaj drugič.

Foto: Shutterstock

Preberite še: Islandija: Prve terme, kjer lahko plavate v toplem pivu

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.