Večina road trip-ov po državah nekdanje Jugoslavije se iz Sarajeva nadaljuje proti Mostarju in nato naprej po dolini reke Neretve do enega od mest v hrvaški Dalmaciji. Ta pot je čudovita, že sama vožnja med zelenimi hribi in s pogledom na mogočno reko je lepo doživetje. A za prav posebno presenečenje poskrbi mestece Počitelj, ki je od Mostarja oddaljen slabe pol ure vožnje.

IMG_3648

Med obiskom tega slikovitega mesta se boste vrnili stoletja nazaj. Srednjeveški Počitelj je pod okriljem UNESCA, nedavna rekonstrukcija pa je mestu vrnila izvirni orientalski videz iz časov otomanskega imperija.

IMG_3695

Obisk Počitelja lahko sklenete v slabi uri, mestece je majhno, bistvo pa je sprehod do vrha, kjer stolp obdaja porušena trdnjava. Razgled iz vrha je osupljiv in težko se je odločiti, kaj je lepše, reka Neretva na desni strani ali pravljični Počitelj, ki so ga mnogi že označili za biser te doline.

IMG_3666

Prvi zapisi o mestu Počitelj segajo v leto 1444, predpostavlja pa se, da ga je leta 1383 dal zgraditi bosanski kralj Tvrtko. Mesto je imelo sprva mediteranski videz, po turškem osvajanju pa je orientalsko preoblikovan. Preplet obeh je čutiti še sedaj, kar daje mestu prav posebno vzdušje. Prav ta atmosfera je v mesto privabila številne umetnike, tu se vsako leto odvijajo likovne kolonije, ki privabljajo udeležence s celega sveta.

IMG_3660

Zato, če načrtujete izlet po državah nekdanje Jugoslavije, že sestavljenemu seznamu mest, dodajte še Počitelj. Mesto, v katerem se zdi, da se je čas ustavil.

Foto: Daša Mavrič

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.