Kateri sedež na letalu je najvarnejši?

Ali na letalu obstaja sedež, na katerem boste skoraj gotovo preživeli tudi hudo letalsko nesrečo?

Ko govorimo o avtomobilih, vemo, na katerem sedežu je najverjetneje, da bo potnik preživel prometno nesrečo. Ker pa na Vandraj govorimo o potovanjih, nas seveda zanima, kateri sedež je najvarnejši, ko potujemo z letalom.

Spletni portal Huffington Post je vprašanje o najvarnejšem sedežu zastavil piarovki organizacije Federal Aviation Administration. Alison Duquette je odgovorila, da se letalske nesreče med seboj popolnoma razlikujejo. Pozicija najvarnejšega sedeža v letalu je tako odvisna od tega, ali letalo pade v vodo, se zaleti v stavbo, gori in podobno. Najvarnejšega sedeža v letalu ni, dodaja.

Tudi na National Transportation Safety Board do sedaj niso vodili evidence, ki bi statistično potrjevala obstoj najvarnejšega sedeža. A slednji vseeno obstaja, trdi portal Popular Mechanics.

V tem delu letala boste v povprečju varnejši za 40 odstotkov

Leta 2007 se je zgoraj omenjeni medij, ki v svojih tematikah pod drobnogled jemlje delovanje stvari na vseh življenjskih področjih, namreč sam lotil raziskave z namenom, da bi potrdili obstoj najvarnejše pozicije v letalu. Tako so preučili vse letalske nesreče komercialnih letov v ZDA, ki so se zgodile po letu 1971, ki so se končale s smrtnimi izidi, a imele tudi preživele.

Preverili so vsak sedežni red posameznega leta in prišli do zaključka, da varna pozicija v letalu obstaja. Potniki, ki sedijo na repu letala, naj bi namreč v primeru nesreče imeli kar 40 odstotkov več možnosti za preživetje kot tisti, ki so pozicionirani na sprednjem delu letala.

V nesrečah so namreč potniki na sedežih za krili v kar 69 odstotkih katastrof preživeli, med tem pa tisti v sprednjem delu letala le v 56 odstotkih. Prvih 15 odstotkov sedežev v letalu je imelo le 49 odstotkov za preživetje nesreče.

Leta 2015 se je podobne analize lotil tudi novinar revije Time, ki je preučil za 35 let podatkov iz FAA ter prišel do zelo podobnih podatkov.

Seveda je še vedno treba razumeti, da je vsaka nesreča popolnoma edinstvena. Tako absolutnega jamstva za preživetje v vsakem primeru ni. A v splošnem boste varnejši, če ob nakupu naslednje izberete sedež v zadnjem delu letala.

Foto: Shuttertsock

Preberite še: Če boste na svoja socialna omrežja objavili to, lahko ostanete brez letalske vozovnice

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.