Slovenija s trajnostnim turizmom navdušila National Geographic

Leta 1950 je po svetu potovalo približno 25 milijonov mednarodnih turistov. Danes beležimo porast števila za kar štiridesetkrat – potuje namreč kar milijarda turistov letno, kar pa močno vpliva tudi na naše okolje, kvaliteto življenja ljudi ter naravne habitate drugih živih bitij. Obljudene turistične destinacije nemalokrat trpijo zaradi onesnaženosti, svetlobnega onesnaževanja in prevelikega števila obiskovalcev.

Mednarodna revija National Geographic je zato letos podelila nagrade za najbolj trajnostne destinacije sveta, imenovane World Legacy Awards. Slednje nagrajujejo države z najbolj trajnostnim turizmom, ki ohranjajo svoje naravno okolje za prihodnje generacije ter negujejo kulturno in naravno dediščino.

Med vsemi državami sveta, je National Geographic opazil Slovenijo in njen turistični trend, ki spodbuja zdravo življenje, gibanje v naravi in pristnost nacionalne kulture. Postavil jo je namreč na prvo mesto lestvice držav s trajnostnim turizmom, utemeljene na podlagi stotih trajnostnih indikatorjev, kot so avtentičnost, okolje, biodiverziteta, raznolikost kulture in drugi. Naša čudovita država je od stotih točk dosegla občudovanja vrednih 96 ter tako potrdila, da sodi v sam svetovni vrh destinacij, ki bodo v prihodnosti vse bolj in bolj popularne turistične točke.

National Geographic je posebej izpostavil dejstvo, da skoraj 60 odstotkov površine naše dežele prekriva gozd, v naši naravi pa živi preko 20 tisoč različnih rastlinskih in živalskih vrst, ki jih lahko opazujemo predvsem med gibanjem po skoraj neštetih gorskih poteh našega hribovitega reliefa.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.