Štiri najboljše japonske jedi, ki niso sushi + letalska karta v Tokio za 491 evrov

Sushi že dolgo ni več neznanka, japonske restavracije po Evropi rastejo kot gobe po dežju, počasi pa se širijo tudi med slovenske uličice. Druga japonska jed, ki nam pade na pamet je ramen juha, slana krepčilna jed odličnega okusa. Danes pa bomo pokukali malce globlje v japonsko kulinarično raznolikost in bolje spoznali štiri jedi, katere je po mnenju Japoncev absolutno treba preizkusiti.

Okonomiyaki

Jed, ki je na hitro videti kot nekakšna slana palačinka, prekrita s praženo zelenjavo, je ena najbolj priljubljenih japonskih prigrizkov zaključenih družb. Samo ime pravzaprav pomeni »vse na žaru«, ponavadi pa vključuje veliko praženega zelja, kalčkov, mlade čebule, malih kozic (rakcev) ali tanko narezanih svinjskih želodcev in jajca, ki ga spečejo na vrhu. V nekaterih pokrajinah sestavine zmešajo, drugje pa jih položijo v sloje, ki izgledajo še bolj mamljivi. Jed se pogosto prelije tudi z Worcestershire ribjo omako. Nekateri ji pravijo kar japonska pizza.

jap_1_shutterstock_318604550

Donburi

Donburi je poimenovan po posodi, v kateri je postrežen, sestavljen pa je iz različnih vrst zelenjave ter mesa, položenega na riž. Najpopularnejši različici jedi sta sestavljeni iz mehko kuhanega jajca ali svinjskega kotleta. Jed je slana, a hkrati polna okusov, zato je priljubljena tako med otroci kot odraslimi. Predvsem je jed razširjena ob obali, saj velja za krepčilno, a osvežilno poletno jed. V različnih restavracijah boste jed našli tudi pod imeni unaju, unadon, oyakodon ali katsudon.

jap_2_shutterstock_380029528

Oden

Najboljši oden boste našli na japonskih stojnicah z ulično prehrano, okoli katerih se kar tre ljudi. Eden izmed najbolj priljubljenih prigrizkov je, prav tako kot večina japonskih jedi, sestavljen iz podobnih sestavin. Kuhano jajce, zelenjava ter meso ali ribe so poljubno zmešani v veliki posodi, iz katere je jed servirana. Oden postrežejo s posebno sorto gorčice in azijsko repo. Gurmani kvaliteto jedi ocenijo po intenzivnosti vonja repe, ki vase vpije okuse preostalih sestavin.

jap_3_shutterstock_297151238

High-End Tempura

Tempuro pogostokrat povezujemo z mastno ocvrto zelenjavo in rakci, na Japonskem pa tempura velja za precej zdravo prestižno jed, ki je izjemno lahkotna, a vseeno prijetno hrustljava. V najboljših restavracijah jed pripravljajo tako, da kuhar pred očmi gostov pripravi krožnik za vsakega posebej, glede na glavno sestavino pa izbere tudi ujemajočo se omako.

jap_4_shutterstock_217392235

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

12 uporabnih nasvetov za tiste, ki vas vleče v Vietnam

11 stvari, ki jih nikakor NE počnite na Tajskem

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.