H(r)ana: Regratova solata, ki jo boste še dolgo sanjali #RECEPT

Ste letos že jedli regrat? Surovi regratovi listi so priljubljena solata, ki jo lahko pripravimo na precej tradicionalen način ali pa se malo poigramo s sestavinami.

Regrat je izjemna rastlina, ki jo pri nas spomladi najdemo na vsakem bližnjem travniku. Njegove nadzemne dele, predvsem mlade zelene liste, nabiramo pred cvetenjem, kar je nekje od začetka marca do sredine aprila. Te najpogosteje pripravimo surove v solati, lahko pa uživamo tudi kuhane, podobno kot špinačo, tudi v juhah … Še neodprte cvetove nabiramo od sredine aprila do konca cvetenja, korenine pa maja, junija ali šele pozno jeseni.

Kaj bo torej danes za kosilo? Regrat! Tokrat bomo pripravili še eno zadnjih regratovih solat letos, ta pa bo vse prej kot dolgočasna. Imamo odlično nadgrajen recept, ki sta nam ga posodila Hana in Tom, ustvarjalca kulinaričnega profila H(r)ana, ki smo ju pred kratkim gostili tudi v Vandraj intervjuju.

SESTAVINE:

◾ 2 pesti regrata
◾ 1 sladki krompir
◾ olivno olje, zatar, čili v prahu, sol, poper
◾ 1 čebula
◾ nekaj špargljev
◾ 1 manjši koromač
◾ sok 1/2 limone
◾ pest lešnikov
◾ 2 jajci
◾ ocvirki po želji
◾ sveža zelišča (na primer koper)
◾ balzamični kis in bučno olje

POSTOPEK:

◾ Pečico segrejemo na 200 °C. Sladki krompir olupimo in narežemo na manjše kocke. Prelijemo z olivnim oljem, dodamo čili, zatar, sol in poper ter na pekaču premešamo. Pečemo do mehkega, nekje 20 minut.
◾  Regrat operemo in damo na stran.
◾ Na olivnem olju popražimo čebulo, dodamo koromač, narezan na manjše kose in pražimo še kakšnih 5 minut. Dodamo še šparglje, gor stisnemo pol limone, začinimo in pražimo še nadaljnjih 5 minut. Damo na stran.
◾ Lešnike grobo nasekljamo in popražimo na ponvi brez maščobe.

◾ Ocvirke na ponvi ocvremo, da se mast stopi. Odlijemo maščobo in jo shranimo za drugič.
◾ Za mehko kuhani jajci zavremo nekaj centimetrov vode, vanjo položimo jajci in pokrito kuhamo točno 6 minut na nizki temperaturi. Prestavimo v ledeno kopel in olupimo.
◾ Na koncu zmešamo vse sestavine, začinimo z balzamičnim kisom, bučnim oljem in soljo ter potresemo s svežimi zelišči. Dober tek!

FOTO: H(r)ana

Hani, Tomu in njuni kulinariki lahko sledite na Instagramu na profilu H(r)ana – TUKAJ.

PREBERITE ŠE: H(r)ana: Slovenski par, v družbi katerega ne boste slabo jedli #intervju

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.