Grška solata s tunino in limonino omako

Ta osvežilna in okusna grška solata s tunino bo odlična izbira za poletne dni, saj je polna sveže zelenjave, ki vam bo pričarala pravo poletno vzdušje.

Sestavine za solato:

  • 2 skodelici sveže narezane mešane solate (zelena solata, rukola, špinača, motovilec)
  • 1 rdeča paprika, narezana na trakove
  • 1 kumara, narezana na kolobarje
  • 1 rdeča čebula, narezana na tanke obročke
  • 1 skodelica češnjevih paradižnikov, prepolovljenih
  • 1/2 skodelice črnih oliv (npr. kalamata olives)
  • 1/2 skodelice narezanih rezin feta sira
  • 1 konzerva tunine v lastnem soku, odcejena

Sestavine za limonino omako:

  • 1/4 skodelice ekstra deviškega oljčnega olja
  • Sok ene limone
  • 2 žlici rdečega vinskega kisa
  • 1 žlica sveže sesekljanega peteršilja
  • 1 žlička posušenega origana
  • 1 žlička medu (po želji, za rahlo sladkobo)
  • Sol in poper po okusu

Priprava:

  1. Priprava limonine omake: V majhni skledi zmešajte ekstra deviško oljčno olje, limonin sok, rdeči vinski kis, sesekljan peteršilj, origano ter po okusu dodajte med, sol in poper. Dobro premešajte, da se okusi povežejo.
  2. Priprava solate: V veliki skledi zmešajte sveže narezano solato, trakove rdeče paprike, kolobarje kumar, obročke rdeče čebule, polovice češnjevih paradižnikov, črne olive in narezane rezine feta sira.
  3. Dodajte drobljeno tunino v lastnem soku na vrh solate.
  4. Prelijte s pripravljeno limonino omako in nežno premešajte, da se sestavine enakomerno prepojijo s prelivom.
  5. Solato postrezite v hladni skledi in okrasite z nekaj svežimi vejicami peteršilja ali listi mete.

 

PREBERITE ŠE: Vietnamski zavitki z arašidovo omako

Foto: Shutterstock

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Ta pomladna solata z jagodami vas bo obsedla! #recept

Ta pomladna solata z jagodami vas bo navdušila in pripravljali jo boste znova in znova in znova.

Solata z jagodami je popolna kombinacija sladkih in kislih okusov ter hrustljavih in mehkih tekstur. Idealna je za tiste, ki iščete lahko in svežo jed, ki je hkrati bogata z okusom in hranljivimi sestavinami. Jagode vsebujejo veliko vitaminov in antioksidantov, špinača pa vsebuje pomembne hranilne snovi, kot so kalcij, železo in vitamini A in C.

RECEPT: Solata z jagodami in mandlji

Sestavine:

  • 200 g mlade špinače
  • 150 g jagod, narezanih na polovice
  • 50 g mandljevih lističev
  • 50 g feta sira, narezanega na kocke
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • 1 žlica medu
  • 3 žlice oljčnega olja
  • Sol in poper po okusu

Navodila:

  1. Mlado špinačo operite in osušite ter jo položite v veliko skledo za solato.
  2. Dodajte narezane jagode, mandljeve lističe in narezan feta sir.
  3. V majhni posodi zmešajte balzamični kis, med in oljčno olje ter sol in poper po okusu. Dobro premešajte.
  4. Prelijte preliv čez solato in premešajte, da se sestavine dobro premešajo.
  5. Postrezite takoj in uživajte v okusni pomladni solati!

Dober tek!

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Top pomladni recept: Solata z jajčevci in čičeriko

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Top pomladni recept: Solata z jajčevci in čičeriko

Pomlad je čas, ko se narava prebuja in sveža zelenjava postane še posebej pomembna v prehrani. Polna je vitaminov, mineralov in vlaknin, ki podpirajo zdravje, vitalnost in dobro počutje. Eden naših najljubših pomladnih receptov je zato ta solata z jajčevci in čičeriko, ki vas bo nasitila, hkrati pa poskrbela za vnos vseh potrebnih hranil.

Da bo solata z jajčevci in čičeriko popolna, potrebujete:

  • 1 velik jajčevec
  • 1 konzerva čičerike
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1/4 čajne žličke mlete kumine
  • 1/4 čajne žličke mlete paprike
  • 1/4 čajne žličke soli
  • sveže mleti črni poper
  • 1 skodelica češnjevih paradižnikov, razpolovljenih
  • 1/2 skodelice sesekljane sveže mete
  • 1/4 skodelice sesekljanega peteršilja
  • 1/4 skodelice sesekljane sveže bazilike
  • 2 žlici limoninega soka
  • 1 žlica medu
  • 1/4 skodelice nasekljanih orehov

Navodila za pripravo:

  1. Jajčevec narežite na 1 cm debele rezine in jih položite na pekač. Zmešajte olivno olje, kumino, papriko, sol in poper ter prelijte po jajčevcih. Dobro premešajte in pecite v pečici na 200 stopinj Celzija, dokler niso mehki in zlato rjavi.
  2. V posodi zmešajte čičeriko, paradižnik, meto, peteršilj, baziliko in orehe.
  3. V drugi posodi zmešajte limonin sok, med in 1 žlico olivnega olja ter prelijte čez solato. Dobro premešajte.
  4. Na krožnik postavite pečene jajčevce in nanje naložite solato.

Dober tek!

 

RECEPT, ki ga boste še sanjali: Kumare s svilnato mandljevo omako

Obožujete kumare in jih imate poln vrt? Ali pa vsaj prijazne sosede s polnim vrtom? Če kumar morda (še) ne obožujete, je to odlična priložnost, da si premislite. Ne bo vam žal.

Tokratni poletni recept za slastne kumare z mandlji sta z nami delila Hana in Tom, ki ustvarjata Instagram profil H(r)ana (in smo ju že gostili v TEM intervjuju).

SESTAVINE

ZA KUMARE:
– 1 zelo velika ali 2 normalni kumari
– 2 ščepca soli
– 4 žlice jabolčnega kisa

ZA OMAKO:
– 1 dcl olivnega olja
– 3 žlice limoninega soka
– 100 g olupljenih mandljev
– 1 dcl ledene vode
– sol

ZA ČESNOVO OLJE:
– 1 dcl olivnega olja
– 4 stroki česna, narezani na kolobarje
– 1 žlička kurkume
– sol

ZA ČEZ:
– sveža zelišča
– popraženi, grobo nasekljani mandlji

POSTOPEK

Kumaro operemo, narežemo na poljubne kose, solimo in prelijemo s kisom. Za 10 minut postavimo v hladilnik, nato odcedimo.
– Za omako sestavine zmiksamo v blenderju – olje, limonin sok, mandlje, sol in ledeno vodo. Miksamo kakšni 2 minuti, da dobimo res gladko omako.
– Za česnovo olje segrejemo olje, da je res vroče. V skodelici pripravimo narezan česen, kurkumo in sol. Ko je olje segreto, ga nalijemo v skodelico in malo mešamo, da se vse skupaj poveže. Ohladimo. Če nam na koncu ostane česnovo olje, ga shranimo v hladilniku in uporabljamo za ostale jedi. Odlično recimo paše na pico.
– Vsakemu damo na krožnik omako, čez zložimo odcejene kumare, prelijemo s česnovim oljem in posujemo s praženimi mandlji ter svežimi zelišči. Dober tek!

FOTO: H(r)ana

PREBERITE ŠE: Poln vrt paradižnikov? Tu je RECEPT za popolno poletno solato!

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Poln vrt paradižnikov? Tu je RECEPT za popolno poletno solato!

Že imate svoj najljubši recept za popolno poletno solato? Preizkusite tega! Še posebej, če ste eni tistih, ki jim je domač vrt letos obrodil sočne paradižnike!

Tokrat nas navdušuje recept za popolno poletno solato, ki sta ga sestavila Hana in Tom, ki ustvarjata Instagram profil H(r)ana (in smo ju že gostili v TEM intervjuju).

SESTAVINE

ZA ČILI OLJE:
– 2 dcl olivnega olja
– 2 žlici čilija v kosmičih
– po želji še kakšen sušen čili, narezan na manjše kose
– 4 stroki česna, narezani na rezine
– ščep soli

OSTALO:
– velika pest češnjevih paradižnikov, narezanih na polovice
– nekaj žlic jabolčnega kisa
– 1/2 pomaranče, olupljene in narezane na kose
– 1/2 mozzarelle, natrgane
– ščep grobe soli
– bazilikino olje (če ga imate, če ne, res priporočava, da si ga naredite)
– sveža zelišča (v najinem primeru meta in koriander)

POSTOPEK

– Olivno olje segrejemo. V skodelici zmešamo čili, česen in sol. Prelijemo z vročim oljem, premešamo in ohladimo.
– Paradižnike prelijemo z jabolčnim kisom in premešamo ter pustimo nekaj minut.
– Paradižnike premestimo na krožnik in dodamo pomarančo ter mozzarello.
– Posipamo z grobo soljo, prelijemo z bazilikinim oljem (če ga imamo) ter z našim čili česnovim oljem. Obvezno damo tudi koščke čilija in česna, saj to doda neverjeten okus in teksturo.
– Posujemo s svežimi zelišči. Dober tek!

FOTO: H(r)ana

PREBERITE ŠE: Slastni udon rezanci z govedino, zelenjavo, sojo in sezamom #recept

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.