Recept: Prekmurska gibanica, prava kulinarična uspešnica

Prekmurska gibanica je stara praznična in obredna jed, ki se je v pokrajini ob Muri uveljavila že v zelo starih časih. Zaščiteno ima ime in recepturo, ki je predpisana v specifikaciji. Mi pa z vami tokrat delimo recept, ki so nam ga zaupali pri Društvu za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot.

Prekmurci pri svoji kulinariki radi poudarijo, da kalorij ne preštevajo. In ena takšnih jedi, kjer pri energijski vrednosti raje malo zamižimo, je tudi prekmurska gibanica. Prekmurska gibanica je posebnost med sladicami, ki jo uvrščamo med slovenske nacionalne kulinarične dobrote. Ponaša se z evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti.

Prekmurska gibanica je ime dobila po besedi guba

Ta stara prekmurska praznična in obredna jed je dobila ime po besedi guba (güba) in se je v pokrajini ob Muri uveljavljala že v zelo starih časih. Najstarejši pisni vir seže v leto 1828, ko je župnik Jožef Kosič sestavil spis, v katerem omenja gibanico kot posebno prekmursko jed, ki na svatbi nikakor ne sme manjkati, prav tako jo postrežejo delavcem ob večjem opravilu. Zelo podroben zapisan recept za prekmursko gibanico sta objavila Andreja Grum in Ivan Vozelj v knjigi »Slovenske narodne jedi« iz leta 1964. O prekmurski gibanici pa je spregovoril tudi največji prekmurski pisatelj Miško Kranjec v svojem delu »Povest o dobrih ljudeh« (1972).

RECEPT: Prekmurska gibanica

SESTAVINE

Za velikost modela za pečenje cca. 40 x 30 cm potrebujemo:

– krhko testo,
– vlečeno testo,
– 300 g mletega maka,
– 1,2 kg skute,
– 300 g mletih orehov,
– 1,5 kg naribanih jabolk,
– 420 g sladkorja,
– 250 g margarine (lahko tudi masla, svinjske masti ali rastlinskega olja),
– 5 jajc,
– 800 ml kisle ali sladke smetane,
– 6 vaniljevih sladkorjev (po želji),
– cimet,
– sol

PRIPRAVA NADEVOV IN POLIVOV

MAKOV NADEV pripravimo iz 300 g mletega maka, 100 g sladkorja in po želji 1 vaniljevega sladkorja.

SKUTIN NADEV pripravimo iz 1,2 kg skute, ki ji dodamo dve jajci, 100 g sladkorja, po želji 2 vaniljeva sladkorja in po potrebi ščepec soli.

OREHOV NADEV pripravimo iz 300 g mletih orehov, 100 g sladkorja in po želji 1 vaniljevega sladkorja.

JABOLČNI NADEV pripravimo iz 1,5 kg naribanih jabolk bolj kisle sorte, 120 g sladkorja, po želji 2 vaniljevih sladkorjev ter dodamo cimet.

SMETANOV POLIV pripravimo iz 800 ml smetane in treh jajc. Cela jajca počasi razžvrkljamo skupaj s smetano.

MAŠČOBNI POLIV pripravimo tako, da raztopimo 250 g margarine (lahko tudi masla ali svinjske masti) ali uporabimo rastlinsko olje.

POSTOPEK PRIPRAVE IN PEKA 

Na dno pekača najprej položimo plast krhkega testa, nato plast vlečenega testa, na katerega razporedimo polovico makovega nadeva in ga prelijemo z maščobnim in smetanovim polivom. Prekrijemo z drugo plastjo vlečenega testa, na katerega razporedimo polovico skutinega nadeva, nato pa še orehov in jabolčni nadev.

Vsako plast z nadevi prelijemo z maščobnim in smetanovim polivom in vsak nadev prekrijemo s plastjo vlečenega testa in postopek dvakrat ponovimo. Čez zadnji nadev se položi plast vlečenega testa, ki se poškropi s smetanovim ali maščobnim prelivom in čez njo se položi še zadnja plast vlečenega testa, ki se premaže z maščobnim polivom ali kombinacijo maščobnega in smetanovega poliva.

Priporočen čas in temperatura pečenja je 2 uri pri 170 do 180 °C, oziroma se prilagodi vrsti pečice.

Pa dober tek!

Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot sicer združuje ponudnike kakovostnih prehrambnih izdelkov v skupnih prizadevanjih za zaščito, izboljšanje kakovosti in promocijo prehrambnih izdelkov, značilnih za Prekmurje. Več o njihovem delu in še kakšen odličen recept pa najdete TUKAJ.

PREBERITE ŠE:

– Prekmurje: Rajhov recept za langaš, paprikaš in bezgov sladoled

– Tereza: Hvaležna sem, da živim na delu sveta, kjer vedno lahko pobegnem v naravo #intervju

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Gremo v Prekmurje!

Danes se bomo odpravili na obisk v Prekmurje. Večina si Prekmurje predstavlja kot zasanjano neskončno ravnico, kjer se domačini v vinskih kleteh izražajo preko petja v usodo vdanih pesmi. Ampak Prekmurje je veliko  več kot to. Je preplet ravnice in gričevja, je kraj, kjer vas bodo domačini sprejeli odprtih rok, in kjer boste za moj okus jedli najboljše sladke dobrote v Sloveniji. Nasmejane gospodinje, obvladajo svoj posel, da ne govorimo o gospodih, ki so pravi mojstri v kuhanju bograča.

Pa vendar Prekmurje ni le bogata in tradicionalna kulinarika, štorklja na strehi ter mlin na Muri, temveč pisan preplet naravnih in kulturnih draguljev, ki ji nekateri morda še ne poznate. Predlagam, da ne čakate predolgo in zavijete v Prekmurje že naslednji lep spomladanski dan. Kam? Spodaj imamo nekaj predlogov, česa v Prekmurju ne smete zamuditi.

Očarljiva lončarska vas Filovci

V vasi Filovci, ne daleč stran od Moravskih Toplic, so živeli številni mojstri lončarjenja in bili znani po tako imenovani črno žgani posodi. Nekoč je skoraj vsaka hiša imela lončarja, danes pa ostaja samo še ena. Pri družini Bojnec se boste lahko preizkusili v oblikovanju gline in se sprehodili v muzeju na prostem, ki vas bo popeljal v čase in hiše – cimprače naših prababic in pradedkov.

Energetske točke ob Bukovniškem jezeru

Na Bukovniškem jezeru so radiestezisti in bioenergetiki našli številne energetske točke blagodejnega in zdravilnega sevanja zemlje, ki izboljšajo počutje in zdravje ljudi. Pravijo, da že s kratkim sprehodom skozi gozd izgineta nemir, napetost in stres, iz telesa se izločijo strupi in se izničijo druga bremena, ki človeku današnjega časa grenijo vsakdan. Predlagamo, da sami preverite ali to res drži.

Prekmurska gibanica je ena in edina

Prekmurska kulinarika je vsekakor za prste obliznit. Pri tem ni izjema niti prekmurska gibanica, nagubana in z bogatimi nadevi obložena sladica. Plast za plastjo vam bodo brbončice hvaležne, da jih razvajate s to kulinarično dobroto, ki se lahko pohvali tudi z evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti.

Pogled na Prekmurje iz najvišjega stolpa v Sloveniji

Kar je Eifflov stolp za Pariz, je Vinarium za Lendavo. Obiščite najvišji stolp v Sloveniji, kjer se odpira pogled na štiri države, in sicer Slovenijo, Madžarsko, Hrvaško in Avstrijo. Do vrha se lahko povzpnete po 240 stopnicah ali s pomočjo dvigala. Stolp se s svojo unikatno arhitekturo bogoti v očarljivih Lendavskih goricah, kjer boste lahko poskusili umetnost vinarjev, ki v teh s soncem obsijanih vinogradih skrbijo za dobro vinsko kapljico.

Sakralne kreacije

Dokaz lončarske ustvarjalnosti Prekmurja se izraža tudi v Plečnikovi cerkvi v Bogojini, ki so jo domačini poimenovali Bela golobica. Gre za eno največjih umetnin našega velikega arhitekta Jožeta Plečnika. Na valovitem terenu Goričkega, na robu vasi Selo, v nedotaknjenem naravnem okolju sredi travnikov pa stoji nenavadno okroglo in osamljena cerkvica. Rotunda je izjemen in fotogeničen spomenik okrogle romanske arhitekture ter gotskega slikarstva, ki je nastala v sredini 13. stoletja.

S kolesom na okrog

Za aktivno preživljanje časa v Prekmurju poskrbijo kolesarske poti, primerne za različno zahtevne kolesarje. Tako se kolesar lahko odloči za lažje ravninske poti, ali pa se odpravi na goričke griče, ki preznojijo tudi najbolj zahtevne kolesarje. Na kolesu boste lahko odkrili številne znamenitosti, neokrnjeno naravo in druge zaklade. Nekaj kolesarskih predlogov, ki vas iz Moravskih Toplic s svojimi izvirnimi imeni in potmi popeljejo na okrog:

# Neman časa pa nej volej (Nimam časa in ne volje) Moravske Toplice – Tečanovci – MoravskeToplice (6 km)
# K štrkon na obisk (K štorkljam na obisk) Moravske Toplice – Noršinci – Martjanci – Moravske Toplice (8 km)
# K Plečnikovoj globici (K Plečnikovi golobici) Moravske Toplice-Tešanovci – Bogojina – Ivanci – Mlajtinci – Moravske Toplice (12 km)
# Pout svetovnoga rekorda (Proga svetovnega rekorda) Moravske Toplice – Tešanovci (17 km)
# Zacumprala si me (Začarala si me) Moravske Toplice – Mlajtinci – Ivanci – Bogojina – Filovci – Strehovci – Dobrovnik – Bukovniško jezero – Bukovnica – Bogojina – Tešanovci – Moravske Toplice (29 km)
#Po bregaj (Po bregovih) Moravske Toplice – Martjanci – Sebeborci – Andrejci – Zgornji Moravci – Moravske Toplice (16 km)
#Romantiki naprouti (romantiki naproti) Moravske Toplice – Zgornji Moravci – Fokovci – Vučja Gomila – Tešanovci – Moravske Toplice (18 km)
#Rotunda Moravske Toplice – Tešanovci – Vučja Gomila – Selo – Prosenjakovci – Pordašinci – Motvarjevci – Bukovnica – Bogojina – Tešanovci – Moravske Toplice (35km)
#Slatka pout (Sladka pot) Moravske Toplice – Martjanci – Sebeborci – Ivanovci – Kančevci – Ratkovci – Lončarovci – Ivanjševci – Berkovci – Prosenjakovci – Motvarjevci – Bukovnica – Bogojina – Tešanovci – Moravske Toplice (41 km)
#Idemo na Vogrsko (Gremo na Madžarsko) Moravske toplice – Zgornji Moravci – Prosenjakovci – Magyarszombatfa (H) – Gödörháza (H) – Velemér (H) – Szentgyörgyvölgy (H) – Nemesnép (H) – Kobilje – Motvarjevci – Bukovnica – Bogojina – Tešanovci – Moravske Toplice (52 km)

Vir: TIC Moravske Toplice

Moravske Toplice tudi za zahtevnejše goste

Štorklje se v Prekmurju rade naseljujejo zaradi širnih livad, ki jim prinašajo obilje hrane. Ker so Prekmurci očarani nad njihovo lepoto, so po livadah poimenovali tudi najprestižnejši hotel na tem koncu Slovenije – Livada Prestige. Pet zvezdični hotel Livada Prestige je odlična izbira za zahtevnejše goste, ki si želijo uglajenosti, udobja in najvišje kakovosti storitev. Zelo priljubljen je tudi med golfisti, pa tudi med tistimi, ki se preprosto želijo le v miru razvajati. Golf igrišče Livada se namreč z 18 igralnimi polji ponaša z najdaljšim igralnim poljem v Sloveniji. Omenjen hotel je prvi hotel v Evropi, kjer si lahko natočite črno termalno vodo kar v kad svoje hotelske sobe. Črna termomineralna voda iz Moravskih Toplic, ki so jo iskalci nafte odkrili na zelenih prekmurskih travnikih pred skoraj 50 leti, je razglašena za naravno zdravilno sredstvo.

Pokrajina ob Muri vas vabi na obisk, ki ga ne boste obžalovali. Prekmurje ima tako rekoč vse lastnosti odličnega gostitelja.

Foto: Hotel Livada Prestige, www.prekmurje.si

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.