Tokrat zares – v Ljubljani bo zadišala Odprta kuhna!

V prebujeni vrvež mestnega središča Ljubljane se v petek, 28. maja, končno in tokrat čisto zares vrača Odprta kuhna. Pogačarjev trg bo tako znova prežemalo znamenito petkovo vzdušje, po mestu pa bo spet zadišalo po pisanih kulinaričnih dobrotah!

Vsak sončni petek in ob upoštevanju ukrepov

Odprta kuhna bo! Po prevetritvi odloka o uživanju hrane v bližini prevzemnega mesta se bodo obiskovalci priljubljene kulinarične tržnice pri več kot štiridesetih obedovalnicah končno lahko naužili dobrot od blizu in daleč ter jih pojedli sedeč za mizami. Sproščena, a hkrati odgovorna druženja v skladu z zaščitnimi ukrepi bodo v Ljubljani potekala vsak sončni petek med 10. in 22. uro.

Po številnih zapletih, “kuhna” le bo!

“Načrte nam je v začetku pomladi prekrižalo poslabšanje epidemiološke situacije, nazadnje pa je otvoritev zadržal odlok, ki bi obiskovalcem onemogočal obedovanje v bližini točke prevzema hrane in pijače. Organizacija devete sezone Odprte kuhne je bila tako polna presenečenj, pretresov in še večjega števila telefonskih pogovorov, kot je običajno. A veseli smo, da je bil poziv nas in naših partnerjev slišan in da so odlok v preteklih dneh posodobili, nekoliko omilili pogoje in s tem prižgali zeleno luč za Odprto kuhno, s tem pa tudi za sorodne projekte po vsej Sloveniji,” se vrnitve na Pogačarjev trg veseli Lior Kochavy, soustanovitelj Odprte kuhne.

“Če kdaj obisk Odprte kuhne res šteje, potem je to letos,” je dodala Alma Kochavy, soustanoviteljica Odprte kuhne, ter ponovno izpostavila velikanski pomen podpore gostincem, ki so zadnja leta ogromno vlagali v razvoj in prepoznavnost slovenske kulinarike. “Skupaj nam je uspelo ohraniti upanje in zdaj gremo lahko končno pogumno naprej v za našo kulinariko izjemno pomembno leto, ko Slovenija nosi naziv Evropska gastronomska regija 2021,” je izpostavila Alma Kochavy.

Posebni gost: chef Jakob Pintar, vzhajajoča zvezda slovenske kulinarike

Za odprtje devete sezone je organizacijska ekipa Odprte kuhne poskrbela za kopico resnično slastnih novosti in posebno presenečenje. Kot otvoritveni gost bo v petek, 28. maja, svoje jedi predstavil mladi slovenski chef Jakob Pintar, vzhajajoča zvezda slovenske kulinarike in nosilec naslova Mladi talent 2020 po izboru priznanega kulinaričnega vodnika Gault&Millau. Njegova ljubljanska restavracija TaBar je uvrščena tudi na seznam najbolj svežih in inovativnih svetovnih restavracij 50BestDiscovery.

Novi ponudniki dobrot in stari znanci na enem trgu

V začetku sezone se bodo na Pogačarjevem trgu predstavili tudi novi ponudniki Bistro Grad Štanjel, Gostilna in vino Bužinel, le Potica, Meat Business, Pišek Bar, Stories by Lea, Taco Polako, The AMAZE in Toro.

Organizatorji so zagotovili, da se bo kasneje ponudnikom pridružila še kakšna nova obedovalnica, kakšen povratnik, pa tudi kakšen prestižen gost. Seveda bodo tu klasike Odprte kuhne, kot so jetrca, rebrca, šmorn, odojek, različni eksotični rezanci in zvitki … Pa štruklji in pohane piške, falafli, hot dogi, stejki, domače testenine, čevapčiči, pinse, paelja, školjke … In druge morske dobrote ter havajske poke sklede, povečala pa se bosta tudi veganska ponudba in izbor slaščic.

Najljubše jedi bodo obiskovalci lahko spajali z vrhunskimi vini, koktajli iz slovenskih džinov, raznovrstnim pivom in pestro ponudbo brezalkoholnih napitkov.

Dobrote bodo stregli izključno v povratni embalaži in biorazgradljivih materialih

Jedi in pijačo bodo na Odprti kuhni tudi letos stregli izključno v povratni embalaži in biorazgradljivih materialih. Tako ostajajo zavezani konceptu trajnostne naravnanosti in želijo k okolju prijaznemu ravnanju (tudi na druge dni v tednu) spodbuditi čim več obiskovalcev.

FOTO: Odprta kuhna

PREBERITE ŠE: 7 odličnih idej, kje po Sloveniji izkoristiti turistični bon

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Kulinarični sprehod po Ljubljani: Ko vam vrhunski chefi kuhajo v Mestni hiši, muzeju Iluzij ali na obzidju Ljubljanskega gradu

Tokrat smo na Vandraj raziskovali kar domačo prestolnico in njene okuse. Šli smo kulinarični šesthodni sprehod Gourmet Ljubljana Crawl v sklopu dogodka European Food Summit, ki se je izkazal za vse drugo, kar bi si predstavljali.

Ko se srečata kultura in kulinarika

Bili smo v šestih kulturnih hramih in znamenitostih Ljubljane, ki so se spremenile v pop-up kulinarične postojanke Gourmet Ljubljana Crawl. Ste že kdaj jedli v muzeju? Pa v mestni hiši? Morda v galeriji? Mi smo!

Pa ne česarkoli. Na vsaki od šestih postojank so nas pričakali najboljši ljubljanski kuharski chefi in slovenski vinarji. Kje smo začeli?

Tabar v DobriVagi

Začeli smo v galeriji DobraVaga, kjer nas je s »pozdravom iz kuhinje« pričakal Jakob Pintar, glavni chef priljubljenega ljubljanskega tapas bara Tabar. Jakob je še pred kratkim svoje nože brusil v eni izmed restavracij svetovno znanega Gordona Ramsaya in izjemnega Joëla Robuchona. Za uvod nam je pripravil obetaven začetek – preizkusili smo njegov krompir s trakcom postrvi s čemažem in omako iz reducirane vode, v kateri je kuhal krompir ter ji počasi primešal bučno olje. Piko na I je jedi dodala postrvja koža s črnim česnom.

V DobriVagi, ki se skriva pod arkadami Plečnikove tržnice lahko na eni strani opazujete leni tok Ljubljanice, ki se vije skozi okno, na drugi pa razstavo z naslovom Sveže ribe. Ne, v resnici razstava nima nič z ribami – razen tega, da stoji v prostorih ljubljanske ribarnice. Stene krasijo dela svežih, še nikoli razstavljenih umetniških del. Vsekakor pa je bila riba vsaj na krožniku.

JB v Galeriji v srcu mesta

Pot smo nadaljevali do Galerije Kresija, kjer sta nas z drugo dodelano predjedjo pričakala Janez Bratovž (Restavracija JB), eden od stebrov slovenske vrhunske kulinarike, ki se mu je uspelo uvrstiti na referenčno San Pellegrinovo lestvico 100 najboljših restavracij sveta in njegov sin Tomaž. 

Pri JB smo preizkusili malancan, če želite jajčevec v vseh mogočih oblikah. Jedli smo juho, v kateri se je kuhal, v njej pa nas je čakal še pečen jajčevec z dimljenim pirejem (iz jajčevca, seveda!). Krožnik je sklenil še tanek in prosojen, rahlo sladast hrustek (ja, iz jajčevca!), ki nas je v tej obliki še najbolj navdušil. 

V galeriji, kjer sta kuhala, smo si ogledali še izjemno razstavo analognih ročno izdelanih črno-belih fotografij z naslovom Duh mesta, s Tihomirjem Pinterjem po stari Ljubljani.

V Muzej Iluzij na svinjsko obaro z možgani

Tretja postojanka nas je popeljala v Muzej Iluzij, kjer nas je pričakal Jorg Zupan iz Restavracije Atelje. Šušlja se, da mladi chef predstavlja enega največjih upov slovenske kulinarike. In že pogled na njegov krožnik je dal vedeti, da mu drznosti ne manjka.

Če bi nam že zjutraj na to kulinarično soboto kdo rekel, da bomo čez nekaj ur v Muzeju Iluzij jedli možgane, mu ne bi verjeli. A izkazalo se je, da je bil na koncu prav Jorgov krožnik tisti, ki je podrl največ predsodkov. Cilja na to, da je treba žival uporabiti v celoti in spoštovati vse, ne le njenih najbolj zaželenih delov.

Možgane je pripravil s kimčijem in čemaževo omako, ki smo jo lahko popivnali z domačim kruhom iz kislega testa. Med nami je bilo kar nekaj takšnih, ki smo možgane na svojem krožniku zagledali prvič in prav zanimivo je opazovati obraze, ki se iz nezaupanja spremenijo v pogled, ki kaže na to, da stvar sploh ni slaba! Daleč od tega.

Ker smo obedovali v pritličju Muzeja Iluzij, bi bilo škoda, če se ne bi povzpeli še v višja nadstropja. Muzej je odprt komaj kakšna tri leta in je eden najbolj zabavnih v mestu. V njem najdete različne tematske sobe, ki se bodo poigrale v vašimi sivimi celicami in kup ugank in zank.

V mestno hišo na glavno jed

Četrta postojanka je prinesla prvo glavno jed. V Mestni hiši nas je pričakal Igor Jagodic iz Restavracije Strelec, ki se pod taktirko Kaval Group že nekaj let ponaša z nazivom ene najbolj priljubljenih ljubljanskih restavracij. Pripravil je polenovko s kislim zeljem, ragujem iz belega fižola in kulnom. V atriju mestne hiše smo si ogledali še razstavo V naravo, ki predstavlja oljne slike velikih formatov Gregorja Pratnekerja.

In zdaj? Na Ljubljanski grad, seveda!

Ljubljanska kulinarična tura se mora seveda dvigniti tudi malo višje. Na Ljubljanski grad. Tam nam je pravo grajsko glavno jed pripravil Peter Kovač iz Restavracije Maxim, ki slovi po odličnih naravnih in okusnih receptih. Poleg osupljivih razgledov z grajskega obzidja na fotogenične ljubljanske ulice nas je tudi pošteno prepihalo, a improvizirana kuhinja na prostem je kljub neugodnim pogojem zdržala do konca.

Sklop toplih jedi smo sklenili s Kovačevim govejim consommejem, počasi pečeno telečjo kračo, praženim krompirjem in ocvrto fregolo s peno pečenega jabolka s čebulo.

Zadnje poglavje: Križanke in Odprta kuhna

Kulinarični pohod smo sklenili v ljubljanskih Križankah. S sladico kuharskega mojstra Mojmirja Šiftarja (Restavracija Evergreen), ki ga je kulinarični vodnik Gault&Millau letos razglasil za mladega talenta leta. Pripravil je panakoto iz bučnega olja, dodal korenčkovo kremo, gel črnega česna in kisa, kandiran svinjski jezik in ocvirto svinjsko kožico. Nenavadna sladica, ki nam je dala misliti.

Dogajanje je popestrila še Odprta kuhna, ki na tržnico prihaja drug teden, tokrat pa se je predpremierno predstavila v Križankah. Še malo, pa bo zadišalo po vsem mestu!

Foto: Maja Fister

Preberite še:

V Slovenijo prihajajo največja svetovna kuharska imena

Po Sloveniji bo spet zadišalo po Odprti kuhni!

V petek, 23. marca, bo z otvoritvenim dogodkom na Pogačarjevem trgu v Ljubljani v šesto sezono vstopila Odprta kuhna, brez katere si petkov v mestu sploh ne predstavljamo več. Priljubljena kulinarična tržnica bo letos dobrojedcem iz domačih in tujih logov, ki jih je vedno več, postregla z rekordno ponudbo, ki jo bo obogatilo več kot 15 novih ponudnikov.

Od Ljubljane do Celja, Kopra, Nove Gorice in Ptuja

Odprta kuhna bo letos ponovno gostovala tudi v drugih slovenskih mestih. Prvo bo na vrsti Celje, in sicer v soboto, 31. marca. Sledilo bo gostovanje v Kopru – v soboto, 21. aprila, prvi letošnji obisk Nove Gorice pa Odprta kuhna načrtuje v sredo, 25. aprila. Po lanski uspešni premieri se Odprta kuhna letos vrača tudi na Ptuj, kjer se bo kulinarična karavana prvič ustavila v soboto, 12. maja.

Kulinaričnemu vrtiljaku Odprte kuhne se bodo letos prvič pridružili Brodo, Domačija Lisjak 1956, Fétiche, Gelateria Romantika, Gostilna Maribor, Gostilna Pr Čop, Gostilna pri Boštjanu, Gostilna Zorko, Hiša Krasna, Majmun, Osha Asian Bistro, Pinseria Rustika, Posestvo Trnulja, Restavracija Tabor, Tabay Brothers ter Vino & Ribe, poleg tega pa se po krajšem premoru vračata še Dnevni bar pr’Mrtinet in Gostilna Na gradu.

»Povsem noro je, kako se razvija kulinarična scena v Sloveniji, zato pomanjkanja izbire res ni na našem jedilnem listu,« je bil pred otvoritvijo zadovoljen Lior Kochavy, ustanovitelj tega uspešnega projekta, ki Ljubljano in Slovenijo krepi kot kulinarični destinaciji v svetovnem merilu.

»Odprta kuhna diši po radosti, prijateljstvu in veselju do življenja, ki ga bomo tudi v šesti sezoni skupaj s približno 80 različnimi ponudniki vse do pozne jeseni rade volje trosili po Sloveniji,« je dodala Alma Kochavy, vodja projekta.

Lačni? Tu najdete novozelandsko jagnjetino na žaru, pa domač pražen krompir, japonske omlete, sočne burgerje, sušije in sašimije, nudle, ostrige, hot doge, falafle, kaj za mesojedce, vegane in druge gurmane in seveda ne pozabimo na slavni šmorn. Tu lahko v vrvežu posedite na stopnicah tržnice, sedete na palete ali pod Plečnikove arkade, nazdravite s penino in kraft pivi ter ujamete pogled na mesto, ki se mu vrača poletno vzdušje. Preden se začne, pa si sline pocedite ob spodnjih fotografijah.

Foto: Odprta kuhna

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.