Naan je tanek in ploščat indijski kruhek, ki ga v tej pisani deželi, kjer jedo z rokami, pogosto uporabijo kar namesto pribora.
Naan sicer izvira iz Irana, a je zelo razširjena in priljubljena jed predvsem v Indiji – pa tudi sosednjih deželah zahodne in srednje Azije, indijske podceline, Indonezije, Mjanmara in Karibov. V Indiji, s katero jih najpogosteje povezujemo, jih pečejo v tandooru, valjasti peči, a ker te pri nas nimamo ravno v vsakem domu, se bomo tokrat zadovoljili s peko na ponvi.
Najbolj bodo šli v tek, če jih boste pojedli še tople in puhaste, gredo k prav vsem indijskim jedem in tudi možnosti za nadeve je neskončno. Tokrat smo odličen recept našli pri Hani in Tomu, ki ustvarjata krasen profil H(r)ana (in smo ju že gostili v TEM intervjuju).
Kaj torej potrebujete za naan z domačo rikoto, hrustljavo čebulico in inčuni?
-
SESTAVINE za štiri osebe
ZA RIKOTO (lahko jo tudi enostavno kupimo):
– 1 l polnomastnega mleka
– 1/2 dcl sladke smetane
– ščep soli
– 30 ml limoninega soka
ZA NAAN
– 200 g bele moke
– 1 žlička kvasa
– 1 žlička sladkorja
– 1 žlička olivnega olja
– 2 žlici čvrstega jogurta
– 2 žlički soli
– 1/2 skodelice mlačnega mleka
ZA ČEBULO Z INČUNI
– 5 srednjih čebul
– 1 strok česna
– sol, poper, olivno olje
– 10 filejev slanih inčunov
ZA HRUSTLJAVO ČEBULO
– 2 manjši čebuli
– 1/2 skodelice sončničnega olja
– sol
-
POSTOPKI
ZA RIKOTO
– Mleko, sladko smetano in sol segrejemo skoraj do vretja. Odstavimo in dodamo limonin sok. Mešamo nekaj minut in pustimo, da se ohladi.
– Precedimo in pustimo 10 minut na cedilu, nato prestavimo v neko posodico.
ZA NAAN
– V skledo stresemo moko in naredimo jamico. V jamici zmešamo kvas, sladkor, olje in jogurt, sol pa potresemo ob strani. Pustimo nekaj minut.
– Vse skupaj gnetemo 5 minut in vmes počasi dolivamo mlačno mleko. Oblikujemo v kroglo, pokrijemo in pustimo vzhajati 1 uro.
– Po 1 uri testo razdelimo na 4 kroglice, počakamo 10 minut in jih razvaljamo.
– Naan pečemo na vroči ponvi brez maščobe, kakšno minuto na vsaki strani. Ponev med peko pokrijemo.
ZA ČEBULO Z INČUNI
– Čebulo narežemo na tanke rezine, česen nasekljamo. Na olivnem olju pražimo kakšnih 10 minut, da se lepo karamelizira. Solimo, popramo. Po 10 minutah dodamo inčune ter pražimo še nekaj minut. Odstavimo.
ZA HRUSTLJAVO ČEBULO
– Čebulo narežemo na majhne kolobarje. Olje segrejemo v manjši kozici.
– Cvremo na zmernem ognju 10-15 minut, da se čebula lepo hrustljavo ocvre.
– Premestimo na papirnato brisačko, solimo in počakamo, da se ohladi.
-
POSTREŽEMO
Naan premažemo z ricotto, čez razpredimo čebulo z inčuni in potresemo s hrustljavo čebulo. Dober tek!
FOTO: H(r)rana