Jajca benedikt (angleško eggs benedict) so priljubljena jed, običajno postrežena za zajtrk ali brunch (pozen zajtrk/zgodnje kosilo – skovanka angleških besed breakfast in lunch = brunch).
Jajca benedikt, jajca po benediktinsko, oziroma eggs benedict naj bi izvirala iz New Yorka, običajno pa jih postrežejo za zajtrk ali brunch. Jed je sestavljena iz angleškega mafina, poširanega jajca, slanine (ali kuhanega pršuta/šunke, nekatere izpeljanke imajo rezino dimljenega lososa) in prelita s holandsko omako. Kako jih pripraviti doma?
Poširano jajce ali zakrknjeno jajce velja za eno težjih kuharskih tehnik, a brez strahu, prepričani smo, da zmorete! 🙂 Pravilno poširano jajce ima lepo zakrknjen beljak, rumenjak v notranjosti pa je še tekoč in se ob stiku z nožem ali vilico lepo zlije po kruhku. Poširanje jajc ima več tehnik, klasično in pa tiste, kjer si pomagamo s kakšnim trikom.
Angleški mafin je ena od sestavin za jajca benedikt, ki jo načeloma lahko nadomestimo z drugim kruhom. A če se želite držati pravega recepta, lahko spečete svoje! Angleški mafin je kvašen kruhek, ki ga najprej spečemo v ponvi, nato pa proces pečenja dokončamo v pečici. Čeprav sicer pod imenom mafini poznamo sladice, je ta kruhek slan. In še ena zanimivost: prihajajo iz Amerike, ves svet jim reče angleški mafini, razen Angležev, ki jim rečejo zgolj mafini.
Holandska omaka je kremna omaka iz rumenjakov, masla in kisa ali limoninega soka. Podobno kot številne gurmanske uspešnice na osnovi masla – izvira iz Francije, čeprav njeno ime namiguje drugače.
Zdaj pa se lotimo priprave! Imamo recept!
SESTAVINE (za 3 osebe)
– 6 jajc
– 3 žlice belega vinskega kisa
– kuhan pršut/slanina/šunka
– drobnjak
– sol in poper
Za holandsko omako:
– 3 rumenjaki
– 2 žlički limoninega soka
– 1 žlička belega vinskega kisa
– 100g masla
– mleta paprika, sol in poper
Za angleški mafin (6x):
– 300g pšenične moke
– 7g suhega kvasa
– 180g toplega mleka
– 15g masla
– ščep soli
– ščep sladkorja
POSTOPKI
Angleški mafin
Zmešajte sestavine za testo in dobro pregnetite, da dobite voljno in elastično zmes. Prestavite v posodo, ki jo pokrijete s krpo ali živiljsko folijo in testo pustite vzhajati dobro uro, da se velikost podvoji. Vzhajano testo nato položite na delovno površino in ga razdelite na 6 enakih kroglic. Testo v kroglicah nato še enkrat pustite vzhajati za dobro uro.
Pečico segrejte na 180 stopinj, vmes pa pripravite veliko ponev in prižgite srednji ogenj. Kroglice nato položite na ponev, brez dodatne maščobe pecite 5 minut, nato jih obrnite še na drugo stran in pecite še 5 minut. Na pečenih delih se bodo sploščile in dobile pravo obliko. Nato še vroče prestavite na pekač in še za 10 minut pecite v pečici. Načeloma lahko kruhke v celoti spečete na ponvi, brez pečice, le da to traja dlje in morate biti bolj pozorni, da se zunaj ne zažgejo preveč ali v notranjosti ne ostanejo surovi.
Poširano jajce
Klasičen postopek poširanja jajc: v liter vode, ki komaj opazno vre, dodamo 3 žlice belega vinskega kisa, ki pomaga, da se beljak ne razleze preveč. Vsako jajce posebej ubijemo v manjšo skledico. V vodi z žlico s krožnimi gibi ustvarimo rahel vrtinec, nato pa jajce iz skodelice počasi prelijemo v vrtinec vode. Ta pomaga, da se beljak lepo ovije okoli rumenjaka in zakrkne. Postopek ponovimo z vsakim jajcem posebej. Jajca kuhamo 3-4 minute (če so jajca zelo velika, minuto dlje), nato pa jih s penovko previdno dvignemo iz vode in osušimo.
Bi šli raje po bližnjici? Eden od trikov, kako zagotovo uspešno poširati jajce, je na primer uporaba prozorne živiljske folije, ki jo namastite z oljem ali maslom, nato vanjo ubijete jajce in folijo zavežete v mošnjiček. Jajce boste v folijo nalažje namestili tako, da si to predhodno z manjšo jamico namestite čez kozarec in vanjo ubijete jajce. Jajce v mošnjičku nato prav tako kuhate 3-4 minute, ga odvijete iz folije in servirate!
Holandska omaka
Potrebujete kozico, v kateri zavrete vodo in stekleno posodo, ki se prilega vrhu kozice za vodno kopel. V stekleno posodo vlijete limonin sok in bel vinski kis ter rumenjaka. Z metlico penasto mešate, dokler se volumen ne podvoji. Nato stekleno posodo postavite na kozico z vrelo vodo in z metlico nenehno mešate, da se zmes zgosti, pri tem pa pazite, da rumenjak ne zakrkne. Med mešanjem dodajte še koščke masla, po okusu začinite s soljo, poprom in rdečo papriko.
Komplicirano? Tudi pri pripravi holandske omake poznamo nekaj trikov, ki uberejo bližnjico ob tradicionalnih tehnikah. Potrebujete palični mešalnik in malo drugačen vrstni red. Najprej posebej stopite maslo. Nato s paličnim mešalnikom stepete rumenjaka, kis in limonin sok. Zdaj zmesi med mešanjem počasi in postopoma dodajte še vroče stopljeno maslo, ki bo poskrbelo za termično obdelavo jajca. Začinite po okusu.
SERVIRANJE
Jajca benedikt nato na krožnik zložimo v sledečem vrstnem redu. Na krožnik položimo obe polovici angleškega mafina (prerezana stran kruhka gleda navzgor). Na kruhek najprej položimo kuhan pršut (ali šunko, slanino, rezino prekajenega lososa), na to pa poširano jajce. Čez polijemo radodarno žlico holandske omake. Po okusu popramo/solimo in posujemo z nasekljanim drobnjakom.
Dober tek!