Adventni Dunaj: Vse to morate videti v avstrijski prestolnici

Stoletne zgradbe, kavarne in ulice, ki so polne tako domačinov in turistov ter znamenita Štefanova palača, ki ostane sama šele pozno v noč. Decembra pa je vse to toliko bolj živahno. Uganete zakaj? Tako je, čas je za adventni Dunaj!

Mesto, ki je na seznamu mnogih

Dunaj– čarobna avstrijska prestolnica. Ko se z roko v roki sprehajate po nostalgičnih uličicah in se navdušujete ob pogledu na vsak kotiček, se pred vami odstira mesto mnogotere zgodbe, osupljive zgodovine in bogate arhitekturne dediščine. Dunaj je mesto, ki ga preprosto morate obiskati.

V samo nekaj minutah pridite v kulturno središče Dunaja

Se želite potopiti v izredno bogato kulturo Dunaja? Enostavno skočite na podzemno železnico, ki vas v samo nekaj minutah pripelje v središče prvega okrožja, kjer boste na Ringstraße odkrili muzej umetnostne zgodovine ter fascinantni muzej naravne zgodovine. Rezervirajte si nekaj uric saj boste v obeh pozabili na čas – preverjeno. Na koncu pa vas čaka še ogled muzeja moderne umetnosti, ki se nahaja le nekaj korakov stran.

Mesto glasbe

Dunaj je že od nekdaj navduševal številne skladatelje, pisatelje in pesnike. Še danes je mesto, ki v sebi skriva najboljše in najelitnejše glasbene akademije in izpolnjuje sanje marsikaterega umetnika. Vsekakor si morate vzeti čas za ogled palače Schönbrunn, se načuditi lepotam v Muzeju lepih umetnosti, obiskati Mozartovo hišo in Hišo glasbe, pa tudi Dunajsko filharmonijo in katedralo Svetega Štefana.

Schönbrunn in Belvedere

Grad Schonbrunn je predvsem znan po bivališču Habsburžanov. Ponaša se s svojimi baročnimi sobanami, predvsem pa s parkom, ki ga krasi baročna arhitektura in beli kipi iz marmorja ter labirint. Nikar ne spustite razkošne palače Belvedere ter sprehoda po eksotičnih zunanjih parkih in rastlinjakih Botaničnega vrta. Odkrijte arhitekturne bisere mesta – cerkev svetega Karla (Karlshirche), svetovno znano mestno hišo ter parlament avstrijske  vlade, ki vas ne bo pustil ravnodušne.

Adventni Dunaj z organiziranim prevozom

Celo tisti, ki ravno niso ljubitelji zime, se ne morejo upreti čarom bleščečega decembra. Verjamemo, da si vas veliko želi obiskati Dunaj prav v tem času, piti kuhano vino iz skodelice v obliki škornja, jesti sladkorno peno in poslušati božične pesmi. Dunaj vas bo v tem času očaral prav na vsakem koraku, na mraz boste kar pozabili. Veste kje najdete super izlete za božični Dunaj? Na Megabonu! Pri tem pa sploh ne rabite skrbeti za prevoz, saj je tudi ta vključen v ponudbo!

Le kdo ne pozna Sacher torte, umetnikov kot so Mozart, Bach in Schubert, ki so močno zaznamovali dunajsko glasbeno okolje, pa Schönbrunn palače in neskončno priljubljenega dunajskega zrezka? Seveda pa je ni čez dunajsko kavo. Močno, opojno … povsem omamno. Priporočamo vam obisk dunajskega živalskega vrta, kjer bivajo prisrčne pande! Naj bo vaše bivanje v mestu Dunaj razpeto med čarovnijo in resničnostjo. Zapomnili si ga boste zagotovo za vedno, saj bo enkratno in nepozabno doživetje! Da pa bi vse to bilo še toliko bolj brezskrbno, poglejte super nastanitve in izlete po neverjetnih cenah (TUKAJ)!

Avtor: Ajla Kovačević
Foto: Shutterstock

Preberite še:

Pet odličnih idej za čudovit vstop v novo leto

Ideja za praznovanje: Sarajevo s štirimi odličnimi dogodki

Če se še sprašuješ, kam za novo leto, ti morda danes damo dovolj namigov, da se odločiš za Sarajevo. To je mesto, ki te zagotovo ne bo razočaralo. Ena izmed priljubljenih balkanskih prestolnic te pričakuje z bogatim dogajanjem v zadnjih dnevih decembra. Četudi so tvoje koordinate že v Sarajevu in čakaš na praznovanje novega leta z Dinom Merlinom, imaš do takrat še nekaj časa. Morda se odpraviš na sankaško zabavni festival na Bjelašnico, ali poskusiš domača piva.

Zimski festival S(h)ankanje

Na svoj račun bodo med 23. in 25. decembrom prišli vsi ljubitelji zimskih norčij in dobre zabave. Na planini Bjelašnica te ne bodo pričakale le dobro urejene bele strmine, temveč nepozabne zabave, ki jih bodo zaznamovali vrhunski mojstri elektronske glasbene scene, med katerimi naj omenimo britanskega Dj-a in producenta Jamesa Zabiela in Marka Nastića. Ozračje bodo ogreli tudi bendi alternativnega rocka, med kateri bodo tudi S.A.R.S.

Iz Sarajeva bo prav tako organiziran prevoz na S(h)ankanje z odhodom 23.12 ob 9.00 izpred Zemaljskog muzeja. Cena povratne karte od Sarajeva do Bjelašnice je 10 KM (5 evrov). Povratek je načrtovan 25.12.2016 ob 15.00.

VANDRAJ priporoča // Megabonova odlična ponudba za silvestrovanje v Sarajevu

Festival domačega piva

V vzhodnem delu mesta, se bo 24. decembra, odvijal Mini festival domačega piva. Na njem se bo predstavilo osem lokalnih proizvajalcev domačega piva iz Novega Sarajeva, Sarajeva, Kiseljaka, Foče in Pale. Festival se bo dogajal v prostorih nekdanjega Doma kulture Lukavica na ulici Vojvode Radomira Putnika 100, s pričetkom ob 16.00 uri. Cena vstopnice sta 2 KM (1 evro), medtem ko se bodo cene piva gibale med 2 in 4 KM.

Večerni del dogajanja bo popestril sarajevski bend Still Crazy, ki bo zavrtel časovni stroj v sedemdeseta in osemdesete v rock ritmih.

PREBERI še // Potopis Sarajeva

Sarajevska filharmonija & Sofija Gülbadamova

Če si želiš nekoliko več kulture in klasike, potem naj bo novoletna večerja začinjena s sarajevsko filharmonijo z gostjo, priznano rusko pianistko Sofijo Gülbadamovo. Koncert se prične na zadnji dan v letu 2016 ob 19:30 uri.

PREBERI še // Ko si v Sarajevu, obvezno v Čajdžinico

Koncert Dina Merlina na prostem

Najpopularnejši pevec Bosne, Dino Merlin, bo prvič v svoji karieri imel koncert na odprtem za novo leto v Sarajevu. Lansko leto je pevcu uspelo napolniti rekordnih 70.000 oboževalcev v sarajevskem olimpijskem stadionu. Tokrat bodo njegovi oboževalci prišli na svoj račun na Trgu Bosne i Hercegovine. Koncert se bo pričel ob 21.00. Trg bodo pred Merlinom ogreli After Affair, Yehan Jevan in Divanhana.

Cilj mestne uprave je dvigniti nivo praznovanj na prostem. Koncert Dina Merlina bo vsekakor pripomogel k temu, da bo Sarajevo letos priljubljena destinacija za novo leto. Morda tudi tvoja. Preveri ugodno ponudbo, s katero te Megabon pelje v Sarajevo.

Ideja za praznovanje: Rimini slovi po najdaljši noči v letu

Vsekakor je Rimini kraj, ki ga po večini povezujemo z vročim poletjem, peščenimi plažami in neutrudnim nočnim življenjem. Pa si kdaj pomislil, da je novoletno vzdušje v Riminiju lahko nekaj popolno drugačnega in očarljivega? Življenje se iz plaže preseli v staro mestno jedro. Silvestrska noč pa naj bi bila najdaljša prav v Riminiju. In razlogi, zakaj bi se nekdo odpravil po silvestrski poljub prav v Rimini?

Vzdušje je čarobno tudi decembra

V poletni dneh se v Rimini odpravi tudi do milijon počitnikarjev željnih morja, sonca in nočnega življenja. V zimskih mesecih se ta številka zmanjša na skromnih 146.000, kolikor je tudi prebivalcev v Riminiju, in mesto postane veliko bolj umirjeno. Fokus ni več na plaži, temveč v starem mestnem jedru. V decembru z božičnim marketom prideta v ospredja dva mestna trga – Piazza Cavour in Piazza Tre Martiri. Glavno prizorišče novoletnega praznovanje pa postane Piazzale Fellini.

Brez dobre hrane ne gre

Brez dobre hrane si Italijani ne znajo zamisliti življenja. To je še bolj očitno v pokrajini Emilija Romanja, katere del je tudi Rimini, saj vsak letni čas prinese nove kulinarične specialitete. Tudi v decembru lahko v Riminiju ješ kot kralj. Če te bo pot še ta mesec vodila tja, ne pozabi naročiti Zuppa di fagioli con salsiccia – kremna juha s fižolom in klobasicami, maltagliati ai ceci – testenine s čičerikino polivko in tradicionalno božično pojedino Cappellati in Brodo – mesni ravioli v bistri juhi. Če je hrana razlog tvojih potovanj, potem verjemi, da te Emilija Romanja s svojimi specialitetami ne bo pustila ravnodušnega.

V mestu dogaja

Kljub temu, da se v zimskih dneh mesto popolnoma spremeni, energija ostaja ista. V poletnih nočeh je Rimini znan po bogati paleti prireditev, tako na nacionalni kot tudi mednarodni ravni. Zgodba dogodkov pa se tako nadaljuje tudi pozimi. Prirejajo namreč številne koncerte in šove. Vsekakor ne gre zamuditi najdaljše noči v letu, ki naj bi bila najdaljša in z najbolj bogatim programom prav v Riminiju. Tudi številni Italijani, ki ne morejo biti prisotni na trgu, dogajanje spremljajo po televiziji in tako slavijo novo leto. Ob vsej glasbi pa se lahko kratkočasiš še z drsanjem po mestu ali ogledu peščenih jaslic postavljenih kar na plaži.

VANDRAJ priporoča // Preveri Megabonovo ponudbo za silvestrovanje v Riminiju

Oglej si še druge poslastice v bližini Riminija

Rimini poleg svoje bogate ponudbe, predstavlja tudi odlično izhodišče za raziskovanje severne Italije. V bližini so namreč San Marino, Bologna, Ravenna, Urbino in Firence. Če te mesta toliko ne privlačijo, se odpravi v raziskovanje podeželja in zaspanih srednjeveških vasic. Očarljive na pogled so vsekakor Santarcangelo di Romagna, Verucchio, in Saludecio.

Nakupovalna manija

Do konca decembra ne gre zamuditi božičnih stojnic. Če pa si želiš nakupovanja v večjih nakupovalnih središčih in outletih, potem naj te razveselimo, da je ponudba teh v Riminiju zelo bogata in pisana.

Morda je čas, da Rimini spoznaš še v zimsko novoletni preobleki, ki je vsekakor nekaj drugačnega v primerjavi s peskom v sandalih. Megabon te v Rimini pelje po ugodni ceni.

Ideja za praznovanje: Sredozemsko silvestrovanje na Siciliji

Do božiča nas loči še slab teden, nezadržno pa se bliža tudi konec leta in z njim silvestrska zabava. Pogovori z znanci in prijatelji vedno vodijo k vprašanju “Kje boš pa ti za novo leto?”, ti pa res ne veš, kaj bi odgovoril. Če za novoletno praznovanje še nimaš izdelanega plana, a si želiš, da bo letošnji vstop v novo leto res nekaj posebnega, ti predlagamo, da odpotuješ na konec škornja – Sicilijo.

Največji otok v Sredozemlju je s 25700 kvadratnimi kilometri in 5,1 milijoni prebivalcev tudi najbolj poseljen otok na tem območju. Od celinske Italije ga ločuje le tri kilometre širok prekop, 140 kilometrov jugozahodno pa se že nahaja Afrika. Zaradi sredozemskega podnebja je klima prijetno topla tudi pozimi, zato lahko tudi na silvestrovo čez dan pričakuješ do 18 stopinj Celzija, temperatura pa tudi ponoči ne bo padla pod ledišče.

Ko govorimo o Siciliji, najprej pomislimo na dve stvari. Čudovite plaže in Etno. Najvišja točka Sicilije je s 3329 metri tudi najvišji delujoči vulkan v Evropi ter eden izmed najbolj aktivnih na svetu. Nazadnje je izbruhnil leta 2012, vendar pa je zaradi nenehnega nadzora praktično nenevaren. Skoraj do vrha vodi gondola, ki olajša plezanje na vrh, ki si ga sicer lahko ogledaš tudi peš (če si v dobri kondiciji, to možnost toplo priporočamo). Vulkanska prst je pokrajino zaznamovala s tipično črno barvo, ki je pravo nasprotje s sicilijansko belo obalo. Sicilija se ponaša tudi z najjužneje ležečim italijanskim smučiščem in čudovitem razgledu na okoliško pokrajino.

VANDRAJ priporoča // Megabon aranžma za silvestrovanje na Siciliji

Skok v morje 1.januarja

In ko smo ravno pri beli obali, ne moremo mimo Scale dei Turchi. Bela skalnata obala je prava paša za oči in kar kliče po fotografiranju. Na silvestrovo ti sicer ne moremo obljubiti toplega morja, a najpogumnejši tradicionalno skočijo v morje tudi 1. januarja. Navada naj bi očistila negativno energijo preteklega leta ter telo in duha pripravila na nov začetek.

Mesta in vasice na Siciliji so več kot vredne raziskovanja. Baročne Siracuse so idealen kraj za silvestrovanje na prostem, saj je z italijanskim temperamentom, lokalnim vinom in odlično hrano zabava zagotovljena, dokler pa smo še v decembru, si lahko ogledaš tudi najlepše žive jaslice na Siciliji v Ispici.

Več o Siciliji si lahko prebereš tudi tukaj.

Na Vandraj Sicilijo vsekakor priporočamo, v kolikšni meri pa bo začarala tebe, preveri sam. Ugodne lete iz Ljubljane ali bližnjih letališč najdeš v našem iskalniku, če pa veliko raje potuješ kot planiraš, si lahko ogledaš že organiziran aranžma, ki ga ponuja Megabon.

Foto: Shutterstock

Priporočila lokalcev: Kje v Beogradu pričakati novo leto

Prestolnica Srbije je ena od priljubljenih destinacij za slovo od starega in pozdrav novega leta. Kam na zabavo na najdaljšo noč v letu? Lokalci svetujejo.

Skadarlija za ljubitelje srbske tradicije

Praznovanje novega leta v Srbiji marsikdo povezuje z dobro hrano, srbskim žganjem in tradicionalno živo glasbo. Za praznovanje v tem duhu domačini predlagajo obisk Skadarlije. Manj kot 400 metrov dolga ulica je uspela obdržati vintage duh s starimi tlakovci in fasadami ter kupom gostiln z dušo in zgodovino, ki prav na tem mestu tradicijo vzdržujejo že več kot 150 let.

V najbolj slavnih lokalih kot so Tri šešira, Dva jelena, Zlatni bokal, Dva bela goluba, Velika Skadarlija in Ima dana so se zabavali že številni eminentni gostje. Med njimi kraljica Elizabeta, španski kralj Juan Carlos in kraljica Sofia, George Bush, Willy Brandt, Margaret Thatcher, Sandro Pertini, Alberto Moravia, Gina Lollobrigida, Bert Lankester, Tina Turner … In čeprav niso razumeli besedil pesmi, ki so jih prepevali tamkajšnji glasbeniki, so zagotovo ujeli veselo vzdušje te nenavadne četrti.

Mimogrede, Skadarlija zna biti še bolj vesela, če vas bo v Beograd zaneslo 13. januarja, na pravoslavno novo leto.

Na odprtem z Bajago in Plavim orkestrom

Če raje silvestrujete na prostem, boste na glavnem odru pred Narodno skupščino lahko ujeli legendarni zasedbi Plavi orkestar in Bajaga, medtem ko bodo tam 30. decembra nastopili že Bijelo dugme in Aca Lukas. Dan prej bodo na Savski promenadi nastopili še Kiki Lesendrić in Piloti ter Tropiko bend. Lesene hiške s hrano, pijačo in spominki so v mestu odprte od 1. decembra in vse do 1. februarja.

VANDRAJ priporoča // Megabon silvestrovanje v Beogradu po ugodni ceni

Za techno maratonce z največ energije

Za tiste najbolj zagrižene ljubitelje klubske scene bo Beograd od 30. decembra do 2. januarja gostil Central Dance Event, niz štirih zabav, ki lahko tekmujejo z berlinskim ali amsterdamskim klubskim podzemljem. Techno maraton brez spanca bo potekal na dveh lokacijah: V Hangarju in na Depo Magacinu. Glasbo bodo vrteli The Martinez Brothers, Andrea Oliva, Guy J, Guy Mantzur, Khen, Pig&Dan in predstavniki lokalne scene Boža Podunavac, Lea Dobričić in Kristijan Molnar.

Semafor zabava

Poznate semafor zabave? Njihovo bistvo so tri barve – zelena, rumena in rdeča. Proces spoznavanja novi ljudi je na takšnih zabavah nekoliko olajšan. Vsak gost na vhodu dobi zapestnico v barvi, ki jo želi in predstavlja njegovo oziroma njeno razpoloženje za spoznavanje novih ljudi. In kaj pomenijo barve? Zelena bodoče znance spodbuja, da pristopijo, rumena pa s svojo neodločeno fazo cilja na tiste, ki še ne vedo dobro, kaj želijo. Rdeča je na tovrstnih zabavah rezervirana za tiste, ki jim ni do spoznavanja novih ljudi, a Srbi so se pravila igre odločili malo prirediti. Rdeča za novo leto torej pomeni – ogenj! Zabava se bo odvijala na Sarajevski ulici, za različne glasbene okuse pa bodo poskrbeli s šestimi odri in plesišči.

Najlepše okrašena hiša za družine in romantike

Nekoliko stran od mestnega vrveža, na Voždovcu v Gostivarski ulici 32, se nahaja najlepše okrašena hiša v Srbiji. Praznična hiša bo 27. decembra prižgala svojo osvetljavo, ki jo sestavljajo tisoči lučk. Tu ob kuhanem vinu, srbskem žganju in sladkimi pregrehami že tradicionalno praznujejo družine z malčki. Hišo s prijatelji okrašuje Vuk Tomić, ki je navdih dobil pri filmu Sam doma.

Te mika Beograd? Preveri super Megabon ponudbo.

Foto: Shutterstock

Kam za novo leto? Na prav posebno ulico v Novem Sadu

Znano je, da je Novi Sad eden najpopularnejših mest na Balkanu, ko iščemo dobro zabavo. Tisti, ki pridejo v Novi Sad z namenom, da se bodo predajali divjim in nepozabnim žurom, vedno povprašajo, kje je ulica Laze Telečkega. Ta znamenita ulica se nahaja v središču mesta, le nekaj korakov od glavnega trga, v peš coni. Na njej je ogromno barov, kavarn in klubov, v vseh pa te vedno pričaka dobra glasba, ki si jo v tistem trenutku zaželiš. In prav zaradi raznolike, pestre izbire lokalov in njihove glasbe je ulica unikatna ter posebna. Seveda gre za eno najbolj priljubljenih zbirališč mladih v Novem Sadu, kot tudi arhitekturno bogato mojstrovino. Ime je dobila po priznanem gledališkem igralcu Lazi Telečkom.

Ulica sicer najbolj zaživi med vikendi, vendar ni razloga, da njenega vzdušja ne bi mogel doživeti tudi med tednom, saj energija mladosti na ulico vstopi prav vsak večer.

Nočno življenje v omenjeni ulici je postalo simbol mesta in ne gre se čuditi, da mnogim gostom, ki pridejo v Novi Sad, ostane v najlepšem spominu. Tukaj boš našel tudi pestro kulinarično ponudbo, od pleskavic, čevapčiče, ražnjičev do girosov in hitre prehrane.

In kdo so glavni na ulici?

Pub Lazino Tele je obdan s številnimi drugimi bari in klubi. Notri vrtijo rock glasbo, torej za rockerje predstavlja najpomembnejši nočni hram.

Klub Cuba Libre prireja vroče zabave že več kot deset let. Takrat ga je zaznamovala karibska glasba, danes pa vabi s sodobnimi zvoki, svetlobnimi učinki ter impresivno listo dj-jev, ki jih gosti. Še vedno je v tem klubu mogoče s pomočjo glasbe odpotovati v tople kraje, pogreti dušo in telo ter se ohladiti z najboljšimi koktajli. Tu točijo tudi najboljši rum v mestu.

Klub Cactus je eden izmed najbolj poznanih klubov na ulici zabave, vrtijo pa raznovrstno sodobno glasbo.

MEGABON priporoča // Silvestrovanje v Novem sadu po izjemni ceni!

novi_sadshutterstock_476497771

PREBERI še // Tri ideje za silvestrovanje, ki stanejo manj kot 33 evrov

Še drugod po mestu

Le nekaj metrov stran od razvpite ulice Laze Telečkega, se nahaja Kafana kod Čika Jove. Gre za eno najboljših boemskih in staromestnih kavarn. Gre za kraj odličnega nočnega utripa s kvalitetno glasbo in vrhunsko pijačo v prelepem interierju.

Kavarna Moja Kafanica, ki je nekoliko oddaljena iz centra mesta, oživlja čas in duh preteklosti iz pričetka 20. stoletja. Gre za edinstveno kavarno v Novem Sadu, saj s svojim ambientom in domačo atmosfero preprosto zagotavlja prijetne trenutke.

Eden izmed najbolj prepoznavnih klubov v mestu pa je vsekakor Muzej. Ta se nahaja v Petrovaradinski trdnjavi. Tukaj organizirajo najrazličnejše tematske zabave. Temperaturo ozračja znajo ogreti tudi plesalke, noči pa popestrijo tudi drugi gostje, kot recimo čarodeji z zanimivimi triki. In ne, ne govorimo o Cirkusu, temveč o Muzeju!

MEGABON priporoča // Silvestrovanje v Novem Sadu po izjemni ceni

Na mestni trdnjavi se nahaja tudi klub Đava, ki je priljubljeno mesto za nekoliko starejše obiskovalce.

In še eden izmed najlepših in najstarejših lokalov v Novem Sadu, ki ga je vredno obiskati – Dva galeba. Njihov glavni moto je: »Vsaka noč je boljša od prejšnje«

Torej, če te mika odlično nočno življenje in razmišljaš, kam bi zavil, je Novi Sad vsekakor kraj, kjer te bo pričakal obilen in nepozaben nabor klubov, barov, pubov in navsezadnje zakajenih kavarn. Novo leto se približuje in odločitev zabave za novo leto v Novem Sadu je vsekakor na mestu.

novi_sad_shutterstock_328583132-1

Vir: www.maxibasketballnovisad2016.com

Foto: Shutterstock

Tri ideje za silvestrovanje, ki stanejo manj kot 33 evrov

Zagotovo si boš v veselem decembru ogledal okrasitev svojega domačega kraja, spoznal, kje prodajajo najboljše kuhano vino in se v času prednovoletnih druženj odločil, da si želiš v leto 2017 stopiti nekje drugje kot doma.  Ker pa bo zaradi decembrskih praznovanj in obdarovanj, tvoje finančno stanje omejeno, smo našli tri odlična silvestrovanja, za katere ti ne bo potrebno odšteti veliko denarja.

Avtobusni prevoz je urejen, ogled najlepših znamenitosti z vodičem organiziran, dobra družba zagotovljena in zabava se lahko začne!

Kam naj se torej odpravimo:

# Benetke

Benetke so že same po sebi čudovit izlet, novoletne Benetke pa so pravljica, ki jo je zagotovo treba doživeti.  Skupaj si bomo ogledali mogočne palače na Markovem trgu, Doževo palačo z zanimivim kiparskim okrasjem in Mostom vzdihljajev ter cerkev sv. Marka in se sprehodili do mosta Rialto. Bodi del izjemnega vzdušja na Markovem trgu in vstopi v leto 2017 kot še nikoli!

MEGABON priporoča // Novoletni izlet v Benetke za 21 evrov

PREBERI še // Pet jedi, ki jih moraš okusiti v Benetkah. In to niso testenine in pica

benetke_shutterstock_230847256

# Dunaj

Advent na Dunaju je pojem za ljubitelje decembrskega vzdušja, poleg tega pa napredna avstrijska prestolnica postaja vedno bolj atraktivna za mlade in urbane obiskovalce. Dobro vzdušje je zagotovoljeno, na Dunaj pa se bomo odpravili že zgodaj in si ogledali rezidenco Habsburžanov, Schönbrunn, mestno središče, se sprehodili po nekdanjem cesarskem dvorcu Hofburgu ter dalje do znamenite stolnice sv. Štefana, državne opere, mestne hiše, parlamenta. Nato sledi uživanje ob praznično okrašenih stojnicah s spominki, hrano, punčem, kuhanem vinu in vroči čokoladi. Ter seveda pozdrav novemu letu!

MEGABON priporoča // Silvestrovanje na Dunaju za 26 evrov!

PREBERI še // Dunaj – vse bolj živahno in urbano okolje

dunaj_shutterstock_436839373

# Gardsko jezero

Bi šel nekam, kjer bo malenkost bolj toplo? Vabljen na Gardsko jezero, kjer si bomo ogledali čarobna mesteca ob jezeru – Sirmione, Peschiera del Garda in Bardolino, v novo leto pa stopili ob veličastnem ognjemetu na trgu ob pristanišču mesta Bardolino.

MEGABON priporoča // Doživi čarobni ognjemet za 32 evrov

PREBERI še // Kraj, kjer mir in tišina nahranita telo

gardsko_novo-leto

Foto: Shutterstock

Sreča, ki se te bo držala celo leto ali 8 razlogov zakaj silvestrovati v Valenciji

Ko se že približno petdeseti dan zapored odpraviš v službo skozi gosto meglo in si že pozabil, kako izgleda sonce, je najbrž čas za kratek oddih. Če tvoj urnik ravno ne dopušča meseca na filipinskih plažah, vseeno pa želiš palme in morje, je decembrska Valencia odličen kraj za polnjenje baterij in tu so razlogi zakaj.

#1 Živahno mesto, tudi ponoči

Valencia je mesto, kjer si hitro najdeš družbo. Španski vrvež ima svoj čar in hitro se znajdeš v središču dogajanja. Na stotine uličic in lokalov za vsak lifestyle, verjemi, čas bo prehitro minil.

valencia_shutterstock_480678550

#2 Dolge peščene plaže

Naj te malo vetra ne odvrne od bosonogega sprehoda po peščeni plaži. Privošči si steklenico španskega piva in ulovi zimske sončne žarke.

valencia_shutterstock_185530148

#3 Biopark

Med starim in novim delom mesta se nahaja rezervat eksotičnih živali. Tropski gozd, savano in Madagaskar lahko doživiš kar tukaj, saj ne manjka prosto gibajočih se lemurjev, flamingov in povodnih konjev.

#4 Mesto umetnosti in znanosti ( Ciutat de les arts i les ciencies )

Kdo si ne želi preživeti dneva v prihodnosti? Da, Valencia nudi celo to. Med futurističnimi stavbami v novem delu mesta preprosto pozabiš na katerem planetu si. Izposodi si kolo ali čoln in preživi dan v sci-fi slogu.

valencia_shutterstock_442107676

#5 Španščina

Ni veliko veščin, ki jih lahko osvojiš v enem tednu, gotovo pa se lahko naučiš osnov španskega jezika. En sam preprost “Hola, que tal?” (živijo, kako gre?) in domačini te bodo vzeli za svojega ter te naučili ostalo.

#6 20°C

Merjeno v senci, je potrebno še kaj dodati?

#7 100 montaditos

Ali 100 tapasov in še več. Gre za zelo znano špansko verigo prigrizkov, ki so idealni za sproščeno siesto. Nekaj zase bodo našli tudi najbolj zahtevni, nikar pa ne pričakuj, da bo natakar znal izgovoriti tvoje ime, ko bo naročilo pripravljeno.

#8 Silvestrovo

Silvestrovanje na glavnem trgu Valencie je nekaj posebnega. Da si zagotoviš srečo v prihajajočem letu potrebuješ le šampanjec in 12 grozdnih jagod. Španska tradicija namreč pravi, da moraš ob polnoči pojesti vse grozdje, po eno jagodo za vsak mesec. Ne skrbi preveč za nadaljevanje večera, Valencia te bo potegnila s seboj.

valencia_shutterstock_345542468

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.