Napolitanska pica je najbolj prepoznavna pica na svetu, a le redkokdo jo zna v resnici pripraviti. Z vami delimo recept in nasvete italijanskega mojstrskega picopeka Johnnyja Di Francesca.
Recept za popolno testo
Napolitanska pica je tako priljubljena ravno zaradi mehkega, hrustljavega testa.
Potrebujete:
- 600 ml mlačne vode
- 1 kg tipske “00”, zelo gladke moke
- 30 g soli
- 1-2 g svežega kvasa
Priprava:
- V posodi z roko zmešajte vodo in sol, dokler se sol ne raztopi.
- Dodajte le 10% moke (100g) in jo z roko dobro vmešajte v vodo.
- V zmes dodajte kvas in ga z roko razdrobite v zmes, da se lažje zveže z zmesjo.
- Postopoma dodajajte moko po 100g. Vsakič z eno roko vmešajte moko v zmes.
- Ko dobite občutek, da je zmes dovolj trdna, jo prestavite na rahlo površino in jo z rokama gnetite, da porabite vso moko in da je zmes brez grudic.
- Preverite, če je testo v redu, tako da vanj dreznete s prstom. Če se naredi luknjica, ki nato zleze nazaj, je testo pripravljeno.
- Pokrijte testo z vlažno krpo in pustite stati vsaj 2 uri.
- Po dveh urah vzemite testo in ga razdelite na 4 dele. Vsak del nato oblikujte v kroglo. Krogle testa zaprite v neprodušno posodo in jih pustite na temperaturi 16-18 stopinj za 24 ur.
- Po 24 urah vzemite vsako od krogel in ji z rokami oblikujte tako, da bo nastala podlaga za pico. Bodite potrpežljivi in vztrajni. Previdno raztegujte testo in ne pozabite pustiti skorje,.
Popolna Napolitanska pica margerita
Potrebujete:
- paradižnikova omaka
- sveža bazilika
- origano
- olivno olje
- češnjevi paradižniki
- mocarela
Priprava:
Na testo z žlico, s krožnimi gibi, namažite paradižnikovo omako. Dodajte malo olivnega olja, svežo baziliko, origano in nasekljane češnjeve paradižnike. Postavite v pečico na maksimalno temperaturo (če imate krušno peč ali peč za pripravo pice se ravnajte po navodilih za določen sistem pečenja). Ko je pečena (spremljajte, ker bo hitro), nanjo potresite še natrgano mocarelo.
Dober tek!
Video recept
Foto: Unsplash