Napolitanska pica kot jo pripravlja italijanski mojster #recept

Napolitanska pica je najbolj prepoznavna pica na svetu, a le redkokdo jo zna v resnici pripraviti. Z vami delimo recept in nasvete italijanskega mojstrskega picopeka Johnnyja Di Francesca.

Recept za popolno testo

Napolitanska pica je tako priljubljena ravno zaradi mehkega, hrustljavega testa.

Potrebujete:

 • 600 ml mlačne vode
 • 1 kg tipske “00”, zelo gladke moke
 • 30 g soli
 • 1-2 g svežega kvasa

Priprava:

 1. V posodi z roko zmešajte vodo in sol, dokler se sol ne raztopi.
 2. Dodajte le 10% moke (100g) in jo z roko dobro vmešajte v vodo.
 3. V zmes dodajte kvas in ga z roko razdrobite v zmes, da se lažje zveže z zmesjo.
 4. Postopoma dodajajte moko po 100g. Vsakič z eno roko vmešajte moko v zmes.
 5. Ko dobite občutek, da je zmes dovolj trdna, jo prestavite na rahlo površino in jo z rokama gnetite, da porabite vso moko in da je zmes brez grudic.
 6. Preverite, če je testo v redu, tako da vanj dreznete s prstom. Če se naredi luknjica, ki nato zleze nazaj, je testo pripravljeno.
 7. Pokrijte testo z vlažno krpo in pustite stati vsaj 2 uri.
 8. Po dveh urah vzemite testo in ga razdelite na 4 dele. Vsak del nato oblikujte v kroglo. Krogle testa zaprite v neprodušno posodo in jih pustite na temperaturi 16-18 stopinj za 24 ur.
 9. Po 24 urah vzemite vsako od krogel in ji z rokami oblikujte tako, da bo nastala podlaga za pico. Bodite potrpežljivi in vztrajni. Previdno raztegujte testo in ne pozabite pustiti skorje,.

Popolna Napolitanska pica margerita

Potrebujete:

 • paradižnikova omaka
 • sveža bazilika
 • origano
 • olivno olje
 • češnjevi paradižniki
 • mocarela

Priprava:

Na testo z žlico, s krožnimi gibi, namažite paradižnikovo omako. Dodajte malo olivnega olja, svežo baziliko, origano in nasekljane češnjeve paradižnike. Postavite v pečico na maksimalno temperaturo (če imate krušno peč ali peč za pripravo pice se ravnajte po navodilih za določen sistem pečenja). Ko je pečena (spremljajte, ker bo hitro), nanjo potresite še natrgano mocarelo.

Dober tek!

Video recept

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Tega niste vedeli o ledeni kavi! (+ recept z belo čokolado in kokosom!)

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

V Rimu še strožje prepovedi za turiste

Rim se še vedno šibi pod težo mase turistov, ki jo vsako leto zanese v to zgodovinsko bogato italijansko prestolnico. Zaščitili ga bodo s še več prepovedi za obiskovalce.

Vse poti vodijo v Rim in turistov je tam postalo preprosto preveč za njegove zmogljivosti. Rimske oblasti so zato sprejele nova pravila obnašanja v mestu. Upajo, da bodo ta v pomoč pri ohranjanju znamenitosti in za lajšanje življenja v mestu tudi za domačine. Mestni svet je tako posodobil obstoječa pravila, ki izhajajo še iz leta 1946, a so kršitelje do zdaj redkeje preganjali.

Nič več “zgoraj brez po mestu”, petja na avtobusu ali kopanja v fontanah

Nekatera pravila so uvedli že lani ali še nekaj sezon prej, kot kaže, pa bodo počasi nizali vedno več prepovedi. Rimska pravila tako na primer strogo prepovedujejo skakanje v fontane, hojo po mestu zgoraj brez in vlečenje kovčkov ali otroških vozičkov po stopnicah zgodovinskih spomenikov, kot so Španske stopnice. Na javnih prevozih je po novem prepovedano celo petje in igranje instrumentov.

Jasna navodila, kako pijete iz javne fontane, pa tudi kje in kako lahko jeste

Prepovedano je “nemarno” prehranjevanje in pitje blizu zgodovinskih spomenikov, s tem pa seveda tudi puščanje smeti za seboj. Prepovedali so tudi turneje po barih, tako imenovane pub crawle. Šli so celo tako daleč, da so določili točno, kako morate piti iz javne fontane. Med pitjem se namreč ustnice ne smejo več dotikati pipe! Kaznovani pa bodo tudi tisti, ki bodo na tla metali cigaretne ogorke.

Nič več ključavnic za zaljubljence

Po vsem svetu narašča priljubljenost zaklepanja ključavnic zaljubljencev, ki si tako simbolično obljubijo večno zvestobo in ljubezen. Hkrati pa to postaja mednarodna težava, saj so ključavnice pretežke za mostove, kipe in druge kotičke, kamor jih obešajo. Tudi Rim je zato po novem prepvedal zaklepanje ključavnic na spomenike.

Nič več gladiatorjev pri areni

Prepovedali so tudi preoblačenje v gladiatorje, ki se slikajo s turisti in za to zahtevajo plačilo. To je zdaj prepovedano pri Koloseju in v starem mestnem jedru, kjer smo bili takšnim prizorom sicer priča najpogosteje.

Strogi tudi do domačinov

Nova pravila pa niso doletela le obiskovalcev mesta. celo za domačine bo po novem prepovedano obešanje perila na ulici na žicah med stavbami – čeprav smo imeli takšne prizore v resnici radi.

Kršiteljem lahko oblasti prepovedo prisotnost na območju, kjer so storili prekršek. Prepoved lahko traja od 48 ur do 60 dni za večkratne kršitelje, izreče pa se lahko za 14 različnih območij, vključno s središčem mesta.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

10 največjih napak, ki jih po mnenju lokalcev zagrešijo turisti v Rimu

Opevana pica iz kislega testa, ki jo spečejo v minuti in pol

Tokrat smo nove okuse preizkušali v ljubljanski piceriji trappa. Njihova glavna značilnost je kislo testo, takšno, ki so ga mesile že naše babice, preden ga je povozil industrijski kvas. 

Medtem ko smo v zadnjih nekaj letih doživeli preporod burgerjev, ki so se iz “manjvredne” hitre ulične hrane prekvalificirali v vrhunske kulinarične mojstrovine, se – kot kaže – zdaj podobno dogaja tudi picam.

Picerij v Sloveniji res ne manjka, a vsaka pica vendarle ni enako dobra pica. Tokrat smo preizkusili picerijo trappa na Viču v Ljubljani, kjer jih pečejo iz kislega testa z drožmi. Niso prvi, niti edini, so pa pokazali, da mislijo resno. Preden je prišel na police trgovin industrijski kvas, so naši predniki pekli kruh z drožmi, oziroma iz divjega kvasa. Kislo testo z drožmi pa se očitno končno vrača, saj je spet čedalje bolj priljubljeno. Zakaj je tako posebno?

Testo za pico, ki ne obleži v želodcu

Droži so povsem naravno vzhajalno sredstvo, ki vsebuje naravno prisotne kvasovke in mlečnokislinske bakterije, s katerim se pripravlja kislo testo. Zaradi svojih lastnosti ima številne prednosti za prebavo. Ena izmed njih je učinkovita razgradnja fitinske kisline, ki jo vsebujejo žita, kar zmanjša napihnjenost in prebavne motnje. Kislo testo se prebavlja počasneje, zato pomaga ohranjati stabilnejšo raven krvnega sladkorja. Je tudi prebiotik in pomaga podpirati zdravo črevesno floro.

Posebnost kislega testa je v tem, da ima svoj lastni okus. In to dobrega! V trappi uporabljajo lastni divji kvas, ki so ga sami vzgojili pred tremi leti. Hranijo ga dvakrat na dan z mešanico moke in vode v razmerju 1 : 1 : 1 (obstoječi kvas : voda : moka). In če bi ga radi vzgajali tudi sami doma, so pravi naslov, da vam o tem povejo kaj več.

Pica je popolna takrat, ko ji ničesar več ne moremo odvzeti

Skozi nov lokal so nas popeljali ustanovitelji trappe – Urška, Luka in Nejc, utečena ekipa, ki stoji že za Ludo, priljubljeno restavracijo v Ljubljani. Zaupali so nam nekaj skrivnosti najbolj opevanega načina priprave pic ta hip. Pa tudi recept zanjo (vam ga zaupamo na dnu članka)!

Kot nam je zaupal Luka, je dober picajolo nekaj podobnega kot dober sushi chef. Od njegovega znanja in kilometrine je odvisno, kako bo “odprl” testo, od tega pa, ali bodo na skorji majhni mehurčki ali ali bo ta lepo vzhajala … Pa vse ostalo tudi. Velik poudarek namenjajo skrbno izbranim sestavinam, ki jih večino uvozijo iz italijanskih dežel Apulije in Kampanje.

Njihov recept za odlične pice pa se ne skriva le v divjem kvasu in sestavinah iz italijanskih dežel. Urška, Luka in Nejc pravijo: “Pica je popolna takrat, ko ji ničesar več ne moremo odvzeti. Pravi izziv je uporabiti čim manj različnih sestavin in doseči večplastnost okusov, tekstur in temperature. Pomembno je, da gre za uravnotežen preplet slanosti in sladkosti, maščob in kisline, umamija in arom. Okusi morajo biti torej izraziti, a hkrati ne preveč intenzivni. Tako se pice in okusov ne nasitiš prehitro, obenem pa je tudi zadnji grižljaj še vedno lahek ter intenziven kot prvi,” so prepričani.

Pico spečejo v 1,5 do 2 minutah

Pice pečejo v zelo vroči vrtljivi italijanski peči na 430 stopinjah Celzija, pečena pa je v 1,5 do 2 minutah. Mimogrede, v trappi nas je pritegnil tudi interier, ki je delo industrijske oblikovalke Nuše Jelenec. Podobno kot v nekaterih picerijah, tudi tu lahko gostje opazujejo vsak korak priprave. V samem središču picerije namreč stoji krušna peč, ki ima vrtljivo dno. Vseh 12 pic, za kolikor je v njej prostora, lahko opazujete med vrtenjem, opazili pa boste, kako hitro se testo napihne – ja, to se ene tistih pic z visokim in hrustljavim robom, a tankim testom v sredini.

Pa okusi? Med drugim imajo priljubljeni klasiko in margerito, pa tuno (na kateri je surova tuna) in špargljevo s kremo iz tartufov ter pico z avtohtono kranjsko klobaso! Poleg rdečih in belih pic ponujajo tudi tapase (priporočamo rake iz peči in tatarski biftek!) in ekološko pridelana slovenska vina – pravijo, da je pivo ob pici lahko pretežko.

Ob trappi še trappica

Trappa ima sicer tudi mlajšo sestro, ki ni za posedanje v picerijah. Ta ne živi na Viču, ampak v središču Ljubljane in je za tiste, ki nimajo časa odsedeti med malico. Ime ji je trappica, v njej pa strežejo pomanjšane (in cenejše) različice pic iz enakega testa – njeno bistvo je, da jo vzamete s seboj ali pojeste stoje ob pultu.

RECEPT ZA TRAPPINO TESTO Z DROŽMI

Za testo:

– 570 g moke 00 (fino mleta, a močna)

– 350 g mrzle vode

– 50 g droži (divjega kvasa)

– 7 g soli

Navodilo za pripravo:

 1. V vodi raztopi droži ter med mešanjem postopoma dodaj moko. Dodaj sol. Gneti z mešalcem na nizki hitrosti ali ročno 12-15 minut, dokler testo ni zelo gladko in zelo prožno.
 2. Pokrij testo in ga pusti počivati vsaj 1 uro.
 3. Iz testa oblikuj 3 krogle in jih zapri v neprodušno posodo. Pazi, da se med seboj ne dotikajo. Naj počivajo 1 uro, nato jih pospravi za 12 ur oz čez noč v hladilnik. Iz hladilnika jih vzemi vsaj 6 ur preden oblikuješ svojo pico.
 4. Iz posode nežno vzemi testo in ga narahlo pomokaj. S prsti pritiskaj in stiskaj zrak iz sredine testa v rob. Razvleci testo tako, da z eno roko vlečeš testo, z drugo ga držiš pri miru. Ponavljaj, dokler pica ni enakomerno raztegnjena do cca 30 cm premera in je na sredini zelo tanka. Prestavi testo na pica lopar oz transferno ploščo.

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE:

Kulinarični sprehod po Ljubljani: Ko vam vrhunski chefi kuhajo v Mestni hiši, muzeju Iluzij ali na obzidju Ljubljanskega gradu

Pet vrtoglavo dragih jedi v Dubaju

Ko govorimo o prestižu in vrtoglavih zneskih, je kakšna od replik zagotovo povezana z Dubajem. Mesto presežkov, ki se kopa v zlatu, nosi številne svetovne rekorde, od najbolj luksuznega hotela do najvišje stavbe z najvišjo restavracijo in najvišjo razgledno točko na svetu, pa do največjega nakupovalnega središča in celo smučišča sredi puščave.

Le v Dubaju je povsem izvedljivo, da z uvažanjem peska preprosto zgradijo nekaj otokov – le za izgradnjo otoka Palm, osmega čuda sveta, so porabili 12 milijard evrov. Mesto, po katerem se mogotci prevažajo v nepredstavljivo luksuznih avtomobilih in spijo v hotelih, kjer nočitev stane toliko kot letna najemnina stanovanja v Ljubljani, pa slovi tudi po pregrešno dragih grižljajih.

#1 Kepica sladoleda za 750 evrov

Za kepico sladoleda črni diamant, ki vsebuje vaniljo z Madagaskarja, italijanske tartufe, iranski žafran in 23-karatne jedilne zlate lističe, boste v Scoopi Café v Dubaju odšteli okoli 750 evrov. Postrežejo ga v Versacejevi skodelici, ki jo skupaj z žličko lahko tudi obdržite.

#2 Torta za 925 evrov

Kos torte golden phoenix v kavarni Bloomsbury sestavljajo italijanska čokolada, ugandska vanilja in jagode, oblite s 23-karatnim jedilnim zlatom. Če si jo kdaj zaželite poskusiti, jo morate naročiti 48 ur vnaprej, da priskrbijo prestižen nabor sestavin. Bloomsbury sicer v sodelovanju z organizacijo The Golden Phoenix polovico od prodaje tort nameni za hrano za ogrožene otroke.

#3 Pica za 187000 evrov

Royal Pizzo so ustvarili v prestižni dubajski restavraciji Pierchic in je bila sestavljena kot edinstvena jed za nikogar drugega kot dubajsko kraljevo družino. Pico sestavljajo beli italijanski tartufi, črni tartufi Perigord, gosja jetra po francosko, beluga kaviar namočen v Dom Perignon, japonske matsutake gobice in 55 gramov zlatih lističev.

#4 Koktajl za 1200 evrov

V baru Skyview v luksuznem hotelu Burj Al Arab na 27 nadstropju boste za koktajl Diamonds Are Forever odšteli 1200 evrov. Sestavljen je iz konjaka L’Héraud Vintage Grande Champagne 1906 Cognac in penine Luxor s 24-karatnimi zlatimi lističi. Postrežejo ga v Swarovski kozarcih, napolnjenih z diamanti, ki jih lahko tudi obdržite.

#5 Sendvič za 77 evrov

V primerjavi z zgornjimi cenami se 77 evrov morda sploh ne zdi več veliko za en obrok, toda v tem sendviču je pravzaprav zelo malo sestavin – na dveh rezinah kruha je malo soli in masla ter na tanko narezan žlahtni tartuf Perigord.

Pa brez skrbi, v Dubaju se lahko odžejate in do sitega najeste tudi za povsem normalno ceno, le v restavracije, prevlečene z zlatom, raje ne zavijajte.

 

Foto: Shutterstock, Pixabay, omenjene restavracije

V zameno za zamudo potnikom kos pice

Zaradi nepredvidljivih razmer je treba včasih let odpovedati in odpoved ali zamuda med potniki ponavadi sprožita val negodovanja.

Da bi se slabi volji izognili, so se pred kratkim pri letalskem prevozniku Delta odlično znašli. Svojim potnikom so v opravičilo za zamujen let, ki ga je povzročila nevihta, razdelili brezplačne pice. Gesta je sprožila val pohval na socialnih omrežjih, letalska družba pa si je pri potnikih gotovo prislužila kar nekaj plus točk. Slednji so med drugim namreč na  socialnem omrežju Twitter zapisali, da letalska družba vremena seveda ne more nadzorovati, lahko pa izjemno uspešno nadzoruje komuniciranje in tokrat je Delti zagotovo uspelo.

Razdeljenih je bilo več kot 800 pic, ki so napolnile lačne želodce potnikov in navdušile tudi strokovnjake za tržno komuniciranje, ki so spontano akcijo izjemno pohvalili. Ni čudno – kdo bi se pritoževal ob kosu brezplačne pice v roki?

Zabava presenečenja s picami pa se pri Delta Airlines ni zgodila prvič. Pepperoni in margerite so namreč potnikom razdelili že tretjič, priljubljena hrana pa se je do sedaj vedno izkazala za dobro nadomestilo za potratno čakanje na letalski odhod.

Pica zabave na letalih tudi pri nas zagotovo pozdravljamo, vsekakor pa si želimo čim manj zamud, saj si pico lahko privoščimo tudi ob pristanku.

Foto: Instagram, Twitter, Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.