10 največjih napak, ki jih po mnenju lokalcev zagrešijo turisti v Rimu

Rim je ena izmed najbolj turistično obiskanih prestolnic v Evropi.

Pravijo, da vse poti vodijo v Rim in italijansko prestolnico vsako leto res obišče neverjetno število turistov. Samo lansko poletje je v Rimu vsaj eno noč prebilo več kot 50 milijonov obiskovalcev, pri takšnem številu ljudi z vsega sveta pa seveda ne gre pričakovati, da se bodo vsi najbolje znašli.

Napake, ki jih počnejo turisti, najbolj opazijo lokalci in ker se bliža sezona spomladanskih citybreakov, ko boste morda tudi vi obiskali Rim, danes pišemo o največjih turističnih spodrsljajih, ki jih po mnenju prebivalcev prestolnice tam nikakor ne smete početi.

1. Turistične atrakcije obiskujete le čez dan

Napaka. Ker je Rim tako obljuden, boste podnevi le dolge ure prebili v čakalnih vrstah. Atrakcije, ki niso vezane na odpiralni čas, po priporočilu lokalcev raje obiščite ponoči. Če želite v kar najlepšem spominu obdržati na primer Fontano di Trevi, jo obiščite med tretjo in šesto uro zjutraj, ko je njena okolica prazna, v tem času pa je znameniti vodnjak tudi čudovito osvetljen.

2. Predpostavljate, da so vsi lokalci vešči angleškega jezika

Prebivalci Rima opažajo, da je veliko turistov prepričanih o njihovem znanju angleščine, kar pa ne drži najbolj. Opozarjajo, da boste v prestolnici prišli veliko dlje, če se boste še pred obiskom naučili nekaj italijanskih besed. Daleč vas bosta pripeljala že preprost “ciao” in “grazie mille” (živjo in najlepša hvala).

3. Po mestu se prevažate s taksiji

Slaba ideja in sicer iz dveh razlogov. Če boste Rim raziskovali s taksijem, boste zamudili nekatere najlepše ulice v mestu, poleg tega pa boste zapravili čisto preveč denarja. Po mnenju lokalcev je prestolnico najbolje obiskati peš, zato si pred obiskom priskrbite udobno obutev in mesto raziščite na svojo pest.

4. Rim obiščete le poleti

Največ turistov se v Rimu znajde ravno v poletnih mesecih, ko je v mestu najbolj vroče, pred turističnimi atrakcijami pa nastane grozna gneča. Da se ji izognete, mesto raje obiščite v drugem letnem času. Samo pomislite, kako lep zna biti Rim po spomladanskem deževju!

5. Čakate v dolgih vrstah turistov

Če si vstopnic za najpopularnejše znamenitosti ne boste zagotovili že pred obiskom mesta, boste ure in ure zapravili s čakanjem v dolgih kačah turistov. Lokalci priporočajo, da jih zato naročite že preko spleta, tako pa se izognete časovni izgubi.

6. Ogledate si le glavne znamenitosti

Nikar ne končajte že pri rimskem forumu, mesto ponuja veliko več. O dveh znamenitostih, ki jih morda ne poznate, a jih nikar ne gre izpustiti, si lahko lahko preberete tukaj.

7. Pričakujete, da bo javni promet točen

Ne bodite naivni, saj ste vendar v Italiji! Lokalci opozarjajo, da si obiska mesta ne zaznamujte s točnimi urami, saj boste tako ves čas zamujali, sploh, če se boste zanašali na javni promet. Sprostite se in ne izgubljajte živcev, če boste na avtobus morali malce počakati. Izkoristite pavzo in si privoščite sladoled!

8. Ne pazite svojih dragocenosti

Kadar obiščete mesto, ki je polno turistov, imejte v mislih tudi zvite in precej iznajdljive žeparje. Tudi v Rimu jih je polno, zato sploh v gneči turistov pazite na svoje dragocenosti in okolici ne dajte vedeti, da imate s seboj veliko gotovine ali drugih vrednih predmetov.

9. Ne eksperimentirate s hrano

Rim je v kulinaričnem smislu ena najbolj veličastnih prestolnic sveta in veliko napako boste zagrešili, če se boste držali samo pice. Prepustite se toku ter preizkusite vse, kar Italija ponuja vašim brbončicam.

10. Naročate poznana vina

Italija je dežela z bogato vinsko tradicijo in ko naročate kozarček, se nikar ne omejujte le na tista vina, za katera ste že slišali. Zaupajte natakarju in poizkusite nekaj novega. (In nikakor naj vam po nekaj kozarcih ne pade na misel, da bi se ohladili v bližnji fontani, še opozarjajo lokalci.)

Če želite v Rimu prespati ceneje, pobrskajte tukaj!

Preden obiščete Rim, obvezno preberite še:

– Citybreak: Rim v treh dneh

– Kje v Rimu jedo lokalci

– Rim, prestolnica dolce vite

– V Rimu ob ikonične fontane ne smete več s sladoledom

Foto: Unsplash
Vir: Insider travel

Preberite še:

Kamenjak: 7 razlogov, zakaj je vreden obiska

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.