Rim? Imaš tri dni dopusta, želiš si oddahniti od tukajšnjega nepredvidljivega vremena in službe. Rad bi bil navdušen, sproščen in se z oddiha vrnil pokajoč od novega zagona in sreče.

Vse to? Sliši se kot idealen plan, mi pa vemo, katero mesto bo izpolnilo vse tvoje želje. Ima tri črke, imenuje se tudi Večno mesto…

Dovolj ugank, čas je, da odpotujemo na čudovit tridnevni oddih v Rim! Za popolno srečo je verjetno dovolj, da kupiš letalsko karto. Še rezerviraš prenočišče in že se sprehajaš po ulicah ter okušaš italijansko hrano. Da boš izlet v mesto kar najbolje izkoristil, smo zate pripravili tridnevni plan ogleda mesta, kjer boš doživel prav vse, kar ponuja Rim.

Dan 1

Po pristanku na letališču je najbolje, da se najprej odpraviš v hotel. Ta te bo razbremenil prtljage in odvečnih oblačil, nato pa se odpravi na raziskovanje sončnih ulic, polnih klepetavih Italijank in Italijanov. Ker se čez dan verjetno ne boš vračal v hotel, priporočamo, da s seboj vzameš najnujnejše stvari. Pred odhodom se še ustaviš še na recepciji, kjer si lahko urediš prevoz.

Za vmesen počitek med dogodivščinami in atrakcijami v mestu priporočamo naslednje. Skozi Rim vozi turističen avtobus Hop On Hop Off.  Ta je nadvse priročno, predvsem pa sila preprosto prevozno sredstvo po mestu. Proga rdečega vozila z odprto streho je namreč speljana mimo vseh pomembnih atrakcij v mestu, njihov vozni red pa je zelo pogost, tako, da ne boš izgubljal časa s čakanjem. Cena dvodnevne vozovnice je slabih 50 evrov, če pa si jo predhodno urediš preko spleta, bo nižja za približno 10 odstotkov. Morda se ti zdi ta strošek nepotreben. A krožna vožnja skozi mesto, ki ni tako majhno, ti bo pomagala, da si o Rimu ustvariš boljšo predstavo o lokacijah znamenitosti in velikosti mesta, sploh, če Rim raziskuješ prvič.

Vatikan

Začnimo torej z ogledom. Čeprav si šele nekaj ur v Italiji, ti priporočamo, da kar takoj zamenjaš državo. Priporočamo ti najprej obisk Vatikana. Tam boš najbolje doživel veličino ustvarjanja renesančnega umetnika Michelangela, saj je Bazilika Svetega Petra, ki je središče celotnega Vatikana v celoti njegovo delo. Vstop v baziliko je prost, za najlepši razgled na Rim pa ti priporočamo, da se povzpneš po stopnicah na vrh kupole, ki je vreden kar malce napornega vzpona na balkon. Lahko obiščeš tudi Vatikanske muzeje, del katerih je tudi veličastna Sikstinska kapela s slavnim stropom z motivom dotika rok boga in Adama, a brez slikanja, saj te bodo ob najmanjši bliskavici kustosi zelo grdo gledali.

Dan 2

Nadaljujemo v znamenju kulture in Panteonom, veličastnim templjem vseh bogov, zgrajenim v času vladavine cesarja Hadrijana. Gneča bo videti precejšnja, a boš kaj hitro lahko ugledal notranjost, za ogled pa ti tudi tu ne bo treba plačati. Prihranjene evre boš kaj hitro želel zapraviti v bližini naslednje atrakcije, Španskih stopnic. Poleti se bodo kamnite stopnice že šibile pod težo cvetočih rož, ta kraj pa je tudi idealen, da se malce usedeš, si privoščiš sladoled ter opazuješ mimoidoče, ki hitijo nakupovati v prestižnih trgovinah na najbolj znani shopping ulici v mestu, Via dei Condotti. Dan lahko zaključiš z ogledom Fontane di Trevi, v katero ne pozabi vreči kovanca, ki pomeni, da se boš v večno mesto še vrnil.

Dan 3

Dan lahko začneš veličastno, kot je veličasten oltar Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II, postavljen v čast prvemu kralju Italije. Nato obišči Trg Michelangela, ki se nahaja na enem izmed sedmih rimskih gričev, sredi trga pa boš lahko v živo videl tudi hip Marcusa Aureliusa, ki ga verjetno poznaš iz filma Gladiator. Preden obiščeš naslednjo atrakcijo, ne pozabi kupiti stekleničke vode, saj zna biti v rimskem Forumu precej vroče. Celotna znamenitost vključuje tudi slavni Kolosej, vstopnina za celotno atrakcijo pa stane 7 evrov. Priporočamo ti, da si najprej ogledaš oba foruma in nato Kolosej, saj boš tako skrajšal čas čakanja v gruči turistov.

V načrt seveda nismo vključili neskončnih testenin, pice in sladoleda. Te si moraš privoščiti. Večere pa lahko preživiš ob kozarcu vina in prigrizkov, ki jih Italijani imenujejo aperitivo. Če želiš izvedeti, v katerih restavracijah najraje jedo lokalci, klikni tukaj. Dodajamo pa tudi dve atrakciji, ki nista tako turistično popularni, a si jih moraš ogledati.

Skratka, doživi pristni italijanski “dolce far niente”, nadvse ugodno letalsko karto pa lahko najdeš tukaj.

Foto: Shutterstock, Unsplash

Preberite še:

Najboljših 10 letalskih družb leta 2018

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.