DNK turizem: Nov trend potovanja, ki postaja vse bolj popularen

Tudi v svetu potovanj vsake toliko zaznamo nov trend, ki spremeni način potovanja po vsem svetu. Najnovejši trend je DNK turizem.

Najnovejši trend, ki navdušuje vse več turistov, se imenuje DNK turizem, kot bi ga prevedli v naš jezik. Gre za potovanje po državah, ki so kakorkoli pripomogle k obstoju posameznika. Tako bi ga lahko povzeli kot potovanje v države, kjer so se rodili naši predniki. Bližnji in daljni.

DNK turizem oziroma zapuščinski turizem, kot ga je poimenoval Lonely Planet je tako najbolj vroč potovalni trend leta 2019. Spodbuja odkrivanje korenin in raziskovanje zapuščine preteklosti vsakega posameznika.

V času hitrega življenja, marsikdo namreč pozablja na svoj izvor in čeprav vemo, kdo je bila naša babica, so sledi bolj oddaljenih vej družinskega drevesa precej zabrisane. Svoje prednike sicer lahko poiščete tako, da po njih povprašate svoje starše in stare starše. Obstajajo pa tudi podjetja, ki za vas bolj podrobno raziščejo družinsko drevo. Poleg izvora vašega družinskega priimka pa vam takšna podjetja nudijo tudi podrobno analizo vaše DNK. Ugotovijo lahko, od kod prihajajo vaši predniki, za katerimi boleznimi so trpeli in katere genske napake se nadaljujejo v vaši družini. Dve izmed takšnih podjetji sta na primer AncestryDNA in 23andMe.

Odkrivanje svojih korenin

In ker je poznavanje sebe in svoje zapuščine vse bolj pomembno generaciji milenijcev, se vse večje število teh odpravlja tudi na DNK potovanja. Vse raje potujejo v kraje, od koder prihajajo njihovi predniki. Takšna potovanja namreč lahko pomagajo razumeti marsikatero psihološko vedenje posameznika ter odkriva nova obzorja obstoja in jaza turista.

Kot največji uspeh takšnega potovanja pa lahko smatramo nova poznanstva, ki se rodijo na takšni poti. Marsikdo namreč na DNK potovanju spozna svoje prednike, ki jih sicer ne bi. Pa vi, ste se že podali na takšno potovanje?

Foto: Unsplash

Preberite še: Lara Avsec: “V Ameriki se kot tujec počutiš sprejetega in dobrodošlega.”

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.