Gdansk: Poljski biser, ki ga morate obiskati

Ste že slišali za Gdansk? Poljsko pristaniško mesto morate vsekakor dopisati na svoj bucket list!

Ko nekdo predlaga city break, takoj pomislimo na Rim, Pariz, London ali Amsterdam. A naša celina premore veliko več in ker radi odkrivamo še ne tako popularne kotičke, vam danes predlagamo skok v Gdansk. Poljsko mesto, ki bi ga prej kot med vzohdnoevrpske države uvrstili med skandinavska mesta je naravnost čudovito, sploh če spadate med tiste popotnike, ki obožujejo Amsterdam. Zakaj torej v Gdansk? Spodaj naštevamo kup razlogov.

Obvladljivo mesto

V sicer ne tako majhnem mestu s približno pol milijona prebivalci se boste odlično znašli. Turistične gneče se vam tu ni treba bati, prav tako je mesto zelo varno. Zaradi slovanske kulture se boste domače počutili tudi, ko boste zaslišali lokalni jezik. Kot verjetno veste, je ta precej podoben slovenščini, zato boste hitro razumeli marsikakšen napis na jumbo plakatih in okoliških stavbah.

Poljske cene

Evropske turistične prestolnice so res čudovite in vredne vsakega obiska, zaradi svetovne pozornosti pa so tudi precej drage. Slednje zagotovo ne velja za Gdansk, saj boste namreč v tem mestu nad cenami naravnost presenečeni. Mesto, ki zaradi arhitekture in obmorske lege zelo spominja na nizozemsko prestolnico, je namreč od nje za kakšno polovico cenejše. Tako boste tu za nočitev v modernem petzvezdičnem hotelu odšteli manj kot 100 evrov, za odličen brunch za dve osebi pa dobrih 15. Nadvse ugodne cene vas bodo navdušile tudi pri nakupovanju hrane, oblačil in vstopnic za javni prevoz.

Skandinavsko vzdušje

Gdansk je zaradi svoje ugodne pristaniške lege stoletja privlačil politične osvajalce. Tu se je pričela celo prva bitka druge svetovne vojne. A ker so ga med njo popolnoma porušili, so mesto kasneje obnovili v nič kaj poljskem slogu. Da bi pozabili na vojno, so zgradbe postavile v precej severnjaškem slogu. Visoke in ozke zgradbe namreč na las spominjajo na nizozemsko arhitekturo. Tako med sprehajanjem po mestu včasih pozabite, da niste v Amsterdamu. Poleg jezika in cen Gdansk namreč na nizozemsko prestolnico spominja tudi zaradi podnebja.

Bogata kulinarična ponudba

Čeprav Poljska še vedno vzpostavlja turistične temelje, se je tu v zadnjih letih kulinarična ponudba izjemno izboljšala. V Gdansku boste tako lahko poizkusili poljske specialitete, hkrati pa uživali tudi v pestri ponudbi tajskih, japonskih in drugih dobrot. Poizkusili pa boste lahko prav vse, saj vam bodo ugodne cene v restavracijah omogočile, da naročite več jedi, plačate pa manj kot bi za enako količino v slovenskih restavracijah. Tudi gostinci so tu izjemno prijazni in ustrežljivi.

Baltsko morje

Gdansk leži ob obali Baltika, zato boste iz mesta lahko v nekaj minutah skočili tudi na dolgo peščeno plažo in noge pomočili v Baltsko morje. Tudi tu boste imeli občutek, da ste v kateri izmed severnih držav, razgled pa je naravnost čudovit. Gdansk je tudi odlična izhodiščna točka, če želite z avtom obiskati Skandinavijo. Ugodna lega namreč omogoča direktne povezave s trajektom do Helsinkov, Osla in drugih skandinavskih mest.

Razgledno kolo

V središču mesta Gdansk krasi veliko razgledno kolo. Če se povzpnete nanj, boste lahko občudovali neverjetno arhitekturo, ki je stara manj kot 100 let. Kljub temu je mesto videti staro in modro, saj je arhitektura precej dodelana in premišljena. Nov del mesta se čudovito povezuje s starim. Mešanica starega in novega pa Gdansku res doda poseben čar.

Foto: Unsplash

Preberite še: To je najboljša popotniška destinacija leta 2020

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.