Top 10 znamenitosti Rima, ki jih ne smete zamuditi

Če razmišljate, da bi šli za vikend v Rim, ne odlašajte. Najlepše znamenitosti Rima lahko pogledate že v dveh dneh. Je sploh katero mesto, ki se lahko primerja z njim? Je sploh še v katerem mestu toliko znamenitosti, o katerih lahko govorimo samo v presežnikih? In k sreči od nas ni tako zelo oddaljen, da ga ne bi obiskali vsaj enkrat.  Preberi več

Španske stopnice: Takšna kazen vas zdaj čaka za posedanje v Rimu

Rimske oblasti uvajajo še strožje prepovedi. Znamenite Španske stopnice, kjer so turisti tako radi posedali, ob novem obisku Rima črtajte s seznama krajev, kjer boste počivali.

Španske stopnice namreč ne bodo več veljale za postojanko, kjer lahko malo posedite in užijete utrip Rima. Rimske oblasti so zdaj prepovedale še sedenje na tem arhitekturnem biseru. V 18. stoletju sta načrt zanje naredila arhitekta Francesco de Sanctis in Alessandro Specchi. Danes so ena najbolj priljubljenih rimskih turističnih točk in mase turistov jih preveč uničujejo.

Policisti so ob stopnicah že ta teden začeli žvižgati in preganjati turiste, ki so želeli tam malo počiti. Na marmornih stopnicah sicer že nekaj časa ni več dovoljeno jesti in piti, od zdaj naprej pa niti sedeti. Prek stopnic je prepovedano tudi vleči vozičke in kovčke. Španske stopnice sicer sestavlja 138 stopnic.

Do 400 evrov za kršitelje 

V Rimu so prepovedali tudi sedenje ob drugih zgodovinskih spomenikih, prav tako pa bodo kaznovani ljudje, ki po mestu hodijo zgoraj brez ali se kopajo v vodnjakih. Zagrožena globa za kršitelje se dviga do 400 evrov.

Španske stopnice, ki trg Piazza di Spagna – torej Španski trg – povezujejo s cerkvijo Trinita dei Monti, so leta 2016 spet odprli po obširni prenovi. Ta jih je stala kar 1,5 milijona evrov.

Foto: Shutterstock

Preberite še: V Rimu še strožje prepovedi za turiste

V Rimu še strožje prepovedi za turiste

Rim se še vedno šibi pod težo mase turistov, ki jo vsako leto zanese v to zgodovinsko bogato italijansko prestolnico. Zaščitili ga bodo s še več prepovedi za obiskovalce.

Vse poti vodijo v Rim in turistov je tam postalo preprosto preveč za njegove zmogljivosti. Rimske oblasti so zato sprejele nova pravila obnašanja v mestu. Upajo, da bodo ta v pomoč pri ohranjanju znamenitosti in za lajšanje življenja v mestu tudi za domačine. Mestni svet je tako posodobil obstoječa pravila, ki izhajajo še iz leta 1946, a so kršitelje do zdaj redkeje preganjali.

Nič več “zgoraj brez po mestu”, petja na avtobusu ali kopanja v fontanah

Nekatera pravila so uvedli že lani ali še nekaj sezon prej, kot kaže, pa bodo počasi nizali vedno več prepovedi. Rimska pravila tako na primer strogo prepovedujejo skakanje v fontane, hojo po mestu zgoraj brez in vlečenje kovčkov ali otroških vozičkov po stopnicah zgodovinskih spomenikov, kot so Španske stopnice. Na javnih prevozih je po novem prepovedano celo petje in igranje instrumentov.

Jasna navodila, kako pijete iz javne fontane, pa tudi kje in kako lahko jeste

Prepovedano je “nemarno” prehranjevanje in pitje blizu zgodovinskih spomenikov, s tem pa seveda tudi puščanje smeti za seboj. Prepovedali so tudi turneje po barih, tako imenovane pub crawle. Šli so celo tako daleč, da so določili točno, kako morate piti iz javne fontane. Med pitjem se namreč ustnice ne smejo več dotikati pipe! Kaznovani pa bodo tudi tisti, ki bodo na tla metali cigaretne ogorke.

Nič več ključavnic za zaljubljence

Po vsem svetu narašča priljubljenost zaklepanja ključavnic zaljubljencev, ki si tako simbolično obljubijo večno zvestobo in ljubezen. Hkrati pa to postaja mednarodna težava, saj so ključavnice pretežke za mostove, kipe in druge kotičke, kamor jih obešajo. Tudi Rim je zato po novem prepvedal zaklepanje ključavnic na spomenike.

Nič več gladiatorjev pri areni

Prepovedali so tudi preoblačenje v gladiatorje, ki se slikajo s turisti in za to zahtevajo plačilo. To je zdaj prepovedano pri Koloseju in v starem mestnem jedru, kjer smo bili takšnim prizorom sicer priča najpogosteje.

Strogi tudi do domačinov

Nova pravila pa niso doletela le obiskovalcev mesta. celo za domačine bo po novem prepovedano obešanje perila na ulici na žicah med stavbami – čeprav smo imeli takšne prizore v resnici radi.

Kršiteljem lahko oblasti prepovedo prisotnost na območju, kjer so storili prekršek. Prepoved lahko traja od 48 ur do 60 dni za večkratne kršitelje, izreče pa se lahko za 14 različnih območij, vključno s središčem mesta.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

10 največjih napak, ki jih po mnenju lokalcev zagrešijo turisti v Rimu

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.