To so tri najbolj obiskane italijanske znamenitosti

Na katere kraje najprej pomislite, ko naštevate najbolj impozantne italijanske znamenitosti? Prepričani smo, da je med njimi kakšna od tistih, ki štejejo tudi med najbolj obiskane znamenitosti pri naših sosedih. 

Pri turistih so bile po besedah italijanskega ministra za kulturo Daria Franceschinija v lanskem letu najbolj priljubljene in tudi najbolj obiskane italijanske znamenitosti rimski Kolosej, florentinska galerija Uffizi in arheološki park Pompeji.

Kolosej si je samo lani ogledalo 7,5 milijona turistov 

Samo v Koloseju so lani našteli 7,5 milijona turistov, kar je sicer nekoliko manj kot v letu 2019. V galeriji Uffizi se je število obiskovalcev povečalo za 200 tisoč – na 4,4 milijona. V Pompejih pa so našteli štiri milijone obiskovalcev, kar je 160 tisoč več kot v letu 2018.

Notranjost znamenitega Koloseja v srcu Rima

Tudi Italijani brez vstopnin v muzeje vsako prvo nedeljo v mesecu 

V 30 italijanskih državnih muzejih so lani skupno našteli 55 milijonov obiskovalcev, njihovo število je v primerjavi z letom 2018 sicer ostalo nespremenjeno. Podobno kot v številnih muzejih pri nas bo tudi v Italiji letos vsako prvo nedeljo v mesecu vstop v državne muzeje prost. Mimogrede, pri nas je vstop v večino kulturnih ustanov prost tudi na 8. februar – slovenski kulturni praznik, ki ga poznamo tudi kot Prešernov dan, obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna.

V 30 italijanskih državnih muzejih so lani skupno našteli 55 milijonov obiskovalcev

Priljubljena tudi Neapelj in Matera 

Med najbolj obiskanimi italijanskimi muzeji v lanskem letu je tudi Museo di Capodimonte v Neaplju. Tam se je število obiskovalcev povečalo za 34 odstotkov, in sicer na 253 tisoč. Povečanje števila obiskovalcev so zabeležili tudi v muzejih južne italijanske pokrajine Bazilikata, katere glavno mesto Matera je lani nosilo naziv Evropska prestolnica kulture.

Foto: Unsplash

Poleg čudovitih italijanskih idej za oddihe lahko TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust, po Sloveniji ali prek meja.

PREBERITE ŠE: “Zagotovo je največja zmota to, da so Maldivi draga destinacija” #intervju

V Rimu še strožje prepovedi za turiste

Rim se še vedno šibi pod težo mase turistov, ki jo vsako leto zanese v to zgodovinsko bogato italijansko prestolnico. Zaščitili ga bodo s še več prepovedi za obiskovalce.

Vse poti vodijo v Rim in turistov je tam postalo preprosto preveč za njegove zmogljivosti. Rimske oblasti so zato sprejele nova pravila obnašanja v mestu. Upajo, da bodo ta v pomoč pri ohranjanju znamenitosti in za lajšanje življenja v mestu tudi za domačine. Mestni svet je tako posodobil obstoječa pravila, ki izhajajo še iz leta 1946, a so kršitelje do zdaj redkeje preganjali.

Nič več “zgoraj brez po mestu”, petja na avtobusu ali kopanja v fontanah

Nekatera pravila so uvedli že lani ali še nekaj sezon prej, kot kaže, pa bodo počasi nizali vedno več prepovedi. Rimska pravila tako na primer strogo prepovedujejo skakanje v fontane, hojo po mestu zgoraj brez in vlečenje kovčkov ali otroških vozičkov po stopnicah zgodovinskih spomenikov, kot so Španske stopnice. Na javnih prevozih je po novem prepovedano celo petje in igranje instrumentov.

Jasna navodila, kako pijete iz javne fontane, pa tudi kje in kako lahko jeste

Prepovedano je “nemarno” prehranjevanje in pitje blizu zgodovinskih spomenikov, s tem pa seveda tudi puščanje smeti za seboj. Prepovedali so tudi turneje po barih, tako imenovane pub crawle. Šli so celo tako daleč, da so določili točno, kako morate piti iz javne fontane. Med pitjem se namreč ustnice ne smejo več dotikati pipe! Kaznovani pa bodo tudi tisti, ki bodo na tla metali cigaretne ogorke.

Nič več ključavnic za zaljubljence

Po vsem svetu narašča priljubljenost zaklepanja ključavnic zaljubljencev, ki si tako simbolično obljubijo večno zvestobo in ljubezen. Hkrati pa to postaja mednarodna težava, saj so ključavnice pretežke za mostove, kipe in druge kotičke, kamor jih obešajo. Tudi Rim je zato po novem prepvedal zaklepanje ključavnic na spomenike.

Nič več gladiatorjev pri areni

Prepovedali so tudi preoblačenje v gladiatorje, ki se slikajo s turisti in za to zahtevajo plačilo. To je zdaj prepovedano pri Koloseju in v starem mestnem jedru, kjer smo bili takšnim prizorom sicer priča najpogosteje.

Strogi tudi do domačinov

Nova pravila pa niso doletela le obiskovalcev mesta. celo za domačine bo po novem prepovedano obešanje perila na ulici na žicah med stavbami – čeprav smo imeli takšne prizore v resnici radi.

Kršiteljem lahko oblasti prepovedo prisotnost na območju, kjer so storili prekršek. Prepoved lahko traja od 48 ur do 60 dni za večkratne kršitelje, izreče pa se lahko za 14 različnih območij, vključno s središčem mesta.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

10 največjih napak, ki jih po mnenju lokalcev zagrešijo turisti v Rimu

Čudesa sveta – magnet za ljubitelje veličastne in misteriozne arhitekture

Že v antiki je Herodot napisal top listo arhitekturnih čudes. Ker seznama ni mogel objaviti na socialni omrežjih niti o njih spregovoriti na televiziji in ker je imel veliko dela s pisanjem o grško perzijskih vojnah, ga je prehitel drug idejni vodja projekta Čudesa sveta – Antipater.

Danes smo priča novi listi, ki pri navdušencih nad veličastno in včasih že misteriozno arhitekturo sproži nove potovalne trigerje.

Tudi mi se bomo sprehodili med bogato zakladnico kulture na različnih koncih sveta in ti pričarali čudesa v slikah in besedah.

1. Chichén Itzá, Mehika 

To staro mesto leži na vzhodnem delu polotoka Jukatan in ga je zgradila civilizacija Majev. Najbolj poznan tempelj v tem veličastnem kraju je Kukulkanov tempelj ali El Castillo. Zgradba je prav tako odraz znanja majevske astronomije, saj ima točno 365 stopnic, po eno za vsak dan v letu. Dvakrat na leto pa ob enakonočju pade senca na piramido v obliki kače, ki se potem premika po stopnicah, dokler se na koncu ne združi s kačjo glavo na vznožju velikega stopnišča.

NASVET OB OBISKU: Ne pozabi vode, vode in še enkrat vode ter primerne obutve, kar niso flip flopke.

2. Kristus Odrešenik, Brazilija 

Kip Cristo Redentor (Kristus Odrešenik), znamenitost Rio de Janeira, je mogoče videti že od daleč, saj stoji na vrhu hriba Corcovado in gleda na mesto. Gre za spomenik izjemnih mer, saj je drugi največji kip na svetu.  Skupna višina znaša 30 metrov, brez 8 metrov visokega podstavka. Samo glava meri v višino skoraj 4 metre – pri teži 40 ton. Celoten kip tehta 635 ton in se nahaja na vrhu 700 metrske gore s pogledom na Rio.

NASVET OB OBISKU: Zmanjšaj si čakalno vrsto in kupi vstopnico online.

brazilija_shutterstock_130149917

3. Kitajski zid, Kitajska 

Največjo zgradbo izpod človeških rok na svetu so zgradili, da bi zaščitili kitajsko severno mejo. Veliki kitajski zid, najdaljši gradbeni podvig človeštva, se razprostira od Rumenega morja do puščave Gobi, čez gore in doline. Deli zidu, ki jih danes lahko obiščemo, izvirajo pretežno iz obdobja dinastije Ming  (od  14. –  17. stoletja). Zanimivo je, da je se njegova dolžina opredeljuje med 5 tisoč in kar 21 tisoč kilometrih.

NASVET OB OBISKU: Če je le možno, ogled zidu načrtuj med tednom. Izogibaj se vikendom in še posebno kitajskim narodnim praznikom.

kitajska_shutterstock_93984988

4. Machu Picchu, Peru

Machu Picchu je inkovska dediščina, ki leži na visokem gorskem grebenu. To je mističen, težko dostopen kraj, poln nepojasnjenih skrivnosti, ki se nahaja na skoraj 2.500 metrih nadmorske višine. Ima posebno energijo in zato ni čudno, da privlači množico radovednežev. Inki so to mesto gradili več kot sto let, dobesedno vklesali so ga v velikansko skalo, ki ima obliko gigantske pume. Zdrav način življenja v tem energijsko močnem okolju je Inkom omogočal življenjsko dobo celo do sto let.

NASVET OB OBISKU: Povzpni se na vrh gore Machu Picchu. Nekaj urna hoja bo vredna tvojega truda.

machu_shutterstock_180704135

5. Petra, Jordanija

Nabatejci, starodavno arabsko ljudstvo, je svoje bogastvo pretopilo v ustvarjanje kraljestva, ki se je širilo od Damaska do juga Jordanije. Ko so dosegli svoj vrhunec, je nastalo tudi veličastno mesto Petra, ki se je skrivalo za ozko sotesko in si zapisalo večno slavo z umetelno Zakladnico. Naravno rdeča fasada s korintskimi detajli je še danes prava mojstrovina in vrhunec takratnega ustvarjanja.

NASVET OB OBISKU: Poišči tempelj, ki je imel glavno vlogo pri snemanju filma Indiana Jones.

6. Rimski kolosej, Italija

Daj ljudem kruha in iger. Težko si je predstavljati, kako se je tudi do 50.000 ljudi zbralo v  rimskem amfiteatru, da bi si ogledalo gladiatorske borbe. Da bi v živo strmeli smrti v oči in zaznali vonj krvi nastopajočih. Danes ni več sledi o uprizoritvi morskih bitk, usmrtitev in tradicionalnih gladiatorskih iger.  Ampak, kolosej je sled enega izmed najveličastnejših ohranjenih primerov rimske arhitekture.

NASVET OB OBISKU: Ne zamudi si ogledati dveh nadstropij v podzemlje arene. Namig. Obstaja tudi -3.

kolosej_v clanku

7. Taj Mahal, Indija

Taj Mahal je dobesedno spomenik ljubezni, vsekakor vreden obiska. Šah Džahan, voditelj Mogulskega imperija, je bil hudo prizadet, ko je njegova tretja žena umrla pri porodu 14. otroka. Dvajset let je gradil čudovito grobnico, ki je njegov imperij spravila na rob finančnega propada. Po legendi naj bi arhitektu po končanem delu iztaknili oči in ga oslepili, da bi mu tako preprečili kadarkoli zgraditi še kaj tako lepega.

NASVET OB OBISKU: Kot pri vseh ostalih znamenitostih, vstani zelo zgodaj. V Agri naj bo to  še pred sončnim vzhodom in zagotovljeno bo Taj Mahal ostal nekaj nepozabnega iz potovanja po Indiji.

Svet in ljudje, ki stopamo po njem, smo čudež sami po sebi. In čudež kakršen koli že je, ljudje strmimo, da ga vidimo in doživimo. Doživite ga tudi vi, bodisi na potovanju, bodisi v malenkosti, ki vam polepša dan.

Foto: Shuttesrtock, Unsplash

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.