To so tri najbolj obiskane italijanske znamenitosti

Na katere kraje najprej pomislite, ko naštevate najbolj impozantne italijanske znamenitosti? Prepričani smo, da je med njimi kakšna od tistih, ki štejejo tudi med najbolj obiskane znamenitosti pri naših sosedih. 

Pri turistih so bile po besedah italijanskega ministra za kulturo Daria Franceschinija v lanskem letu najbolj priljubljene in tudi najbolj obiskane italijanske znamenitosti rimski Kolosej, florentinska galerija Uffizi in arheološki park Pompeji.

Kolosej si je samo lani ogledalo 7,5 milijona turistov 

Samo v Koloseju so lani našteli 7,5 milijona turistov, kar je sicer nekoliko manj kot v letu 2019. V galeriji Uffizi se je število obiskovalcev povečalo za 200 tisoč – na 4,4 milijona. V Pompejih pa so našteli štiri milijone obiskovalcev, kar je 160 tisoč več kot v letu 2018.

Notranjost znamenitega Koloseja v srcu Rima

Tudi Italijani brez vstopnin v muzeje vsako prvo nedeljo v mesecu 

V 30 italijanskih državnih muzejih so lani skupno našteli 55 milijonov obiskovalcev, njihovo število je v primerjavi z letom 2018 sicer ostalo nespremenjeno. Podobno kot v številnih muzejih pri nas bo tudi v Italiji letos vsako prvo nedeljo v mesecu vstop v državne muzeje prost. Mimogrede, pri nas je vstop v večino kulturnih ustanov prost tudi na 8. februar – slovenski kulturni praznik, ki ga poznamo tudi kot Prešernov dan, obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna.

V 30 italijanskih državnih muzejih so lani skupno našteli 55 milijonov obiskovalcev

Priljubljena tudi Neapelj in Matera 

Med najbolj obiskanimi italijanskimi muzeji v lanskem letu je tudi Museo di Capodimonte v Neaplju. Tam se je število obiskovalcev povečalo za 34 odstotkov, in sicer na 253 tisoč. Povečanje števila obiskovalcev so zabeležili tudi v muzejih južne italijanske pokrajine Bazilikata, katere glavno mesto Matera je lani nosilo naziv Evropska prestolnica kulture.

Foto: Unsplash

Poleg čudovitih italijanskih idej za oddihe lahko TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust, po Sloveniji ali prek meja.

PREBERITE ŠE: “Zagotovo je največja zmota to, da so Maldivi draga destinacija” #intervju

Pompeji: Pod vulkanskim pepelom se je skrivalo presenečenje

Pompeji – V zadnjih letih je mesto doživelo veliko preobrazbo. Ena največjih zanimivosti je še vedno Lunapare. Po pompejskem forumu so razporejeni čudoviti kipi.

Pred kratkim sem obiskal Pompeje in bil prijetno presenečen. Starodavno mesto, izkopano izpod ruševin stoletja po tem, ko ga je prekril pepel iz vulkana Vezuv, je zasijalo v popolnoma drugačni luči: bleščeče in urejeno. Čudovita preobrazba je plod restavratorskih del v zadnjih nekaj letih.

Spremembe so vidne že pri vhodu v večno mesto, kjer na novo postavljena vrata uravnavajo tok obiskovalcev. Vzdolž ulic, ki vodijo v osrednji del mesta, so posajeni oleandri. Prijeten vonj njihovih cvetov se širi po zraku, obiskovalcem pa v najbolj vročih delih dneva ponujajo hladno senco.

Tok obiskovalcev je urejen. Večina ruševin je ograjena z ograjami, ki turistom preprečujejo dostop v njihovo bližino. Za obiskovalce je odprtih zgolj nekaj skrbno obnovljenih hiš (domus): kopališče, hiša zlatih kupidov, favnova hiša, vila skrivnosti in druge. Pred kratkim so za turiste odprli še pet drugih pomembnih stavb.

VANDRAJ priporoča // Načrtuješ izlet v Rim? Izkoristi bližino in obišči Pompeje, v Rimu pa ne zamudi teh dveh znamenitosti

Ena največjih zanimivosti pa je še vedno Lupanare (bordel). Ime je tvorjeno iz samostalnika »Lupa«, volkulja, kar je bil v latinščini izraz za prostitutke, saj so stranke privabljale z volčjim zavijanjem. Ostanki hiše užitka so vabljivi za najstnike, ki občudujejo skrbno restavrirane freske s seksualnimi prizori. Selfije morajo pred temi freskami narediti hitro, saj ni priporočljivo zaustaviti neskončnega toka obiskovalcev. Pri vhodu v stavbo namreč stojijo uslužbenci, ki z volčjim zavijanjem priganjajo obiskovalce, da se premikajo hitreje. V stavbo, ki je danes galerija antične umetnosti seksa, je naenkrat dovoljeno vstopiti zgolj desetim obiskovalcem, saj bi prevelika vlaga lahko škodila slikarijam. Iskrive nasmeške in pripombe vzbuja cenik raznih »profesionalnih storitev«, ki so jih ponujale mlade »dame« (večinoma sužnje grškega rodu).

Sanje Igorja Mitoraja

V mestu je na ogled postavljenih 28 kiparskih mojstrovin Igorja Mitoraja. Veliki bronasti kipi, ki so upodobitve mitoloških junakov, se sijajno prilegajo antičnim ostankom Pompejev in njihovi umetnosti.

Z razstavo umetnikovih del, ki se je pred dnevi žal iztekla, je vladni minister Dario Franceschini izpolnil umetnikove sanje (umrl je leta 2014), da bi bila njegova dela razstavljena v Pompejih.

Prvi bronasti kip predstavlja Dedala, spretnega grškega rokodelca, ki je sinu Ikaru izdelal krila. Ogromna statua je postavljena na posebnem odru, ki stoji na terasi Venerinega templja. Dedalova glava je obrnjena proti polotoku Sorrento in vhodu, kar učinkuje še posebej vznemirljivo.

Preostali kipi so razporejeni po pompejskem forumu, na Vii dell’Abbondanza ter ob glavnih znamenitostih. Med 28 upodobitvami so tudi Ikara, ki si jo je Mitoraj zamislil kot Ikarovo sestro, stotnik in strelec.

Obisk Pompejev, ki vključuje vodnika, kosilo in popoldanski obisk poglavitnih znamenitosti v Neaplju, je bilo mogoče opraviti v enem dnevu. Izlet, ki se začne v Rimu, je organizirala agencija CitySightseeing Italy, ki organizira celo vrsto čudovitih izletov in širi svoje delovanje s severa na jug Italije. Njihov uspeh v Italiji je med drugim rezultat uporabe urbanih transportnih sredstev v mestih, kjer delujejo. Njihove cene so nizke in vključujejo organizacijo prevozov z vlaki in prevoz do krajev, ki z javnimi prevoznimi sredstvi niso dosegljivi. Za točnost in varnost je poskrbljeno.

Članek je bil objavljen v Delovem Tripu in je povzet po TravelDailyNews.com

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.