Islandija: 10 razlogov za obisk čudovite dežele

Islandija je dežela tisočerih naravnih čudes in čudovite pokrajine, katero težko srečamo kje drugje po svetu. Ravno zaradi svoje unikatnosti in edinstvenega načina življenja prebivalcev je v zadnjih letih postala ena izmed najbolj zaželenih destinacij. V najvarnejšo državo na svetu se seveda ne odpravimo po sončne žarke in topel oddih, zato pa ta čudovit otok ponuja marsikaj, česar ni moč najti nikjer drugje.

Preberi več

Pompeji: Pod vulkanskim pepelom se je skrivalo presenečenje

Pompeji – V zadnjih letih je mesto doživelo veliko preobrazbo. Ena največjih zanimivosti je še vedno Lunapare. Po pompejskem forumu so razporejeni čudoviti kipi.

Pred kratkim sem obiskal Pompeje in bil prijetno presenečen. Starodavno mesto, izkopano izpod ruševin stoletja po tem, ko ga je prekril pepel iz vulkana Vezuv, je zasijalo v popolnoma drugačni luči: bleščeče in urejeno. Čudovita preobrazba je plod restavratorskih del v zadnjih nekaj letih.

Spremembe so vidne že pri vhodu v večno mesto, kjer na novo postavljena vrata uravnavajo tok obiskovalcev. Vzdolž ulic, ki vodijo v osrednji del mesta, so posajeni oleandri. Prijeten vonj njihovih cvetov se širi po zraku, obiskovalcem pa v najbolj vročih delih dneva ponujajo hladno senco.

Tok obiskovalcev je urejen. Večina ruševin je ograjena z ograjami, ki turistom preprečujejo dostop v njihovo bližino. Za obiskovalce je odprtih zgolj nekaj skrbno obnovljenih hiš (domus): kopališče, hiša zlatih kupidov, favnova hiša, vila skrivnosti in druge. Pred kratkim so za turiste odprli še pet drugih pomembnih stavb.

VANDRAJ priporoča // Načrtuješ izlet v Rim? Izkoristi bližino in obišči Pompeje, v Rimu pa ne zamudi teh dveh znamenitosti

Ena največjih zanimivosti pa je še vedno Lupanare (bordel). Ime je tvorjeno iz samostalnika »Lupa«, volkulja, kar je bil v latinščini izraz za prostitutke, saj so stranke privabljale z volčjim zavijanjem. Ostanki hiše užitka so vabljivi za najstnike, ki občudujejo skrbno restavrirane freske s seksualnimi prizori. Selfije morajo pred temi freskami narediti hitro, saj ni priporočljivo zaustaviti neskončnega toka obiskovalcev. Pri vhodu v stavbo namreč stojijo uslužbenci, ki z volčjim zavijanjem priganjajo obiskovalce, da se premikajo hitreje. V stavbo, ki je danes galerija antične umetnosti seksa, je naenkrat dovoljeno vstopiti zgolj desetim obiskovalcem, saj bi prevelika vlaga lahko škodila slikarijam. Iskrive nasmeške in pripombe vzbuja cenik raznih »profesionalnih storitev«, ki so jih ponujale mlade »dame« (večinoma sužnje grškega rodu).

Sanje Igorja Mitoraja

V mestu je na ogled postavljenih 28 kiparskih mojstrovin Igorja Mitoraja. Veliki bronasti kipi, ki so upodobitve mitoloških junakov, se sijajno prilegajo antičnim ostankom Pompejev in njihovi umetnosti.

Z razstavo umetnikovih del, ki se je pred dnevi žal iztekla, je vladni minister Dario Franceschini izpolnil umetnikove sanje (umrl je leta 2014), da bi bila njegova dela razstavljena v Pompejih.

Prvi bronasti kip predstavlja Dedala, spretnega grškega rokodelca, ki je sinu Ikaru izdelal krila. Ogromna statua je postavljena na posebnem odru, ki stoji na terasi Venerinega templja. Dedalova glava je obrnjena proti polotoku Sorrento in vhodu, kar učinkuje še posebej vznemirljivo.

Preostali kipi so razporejeni po pompejskem forumu, na Vii dell’Abbondanza ter ob glavnih znamenitostih. Med 28 upodobitvami so tudi Ikara, ki si jo je Mitoraj zamislil kot Ikarovo sestro, stotnik in strelec.

Obisk Pompejev, ki vključuje vodnika, kosilo in popoldanski obisk poglavitnih znamenitosti v Neaplju, je bilo mogoče opraviti v enem dnevu. Izlet, ki se začne v Rimu, je organizirala agencija CitySightseeing Italy, ki organizira celo vrsto čudovitih izletov in širi svoje delovanje s severa na jug Italije. Njihov uspeh v Italiji je med drugim rezultat uporabe urbanih transportnih sredstev v mestih, kjer delujejo. Njihove cene so nizke in vključujejo organizacijo prevozov z vlaki in prevoz do krajev, ki z javnimi prevoznimi sredstvi niso dosegljivi. Za točnost in varnost je poskrbljeno.

Članek je bil objavljen v Delovem Tripu in je povzet po TravelDailyNews.com

Foto: Shutterstock

Ideja za praznovanje: Sredozemsko silvestrovanje na Siciliji

Do božiča nas loči še slab teden, nezadržno pa se bliža tudi konec leta in z njim silvestrska zabava. Pogovori z znanci in prijatelji vedno vodijo k vprašanju “Kje boš pa ti za novo leto?”, ti pa res ne veš, kaj bi odgovoril. Če za novoletno praznovanje še nimaš izdelanega plana, a si želiš, da bo letošnji vstop v novo leto res nekaj posebnega, ti predlagamo, da odpotuješ na konec škornja – Sicilijo.

Največji otok v Sredozemlju je s 25700 kvadratnimi kilometri in 5,1 milijoni prebivalcev tudi najbolj poseljen otok na tem območju. Od celinske Italije ga ločuje le tri kilometre širok prekop, 140 kilometrov jugozahodno pa se že nahaja Afrika. Zaradi sredozemskega podnebja je klima prijetno topla tudi pozimi, zato lahko tudi na silvestrovo čez dan pričakuješ do 18 stopinj Celzija, temperatura pa tudi ponoči ne bo padla pod ledišče.

Ko govorimo o Siciliji, najprej pomislimo na dve stvari. Čudovite plaže in Etno. Najvišja točka Sicilije je s 3329 metri tudi najvišji delujoči vulkan v Evropi ter eden izmed najbolj aktivnih na svetu. Nazadnje je izbruhnil leta 2012, vendar pa je zaradi nenehnega nadzora praktično nenevaren. Skoraj do vrha vodi gondola, ki olajša plezanje na vrh, ki si ga sicer lahko ogledaš tudi peš (če si v dobri kondiciji, to možnost toplo priporočamo). Vulkanska prst je pokrajino zaznamovala s tipično črno barvo, ki je pravo nasprotje s sicilijansko belo obalo. Sicilija se ponaša tudi z najjužneje ležečim italijanskim smučiščem in čudovitem razgledu na okoliško pokrajino.

VANDRAJ priporoča // Megabon aranžma za silvestrovanje na Siciliji

Skok v morje 1.januarja

In ko smo ravno pri beli obali, ne moremo mimo Scale dei Turchi. Bela skalnata obala je prava paša za oči in kar kliče po fotografiranju. Na silvestrovo ti sicer ne moremo obljubiti toplega morja, a najpogumnejši tradicionalno skočijo v morje tudi 1. januarja. Navada naj bi očistila negativno energijo preteklega leta ter telo in duha pripravila na nov začetek.

Mesta in vasice na Siciliji so več kot vredne raziskovanja. Baročne Siracuse so idealen kraj za silvestrovanje na prostem, saj je z italijanskim temperamentom, lokalnim vinom in odlično hrano zabava zagotovljena, dokler pa smo še v decembru, si lahko ogledaš tudi najlepše žive jaslice na Siciliji v Ispici.

Več o Siciliji si lahko prebereš tudi tukaj.

Na Vandraj Sicilijo vsekakor priporočamo, v kolikšni meri pa bo začarala tebe, preveri sam. Ugodne lete iz Ljubljane ali bližnjih letališč najdeš v našem iskalniku, če pa veliko raje potuješ kot planiraš, si lahko ogledaš že organiziran aranžma, ki ga ponuja Megabon.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.