5 najboljših in najbolj varnih mest za solo ženske popotnice

Poleg znamenitosti in vzdušja, morajo destinacije za solo potovanje blesteti tudi na podočjih dostopnosti in varnosti.

Seveda so destinacije primerne za vse solo popotnike, a kar 80% solo popotnikov predstavljajo ženske. Zato smo se, v duhu meseca žensk odločili, da se bomo osredotočili na ženske. Solo popotovanje je pomembno, saj poleg odkrivanja daljnih krajev, razkriva popotovanje v najgloblje kotičke duše. Da je to mogoče, pa je pomembno, da so destinacije za solo popotnike dostopne in varne. To so najbolj zanimiva in najbolj varna mesta za solo popotnice:

Madrid, Španija

Madrid ne samo, da spada med najbolj varna mesta, spada tudi med mesta z največ znamenitostmi. V Madridu bodo popotnice uživale v obiskovanju muzejev in galerij, občudovale izjemno baročno arhitekturo in se počutile kraljevsko ob Kraljevi palači. Madrid je znan po dobri kavi, odličnih kosilih in sproščenih večernih tapasih. V Madridu je doma ogromno študentov in solo popotnice lahko uživajo v študentskih kavarnah, kjer se bodo spoznale s študenti iz celega sveta. Za piko na i je Madrid odlična izhodiščna točka za raziskovanje širše Španije.

Tokio, Japonska

Na seznamih najboljših destinacij za solo popotnike se Tokio vedno uvrsti na najvišja mesta. Kljub jezikovnim omejitvam in drugačni kulturi se popotniki v Tokiu vedno počutijo sprejete. Sproščeno vzdušje dopolnjuje dobro organiziran in enostaven sistem javnega prevoza, kar mestu daje neverjetno dostopnost. Tokio je glavno mesto sveta, kar se kulinarike tiče, dobra novica za solo popotnice pa je ta, da je na Japonskem to, da sam sediš za mizo in piješ kavo ali ješ večerjo, nekaj povsem običajnega. Tokio spada med najbolj varna meta na svetu, a število znamenitosti in doživetij v tem mestu močno presega vsa ostala poodobna.

Reykjavik, Islandija

Islandsko glavno mesto velja za eno najbolj varnih na svetu. Poleg tega, da bo popotnico navdušilo samo mesto, ki slovi po raznolikih znamenitostih in vrhunski hrani, je Reykjavik odlična izhodiščna točka za raziskovanje cele Islandije. Iz mesta namreč dnevno potekajo vodeni izleti do najbolj znanih turističnih točk in naravnih čudes. Islandija je odlična izbira za bolj avanturistično popotnico, ki se navdušuje nad ledeniki, kiti in toplimi lagunami.  Reykjavik je zaradi svoje drugačnosti zagotovo odlično mesto za spoznavanje svoje notranjosti in premagovanje izzivov v sebi.

Chiang Mai, Tajska

Chiang Mai je izredno priljubljena destinacija za vse backpackerje, ki jim veliko pomeni toplo podnebje in svoboda izbire vsakega naslednjega koraka. Chiang Mai združuje vrhunce Tajske: starodavne templje, jogije, čudovito naravo, eksotične živali, masaže in odlično hrano. Tu bo vsaka solo popotnica brez problema spoznala veliko novih ljudi, ki so tja prišli v iskanju samih sebe. Hostli nudijo privatne sobe, hkrati pa veliko skupnih prostorov za druženje, ko si gostje tega želijo. Odlična izbira za vse, ki si želijo spoznati prijazne ljudi iz celega sveta.

Lizbona, Portugalska

Solo žensko popotovanje mora biti napolnjeno z najlepšimi stvarmi v življenju. Sonce, dobra hrana, osupljiva arhitektura in prijazni ljudje so točno to, kar si ženska zasluži. In vse to dobi v Lizboni. Lizbona je skriti evropski biser, ki navduši tiste, ki uživajo v raziskovanju. Ne preveliko, ne premajhno mesto, polno umetnosti in strasti, toplega sonca in pristnih uličic, bo očarala še tako zahtevno popotnico. Poleg tega, da je Lizbona dovolj varna, da se ženska sama sprehaja po nočnih ulicah, je premikanje od enega konca do drugega, z učinkovitim javnim prevozom, mala malica.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: To so aplikacije, s katerimi si lahko močno olajšate organizacijo potovanja

Nenavadne prepovedi na Islandiji, za katere verjetno ne veste

Islandija je ena izjemno unikatnih dežel, saj slovi po prav posebno slikoviti pokrajini, kjer najdete ledenike, gejzirje, slapove in fjorde, ujamete pa celo pogled na severni sij!

Vsi ste že slišali za lepote, ki jih skriva Islandija. V tej otoški državi v severnem Atlantiku lahko v zimskih nočeh med oktobrom in aprilom ob jasnem nebu ujamete severni ali polarni sij. Z malo sreče lahko opazujete kite in delfine ali se podate na treking po ledenikih, na izlet okoli jezer in ogled kakšne ledeniške jame.

Osupljiv ples svetlobe severnega sija, kopanje v gejzirjih, naravnih kopališčih s termalno vodo in blatnih kopelih, pogled na slapove, ledene jame in zeleno pokrajino, pa divji konji in kup snemalnih lokacij, ki so prepričale tudi Hollywood, je nekaj, ob čemer pač ne morete ostati ravnodušni.

Kaj pa tiste malo manj znane stvari o Islandiji?

Plazilci niso hišni ljubljenci!

Kače, kuščarji in želve kot hišni ljubljenci so na Islandiji prepovedani. Prepoved so uvedli leta 1990, ko je nekdo na otok pretihotapil želvo, sam pa zbolel za salmonelo. Strogi zakoni na otoku veljajo predvsem zaradi zaščite avtohtonih vrst flore in favne. Celo islandski konji, ki enkrat zapustijo državo, vanjo nimajo več vstopa.

Lažne razprodaje in popuste je Islandija prepovedala

Se tudi vam pri nas včasih zazdi, da nekatere trgovine določene artikle oglašujejo kot akcijske skozi vse leto, medtem ko razlike v znižani in redni ceni niso vredne omembe? Na Islandiji so razprodaje in popusti močno regulirani, s tem pa ščitijo potrošnike pred zvitimi psihološkimi triki prodajalcev. Produkti torej ne smejo imeti napisa “AKCIJA”, razen, če gre za res dober popust. Poleg tega pa, če je produkt označen za znižanega za več kot šest zaporednih tednov, ta znižana cena postane običajna in je ne smejo več tržiti kot akcijsko.

Otroku ne smete nadeti čudnega imena 

Medtem ko čez lužo svoje otroke lahko poimenujejo po vseh mogočih nenavadnih stvareh, to na Islandiji ni mogoče. V največ šestih mesecih od rojstva otroka morajo starši ime otroka prijaviti v nacionalni register. Če ime, ki so ga izbrali, še ni v registru, morajo plačati 3.000 ISK oziroma skoraj 22 evrov in izpolniti formular, nato pa ga komite za osebna imena oceni, če je primerno.

Ena od obrazložitev za zavrnitev imena je na primer “ime je neprimerno, ker bi otroku prineslo sramoto”. Eden od primerov imen, ki so jih že zavrnili, je na primer Satanía. Ženski Satan bi bil na otroškem igrišču verjetno deležen kar nekaj posmeha. Sicer islandska vlada že malo popušča in zadnje čase dopolnjuje seznam dovoljenih imen tudi s takimi, ki niso v skladu z njeno tradicijo in slovnico. Tako starši dečkom lahko dajo ime Elvis ali Angelina, še vedno pa ni mogoče otrok poimenovati s Christina, Clara, Christa, saj črke C ni v islandski abecedi z 32 črkami.  

Nič televizije ob četrtkih in skozi ves julij

Leta 1966 je Islandija uvedla zakon, da televizije ob četrtkih ne smejo oddajati. Četrtki so bili rezervirani za druženje in socializacijo. Prepoved so nato razširili tako, da televizija ni oddajala skozi ves mesec julij. Julij je bil namreč mesec dopustov in počitnic, namenjen druženju. Četrtkova prepoved televizije je dočakala konec leta 1983, medtem ko so jo tudi julija začeli predvajati šele 1987.

Psi so (bili) prepovedani! 

Leta 1924 so v Reykjaviku prebivalcem prepovedali pse kot hišne ljubljence, saj naj bi ti širili bolezni. Prepoved so uvedli, da bi zmanjšali tveganje za okužbo z ehinokokozo, vrsto trakulje, ki se je takrat širila po otoku. Danes so psi v Reykjaviku dovoljeni, vendar pa morajo lastniki upoštevati kup strogih zdravstvenih ukrepov.

Ne zamudite še:

10 razlogov, zakaj obiskati Islandijo

7 stvari, ki jih morate vedeti, preden odpotujete na Islandijo

Deset profilov na Instagramu, ki vas popeljejo na očarljivo Islandijo

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Rovinj: Obmorski resort v borovem gozdu, ki nas je resnično očaral

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Islandija: 10 razlogov za obisk čudovite dežele

Islandija je dežela tisočerih naravnih čudes in čudovite pokrajine, katero težko srečamo kje drugje po svetu. Ravno zaradi svoje unikatnosti in edinstvenega načina življenja prebivalcev je v zadnjih letih postala ena izmed najbolj zaželenih destinacij. V najvarnejšo državo na svetu se seveda ne odpravimo po sončne žarke in topel oddih, zato pa ta čudovit otok ponuja marsikaj, česar ni moč najti nikjer drugje.

Preberi več

Na Islandijo (in nazaj) za 129 evrov!

Osupljiv ples svetlobe severnega sija, kopanje v gejzirjih, naravnih kopališčih s termalno vodo in blatnih kopelih, pogled na slapove, ledene jame in zeleno pokrajino, pa divji konji in kup snemalnih lokacij, ki so prepričale tudi Hollywood …

Med brskanjem po letalskih kartah smo našli ugodno povezavo v Reykjavik. Spodaj si oglejte nekaj fotogeničnih utrinkov Islandije, TUKAJ pa vas čaka 10 razlogov, zakaj obiskati to čudovito deželo.

 

Foto: Unsplash

S poceni letom do Islandije

Čas je, da spet malce pobrskamo za letalskimi kartami in tudi, če si letos že porabil ves dopust, se bo leto kmalu obrnilo, ko boš lahko z odštevanjem prostih dnih začel znova. Nekateri v začetnih mesecih novega leta radi potujejo na toplo, da se izognejo zimi, drugi pa je niti slučajno nočejo preskočiti. Če sodiš v drugo skupino, ti priporočamo, da zimo celo dodatno ohladiš in se odpraviš malce bolj proti severu.

Naša vsakoletna novoletna zaobljuba je, da bomo v prihajajočem letu še več potovali in doživeli, zato je spodnja novica idealna za vse, ki želite na svojem bucket listu odkljukati auroro borealis, opazovanje življenja kitov in na splošno prelepo Islandijo.

islandija_shutterstock_406443997

Torej, h kartam. V januarskem in februarskem času pa tudi v marcu, je letalske vozovnice z bližnjih letališč mogoče dobiti že za dobrih 200 evrov, različne letalske družbe te bodo v Reykjavik peljale iz Ljubljane, Trsta, Benetk, Reke, Zagreba ali Celovca.

VANDRAJ priporoča // Prebrskaj za najbolj ugodno letalsko karto do Islandije

Primer potovanja iz Ljubljane:

kartavand

Torej, če si želiš doživeti pravo zimo skoči na naš Vandraj iskalnik letalskih kart, izberi priljubljeno letališče ter bookiraj doživetje, katerega si boš zagotovo zapomnil za vedno. Ker pa se bliža božič in morda ne veš, s čem bi razveselil svoje najdražje, je to idealna priložnost. Namig: potovanje je vedno lepo darilo!

Foto: Shutterstock

Lonely Planet: najizvirnejši bari na svetu

Lonely Planet je pred kratkim objavil najzanimivejše bare na svetu, ki so tako posebni, da jih moraš obiskati. Ambient, razgledi in dizajn so vredni malce višjih cen pijač, izkušnja, ki jo nudijo te lokali, pa zagotovo češnja na vrhu tvojega potovanja. Poglejmo si, kateri bari so letos navdušili svet.

#1 Sky Bar, Bangkok

Lokal je dvignjen 63 nadstropij nad vrvežem bangkoških ulic. Ker je Sky Bar višinsko nad eksosfero, lahko obiskovalci uživajo v razgledu na neštete nebotičnike, predvsem pa se izognejo smogu, ki se zadržuje v mestu.

lokalskybar

#2 T-Anker, Praga

Za obisk tega lokala ne bo treba tako daleč. T-Anker ponuja več kot sto vrst piva in odprto teraso s pogledom na staro mesto in praški grad. Prijeten postanek med raziskovanjem češke prestolnice.

lokalitanker

#3 Northern Lights, Reykjavik

Bar Northern Lights je 45 minut oddaljen od glavnega mesta Islandije. Navdušuje z islandsko minimalistično arhitekturo in dekorjem, bistvo obiska pa je seveda razgled na aurora borealis oziroma severni sij. Priporočamo obisk med majem in oktobrom, saj je naravni spektakel takrat najbolje viden.

lokalisevernisij

#4 Baba Nest, Phuket

Lokal se kot gnezdo nahaja nekaj metrov nad tlemi. Na lesenem podu lahko piješ svojo najljubšo pijačo, medtem ko imaš 360 stopinjski razgled na infinity pool ter celotno mesto Phuket.

lokaliphuket

#5 H.R.Giger Museum Bar, Gruyeres

Bar se nahaja v Švici, njegovo opremo pa je navdihnil film Ridleya Scotta z naslovom Alien (Osmi potnik). Mozaik na tleh spominja na živalska vretenca, mize in stoli pa so sestavljeni iz replik lobanj in kosti. Precej strašljiva lokacija za sproščen koktejl.

lokalkosti

Foto: Lonely Planet

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.