Islandija: 10 razlogov za obisk čudovite dežele

Islandija je dežela tisočerih naravnih čudes in čudovite pokrajine, katero težko srečamo kje drugje po svetu. Ravno zaradi svoje unikatnosti in edinstvenega načina življenja prebivalcev je v zadnjih letih postala ena izmed najbolj zaželenih destinacij. V najvarnejšo državo na svetu se seveda ne odpravimo po sončne žarke in topel oddih, zato pa ta čudovit otok ponuja marsikaj, česar ni moč najti nikjer drugje.

#1 Gejzirji islandija

Izbruhi tople vode in pare, ki nastanejo na območjih, ki so vulkansko aktivna, so dobili ime ravno po enem izmed islandskih vrelcev (Geysir). Eden najbolj znanih in obiskanih gejzirjev se imenuje Strokkur, nahaja pa se na jugozahodnem delu otoka, v geotermalnem območju vzhodno od Reykjavika. Gejzir izbruhne vsakih osem do deset minut, njegova para pa se dvigne tudi do 40 metrov v višino. islandija

islandija_shutterstock_373941073

#2 Prebivalci Islandija

Islandija ima kljub petkratni površini Slovenije približno toliko prebivalcev kot naše glavno mesto. Kar 60 odstotkov prebivalstva živi v glavnem mestu Reykjavik. Med seboj so zelo povezani, kar so dokazali tudi na letošnjem Evropskem prvenstvu v nogometu in v preteklih finančnih krizah, ki so jih rešili hitreje kot katerakoli država. So zelo odprt narod ter govorijo enega najstarejših jezikov na svetu. Zlahka namreč berejo besedila iz npr. leta 910, saj se njihov jezik skoraj ne spreminja. Leta 2010 je imelo internet kar 97,8 odstotkov islandskega prebivalstva, njihov narod pa pogleda tudi največ filmov na leto.

#3 Landmannalaugar islandija

Pisano gorovje z vulkanom Hekla je reliefno zelo razgibano ter zelo priljubljeno med obiskovalci Islandije. Gorovje je idealno za treking, organizirano pa je tudi jahanje konj. Najboljši čas za obisk je poletje. Islandija

islandija_2_shutterstock_391629328

#4 Opazovanje kitov Islandija

Eden najlepših prizorov iz sveta narave je zagotovo življenje kita v naravnem divjem okolju. Islandija slovi kot odlična destinacija za opazovanje teh morskih velikanov, ki jih je mogoče videti na različnih lokacijah, med drugim tudi v Reykjaviku. Prebivalci organizirajo tudi dve do tri urne ture, kjer se je kitom mogoče zelo približati in uživati v njihovem veličastnem plavanju.

islandija_3_shutterstock_135450875

#5 Maelifell vulkan, Myrdalsjökull ledeniški park

Maelifell nosi značilno obliko vulkanskega stožca, ki je pozimi skrit pod snegom, v toplejših dneh pa se ta stopi in odkrije čarobno zelenico, s katero je prekrit vrh. Okoliški park je poln toplih vrelcev, kjer je možno kopanje, vulkanov in lepih pokrajin.

#6 Skaftafell Ice Cave, Vatnjokull nacionalni park

Ledene jame privabljajo raziskovalce z vsega sveta. Običajno se obisk začne na ledeniku, s katerega se pot nadaljuje v navidez stekleno modro jamo. Lepota ledeniških jam slovi po celem svetu, žal pa jih je možno obiskati le v zimskem času, saj je vstop vanje varen le takrat.

islandija_6_shutterstock_372819757

#7 Blue Lagoon, Grindavik

Blue Lagoon leži 40 minut vožnje stran od glavnega mesta Islandije. Ta geotermalni spa omogoča relaksacijski oddih v prijetni vroči vodi, ki bruha iz zemlje. Termalna voda, ki prodira iz tal, je naravno ogreta na med 37 in 39 stopinj ter ima dokazane zdravilne učinke na kožo in splošno počutje.

islandija_7_shutterstock_132533342

#8 Cape Dyrholaey

Najjužnejša točka Islandije je prekrita s črno plažo, ki daje kontrast hladnemu bistremu morju. Edinstvena postavitev skal, ki jih je tam pustila narava, je izoblikovala edinstveno pokrajino, ki je prava paša za oči.

islandija_8_shutterstock_120583735

#9 Gullfoss waterfall

Slapovi Gullfoss so ena izmed najbolj obiskanih znamenitosti Islandije. Kristalno čista padajoča voda, ki se zliva iz reke Hvita, ustvarja mogočen tok. Priporočamo obisk v poletni sezoni, saj je takrat moč vode še večja. V slovenskem jeziku Gullfoss pomeni zlate slapove.

islandija__9_shutterstock_120898819

#10 Reykjavik

Glavno mesto Reykjavik je s 120 tisoč prebivalci največje islandsko mesto ter hkrati najbolj severno ležeča prestolnica na svetu, blizu polarnega kroga. Mesto je pred več ko 1100 leti ustanovil viking Ingolf Arnarson, v njem pa so zaradi tektonskih premikov pogosti ne tako močni potresi. Reykjavik v zimskem času prejme le slabe štiri ure sončne svetlobe dnevno, v poletnem času pa noči sploh ni, saj je tako svetla kot dan. Najvišja zabeležena izmerjena temperatura je bila v tem slikovitem mestecu s prikupnimi barvastimi hišicami 24 stopinj Celzija, najnižja temperatura pa je dosegla tudi do -24,5 stopinj Celzija.

islandija_010_shutterstock_304880177

Islandija je zaradi neokrnjene narave definitivno destinacija, ki je ne smete izpustiti na svoji “Bucket-listi”. Zaradi temperaturnih razlik priporočamo obisk v poletni sezoni, če pa ste pripravljeni na hladnejše razmere, se vam malo mraz zagotovo izplačalo. Nagrada je Severni sij oziroma Aurora Borealis, ki jo lahko vidite med oktobrom in aprilom.

LET NA ISLANDIJO: Poiščite ugoden let TUKAJ!

islandija_11_shutterstock_337868114

Foto: Shutterstock

Preberite še: Slovenski par, ki je dal odpoved in se spontano preselil v Dubaj #intervju

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.