Sardinija: Omejen obisk in vstopnina na eni najlepših plaž na otoku

Sardinija je priljubljena dopustniška destinacija, ki nudi čudovite plaže, odlično italijansko kulinariko in ugodno klimo. A negativne plati množičnega turizma se kažejo tudi tam. 

Sardinija se bo proti množičnemu turizmu borila z omejitvami. To poletje bo občina Stintino zaradi navala turistov omejila število ljudi na znameniti plaži La Pelosa. Poleg tega pa bodo začeli tudi zaračunavati obisk.

La Pelosa po novem sprejme le še 1500 ljudi

Dnevno bodo na plažo La Pelosa po novem sputili do 1500 ljudi, ki bodo morali plačati po 3,5 evra vstopnine. Vstopnine za otroke do 12. leta starosti ne bo. La Pelosa, plaža na severu Sardinije, velja za eno najlepših na otoku. Do zdaj jo je poleti vsak dan zasulo do 5000 ljudi, kar je občutno več, kolikor jih po mnenju oblasti ta lahko zdrži.

Izkupiček od vstopnin bodo namenili ohranitvi te imenitne peščene plaže na obleganem sredozemskem biseru.

Tri tisoč evrov kazni, če s plaže odnesete spominke

Sardinija si sicer že dlje prizadeva za ohranitev svojih sanjskih plaž z različnimi ukrepi. Do tri tisoč evrov kazni na primer grozi tistim, ki s plaž odnašajo kamenje ali z njih kot spominek želijo odnesti tudi vrečo ali steklenico peska. Večino kazen zelo preseneti, saj niti ne pomisli, da to ni dovoljeno.

Foto: Shutterstock

Poleg čudovitih italijanskih idej za oddihe lahko TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust, po Sloveniji ali prek meja.

PREBERITE ŠE:

Benetke: 18 dni pustnega rajanja in plesa v maskah

To so tri najbolj obiskane italijanske znamenitosti

Naj vas to poletje očara Sardinija – povratni let le 37 evrov!

Italija: Šest manj znanih čudovitih krajev, ki jih morate obiskati

Italija: 6 izletov za dobrih 100 evrov, ki jih morate doživeti

Road trip: Šest italijanskih cest, ki jih morate prevoziti

Potopis: S kolesom po italijanski Apuliji

Kako popiti espresso kot pravi Italijan

Benetke: Nemška turista zaradi kave oglobili za tisoč evrov in ju izgnali iz mesta

Benetke uvajajo vse strožje zakone za turiste, krišitelje pa tudi pridno globijo. Tokrat sta imela zelo drag izlet v Benetke mlada Nemca.

Benetke se utapljajo v turistih, da bi mesto ohranili karseda takšno, kot je že stoletja, se oblasti v mestu poslužujejo vedno strožjih ukrepov. Tokrat so poskrbeli, da si bosta izlet v Benetke zelo dobro zapomnila 32-letna Nemka in 35-letni Nemec.

Najdražja kava v Benetkah? 950 evrov!

Nemška turista sta se odločila, da si bosta kavo skuhala kar na plinskem kuhalniku. Pa ne kar kjerkoli. Ampak na stopnicah ob znamenitem mostu Rialto! Rialto je najstarejši od štirih mostov, ki segajo čez Canal Grande in ena najbolj obiskanih znamenitosti v slavnem mestu na vodi.

Očitno se nista zavedala, da so v Benetkah sprejeli zakonodajo, ki določa številne kršitve javnega reda in miru, vključno s pikniki ob določenih znamenitostih. Ob teh priljubljenih točkah je prepovedano tudi sedenje na tleh. Ne tolerirajo tudi kopanja v kanalih, razgaljanja in nočnega pitja alkohola na ulici. Več o novih prepovedih v Benetkah preberite TUKAJ.

Zanimivo je, da so njuno dejanje obsodili prav njuni sorojaki, saj so policiste o tem obvestili prav drugi nemški turisti. Policisti so Nemki izrekli globo v višini 300 evrov, njemu pa za 650 evrov ter ju pozvali, naj zapustita mesto.

Beneški župan Luigi Brugnaro je ob tem povedal: “Benetke je treba spoštovati. Nevljudni ljudje, ki prihajajo sem in počnejo, kar se jim zljubi, to morajo razumeti. Zahvaljujoč lokalnim policistom bodo kaznovani in odstranjeni.” 

Zaradi masovnega turizma v Benetkah tudi vstopnina

Benetke vsako leto obišče okoli 30 milijonov ljudi. Zaradi gneče in nespoštljivih turistov pa so lokalne oblasti med drugim uvedle tudi vstopnino za dnevne obiskovalce, ki znaša do 10 evrov na dan.

FOTO: Shutterstock

Preberite še:

Benetke: Po novem do 500 evrov kazni za turiste, ki se ne znajo obnašati

Benetke: Po novem do 500 evrov kazni za turiste, ki se ne znajo obnašati

Benetke imajo zaradi množic turistov včasih več skrbi kot koristi. Mestni svet je uvedel še strožja pravila za nedostojne turiste, pa tudi za prostitutke. 

Benetke obišče okoli 25 milijonov turistov letno, od tega jih 14 milijonov tam preživi samo en dan. Njihov mestni svet je zato sprejel nova pravila obnašanja v tem svetovno znanem mestu na vodi. Veljati naj bi začela v začetku julija. Pravilnik obnašanja za kršitelje narekuje od 25 do 500 evrov kazni. Kdo si jo zasluži? Vsi, ki se nedostojno vedejo.

Prepoved sedenja na tleh, kopanja v kanalih, razgaljanja in nočnega pitja alkohola na ulici

Po novih pravilih bodo kaznovani tisti, ki bodo jedli ali pili sede na tleh na javnih krajih, ki bodo ponoči na ulici pili alkohol, se kopali v kanalih ali hodili po mestu odeti samo v kopalke oziroma brez zgornjega dela obleke. Prepovedano je sedenje ali ležanje na stopnicah mostov, pred trgovinskimi izložbami in na vhodih zgodovinskih stavb.

Konec tudi ključavnicam!

Pa ne le to. Odslej bo prepovedano tudi priklepanje ključavnic na mostove, kar zelo radi počnejo zaljubljenci. Tiste, ki huje ali večkrat kršijo pravila, bodo celo izgnali iz mesta.

Kazen tudi za prostitutke, ki ovirajo promet

Nova pravila predvidevajo tudi do 500 evrov kazni za prostitutke, ki zlorabljajo javni prostor in med pogajanji s strankami ovirajo promet.

Vstopnina velja

Benetke so letos uvedle tudi vstopnino za turiste, ki jo bodo namenili za vzdrževanje mesta. Ta znaša tri evre, prihodnje leto pa se bo cena vstopa zvišala na od šest do 10 evrov, odvisno od sezone.

Kako ugodno v Benetke? Ponudbe nočitev in izlet s katamaranom iz Pirana preverite TUKAJ.

Foto: Shutterstock

Kje v Evropi vas na skiroju lahko doleti kazen?

Električni skiroji so zadnjih nekaj let postali prava uspešnica med sodobnimi prevoznimi sredstvi. Celo do te mere, da so s pločnikov začeli izrinjati pešce. V Barceloni so jih že prepovedali, prepoved električnih skirojev na pločnikih pa bodo od septembra naprej uvedli še v Franciji.

Globa za vožnjo po pločniku: 135 evrov 

Po oceni francoskega ministrstva so električni skiroji preplavili območja za pešce, ki jih je treba sedaj zaščititi. Ministrica za transport Elisabeth Borne je za Le Parisien v dejala, da bo od septembra vsakomur, ki se bo po pločniku vozil z električnim skirojem in drugimi podobnimi električnimi prevoznimi sredstvi, grozila kazen v višini 135 evrov.

Namesto pločnika bodo morali uporabljati cesto ali kolesarske poti, tako da pešci ne bodo več potisnjeni ob stene, je dodala. Glede na ocene je Parizu trenutno na voljo za izposojo okoli 15 tisoč električnih skirojev. Glede na trend pa naj bi jih bilo do konca leta 40 tisoč.

Kazni tudi za neprimerno parkiranje skirojev

Pariška županja Anne Hidalgo je že predstavila ukrepe, s katerimi bi zaščitili pešce pred električnimi skiroji. Med drugim nameravajo uvesti kazni za neprimerno parkiranje skirojev. Da bi omili ta problem pa bodo zgradili tudi parkirna mesta.

S kaznimi sledi tudi Berlin

Strožja pravila za električne skiroje nameravajo uvesti tudi v Berlinu, v turistični Barceloni pa so izposojo tovrstnih skirojev popolnoma prepovedali.

Foto: Shutterstock

Če na tem otoku nabirate kamenčke, vas doleti stroga kazen

Grčija ostaja ena bolj priljubljenih destinacij tudi v poznem poletju in jeseni, a pazljivo, da vas ne doleti kakšna kazen.

Ste enih tistih, ki z dopusta radi prinesejo kakšen spominek? Na primer plastenko mivke z vaše najljubše plaže ali pest belih kamenčkov z obale, kjer ste nabrali toliko spominov. Pazite, da bodo spomini edino, kar boste v Grčiji nabirali.

Kamni s plaže Lalaria na Skiatosu vas lahko stanejo tudi tisoč evrov!

Če vas bo zaneslo na otok Skiatos, natančneje na čudovito plažo Lalaria, kamenčkov nikar ne nabirajte in ne odnašajte s plaže. Plaža, ki je dostopna le z morja, slovi po belem produ, zaradi katerega je voda čudovite turkizne barve.

Čudoviti beli kamenčki so s pomočjo narave nastajali stoletja, a počasi s plaže izginjajo. Za to so krivi turisti, ki jih odnašajo domov kot spominke. Pa ne le turisti. Kamenčke odnašajo tudi domačini, ki jih uporabljajo za okras svojih domov in dvorišč.

Oblasti so zdaj na otoku uvedle visoke kazni za vse, ki bi jim to prišlo na misel. To so storili po opozorilu geologov, ki so ugotovili, da bi lahko nadaljnje odnašanje kamenčkov plažo trajno ogrozilo. Na plaži vas zdaj pričakajo opozorilne table, ki prepovedujejo pobiranje kamenčkov. Kazni za odnašanje kamnov pa se gibljejo med 400 in 1000 evri!

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

https://www.vandraj.si/grcija-na-otok-kos-za-117-evrov/

Dunaj: Američanka na letališče prinesla granato iz druge svetovne vojne

Nekateri z dopustov nosijo magnetke za na hladilnik, drugi pa spominke iz druge svetovne vojne. Kaj se zgodi, če na letališče pridete s staro granato? Nič dobrega.

Medtem ko se nekateri ukvarjamo s prelivanjem šamponov v 100 mililitrske flaške, da bodo ustrezale zahtevam ročne prtljage, drugi pravila pakiranja za na letalo jemljejo bolj prosto.

Z granato na letališče?

Ta teden je za enega “saj ni res, pa je” trenutkov poskrbela Američanka, ki se je na dunajskem letališču pojavila s 30-centimetrsko granato iz druge svetovne vojne. Med počitnicami v avstrijskem Dachsteinu je namreč naletela na ta neobičajen in potencialno še vedno nevaren spominek in ga odnesla v hotel. Tam naj bi ga celo očistila in spakirala za let čez lužo.

Preberite še: Grozljive napake, ki so jih turisti že naredili na letalu

Kazen? Ogrožanja javnosti iz malomarnosti in globa

Ob prihodu na letališče je carinikom granato prijavila kot vojni relikt. Ti so ji ga pristojni nemudoma zaplenili in predali deminerski ekipi. Do odpovedi letov ni prišlo, za nekaj minut pa je obstal del cone za prihode in prijavo prtljage.

Avstrijska policija je ameriško turisko ovadila zaradi ogrožanja javnosti iz malomarnosti in jo oglobila s štirimestno kaznijo.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

7 trikov, ki bodo letenje z otrokom naredili manj stresno

6 čudnih stvari, ki se vam lahko zgodijo med letenjem

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.