6 čudnih stvari, ki se vam lahko zgodijo med letenjem

Razen tega, da vas v smešno kratkem času prestavi iz enega konca sveta na drugega, letenje vašemu telesu prinaša še nekaj drugih presenečenj.

#1: Vaše brbončite otopijo

Čeprav – roko na srce – v nobenem primeru ni ravno vrhunski kulinarični presežek, hrana na letalih ni čisto sama kriva, da je brez okusa. Lufthansa je v eni svojih študij ugotovila, da med letom brbončice otopijo! Raziskovalci so iste jedi preizkušali na tleh in na krovu in razlike so bile očitne. 10 tisoč metrov nad tlemi občutek za okus pri ljudeh zelo oslabi, saj pritisk, hladen in suh zrak na brbončice vplivajo podobno kot prehlad, zaznava slanega in sladkega okusa pa se zmanjša kar za 30 odstotkov. Nizka vlaga v kabini izsuši tudi nosno sluznico in oslabi občutek za vonj, kar seveda vpliva tudi na okušanje hrane. Prav zato boste v obrokih na letalu pogosto naleteli na intenzivnejše začimbe kot so curry, limonska trava in kardamom.

#2: Pomanjkanje kisika v krvi vas uspava

Na letalih nas pogosto premaga utrujenost in zaspimo v najbolj čudnem možnem položaju, pa ne zato, ker bi bili sedeži tako udobni za power nap. Za omotičnost je kriva nizka raven kisika v krvi, ker pa tudi nepremično sedite, kri počasneje kroži po žilah in počasnejši ste tudi vi.

#3: Noge vam otečejo

Tudi za to je krivo dolgo sedenje, saj gre vsa kri v noge, ki otečejo. Da bi pospešili cirkulacijo, se poskusite čim večkrat pretegniti že na sedežu, sicer pa lahko – ko je znak za varnostni pas ugasnjen – brez slabe vesti tudi malo sprehodite po letalu.

#4: Sprememba zračnega tlaka prinese napetost

Ko se letalo dviga, pritisk v kabini pade, plini v vašem telesu pa se razširijo. Napihnjenost zaradi letenja je zato čisto običajen pojav. To sicer vpliva tudi na vaša ušesa, v katerih boste tlak najlažje uravnali tako, da se primete za nos in poskusite skozenj pihniti, globoko pogoltnete slino ali pa z zehanjem. Plini pa se lahko širijo tudi v sinusih ali zobeh, kar lahko pomeni nadležen zobobol ali druge tegobe. 

#5: Koža se izsuši 

Zračni tlak in suh, recirkuliran zrak vzameta koži vlago. Temu se sicer izognete tako, da med letom spijete veliko vode in na obraz nanesete hranilno kremo. 

#6: Telo ne prepozna časovne razlike

Le kdo ne pozna tiste zoprne utrujenosti in zmede, ki jo prinese časovna razlika zaradi potovanja v drugi časovni pas, znana tudi kot jet lag. Z malo več spanca poskusite ujeti nov ritem dneva in noči. Učinek je manj nadležen, če letite iz vzhoda na zahod, saj v obratni smeri svojemu urniku dodajate ure sončne svetlobe in odvzemate spanec.

 

Foto: Unsplash

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.