7 trikov, ki bodo letenje z otrokom naredili manj stresno

Letenje je za marsikaterega ljubitelja potovanj stresno samo po sebi, če se na dopust odpravite z naraščajem, pa je celoten proces še malo bolj kompliciran. A naj vas to ne ustavi, saj ne boste ne prvi, ne edini, vseeno pa se na pot v izogib slabi volji dobro pripravite.

Dolgi leti, čakanje, neprespanost, živčnost staršev, hrup in že sam vzlet in pristanek letala, so za otroke, ki še ne znajo izenačevati pritiska, lahko precej stresni. Jok malčkov na letalih zato ni nič nenavadnega, malo več razumevanja s strani drugih sopotnikov in nekaj trikov za starše, pa lahko potovanja za prav vse na krovu naredi veliko lažja.

Flaške, dude in lizike za izenačevanje tlaka 

Ker malčki še ne razumejo, kaj se v njihovem telesu dogaja med menjavanjem nadmorske višine, postanejo nemirni. Letalski prevozniki priporočajo, da jim med vzletom in pristankom ponudite flaško, dudo ali liziko. Cuzanje in požiranje izenačujeta tlak, podobno, kot odrasli to naredimo s stiskom nosu, pihanjem in zehanjem.

Oborožite se s prigrizki 

Letalska hrana je ljuba malokateremu odraslemu, zato ne pričakujte, da bo kaj bolj pogodu vašim otrokom. V ročno prtljago zato vedno spakirajte malico in manjše prigrizke.

Oborožite se proti dolgčasu

Če je pred vami dolg let, se bo vaš otrok verjetno kmalu začel dolgočasiti, zato ne pozabite njegove najljubše igrače, kakšne knjige ali igre, ki ga bodo animirale in zaposlile. Med letom, ko ugasnejo signali za obvezno pripet pas, se seveda lahko tudi malo sprehodite po letalu, otroku razkažete njegovo notranjost in se pretegnete.

Spoprijateljite se z osebjem na krovu

Kabinsko osebje je lahko vaš zaveznik, ki vam pomaga v ključnih trenutkih. Ker je tudi njim v interesu, da je vašemu otroku med letom karseda udobno, s tem pa ne moti drugih sopotnikov, bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da vam pomagajo. Naj bo to skodelica tople vode, dodatna odeja ali pomoč pri nastavljanju previjalne mize. (Ki jo v večini letal najdete v stranišču). Le nasmeha in zahvale jim ne pozabite nameniti.

Izberite nočni let 

Če lahko ob nakupu letalskih kart izbirate, je nočni let, ko bodo vaši malčki tako utrujeni, da bodo večino poti prespali, ugodna izbira. 

Izberite optimalne sedeže 

Pri večini letalskih družb lahko ob doplačilu tudi izberete sedež z več prostora za noge. Ponekod pa vam lahko namestijo tudi posteljico za dojenčka.

Stres je nalezljiv!

Čeprav je to morda lažje reči, kot storiti, se vseeno zavedajte, da otrok zelo dobro čuti vašo napetost, ki jo tudi prenesete nanj. Bolj, kot se boste bali poti vi, bolj se je bo otrok. Zato se poskušajte sprostiti, globoko zadihajte in vedite, da vam bo kabinsko osebje priskočilo na pomoč. Pozitiven pogled na situacijo jo bo zagotovo rešil bolje od slabe volje.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Nina potuje: Uspešna slovenska blogerka, ki potuje med delom in dela med potovanjem

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.