9 nasvetov, kako na potovanje končno spakirati točno toliko, kot potrebujete

Ste tudi vi med tistimi, ki se na potovanje odpravijo s preveč prtljage? Čas je, da spoznate racionalno pakiranje.

Vedno dostopnejša potovanja z nizkocenovniki imajo tudi svoje omejitve – velikost prtljage. Ta je pri najugodnejših letalskih kartah prevoznikov kot so Ryanair, easyJet in Wizz Air precej strogo omejena, oziroma morate za večji kovček dodatno doplačati. In ker je ta cena pogosto višja od letalske karte same, se marsikdo raje omeji na osnovno ročno prtljago. Kako spakirat toliko, da ne bo presegla določenih omejitev z merami ali težo?

Priznamo, tudi mi kdaj spakiramo preveč parov nogavic in spodnjih hlač, čisto tako, za vsak primer. In ko se vračamo domov z nekaj novimi stvarmi iz potovanja, preklinjamo vsako nedotaknjeno stvar, ki je nismo uporabili. Kako se temu izogniti?

Komunicirajte s sopotniki

Če ne potujete čisto sami, prtljago uskladite z ljudmi, s katerimi potujete. Res ni smiselno, da bi vsak od vsak nosil svoj adapter, zobno pasto, kremo za sončenje in šampon …

Spakirajte stvari iz materialov, ki dihajo

Material oblačil je pomemben predvsem zato, da jih lahko oblečete več kot enkrat. V umetnih tkaninah, ki ne dihajo, se boste hitro spotili, v takšnem blagu pa se bakterije (in posledično smrad) najraje razvijajo. Investirajte v oblačila s tehnologijo, ki je namenjena za aktiven življenjski slog in povsem v redu bo, če kakšno stvar oblečete večkrat.

Takoj izberite manjši kovček 

Če boste stvari že v začetku začeli zlagati v velik kovček ali nahrbtnik, ga boste tudi zapolnili. Poskusite z najmanjšim, tako boste vsaj mentalno strnili seznam stvari, ki jih resnično potrebujete.

Okvirno načrtujte, kaj boste oblekli za vsak dan posebej

Razumemo, da je to skoraj nemogoče, če greste na potovanje za več tednov, vendar to ne bi smelo biti težko storiti za tedenski oddih (kar je v resnici enaka količina kot za več tednov – le da oblačila vmes perete). Sploh, če imate že okviren načrt vaših dejavnosti. Za dan, ko boste najbolj aktivni, izberite športne kose, za spanje v puščavi topel pulover, za romantično večerjo lepšo obleko in za ogled mošej nekaj, kar gre čez rame in kolena. Priporočamo tudi vsestranski velik šal ali sarong, ki bo uporaben na letalu (ko gre klima v minus), za prekrivanje ramen, kot odeja ali pa podlaga za piknik v naravi.

Izbirajte stvari, ki gredo skupaj

Upoštevajoč zgornjo točko je pametno, da imate v glavi že nekaj kompletov in stajlingov, ki gredo skupaj. Nevtralni barvni toni in usklajeno število zgornjih in spodnjih delov je prvi korak, tako boste lahko enaka oblačila skombinirali malo drugače. Kosi, ki jih lahko nosite le na en način, torej niso vaši prijatelji.

Spakirajte tisto, kar nosite tudi doma 

Če tistih čudnih hlač in majice nikoli ne oblečete niti doma, verjemite, da jih ne boste niti na potovanju. Pustite jih v omari, oziroma jih raje kar komu podarite, sicer jih boste le nosili nazaj – nenošene.

Ne pakirajte stvari “za vsak primer” 

Saj veste, tista čudovita, a neudobna in nepraktična obleka, pa vrtoglave petke in širok klobuk, ki jih boste dali nase samo v primeru, da vas na svojo jahto povsem nepričakovano povabi dubajski šejk. Če tega ni že v prvotnem načrtu, naj ne bo niti v kovčku. Če se kaj takšnega vendarle zgodi, pa imate vsaj dober izgovor za suvenirje v obliki nove garderobe.

Obutev, ki je uporabna v različnih razmerah 

Modni trendi danes spodbujajo nošenje super ob vseh priložnostih, zato res ne potrebujete veliko drugega – razen para sandal ali japonk za toplejše kraje. Udobna obutev je nuja, če nameravate veliko hoditi, športne superge z dobrim oprijemom pa gredo po novem tudi k oblekicam.

Perite perilo tudi na poti

Odlična opcija, kako spakirati manj, je ta, da na potovanju perilo tudi operete. To možnost nudijo številni hoteli in hostli, pa tudi pralnice boste našli vsepovsod – na primer po jugovzhodni Aziji vam kilogram perila operejo za 40 centov. Veselo pakiranje!

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet: Velika planina in njena vijoličasta odeja žafranov

To je razlog, zakaj nas na letalih zebe

Če pogosto letite, do zdaj zagotovo že veste, da so plastenje oblačil, dodaten šal ali rezervne nogavice ključni za udoben let. Sploh, če letite poleti, oziroma prihajate iz ali v tople kraje, boste na letalu najverjetneje doživeli pravi temperaturni šok.

Bolje mraz kot potniki, ki omedlevajo

Ste se kdaj vprašali, zakaj nas na letalih zebe? Pravzaprav za to obstaja dober razlog. Letalske kabine so precej ohlajene zato, da potniki ne bi omedlevali.

Izsledki študije ameriškega združenja za preizkušanje in materiale (ASTM) kažejo, da je verjetnost, da potniki omedlijo v notranjosti letala, precej večja kot na trdnih tleh.

Hipoksija, pomanjkanje kisika v tkivih

Za omedlevanje je krivo pomanjkanje kisika v tkivih – hipoksija. To je namreč povsem možen pojav med oblaki. Do njega pride veliko hitreje v ogrevanih prostorih, kjer je tudi tlak drugačen. Čeprav ljudje različno reagiramo na toploto in je nekaterim vroče ali mrzlo kasneje kot drugim, se letalske družbe vseeno raje držijo spodnje meje in se tako izognejo vsesplošnemu omedlevanju in paniki ob vzletu letala.

Ob naslednjem letu torej ne pozabite na veliko ruto, v katero se boste ovili v pričakovanju novih dogodivščin.

Foto: Unsplash

Ne spreglejte: 5 stvari, ki vam bodo močno olajšale potovanje z letalom

PREBERITE ŠE:

Vandraj insider: “Na letališču v Valenciji, ko sem čakal na letalo za Mallorco, sem spoznal svojo ženo …”

Top sedem mobilnih aplikacij, ki olajšajo potovanje

Z razvojem tehnologije so naša potovanja danes videti precej drugače kot pred desetimi leti. Le kdo še uporablja kompas? Kupe papirnatih zemljevidov in vodnikov v fizični obliki so zamenjali pametni telefoni, ki nam olajšajo marsikaj. Poglejmo, katere aplikacije si morate naložiti, preden se odpravite na pot, da bo ta karseda brezskrbna.

Maps.Me

Aplikacija Maps.Me je navigacijski program, zbirka zemljevidov, ki jih lahko shranite na telefon in uporabljate brez internetne povezave. Prav pride v tujini, kjer bi vam vaš mobilni operater zaračunal previsok prenos podatkov. Poskrbite le, da si zemljevide na telefon prenesete še preden greste na pot, oziroma tam, kjer še imate Wi-Fi. Pot vam prilagodi glede na način transporta – z avtomobilom, kolesom ali peš.

Poleg natančnega zemljevida, ki se obrača skupaj z vami, pa med kategorijami najdete tudi najbližje hotele, restavracije, lekarne, avtobusne postaje, bencinske črpalke, bankomate, bolnišnice, parkirišča, policijo, stranišča, banke, pošte trgovine in znamenitosti, pa še marsikaj drugega. Kraje si lahko tudi shranite pod zaznamke in izračunate poti med njimi.

Aplikacija vam ne bo v pomoč le pri iskanju krajev, ampak jo lahko uporabite tudi na primer med vožnjo v taksiju in preverjate, ali vas taksist vozi po pravi ali nekoliko podaljšani poti.

XE Currency

Kako se znajdete v državah, kjer valuta niso evri ali dolarji? Z XE Currency vam ne bo treba množiti in deliti, koliko kaj stane v evrih, saj vam bo glede na trenutne menjalne tečaje to izračunala v trenutku. Deluje tudi brez internetne povezave.

Google Translate

Servis, ki ga verjetno pogosto uporabljate tudi za druge namene, vam bo zelo prav prišel v državah, kjer so znaki in druga obvestila napisana v lokalnem jeziku, ki pač ni angleščina. Z aplikacijo lahko fotografirate besedilo, ga označite, ta pa zazna jezik in ga prevede, ne da bi morali besedilo sploh vtipkati v program.

Uber

Konkurenca taksistom je olajšala potovanja tistim, ki denar radi prihranijo na transportu. Z njeno pomočjo lahko prikličete prevoz, ki ga nato plačate prek aplikacije. Glede na vašo lokacijo vam prikaže najbližjega prostega voznika in takoj lahko vidite, kako hitro bo pri vas. Sorodna alternativa – sploh po Aziji, v krajih, kjer Uber še ni tako razvit – je aplikacija Grab Taxi, ki deluje na podoben način.

Tripadvisor

Ena najbolj priljubljenih popotniških strani vsebuje milijone ocen prenočišč in restavracij, je baza številnih znamenitosti, ki so vredne oglede, ker aplikacijo uporablja ogromno ljudi, pa je tudi odličen kanal za pridobivanje aktualnih podatkov in izkušenj ljudi, ki so kraje, kamor vas vleče, obiskali nedavno. Prek nje si lahko tudi rezervirate hotel ali letalsko karto.

Airbnb

Bi namesto v hotelu ali hostlu raje prenočili v stanovanju ali hiši? Prek Airbnbja to lahko najamete brez večjih komplikacij in posredovanja agencij ter komunicirate kar z gostitelji. Ti s svojimi gosti pogosto radi delijo tudi skrivnosti o mestu, ki jih poznajo le lokalci, zato je takšna izkušnja lahko še bolj avtentična kot izolacija v hotelu. Ponudba je ogromna, preden se zanjo odločite, lahko preberete tudi ocene prejšnjih gostov.

Hostelworld

Če vam bolj dišijo nizkocenovna potovanja, kjer nimate težav s tem, da spite v hostlu in si sobo delite z drugimi zanimivimi popotniki, je Hostelworld najboljša baza za iskanje takšnih prenočišč. Svojo posteljo lahko rezervirate kar prek nje, v pomoč pa vam bodo tudi ocene gostov, ki so bili tam pred vami.

Foto: Shutterstock

 

Seznam opravkov za dan pred potovanjem

Načrt potovanja je pripravljen, kovčki spakirani, še preden skočite na letalo, vlak, avtobus, ladjo, tuk tuk ali kaj drugega, pa poskrbite še za seznam desetih stvari, ki jih morate urediti pred novo dogodivščino.

#1 Napolnite vso elektroniko

Telefon, navigacijo, e-knjigo, otrokov nintendo, električni brivnik in zobno ščetko, računalnik, tablice in vso elektroniko, ki jo nameravate vzeti na pot. Ob tem seveda ne pozabite nazaj spakirati vseh polnilnikov. Preverite pa tudi, če imate prave adapterje za vtičnice, za tja, kamor ste namenjeni – sicer pa jih večinoma izposojajo ali prodajajo tudi v hotelih.

#2 Potrdi, potrdi, potrdi

Potrdite in preverite prihode in rezervacije za nastanitve in morebitne prevoze do njih, najeme avtomobilov in še zadnjič preverite, če je vaš online check-in na mestu.

#3 Download

Če se ne boste sprehajali po članicah EU, bo vaša povezava s spletom odvisna od Wi-Fi-ja, ki ne bo nujno povsod dober. Zato nujne stvari s spleta snemite že doma. Na primer mape in zemljevide, ki jih boste potrebovali, aplikacije, ki vam bodo lajšale potovanje, pa tudi glasbo in kakšen film, za krajšanje časa na transportu.

#4 Plačajte račune

Če vas ne bo dlje časa, poskrbite, da bodo računi doma plačani. Saj se nočete vrniti v mrzlo hišo brez vode in elektrike ali pa na poti ugotoviti, da so vam izklopili mobilni telefon. In v knjižnico vrnite tisto knjigo, ki bi jo morali že včeraj.

#5 Oglasite se na banki

Pri svoji banki preverite, ali jim je potrebno sporočiti, da boste v prihodnjih mesecih kreditno kartico uporabljali na različnih koncih po svetu. Tako se izognete morebitni blokadi kartice, ki jo lahko izvedejo preventivno, v izogib morebitnim zlorabam.

#6 Odjavite dostavo časopisov in pošte

Če vas ne bo dlje časa, o tem obvestite pošto, sicer bo vaš nabiralnik razneslo. V času vaše odsotnosti vas lahko poštne pošiljke čakajo na pošti! 30-dnevno hranjenje pošiljk kot poštno ležeče lahko uredite na vsaki pošti ali prek svojega dostavljalca pošte.

#7 Obvestilo o odsotnosti na mailu

Da vas med oddihom ne bodo zasipali s spletno pošto, lahko med nastavitvami poiščete avtomatično obvestilo o odsotnosti, ki ga bo kot vaš odgovor prejel vsak, ki vam bo pisal. Vanj ne pozabite napisati, kdaj boste spet dostopni in na koga se lahko v nujnih primerih obrnejo namesto vas.

#8 Preverite vremensko napoved

Čeprav jo preverjate že dva tedna pred odhodom, bo najbolj natančna dan prej. In četudi morebitno slabo vreme ne bo spremenilo vaših načrtov, se lahko vsaj pripravite na večjo gnečo na cesti ali zamude letal. In še vedno lahko iz prtljage odstranite pelerino ali dodate kakšen pulover.

#9 Na svojo odsotnost pripravite tudi dom

Zalijte rože, oziroma za to zadolžite sosedo, ji mimogrede v varstvo posodite še zlato ribico, zatesnite okna, odnesite smeti, spraznite hladilnik in posteljite posteljo – kaj bo sicer rekla soseda!

#10 Preverite prtljago

Upamo, da ste začeli pakirati že kakšen dan prej, kot tik pred odhodom, če ne, to v prihodnje toplo priporočamo. Tako imate več časa, da operete perilo ali skočite k sestri po boljši šal. Zmanjša pa se tudi verjetnost, da boste pozabili kakšno ključno stvar. Če letite, stehtajte prtljago in upoštevajte pravila količine, velikosti in prepovedi snovi in predmetov, ki jih ima v pogojih zapisana letalska družba, s katero potujete.

Uživajte!

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

12 uporabnih nasvetov za tiste, ki vas vleče v Vietnam

11 stvari, ki jih nikakor NE počnite na Tajskem

 

Pet trikov za brezskrben oddih na plaži

Poletje je zdaj tudi uradno tu, prvi dopusti in počitnice pa bodo marsikoga odnesli na morje. Vandraj je zbral nekaj nasvetov, kako karseda brezskrbno uživati na plaži – brez strganih japonk, vode v ušesih, utopljenih pametnih telefonov in ukradenih denarnic.

#Zaščita telefona s kuhinjskimi pripomočki

Večina pametnih telefonov še ni vodoodpornih in čeprav smo na dopustu, te le redko izklopimo in pustimo doma. Da ga ne bi ponesreči zmočili in da vanj ne bi nasuli preveč mivke, si omislite plastičen ovitek, ki ga prekrije v celoti. Pri nas jih sicer najdete bolj redko, mi smo svojega na spletu naročili TULE. A obstaja še ugodnejša različica, ki jo imate zagotovo doma. Telefon preprosto pospravite v plastično kuhinjsko vrečko s patentom za zapiranje – zaslon bo na dotik deloval tudi skozi njo!

#Kako rešiti strgano japonko?

Se vam je med hojo že kdaj nerodno strgala japonka? Ne glede na njihov cenovni razred, se (pre)pogosto zgodi, da vam sredinski del paščka izpade iz mehkega podplata. Temu se lahko izognete tako, da na spodnji deli japonke, kjer pašček pogleda skozi spodnjo stran podplata, podstavite plastično zanko, ki jo navadno uporabljamo v kuhinji, na primer za zapiranje vrečk. Podobno bosta učinkovali tudi sponka za papir ali podložka, ki jo sicer uporabimo pri privijanju matic.

#Na plažo z rjuho

Če boste dopust preživeli na peščeni plaži, boste najmanj živcev z mivko izgubili, če bo ta povsod drugje, kot tam, kjer ležite. Temu se lahko izognete z uporabo rjuhe z elastičnim patentom, ki sicer objema rob vmetnice. Okoli rjuhe postavite torbe ali plastenke z vodo, da ustvarite ograjo iz blaga, ki bo poskrbela, da veter peska ne bo nametaval na vaše ležišče.

https://www.instagram.com/p/BCJ47V7Q_jm/?tagged=beachhacks

#Voda v ušesih

Se vam ob skoku v morje pogosto zgodi, da vam v ušesih ostane voda, od katere vam kar odmeva v glavi? Sprostite jo tako, da napihnete gumijast balon. Seveda pa še vedno povsem deluje stara tehnika skakanja na eni nogi in stresanja z glavo.

#Nenavadne zaščite pred krajo

Kraje vrednih predmetov na plažah niso redek pojav, zato jih nikar ne nosite tja. Če jih morate med skokom v morje na obali pustiti brez nadzora, jih dobro skrijte pod brisačo, v čevelj ali pod kakšen kamen. Vandraj ima v rokavu še nekaj trikov, ki pa bodo učinkoviti le dokler zanje ne slišijo vsi – s tatovi vred. Vredne predmete lahko skrijete na primer v prazno embalažo kreme za sončenje. Na družbenih omrežjih pa smo naleteli še na en, precej nenavaden trik. Če dopustujete z malimi otroki, lahko denar, mobilnik in ključe zavijete kar v pleničko – čisto, seveda. Te vam zagotovo nihče ne bo odnesel.

Foto: Instagram, Pixabay

Video: YouTube

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.